Informatie Indonesie

Indonesië is letterlijk een omvangrijk land, het is de grootste eilandstaat ter wereld met een totale oppervlakte van ongeveer 1,9 miljoen vierkante kilometer. Door de ligging in een vulkanisch geografisch gebied beschikken de meeste eilanden over een vruchtbare bodem. De regelmatige neerslag maakt de gronden daardoor zeer geschikt voor landbouw en ook de natuur vaart daar wel bij. Er zijn diverse grote natuurgebieden te vinden in Indonesie.

Klimaat Indonesie

Klimaat Indonesie

Eilanden en plaatsen Indonesie

Eilanden en plaatsen Indonesie

Vervoer in Indonesie

Vervoer in Indonesie

Hotels Indonesie

Excursies Indonesie

De natuur van Indonesie

Indonesië is verbazend rijk aan dieren- en plantenleven. Niet alleen heeft deze verspreide eilandennatie een indrukwekkende hoeveelheid, maar ook een indrukwekkende verscheidenheid aan soorten dieren en planten. Het enorme land overspant twee biogeografische zones: de Oriëntaalse en de Australische. En met landvormen, die lopen van mangrovemoerassen tot gletsjers. Het is ongetwijfeld het meest gedifferentieerde natuurlijke gebied met in het wild levende diersoorten op aarde. 

 

Er zijn in het hele land zo'n 150 door de staat gerunde natuurreservaten. Het grootste reservaat van Indonesië is het Leuser Natuur Reservaat op Noord-Sumatra, zo'n 900.000 hectare groot. Een ander opmerkelijk natuurreservaat is het Wasur National Park in Irian-Jaya, met een grote verscheidenheid aan grote vogels en zoogdieren.

 

Op Sumatra groeit 's werelds grootste bloem, de Rafflesia. Deze kan een doorsnee hebben van ruim een meter. De insectenetende plant heeft de geur van rottend dierlijk vlees, teneinde insecten te lokken.
Op Borneo (Kalimantan) groeit de enige zwarte orchidee van de wereld.

 

Kalimantan-Tanjung Puting NP-Klotok3(13)

Kennis maken met de mentaliteit, gewoonten en gebruiken in Indonesie

 

De Indonesiërs vinden beleefd gedrag, goede manieren en tradities bijzonder belangrijk. De mensen zijn hartelijk, gemaakte fouten worden weggelachen. Boze toeristen zijn om te lachen. Als men op een vraag geen antwoord heeft, wordt er vaak toch een antwoord gegeven. Het lijkt of de mensen onbezorgd zijn, maar schijn bedriegt.

De harmonie vormt de kern van het bestaan en men zal altijd proberen de balans in hun leven te handhaven. Het gemeenschappelijke gaat boven alles; daarvan is men namelijk afhankelijk in tijden van nood. De familie is het belangrijkst.

Gezichtsverlies is voor een Aziaat het ergste dat hem of haar kan overkomen. Goede manieren, bijvoorbeeld niet te luidruchtig zijn en decent gekleed gaan zijn van groot belang. Een belangrijke beleefdheidsvorm is het aangeven en aanpakken van iets met de rechterhand. De linkerhand is de onreine hand (wordt bij de toiletgang gebruikt). Het hoofd is het belangrijkste (heilige) deel van het lichaam; het mag niet ongevraagd aangeraakt worden. Een kind een aai over zijn bolletje geven wordt niet gewaardeerd, al zult u dat niet altijd merken.

Geduld is een schone zaak; ongeduldig zijn is ongepast. Efficiëntie is vaak ver te zoeken en er moet vaak wat langer gewacht worden, bijvoorbeeld in een bankgebouw, dan u nodig zou achten.

 

Genieten van het eten in Indonesie

Indonesië heeft één van de grootste culinaire tradities van de wereld, ontleent aan invloeden uit de hele wereld. Buitenlandse kookkunst is subtiel herkenbaar in de Indonesische keuken, toch zijn alle vreemde ingrediënten creatief opgenomen in de eigen keukengeheimen van de eilanden. Doordat het land op het kruispunt ligt van belangrijke handelsroutes tussen het Midden-Oosten en Azië, kwam Indonesië in aanraking met vele uitheemse eetwijzen en kruiden.

 

Uit India kwamen onder andere de curries, komkommer en bonen. Uit Amerika de chili, peper, vanille, zuurzak en ananas. De Chinezen brachten de wok en roerbakken, maar ook mosterd en groenten als kool. Uit Arabië de gastronomische technieken als kebab en geitestoofpotten. Pinda's, avocado, tomaat, pompoen, cacao en sojabonen werden door de Europeanen geïntroduceerd. Indonesië heeft een culinarie traditie daardoor gekregen, die even gevarieerd en gekruid is als zijn duizenden eilanden en etnische groeperingen.

 

Indonesië heeft de wereld het gebruik van exotische specerijen en kruiden geleerd. De simpelste warung (rijdend eetstalletje) kan de heerlijkste gerechten maken.
Uiteraard is zeebanket belangrijk en in vele variëteiten. Tonijn, garnalen, kreeft, krab, ansjovis, karper, zeeslakken, noem maar op. Vooral in Makassar, Sulawesi, is men zeer bedreven in het bereiden van de vissoorten.

 

De nationale gerechten zijn gebakken rijst (nasi goreng) en gebakken noedels (mie goreng), gebakken in kokosolie met eieren, vlees, tomaat, komkommer, specerijen en pepers. Iedere verkoper of restaurant dient het gerecht op met een speciaal regionaal of etnisch tintje. En natuurlijk saté: kleine stukjes gemarineerde kip, rundvlees, garnalen of varkensvlees op houtskool gegrild en overgoten met een hete pindasaus.
Rijsttafel: een erfenis van de Nederlanders. In de koloniale tijd kon een ceremoniële rijsttafel soms wel uit honderden gerechten bestaan. Tegenwoordig is 10-15 gerechten de norm.

 

De Indonesiërs identificeren zich nauw met hun regionale voedsel en vinden het erg prettig als u het probeert. Eten kan het ijs makkelijk breken en wordt vaak gebruikt als voorwendsel om u thuis uit te nodigen. De Padangkeuken treft u in heel Indonesië aan en het voedsel wordt behoorlijk pedis (heet) bereid.
Vegetariërs kunnen goed uit de voeten. Zo is er het populaire gerecht gado-gado, een groentesalade van aardappelen en groenten, overgoten met een krachtige pindasaus. Ook tofu wordt overal bereid en op vele verschillende manieren.

 

etenbali(13)

Geschiedenis van Indonesie

Java was een van de vroegste woonplaatsen van de mens. Op Midden-Java is de fossiele schedel van de Javamens ontdekt. Vanaf ongeveer 40.000 jaar geleden kwamen vroege australiden Nieuw-Guinea en de Kleine Sunda-eilanden binnen. Andere groepen kwamen 30.000 jaar geleden vanuit zuidelijk China de archipel binnen. Indiase missionarissen brachten het boeddhisme naar Indonesië en het Mahajana boeddhisme ontwikkelde zich. Het Indonesisch-Indiase tijdperk bereikte het hoogtepunt in het 14de eeuwse Oost-Javaanse Majapahit Rijk, dat beschouwd wordt als de Gouden Eeuw van Indonesië.

 

In de 4de eeuw begonnen Arabieren naar Indonesië te komen; ze dreven handel tussen de grote beschavingen van het Middellandse Zee-gebied, India, zuidoost-Azië en China. De islam sloeg aan en kreeg vaste voet in die gebieden van Indonesië, die het minst beïnvloed waren door de hindoeïstische beschavingen. De Portugezen waren de eerste Europeanen in Indonesië, zij kwamen hier vanaf omstreeks 1512. Vroeg in de 17de eeuw waren de Engelsen de directe rivalen van de Nederlanders in de exploitatie van Oost-Indië. De twee zeemachten hadden zelfs posten naast elkaar in Banten, Makassar, Jakarta en Ambon. In 1816 werd uit politieke overwegingen 'Indië' aan de Hollanders overgedaan.

 

De Nederlanders begonnen in het begin van de 16de eeuw hun betrokkenheid als handelaars; zij kwamen in 1596 het eerst binnen bij Banten (West-Java) met slechts vier schepen. Toen deze veilig in Holland terugkwamen met hun waardevolle lading specerijen, was wilde speculatie het gevolg. Twaalf expedities volgden. Er werden steunpunten gevestigd en de macht werd verstevigd. De VOC was inmiddels geboren, de eerste multinational ter wereld. De Hollanders bleven de overheersers tot de Tweede Wereldoorlog, toen de Japanners het eilandenrijk binnenvielen. In 1945 riepen Sukarno en Hatta de onafhankelijkheid uit.
Politionele acties volgden. In 1948 erkende Nederland de onafhankelijkheid. Eind jaren vijftig kwam ook het laatste stukje Nederlands-Indië bij Indonesië: Irian-Jaya.

 

Indonesie-Java-3-kinderen(14)

De Indonesiërs

Er leven tegen de 200 miljoen mensen in het enorme eilandenrijk en telt daarmee de op drie na de grootste bevolking van de wereld. De meeste mensen wonen op Java; hoewel het eiland niet eens zo groot is, telt het ongeveer 55 % van het totaal aantal inwoners. Door middel van het transmigratiebeleid (Javanen grond geven op dunbevolkte eilanden) wil men de bevolking meer spreiden. Transmigratie vindt plaats op Zuid-Sumatra, Sulawesi, Kalimantan en Irian-Jaya.

 

Het hart en ziel van Indonesië is het dorp. Zo'n 80 % leeft nog steeds in landbouwgemeenschappen. De dorpsraad van ouderen is de basis van de Indonesische samenleving en dorps- en familieloyaliteit komt voor al het andere. De uitgebreide familie is een ingewikkelde structuur die verbintenissen en vriendschappen maakt, mensen gelukkig houdt en een goede omgeving biedt voor kinderen en ouderen. Een familie kan bestaan uit grootouders, kleinkinderen, verwanten van vader en moeder, nichten en neven; en allemaal vaak onder één dak. Een volwassen kind dat buitenshuis werkt, draagt zijn loon af aan de familie en er wordt verwacht dat hij meehelpt in de kosten van jongere broertjes en zusjes.

 

De mensen worden geleid door de adat, een gewoonterecht, een ongeschreven, onuitgesproken traditionele dorpswet. De adat regeert de daden en het gedrag van iedere persoon in ieder dorp en elke stad in het land. Adat is bijzonder nuttig in tijden van economische of politieke instabiliteit.

 

Er zijn vele verschillende bevolkingsgroepen, ook vaak qua uiterlijk onderscheidend. Er zijn zo'n 300 etnische groeperingen. De Chinezen vormen een aparte groep. Zij zijn Indonesisch belangrijkste etnische minderheid en grootste 'buitenlandse' groep. Chinese handelaren kwamen vanaf ongeveer de 10de eeuw binnen en vestigde zich in eerste instantie aan de noordkust van Java. De Chinezen zijn op economisch gebied een invloedrijke groep; ze zijn bedreven in het zakendoen. 

 

Godsdiensten in Indonesie

Indonesië kent een grote verscheidenheid aan religies. Het grootste deel van de bevolking is moslim, de staatsgodsdienst is de islam. Op Sumatra hangt een grote groep het christelijke geloof aan, met name rond het Tobameer. Java is voornamelijk islamitisch, terwijl Bali een hindoeïstisch eiland is. In Torajaland op Sulawesi is men christelijk, terwijl de overige bewoners grotendeels islamitisch zijn. Sommige eilanden zijn nog puur animistisch (natuurelementen spelen er een belangrijke rol). Welk geloof men ook belijdt, de eeuwenoude tradities uit het animisme blijven heel belangrijk. 

 

Ramadan

U kunt tijdens Ramadan prima reizen in Indonesië. De meeste chauffeurs houden zich niet aan het vasten (geven aan dat ze het later inhalen, mag volgens de koran).

U hoeft zich niet ongemakkelijk erbij te voelen als u een chauffeur heeft die vast, men is er snel aan gewend en hij is blij dat hij werk heeft. Veel restaurants zijn open, onze chauffeurs weten waar u terecht kunt.

Indonesië-Ubud-Spa Alila-Valley Villa(14)

De taal in Indonesie

De officiële taal is Bahasa Indonesia. Het is gebaseerd op het Maleis. U zult er ook veel Nederlandse woorden aantreffen, vanwege de geschiedenis met Nederland. Elke bevolkingsgroep heeft zijn eigen taal; op iedere school in het hele land wordt het Bahasa Indonesia onderwezen. Op middelbare scholen leert men Engels. Het kan voorkomen dat u aangesproken wordt in het Nederlands; meestal betreft dat een oudere Indonesiër. Voor deze mensen is het plezierig om onze taal met u te spreken, maar andersom geldt dat eveneens.

 

Tijdsverschil met Indonesie

Als uitgangspunt nemen wij onze zomertijd (in de winter komt er een uur bij):

  • Sumatra en Java: 5 uur later
  • Sulawesi, Bali, Lombok en de andere Kleine Sunda-eilanden: 6 uur later
  • Kalimantan is verdeeld over twee tijdzones. 
  • Molukken en Irian Jaya: 6 uur

 

Paspoort en visum Indonesie

Uw paspoort dient 6 maanden geldig te zijn na de datum van aankomst in Indonesië.

 

Per maart 2022 zullen reizigers met aankomst op de luchthaven in Indonesië een visum upon arrival (VoA) moeten kopen. De kosten hiervan zijn IDR 500.000 per persoon (ongeveer € 35,-) en wordt voldaan op de luchthaven van aankomst. U kunt betalen in cash (onder andere in Euro of Dollars). Slechts enkele luchthavens accepteren ook creditcardbetalingen. Sinds november 2022 is het ook mogelijk om het visum online aan te vragen via https://molina.imigrasi.go.id/ als u Indonesië binnenkomt via de luchthaven van Jakarta, Denpasar, Jogyakarta, Surabaya, Medan en Manado. Komt u Indonesië binnen via een andere luchthaven? Dan koopt u het visum bij aankomst op de luchthaven. Uit ervaring weten wij dat het aanvragen van een visum online niet altijd duidelijk is en lang duurt. Wij raden aan om het visum bij aankomst aan te schaffen.

 

Bij reizen naar Indonesië ontvangt u geen immigratiekaart meer in het vliegtuig. Op de luchthaven wordt de QR-code gescand die u ontvangt na het digitaal invullen van uw gegevens. Dit is mogelijk via https://ecd.beacukai.go.id/. Deze kunt u voor uw vertrek naar Indonesië alvast invullen.

 

Indonesie-Lombok-zuidkust(13)

Geldzaken in Indonesie

De lokale munt is de Indonesische Rupiah: 10.000 Rupiah is ongeveer € 0,70. Creditcards worden in de grotere plaatsen en toeristische delen van het land steeds bekender. Pinnen kan inmiddels bijna overal, in ieder geval in de wat grotere plaatsen. Bij de meeste pinautomaten kunt u maximaal 1 miljoen Rupiah pinnen. U kunt wel meerdere keren achter elkaar pinnen. Neemt u dus uw pinpas mee (plus 1 extra voor ‘je weet maar nooit’). Zorgt u ervoor dat u voldoende contant geld opneemt voor enkele dagen, zeker als u naar gebieden als de Kleine Sunda Eilanden, Kalimantan, Molukken of Irian Jaya reist. Travellercheques zijn achterhaald.

 

Voltage en stekkers in Indonesie

Het voltage is praktisch overal 220 volt. In sommige afgelegen gebieden kan het 110 volt zijn. Veelal zult u met de tweepootstekker (zoals wij die gebruiken) uit de voeten kunnen. Maar niet altijd. Neemt u een wereldstekker mee (bij de ANWB te koop).

 

Bekijk een voorbeeldreis van een rondreis Indonesie of een bouwsteen Indonesie.

Voorbeelden van bouwstenen en rondreizen naar Indonesië
BROMO (KIAT)
Voorbeeldreis Indonesië

Rondreis Indonesië: Java, Bali en Gili

Java: Jakarta > Bogor > Nagrak > Bandung > Borobudur > Jogyakarta > Kaliandra > Bromo > vliegen naar Bali: Ubud > Sidemen > Lombok: Gili Air

Lombok-Gili-Meno-Paard
Voorbeeldreis Bali

Rondreis Bali: Romantisch Bali en Gili

Zuid-westkust: Seminyak, breed zandstrand > Ubud, kunstenaarsdorp tussen rijstvelden > via Bratanmeer naar Lovina aan de Noordkust, spot dolfijnen > Padangbai > per boot naar bounty-eiland Gili Meno (Lombok).

Indonesie-Sulawesi-Torajaland-landschap_3_217542
Voorbeeldreis Sulawesi

Bouwsteen Sulawesi: Wonderlijk Torajaland

Zuid-Sulawesi

 

Aankomst hoofdstad Makassar > Torajaland, bijzondere dodencultuur, typische huizenbouw en dat alles in een prachtig groen landschap > terug naar Makassar.