Informatie Indonesie

Indonesië is letterlijk een omvangrijk land, het is de grootste eilandstaat ter wereld met een totale oppervlakte van ongeveer 1,9 miljoen vierkante kilometer. Door de ligging in een vulkanisch geografisch gebied beschikken de meeste eilanden over een vruchtbare bodem. De regelmatige neerslag maakt de gronden daardoor zeer geschikt voor landbouw en ook de natuur vaart daar wel bij. Er zijn diverse grote natuurgebieden te vinden in Indonesie.

Praktische zaken Indonesie

Praktische zaken Indonesie

Klimaat Indonesie

Klimaat Indonesie

Eilanden en plaatsen Indonesie

Eilanden en plaatsen Indonesie

Indonesie, geografie en natuur

Indonesië is verbazend rijk aan dieren- en plantenleven. Niet alleen heeft deze verspreide eilandennatie een indrukwekkende hoeveelheid, maar ook een indrukwekkende verscheidenheid aan soorten dieren en planten. Het enorme land overspant twee biogeografische zones: de Oriëntaalse en de Australische. En met landvormen, die lopen van mangrovemoerassen tot gletsjers. Het is ongetwijfeld het meest gedifferentieerde natuurlijke gebied met in het wild levende diersoorten op aarde. 

 

Er zijn in het hele land zo'n 150 door de staat gerunde natuurreservaten. Het grootste reservaat van Indonesië is het Leuser Natuur Reservaat op Noord-Sumatra, zo'n 900.000 hectare groot. Een ander opmerkelijk natuurreservaat is het Wasur National Park in Irian-Jaya, met een grote verscheidenheid aan grote vogels en zoogdieren.

 

Op Sumatra groeit 's werelds grootste bloem, de Rafflesia. Deze kan een doorsnee hebben van ruim een meter. De insectenetende plant heeft de geur van rottend dierlijk vlees, teneinde insecten te lokken.
Op Borneo (Kalimantan) groeit de enige zwarte orchidee van de wereld.

Indonesië-Ubud-Spa Alila-Valley Villa(14)

De Indonesiërs

Er leven tegen de 200 miljoen mensen in het enorme eilandenrijk en telt daarmee de op drie na de grootste bevolking van de wereld. De meeste mensen wonen op Java; hoewel het eiland niet eens zo groot is, telt het ongeveer 55 % van het totaal aantal inwoners. Door middel van het transmigratiebeleid (Javanen grond geven op dunbevolkte eilanden) wil men de bevolking meer spreiden. Transmigratie vindt plaats op Zuid-Sumatra, Sulawesi, Kalimantan en Irian-Jaya.

 

Het hart en ziel van Indonesië is het dorp. Zo'n 80 % leeft nog steeds in landbouwgemeenschappen. De dorpsraad van ouderen is de basis van de Indonesische samenleving en dorps- en familieloyaliteit komt voor al het andere. De uitgebreide familie is een ingewikkelde structuur die verbintenissen en vriendschappen maakt, mensen gelukkig houdt en een goede omgeving biedt voor kinderen en ouderen. Een familie kan bestaan uit grootouders, kleinkinderen, verwanten van vader en moeder, nichten en neven; en allemaal vaak onder één dak. Een volwassen kind dat buitenshuis werkt, draagt zijn loon af aan de familie en er wordt verwacht dat hij meehelpt in de kosten van jongere broertjes en zusjes.

 

De mensen worden geleid door de adat, een gewoonterecht, een ongeschreven, onuitgesproken traditionele dorpswet. De adat regeert de daden en het gedrag van iedere persoon in ieder dorp en elke stad in het land. Adat is bijzonder nuttig in tijden van economische of politieke instabiliteit.

 

Er zijn vele verschillende bevolkingsgroepen, ook vaak qua uiterlijk onderscheidend. Er zijn zo'n 300 etnische groeperingen. De Chinezen vormen een aparte groep. Zij zijn Indonesisch belangrijkste etnische minderheid en grootste 'buitenlandse' groep. Chinese handelaren kwamen vanaf ongeveer de 10de eeuw binnen en vestigde zich in eerste instantie aan de noordkust van Java. De Chinezen zijn op economisch gebied een invloedrijke groep; ze zijn bedreven in het zakendoen. 

Indonesie-Java-3-kinderen(14)

Geschiedenis van Indonesie

Java was een van de vroegste woonplaatsen van de mens. Op Midden-Java is de fossiele schedel van de Javamens ontdekt. Vanaf ongeveer 40.000 jaar geleden kwamen vroege australiden Nieuw-Guinea en de Kleine Sunda-eilanden binnen. Andere groepen kwamen 30.000 jaar geleden vanuit zuidelijk China de archipel binnen. Indiase missionarissen brachten het boeddhisme naar Indonesië en het Mahajana boeddhisme ontwikkelde zich. Het Indonesisch-Indiase tijdperk bereikte het hoogtepunt in het 14de eeuwse Oost-Javaanse Majapahit Rijk, dat beschouwd wordt als de Gouden Eeuw van Indonesië.

 

In de 4de eeuw begonnen Arabieren naar Indonesië te komen; ze dreven handel tussen de grote beschavingen van het Middellandse Zee-gebied, India, zuidoost-Azië en China. De islam sloeg aan en kreeg vaste voet in die gebieden van Indonesië, die het minst beïnvloed waren door de hindoeïstische beschavingen. De Portugezen waren de eerste Europeanen in Indonesië, zij kwamen hier vanaf omstreeks 1512. Vroeg in de 17de eeuw waren de Engelsen de directe rivalen van de Nederlanders in de exploitatie van Oost-Indië. De twee zeemachten hadden zelfs posten naast elkaar in Banten, Makassar, Jakarta en Ambon. In 1816 werd uit politieke overwegingen 'Indië' aan de Hollanders overgedaan.

 

De Nederlanders begonnen in het begin van de 16de eeuw hun betrokkenheid als handelaars; zij kwamen in 1596 het eerst binnen bij Banten (West-Java) met slechts vier schepen. Toen deze veilig in Holland terugkwamen met hun waardevolle lading specerijen, was wilde speculatie het gevolg. Twaalf expedities volgden. Er werden steunpunten gevestigd en de macht werd verstevigd. De VOC was inmiddels geboren, de eerste multinational ter wereld. De Hollanders bleven de overheersers tot de Tweede Wereldoorlog, toen de Japanners het eilandenrijk binnenvielen. In 1945 riepen Sukarno en Hatta de onafhankelijkheid uit.
Politionele acties volgden. In 1948 erkende Nederland de onafhankelijkheid. Eind jaren vijftig kwam ook het laatste stukje Nederlands-Indië bij Indonesië: Irian-Jaya.

 

Godsdiensten in Indonesie

Het land heeft in de loop der eeuwen alle grote religies over zich heen gekregen. Indonesië heeft ze allemaal opgenomen. Het moslimgeloof is het wijdst verspreid. Het land heeft de grootste bevolking van moslims ter wereld. De beleving ervan is heel gematigd (men maakt zich niet zo druk).

 

Verder zijn er christenen, zoals de Bataks (Tobameer, Noord-Sumatra), Toraja's (Sulawesi) en de bewoners van Flores.

 

Op Bali is men hindoeïstisch, maar op een speciale wijze, typisch Balinees en lijkt niet veel op de oorspronkelijke geloofsbeleving zoals in India. Ook boeddhisten hebben een plek gevonden in het land, zoals bijvoorbeeld op Oost-Java en Noord-Bali.

 

Ramadan

U kunt tijdens Ramadan prima reizen in Indonesië. De meeste chauffeurs houden zich niet aan het vasten (geven aan dat ze het later inhalen, mag volgens de koran).

U hoeft zich niet ongemakkelijk erbij te voelen als u een chauffeur heeft die vast, men is er snel aan gewend en hij is blij dat hij werk heeft (er moet wel rijst in de wok komen). Veel restaurants zijn open, onze chauffeurs weten waar u terecht kunt.

 

Lees meer bij praktische informatie Indonesie en steden en plaatsen Indonesie.

Voorbeelden van bouwstenen en rondreizen naar Indonesië
Indonesie-Java-zittende-vrouwen(9)
Indonesië | Voorbeeldreis 4

Rondreis Java, Bali en Lombok

West-Java: Bogor - Bandung. Treinreis overdag. Midden-Java: Borobudur - Jogyakarta. Oost-Java: Kediri - Bromo-vulkaan - Kalibaru, plantages. Bali: Lovina, dolfijnen noordkust - Ubud - Candi Dasa, oostkust. Lombok: Gili Air.

sanurmooistrand(9)
Bali | Voorbeeldreis 3

Rondreis Romantisch Bali met Gili

Bali, zuiden: Seminyak, aan de westkust - Ubud, drukte en rust, leuk. Noordkust: via het Bratanmeer, met Bedugul, naar Lovina. Oostkust: Padangbai. Varen naar Lombok: Gili Meno, rustig eilandje (snorkelen en duiken). 

 

 

Indonesie-Sulawesi-Torajaland-huizenrij(9)
Sulawesi | Bouwsteen 1

Bouwsteen Wonderlijk Torajaland

Zuid-Sulawesi

 

Aankomst hoofdstad Makassar - naar Torajaland, met de bijzondere dodencultuur, typische huizenbouw en dat alles in een prachtig groen landschap - terug naar Makassar.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.