Informatie Indonesie

Indonesië is letterlijk een omvangrijk land, het is de grootste eilandstaat ter wereld met een totale oppervlakte van ongeveer 1,9 miljoen vierkante kilometer. Door de ligging in een vulkanisch geografisch gebied beschikken de meeste eilanden over een vruchtbare bodem. De regelmatige neerslag maakt de gronden daardoor zeer geschikt voor landbouw en ook de natuur vaart daar wel bij. Er zijn diverse grote natuurgebieden te vinden in Indonesie.

Klimaat Indonesie

Klimaat Indonesie

Eilanden en plaatsen Indonesie

Eilanden en plaatsen Indonesie

Geschiedenis van Indonesie

Java was een van de vroegste woonplaatsen van de mens. Op Midden-Java is de fossiele schedel van de Javamens ontdekt. Vanaf ongeveer 40.000 jaar geleden kwamen vroege australiden Nieuw-Guinea en de Kleine Sunda-eilanden binnen. Andere groepen kwamen 30.000 jaar geleden vanuit zuidelijk China de archipel binnen. Indiase missionarissen brachten het boeddhisme naar Indonesië en het Mahajana boeddhisme ontwikkelde zich. Het Indonesisch-Indiase tijdperk bereikte het hoogtepunt in het 14de eeuwse Oost-Javaanse Majapahit Rijk, dat beschouwd wordt als de Gouden Eeuw van Indonesië.

 

In de 4de eeuw begonnen Arabieren naar Indonesië te komen; ze dreven handel tussen de grote beschavingen van het Middellandse Zee-gebied, India, zuidoost-Azië en China. De islam sloeg aan en kreeg vaste voet in die gebieden van Indonesië, die het minst beïnvloed waren door de hindoeïstische beschavingen. De Portugezen waren de eerste Europeanen in Indonesië, zij kwamen hier vanaf omstreeks 1512. Vroeg in de 17de eeuw waren de Engelsen de directe rivalen van de Nederlanders in de exploitatie van Oost-Indië. De twee zeemachten hadden zelfs posten naast elkaar in Banten, Makassar, Jakarta en Ambon. In 1816 werd uit politieke overwegingen 'Indië' aan de Hollanders overgedaan.

 

De Nederlanders begonnen in het begin van de 16de eeuw hun betrokkenheid als handelaars; zij kwamen in 1596 het eerst binnen bij Banten (West-Java) met slechts vier schepen. Toen deze veilig in Holland terugkwamen met hun waardevolle lading specerijen, was wilde speculatie het gevolg. Twaalf expedities volgden. Er werden steunpunten gevestigd en de macht werd verstevigd. De VOC was inmiddels geboren, de eerste multinational ter wereld. De Hollanders bleven de overheersers tot de Tweede Wereldoorlog, toen de Japanners het eilandenrijk binnenvielen. In 1945 riepen Sukarno en Hatta de onafhankelijkheid uit.
Politionele acties volgden. In 1948 erkende Nederland de onafhankelijkheid. Eind jaren vijftig kwam ook het laatste stukje Nederlands-Indië bij Indonesië: Irian-Jaya.

 

Indonesie-Java-3-kinderen(14)

De Indonesiërs

Er leven tegen de 200 miljoen mensen in het enorme eilandenrijk en telt daarmee de op drie na de grootste bevolking van de wereld. De meeste mensen wonen op Java; hoewel het eiland niet eens zo groot is, telt het ongeveer 55 % van het totaal aantal inwoners. Door middel van het transmigratiebeleid (Javanen grond geven op dunbevolkte eilanden) wil men de bevolking meer spreiden. Transmigratie vindt plaats op Zuid-Sumatra, Sulawesi, Kalimantan en Irian-Jaya.

 

Het hart en ziel van Indonesië is het dorp. Zo'n 80 % leeft nog steeds in landbouwgemeenschappen. De dorpsraad van ouderen is de basis van de Indonesische samenleving en dorps- en familieloyaliteit komt voor al het andere. De uitgebreide familie is een ingewikkelde structuur die verbintenissen en vriendschappen maakt, mensen gelukkig houdt en een goede omgeving biedt voor kinderen en ouderen. Een familie kan bestaan uit grootouders, kleinkinderen, verwanten van vader en moeder, nichten en neven; en allemaal vaak onder één dak. Een volwassen kind dat buitenshuis werkt, draagt zijn loon af aan de familie en er wordt verwacht dat hij meehelpt in de kosten van jongere broertjes en zusjes.

 

De mensen worden geleid door de adat, een gewoonterecht, een ongeschreven, onuitgesproken traditionele dorpswet. De adat regeert de daden en het gedrag van iedere persoon in ieder dorp en elke stad in het land. Adat is bijzonder nuttig in tijden van economische of politieke instabiliteit.

 

Er zijn vele verschillende bevolkingsgroepen, ook vaak qua uiterlijk onderscheidend. Er zijn zo'n 300 etnische groeperingen. De Chinezen vormen een aparte groep. Zij zijn Indonesisch belangrijkste etnische minderheid en grootste 'buitenlandse' groep. Chinese handelaren kwamen vanaf ongeveer de 10de eeuw binnen en vestigde zich in eerste instantie aan de noordkust van Java. De Chinezen zijn op economisch gebied een invloedrijke groep; ze zijn bedreven in het zakendoen. 

 

Godsdiensten in Indonesie

Het land heeft in de loop der eeuwen alle grote religies over zich heen gekregen. Indonesië heeft ze allemaal opgenomen. Het moslimgeloof is het wijdst verspreid. Het land heeft de grootste bevolking van moslims ter wereld. De beleving ervan is heel gematigd (men maakt zich niet zo druk).

 

Verder zijn er christenen, zoals de Bataks (Tobameer, Noord-Sumatra), Toraja's (Sulawesi) en de bewoners van Flores.

 

Op Bali is men hindoeïstisch, maar op een speciale wijze, typisch Balinees en lijkt niet veel op de oorspronkelijke geloofsbeleving zoals in India. Ook boeddhisten hebben een plek gevonden in het land, zoals bijvoorbeeld op Oost-Java en Noord-Bali.

 

Ramadan

U kunt tijdens Ramadan prima reizen in Indonesië. De meeste chauffeurs houden zich niet aan het vasten (geven aan dat ze het later inhalen, mag volgens de koran).

U hoeft zich niet ongemakkelijk erbij te voelen als u een chauffeur heeft die vast, men is er snel aan gewend en hij is blij dat hij werk heeft (er moet wel rijst in de wok komen). Veel restaurants zijn open, onze chauffeurs weten waar u terecht kunt.

Indonesië-Ubud-Spa Alila-Valley Villa(14)

De taal in Indonesie

De officiële taal is Bahasa Indonesia. Het is gebaseerd op het Maleis. U zult er ook veel Nederlandse woorden aantreffen, vanwege de geschiedenis met Nederland. Elke bevolkingsgroep heeft zijn eigen taal; op iedere school in het hele land wordt het Bahasa Indonesia onderwezen aan alle leerlingen vanaf vijf jaar. Op middelbare scholen leert men Engels. Het kan voorkomen, dat u aangesproken wordt in het Nederlands; meestal betreft dat een oudere Indonesiër. Voor deze mensen is het plezierig om onze taal met u te spreken, maar andersom geldt dat eveneens.

De verscheidenheid aan etnische groeperingen heeft ook tot gevolg dat er een groot aantal talen bestaat, zo'n 200 inheemse talen met elk weer zijn regionale dialecten. Het Bahasa (= taal) Indonesia wordt op alle scholen onderwezen.

 

De bevolking stelt het zeer op prijs als u een paar woorden Indonesisch spreekt. Maar u zult merken dat u met Engels ook goed uit de voeten kunt. Op scholen wordt Engels onderwezen en men wil graag even oefenen met u. Een woordenboekje raden we aan tijdens uw reis.

 

Lichaamstaal: armen over je borst kruisen of met je handen op je heupen staan onder het praten worden vooral bij oudere mensen als beledigend ervaren. Woede wordt niet openlijk getoond. Luide stemmen zijn in het bijzonder aanstootgevend. De voeten worden beschouwd als het laagste deel van het lichaam en het is, vooral op Java, beledigend om met je voetzolen naar mensen wijzend te zitten. Iemand wenken met een gebogen wijsvinger is ook onbeschaafd. Als je iemand moet roepen (passerende becakrijder bijvoorbeeld), steek dan je rechterhand op en maak een beweging met omlaag gerichte gebogen vingers. Ook niet wijzen met je wijsvinger, maar gebruik in plaats daarvan je duim om te wijzen. De linkerhand wordt als onrein beschouwd, niet gebruiken dus.

 

Tijdsverschil met Indonesie

Als uitgangspunt nemen wij onze zomertijd (in de winter komt er een uur bij):

  • Sumatra en Java: 5 uur later
  • Sulawesi, Bali, Lombok en de andere Kleine Sunda-eilanden: 6 uur later
  • Kalimantan is verdeeld over twee tijdzones. 
  • Molukken en Irian Jaya: 6 uur

 

Paspoort en visum Indonesie

Houders van een Nederlands en Belgisch paspoort hebben voor Indonesië geen visum nodig, mits u niet langer dan 30 dagen in Indonesië verblijft. Uw paspoort dient nog wel 7 maanden geldig te zijn na de datum van aankomst in Indonesië. 

 

Reizigers die langer dan 30 dagen in Indonesië verblijven, dienen nog steeds een visum aan te vragen bij de Indonesische ambassade in Den Haag. Dit is alleen mogelijk via internet! Meer informatie hierover ontvangt u bij boeking van een reis langer dan 30 dagen. Bovenstaande informatie is gebaseerd op informatie van de Ambassade van Indonesië van november 2016.

 

Tijdens het laatste vliegtraject naar Indonesië krijgt u in het vliegtuig formulieren uitgereikt. Eén formulier is bestemd voor uw bagagegegevens, het andere voor uw persoonsgegevens. Zie ook het hoofdstuk ‘De vliegreis’. Vult u de formulieren in het vliegtuig in; het bespaart u tijd bij de paspoortcontrole. Een deel van het formulier of kaartje met de persoonsgegevens krijgt u terug, soms wordt het door de douanebeambte in het paspoort geniet. Wees er zuinig op; u heeft dit bij het verlaten van het land nodig als bewijs dat u legaal het land binnengekomen bent.

 

 

Indonesie-Lombok-zuidkust(13)

Geldzaken in Indonesie

De lokale munt is de Indonesische Rupiah. 10.000 Rupiah is ongeveer € 0,70. Creditcards worden in de grotere plaatsen en toeristische delen van het land steeds bekender. Pinnen kan inmiddels bijna overal, in ieder geval in de wat grotere plaatsen. Deze service heet: ATM (Nederlandse en Indonesische uitspraak is in dit geval dezelfde). Op een aantal van de kleine Sunda-eilanden kent men deze service nog niet: Sumba, beperkt op Sumbawa. Bij de meeste pinautomaten kunt u maximaal 1 miljoen Rupiah pinnen. U kunt wel meerdere keren achter elkaar pinnen. Neemt u dus uw pinpas mee (plus 1 extra voor ‘je weet maar nooit’). Travellercheques zijn achterhaald (zie ook algemene informatie).

 

Voltage en stekkers in Indonesie

Het voltage is praktisch overal 220 volt. In sommige afgelegen gebieden kan het 110 volt zijn. Veelal zult u met de tweepootstekker (zoals wij die gebruiken) uit de voeten kunnen. Maar niet altijd. Neemt u een wereldstekker mee (bij de ANWB te koop).

 

Bekijk een voorbeeldreis van een rondreis Indonesie of een bouwsteen Indonesie.

Voorbeelden van bouwstenen en rondreizen naar Indonesië
Indonesie-Java-zittende-vrouwen(9)
Indonesië | Voorbeeldreis 4

Rondreis Java, Bali en Lombok

West-Java: Bogor - Bandung. Treinreis overdag. Midden-Java: Borobudur - Jogyakarta. Oost-Java: Kediri - Bromo-vulkaan - Kalibaru, plantages. Bali: Lovina, dolfijnen noordkust - Ubud - Candi Dasa, oostkust. Lombok: Gili Air.

sanurmooistrand(9)
Bali | Voorbeeldreis 3

Rondreis Bali: Romantisch Bali met Gili

Bali, zuiden: Seminyak, aan de westkust - Ubud, drukte en rust, leuk. Noordkust: via het Bratanmeer, met Bedugul, naar Lovina. Oostkust: Padangbai. Varen naar Lombok: Gili Meno, rustig eilandje (snorkelen en duiken). 

 

 

Indonesie-Sulawesi-Torajaland-huizenrij(9)
Sulawesi | Bouwsteen 1

Bouwsteen Wonderlijk Torajaland

Zuid-Sulawesi

 

Aankomst hoofdstad Makassar - naar Torajaland, met de bijzondere dodencultuur, typische huizenbouw en dat alles in een prachtig groen landschap - terug naar Makassar.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.