Baliemvallei

Reizen naar de Baliemvallei

Een bezoek aan de Baliemvallei is een unieke ervaring. De oorspronkelijke bewoners van de vallei heten de Dani en leven van de landbouw. Varkens zijn het grootste bezit en deze worden door hen als kinderen behandeld. Hun ronde huizen worden gemaakt van kleiachtige grond met een rieten dak dat weer dichtgesmeerd wordt met klei.  

In een gevlochten draagtas worden de biggen meegenomen als ze ergens naar toe gaan. Een bezoek aan de Baliemvallei is een belevenis om nooit te vergeten. Het is alsof u teruggeplaatst wordt in de tijd of naar een andere wereld! Maak een individuele rondreis door Papoea.

 

      

 

Geschiedenis van de Baliemvallei

In 1938 werd de vallei ontdekt door Richard Archbold toen hij met zijn watervliegtuig over dit gebied vloog. Pas na de Tweede Wereldoorlog vestigden de eerste blanken zich hier. Twee Amerikaanse zendelingen legden in 1954 de eerste landingsstrip aan, waarna in 1958 de Hollanders hier een bestuurspost openden die Wamena genoemd werd. Dit groeide uiteindelijk uit tot het centrum van de vallei.

 

Kaart van de Baliemvallei

Het centrale berggebied, de Baliemvallei, ligt op het eiland Papoea; ook Irian Jaya genoemd. De enige grote plaats in de Baliemvallei heet Wamena. Er loopt slechts één weg door de vallei. En de Baliemvallei is alleen per vliegtuig bereikbaar.

 

Beste reistijd voor de Baliemvallei

Het gehele jaar door liggen de temperaturen rond de 25-30 graden overdag. Wel dient u rekening te houden met de neerslag. In de maanden november tot en met februari valt de meeste regen.

U kunt het hele jaar door naar de Baliemvallei reizen. Bekijk ons klimaatoverzicht Indonesië.

Top 3 bezienswaardigheden in de Baliemvallei

 

1. Varkensfeest

Het bijwonen van een varkensfeest is echt het hoogtepunt in de Baliemvallei. Het dier is kostbaar voor de Papoea’s  en dus is het voor hen een feest als zij een keer varken kunnen eten. Bij een speciaal voor u georganiseerd varkensfeest, koopt de reiziger een varkentje. Dit wordt geslacht en bereid op een bed van hete stenen, bladeren en zoete aardappels. De vrouwen en kinderen zitten bij elkaar en de mannen zitten apart. Iedereen is fantastisch beschilderd en dus is dit het moment om de mooiste foto’s te maken.

 

 

2. Het zoutmeertje van Jiwika

In dit meertje worden de bladeren van de stam van een bananenboom in het water gelegd. Het zoute water trekt in de bladeren. De Papoea’s laten de bladeren drogen in de zon en nemen het droge zout terug mee naar huis. Het zout wordt gebruikt om te koken.

 

3. De mummie in Aikima

In het dorp Aikima wordt een mummie bewaard die zo’n 250 jaar oud is. Deze dorpsoudste stierf door een speer en wilde niet gecremeerd worden. Daarom werd zijn lichaam bewaard. Hij werd in een zittende houding geplaatst en zo kunt u deze mummie nog steeds zien, uiteraard tegen betaling.

Top 3 leuke dingen om te doen in de Baliemvallei

 

1. Maak een trekking

Dit kan een trekking van een dag zijn maar ook van meerdere dagen. Op deze manier kunt u de Dani bezoeken in hun dorpen. De kinderen zoeken graag contact met de toeristen. Kijk bij de mensen thuis, ze nodigen je wel uit. Ze leven zo eenvoudig maar zijn ontzettend gastvrij!

 

2. De markt in Wamena

Op deze markt kunt u wat inkopen doen als u een trekking gaat maken. Op de markt ziet u de Papoea-vrouwen met tassen van natuurlijke materialen hangend aan hun hoofd. In die tas zitten etenswaren maar ook varkentjes.

 

 

3. Wamena

Op twee uur rijden van Wamena ligt op zo’n 3000 m hoogte het Habema-meer. Onderweg wordt u verrast door de prachtige vegetatie. Savanne-achtig landschap maakt plaats voor bergnevelwouden met grote boomvarens. Langs het Habema-meer vindt u rododendrons en verschillende soorten orchideeën. Alleen bij goed weer, is de weg begaanbaar. Misschien spot u wel een bijzondere paradijsvogel bij het meer.

Hotel in de Baliemvallei

Er is niet veel keuze qua hotels in de Baliemvallei. Verwacht geen luxe. Bouwmateriaal is moeilijk te krijgen, alleen lokale materialen zijn voor handen. Soms is er daardoor achterstallig onderhoud. Ook voor het eten, is de afwisseling soms beperkt. Er is gewoon niets anders te koop in de wijde omtrek.

The Baliem Valley resort

Tijdens deze reizen reist u naar de Baliemvallei
Indonesie-Papoea-Baliemfestival
Voorbeeldreis Irian Jaya

Rondreis Irian Jaya - Papoea: Baliemvallei

Aankomst Jayapura - vlucht naar de Baliemvallei, Wamena; trekkings in de zuidelijke Baliemvallei, varkensfeest, zoutwaterbron, mummie, autotours - vlucht terug naar Jayapura, vertrek

 

Indonesie-Irian-Jaya-Baliemvallei25_1_134435
Voorbeeldreis Irian Jaya

Rondreis Irian Jaya - Papoea: Highland Festival

Jayapura, aankomst - vlucht naar de Baliemvallei, naar Wamena; naast het hoogtepunt het festival, ook excursies en een trekking - terugvlucht naar Jayapura.

Indonesie-Irian-Jaya-Baliemvallei29
Voorbeeldreis Irian Jaya

Bouwsteen Kennismaking met de Baliemvallei

Jayapura en Baliemvallei

 

Aanvang in Jayapura - vliegen naar het leefgebied van de Dani-papoea's, Wamena in de Baliemvallei, excursies diep de vallei in, inclusief varkensfeest - terug naar Jayapura.