Zuid-Sulawesi: Makassar > Torajaland. Centraal-Sulawesi: Masamba > Tentena, Posomeer > Parigi. Noord-Sulawesi: Marisa > Gorontalo > Kotamobagu > Tomohon > Tangkoko > Bunaken
Een bezoek aan de mooie plaats Tentena is zeer de moeite waard tijdens uw reis in Centraal-Sulawesi. Tentena ligt aan de oostkant van het langgerekte Poso-meer. Het Poso-meer is een van de grootste, mooiste en schoonste meren van Indonesië. Het meer ligt precies in het midden van Sulawesi en volgens de plaatstelijke legenden is dit het gebied de as waar de aarde en hemel omheen draait. Volgens de overlevering leeft er in het turkooise meer een drakenslang van dertig meter (een soort Loch Ness-verhaal).
Excursies Tentena
Een leuke aanrader voor uw reis door Indonesië is om naar de twaalftrapswaterval in Werasalopa te gaan. Eveneens kunt u naar een Balinees transmigratiedorp. Ook leuk is het maken van een boottochtje over het meer. Laat u afzetten bij een dorpje of rijstvelden in de omgeving en maak een prachtige wandeling. Heel bijzonder is een bezoek aan de Badavallei. Tijdens een 2-daagse tocht bezoekt u dit spectaculaire gebied waar eeuwenoude stenen beelden staan.
Wandelen vanuit Tentena
Vanuit Tentena kunt u prachtige wandelingen maken, door de rijstvelden, langs het meer en door het regenwoud. De wandelingen variëren tussen eenvoudige wandelingen rondom het hotel tot intensieve trekkingen door de jungle. Het is zelfs mogelijk om meerdaagse trekkingen te maken waarbij u overnacht in de jungle.
Pamonavolk
De bewoners in deze streek waren vroeger berucht als koppensnellers. Nadat ze gevangen waren genomen door de heerser van het machtige Luwu hebben ze zich afgescheiden. Als symbool voor deze afscheiding hebben ze een reusachtige stenen pilaar neergezet op de heuvel Pamona. In de 19e eeuw zijn de meeste bewoners bekeerd tot het christendom.
Transmigratiedorpen
De Nederlanders hebben transmigratie bedacht om de overbevolkte gebieden, vooral op Java, te ontlasten door mensen te laten verhuizen naar dunbevolkte gebieden. Het centrale deel van Sulawesi is zo'n een dunbevolkt gebied. Na de onafhankelijkheid zijn veel Javanen en Balinesen naar dit gebied verhuisd. Naast christenen wonen en er nu ook veel moslims en hindoeïsten in het gebied rondom het Posomeer. De Balinese dorpen zijn te herkennen aan de bouwstijl en de hindoeïstische huisaltaren die bij ieder huis te zien zijn.