Manado

Manado is de grootste stad van Noord-Sulawesi. Manado telt ongeveer een half miljoen inwoners en die zijn overwegend christelijk. U ziet hier dan ook vele kerken. Manado is tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanners flink werd gebombardeerd, dus er zijn tegenwoordig slechts weinig bezienswaardigheden te vinden. Wanneer u tijdens uw rondreis Sulawesi deze – voor Indonesië relatief kleine – provinciehoofdstad bezoekt, vindt u er een ideale uitvalsbasis voor uitstapjes in de regio. Veel reizigers gaan tijdens een rondreis Sulawesi duiken of snorkelen in de spectaculaire onderwaterwereld voor de kust van Bunaken island.

 

Bezienswaardigheden en excursies Manado

Manado heeft niet heel veel bezienswaardigheden. Deze plaats wordt voornamelijk gebruikt als uitgangspunt voor uitstapjes naar het achterland. In de stad treft u een enorme hoeveelheid kerken aan, ruim 250! Het lijkt wel alsof er voor iedere variant op het christelijke geloof een aparte kerk is gebouwd. U kunt een bezoek brengen aan het provinciaal museum. In de omgeving kunt u interessante uitstapjes maken.

 

Bezoek het Provinciaal museum in Manado

Wilt u meer te weten komen over de cultuur en de geschiedenis van Noord-Sulawesi, dan is een bezoek aan het Provincie museum zeker een aanrader. In dit Museum Negeri Sulawesi Utara leert u alles over de lokale geschiedenis, kunst en klederdracht.

 

 

Unieke sarcofagen nabij Manado

Op ongeveer een half uur rijden van Manado bevindt zich in Sawangan een aantal bijzondere sarcofagen. Deze circa duizend jaar oude stenen doodskisten op de waruga, of begraafplaats, bevatten overledenen die in een bijzondere positie werden begraven. Rechtop gezeten op een fraai versierde porseleinen schaal en versierd met de prachtigste sieraden. De graven werden afgedekt met een sierlijk gedecoreerde steen waarop de doodsoorzaak of het beroep van de overledene werd afgebeeld. Het bezoek aan de sarcofagen van Sawangan is een aparte en memorabele excursie bij het rondreizen door dit deel van Indonesië.

 

Minahasagebied

Tijdens een dagtocht vanuit Manado kunt een het Minahasagebied bezoeken. In de koloniale tijd leefden hier veel Nederlanders en u vindt er nog vele Nederlandse namen terug. Tijdens de dagtocht door dit prachtige gebied ziet u veel koloniale huizen en vele bloemen, die door de Nederlanders zijn geïntroduceerd. Maar u ziet er ook traditionele Minahasahuizen. Leuk is een bezoek aan het meer van Tondano, waar u prachtige wandelingen kunt maken. In de omgeving liggen ook verschillende vulkanen; Mahawu, Lokon en Soputan.

 

Op zoek naar zeldzame dieren

In enkele uren kunt u naar het Tangkoko National Park rijden waar schitterende wandelingen door het tropisch regenwoud te maken zijn. Er leven zeldzame dieren, zoals spookdiertjes, de tarsius, en de speciale maleo vogel, witbuik-zeearenden en diverse andere vogelsoorten. In het natuurreservaat komt ook de beerkoeskoes voor, een soort buideldier, en er leven zwarte makaken. 

 

 

Orchideeëntuin Taman Anggrek

Nog geen vijf kilometer buiten Manado ligt Kairagi, waar in 1988 de orchideeëntuin Taman Anggrek werd aangelegd. Hier bloeien alleen tijdens de regentijd meer dan tachtig soorten orchideeën, waaronder zelfs de zeer zeldzame zwarte orchidee. Manado heeft een tropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheid, dus deze bloemen groeien hier graag. Het is een mooie tuin om rustig in te wandelen, maar in de maanden april tot en met september is er, met uitzondering van de bijzondere huizen, niet veel te bewonderen.

 

Ga in Manado winkelen in luxe

Op Jalan Piere Tendean, de drukste winkelstraat van Manado, vindt u diverse grote, veelbezochte shopping malls en exclusieve winkels. Town Square, IT Mall en Mega Mall zijn de grootste centra in Manado waar u veelal bekende internationale merken vindt. Het is ook een ware belevenis om tijdens uw Azië rondreis te stoppen voor een paar uurtjes in een van de hypermarkten; supermarkten waar werkelijk alles wordt verkocht! Leuk voor wat exclusieve souvenirs, zoals kruiden of potjes met mooie etiketten en smakelijke ingrediënten. Mocht u dringend iets nodig hebben, dan verkopen ze het hier vast.

 

Manado duiken

Een rondreis over Sulawesi is heel geschikt om te combineren met snorkelen of duiken. In het Bunaken Nationaal Park, dat is vernoemd naar de eilanden voor de kust van Manado, bevindt zich een duikgebied met spectaculaire steile wanden en koraaltuinen. Het is fantastisch om vanaf het strand van Bunaken-eiland de zee in te lopen en na een paar meter met uw duikbril en snorkel onder water te gaan en dan boven de rand van een sensationele klif te hangen. Hier ziet u de prachtigste vissen, sponsen, anemonen, zeesterren en misschien zelfs een zeeschildpad. Ongelooflijk mooi om deze veelzijdige onderwaterwereld met zoveel gemak te kunnen bewonderen! Wilt u graag wat verder de diepte in, dan kunt u verder uit de kust, vlakbij het vulkaaneiland Manadotua, gaan duiken. Gevorderden kunnen op zo’n dertig meter diepte op zoek gaan naar met koralen en sponsen bedekte scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog. Misschien wordt u op de weg terug nog getrakteerd op vrolijk springende dolfijnen, waarmee dit bezoek vast het hoogtepunt van uw Sulawesi rondreis wordt.

 

 

Geschiedenis Manado

Op de plek waar zich tegenwoordig Manado bevindt, lag in de zestiende eeuw het plaatsje Wenang. In 1617 bouwden de Spanjaarden er een fort en startten er hun bekeringspogingen. De naam Wenang werd in 1623 gewijzigd naar Manado, wat vermoedelijk is afgeleid van ‘manarowe’ dat ‘verenigen’ betekent. Al deze invloeden werden natuurlijk niet erg gewaardeerd door de lokale leiders en in 1643 vroegen zij daarom de Nederlanders die in Ternate, op de Molukken, huisden om hulp.

 

Samenwerking met Nederlanders

De lokale stamhoofden jaagden samen met enkele Nederlandse kolonisten de Spanjaarden uit Manado weg, waarvoor de Nederlanders als dank Fort Amsterdam in Manado mochten bouwen. De Nederlanders slaagden er tijdens hun jarenlange aanwezigheid in om de verschillende stammen te verenigen in een bevolkingsgroep, de Minahassers. Deze bewoners van Minahasa versloegen de Bolaang, hun voornaamste vijand, en hielpen de Nederlanders tijdens onlusten op Java. Dit wekte uiteraard geen sympathie op bij de rest van Indonesië, wat hen zelfs de bijnaam ‘anjing Belanda’ ofwel ‘honden van de Nederlanders’ opleverde. Minahasa werd toen ook wel de ‘twaalfde provincie van Nederland’ genoemd.

 

Manado wordt zwaar beschadigd

In 1845 barstte de Soputan-vulkaan uit en werd Manado grotendeels vernietigd. De Nederlanders die dan in deze stad nog steeds een flinke vinger in de pap hebben, mochten meebepalen hoe de plaats weer zou worden opgebouwd. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Manado zwaar beschadigd en daarna nogmaals in 1958 wanneer de Minahassers protesteren tegen de centrale Indonesische regering op Java. Inmiddels is het redelijk rustig in deze havenstad in het noorden van Sulawesi, maar de actieve vulkaan gooit soms, best letterlijk, roet in het eten.

  

Muziek en dans in Manado

De Minahassers, en vooral die uit Manado, zijn erg vrolijk en houden van zingen, waar ze in het hele land om bekend staan. Ook de traditionele muziekstijlen Kolintang (Indonesische xylofoon), Bambu (blaas-, snaar- en ritme-instrumenten gemaakt van bamboe) en Bia (instrument van een grote zeeschelp) zijn zeer populair, net als dansen een favoriete cultuurvorm in het noorden van Sulawesi is. Vooral het theatrale Maengket is tijdens belangrijke gebeurtenissen of bij het verwelkomen van prominente bezoekers een gewaardeerde dansvorm. Deze dans is opgebouwd uit drie delen: Makamberu, die de oogsttijd (en in sommige uitvoeringen romantische gedichten) uitbeeldt, Marambak viert de bouw van een nieuw huis en geeft traditionele waarden door, en Mah'laya ten slotte is meestal vol humor en hilariteit.

 

 

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Manado
Sulawesi-Wim-Fiets
Voorbeeldreis Sulawesi

Rondreis Actief Sulawesi

Zuid-Sulawesi: Makassar > Rammang Rammang > Malino > Bira > Sengkang > Torajaland. Centraal-Sulawesi: Tentena > Badavallei. Noord-Sulawesi: Tomohon, fietsen > Tangkoko NP > Bangka, strand

Geniet van het prachtige uitzicht op Tomohon, Sulawesi
Voorbeeldreis Sulawesi

Rondreis Hoogtepunten van Sulawesi

Zuid-Sulawesi: Makassar > Bira, strand > Sengkang > Torajaland. Centraal-Sulawesi: Masamba > Tentena, Posomeer. Noord-Sulawesi: Tomohon > Tangkoko NP, jungle > eiland Bunaken, snorkelen en duiken