Boek voor 30 april en annuleer kosteloos tot wel 6 weken voor vertrekLees meer

Bunaken

Liefhebbers van een uitbundige onderwaterwereld reizen vanuit Manado naar Pulau Bunaken, ofwel Bunaken island in het noorden van Sulawesi. Dit kleine eiland is één van de vijf eilanden die bij het Bunaken National Park horen. Op ongeveer vijftig meter vanaf de kust van Bunaken island vindt u prachtige koraalriffen die steil naar beneden lopen. Het heldere water in dit deel van Azië herbergt een reusachtige rijkdom aan zeeleven en is zeer geschikt voor zowel duikers als snorkelaars. Volgens kenners behoort het Bunaken National Park, met maar liefst 26 duiklocaties, tot één van de mooiste duikgebieden ter wereld. Een bezoek hieraan – tijdens of na afloop van uw Sulawesi rondreis – is daarom zeker ten zeerste aan te raden!

 

Bunaken National Park

In het noorden van Sulawesi ligt voor de kust van Manado het Bunaken National Park. Deze prachtige duiklocatie ligt in het hartje van de Koraaldriehoek, ook de ‘kraamkamer van de wereldzeeën’ genoemd. In het park leven duizenden vissen, zo’n vierhonderd soorten koraal, verschillende soorten krabben, kreeften en weekdieren, diverse vogels en reuzenzeeschildpadden. De totale oppervlakte is ruim 890 vierkante kilometer, waarvan slechts drie procent land is – namelijk de vijf eilanden Bunaken, Manado Tua, Mantehage, Nain en Siladen. De overige 97 procent is dus water! In 1991 werd het gebied een nationaal park. Onderwater, waar de watertemperatuur tussen de 25 en 28 graden Celsius ligt en waar het maximaal 1566 meter diep is, is het opvallendst de verticale klif van koraal. Deze koraalmuur begint al op vijf meter diepte en stort dan op sommige plekken naar vijftig meter. Omdat u in het Bunaken National Park zo prachtig kunt snorkelen en duiken, kiezen veel reizigers die naar dit deel van Indonesië reizen ervoor om een bezoek te brengen aan dit gebied.

 

 

Duiken Bunaken National Park

Voor de kust van Bunaken island vindt u mooi en gezond koraal, een grote variëteit aan rifvissen en ongeveer elk ongewerveld dier dat deel uitmaakt van de onderwater populatie: van sponsen tot inktvissen. Scholen koraalvlinders, zwarte trekkervissen en zwermen fel oranje en paarse vlaggenbaarsjes krioelen rond het rif en tussen de koralen op ongeveer vijf meter diepte.

Vanuit Bunaken (en tevens vanuit Manado) kunt u gaan duiken bij drie bekende duiklocaties: Lekuan 2, Muka Kumpung en Manad Tua of Pangulingan. De eerstgenoemde is een prachtig begroeide drop-off, waar u op een diepte van twintig tot dertig meter bij overhangende rotsen komt, en waar u zelfs in kunt. In het open water zwemmen makrelen, tonijnen, fuseliervissen en napoleonvissen en misschien ziet er u wel schildpadden die rustig langs zwemmen. Meestal staat er bij Lekuan 2 een matige stroming.

 

Bij de drop-off Muka Kumpung, met stroming en tevens goed zicht, ziet u langs de rotsen gorgonen, ofwel hoornkoralen, en zachte koralen. Verder leven er schildpadden, horsmakrelen, scholen trekkervissen en af en toe ook haaien. De gevorderde duikers worden vast erg enthousiast door de zware stromingsduik bij Manad Tua of Pangulingan. Er zwemmen veel vissen: barracuda’s, horsmakrelen, snappers, vleermuisvissen en in het juiste seizoen zelfs hamerhaaien en mantaroggen. 

 

Bunaken island activiteiten

Mocht u met een duikliefhebber rondreizen en zelf niet graag onderwater zijn, dan vindt u het misschien wel leuk om een kajak te huren. En als u in een van onze aangename resorts op het eiland verblijft, dan is het ook erg fijn om een duik te nemen in het zwembad of neer te strijken in een comfortabele ligstoel of hangmat om eindelijk dat meegebrachte boek te lezen of uw reisverslag bij te werken. Een andere erg plezierige ‘activiteit’ op Bunaken is genieten van het heerlijke eten: verse vis, de smakelijkste gerechten met zeevruchten, fruit en groenten.

 

 

Bunaken inwoners

Het zal u niet verbazen dat de 2500 inwoners van Bunaken vooral van de visserij leven. Daarnaast is de koprateelt erg belangrijk; men kweekt en verwerkt het gedroogde vruchtvlees van de kokosnoot, dat veelal dient als hoofdingrediënt voor margarine. En natuurlijk zijn er onder de eilandbewoners ook voldoende restauranteigenaren, hotelmanagers en duikinstructeurs. Net zoals de grote meerderheid van de inwoners rondom Manado is bijna een helft van de bewoners van Bunaken-eiland christelijk. De andere helft is moslim.

 

 

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Bunaken
Typische zadeldakwoningen in Torajaland, Sulawesi
Voorbeeldreis Sulawesi

Rondreis Transsulawesi

Zuid-Sulawesi: Makassar > Torajaland. Centraal-Sulawesi: Masamba > Tentena, Posomeer > Parigi. Noord-Sulawesi: Marisa > Gorontalo > Kotamobagu > Tomohon > Tangkoko > Bunaken

Geniet van het prachtige uitzicht op Tomohon, Sulawesi
Voorbeeldreis Sulawesi

Rondreis Hoogtepunten van Sulawesi

Zuid-Sulawesi: Makassar > Bira, strand > Sengkang > Torajaland. Centraal-Sulawesi: Masamba > Tentena, Posomeer. Noord-Sulawesi: Tomohon > Tangkoko NP, jungle > eiland Bunaken, snorkelen en duiken

Het strand van Bunaken op Sulawesi
Voorbeeldreis Sulawesi

Bouwsteen Sulawesi: Eilandhoppen op Noord-Sulawesi

Noord-Sulawesi

 

Bangka, eiland voor rustzoekers > Bunaken Marine National Park, de eilanden Bunaken en Siladen, kleurrijke onderwaterwereld, echt bounty-gevoel.