Candidasa

Candidasa betekent 'tien tempels' in het Indonesisch en is logischerwijs ontstaan uit diverse plaatsen waar deze tempels zich bevinden. Dit toeristenplaatsje in het oosten van Bali is eigenlijk een vissersdorpje, waar in de loop der tijd steeds meer voor toeristen werd gebouwd. Omdat Candidasa zo'n rustige plaats is, is het juist erg fijn voor wie tijdens zijn rondreis op Indonesië even helemaal tot rust wil komen. Eindelijk in een hangmat een boek lezen of uw reisverslag bijwerken, of prachtig snorkelen in het heldere water. U kunt hier heerlijk tot rust komen tijdens een rondreis Bali.

 

 

Geschiedenis Candi Dasa

Ooit was Candidasa een rustig vissersdorpje, maar toen Bali in de jaren zeventig steeds meer toeristen begon te trekken, kreeg men ook interesse in dit plaatsje aan de kust. Al gauw verschenen de eerste bungalows op het strand en begin jaren tachtig kwamen er meer en meer bij. Iedereen die tijdens zijn rondreis in Indonesië wilde ontsnappen aan het drukke Kuta of voordeliger wilde verblijven dan in Sanur vond in Candidasa een waar walhalla. Zeker omdat toen het strand nog ongeschonden was. Nog altijd vindt u in Candidasa de ontspannen sfeer van weleer.

 

Ligging Candidasa

Candi Dasa ligt in het oosten van Bali aan de Balizee. Candi Dasa is ook een ideale uitvalbasis om vanuit Padang de boot naar de Gili Eilanden te nemen. Vanuit Candidasa kunt u ontelbaar veel uitstapjes maken in het oostelijke deel van Bali. Bezoek dan zeker een van de vele tempels, zoals de Pura Besakih. Of ga naar het paleis in Amlapura, het fort bij Tenganan en de vleermuisgrot, Goa Lawah. Houdt u er wel rekening mee, dat een bezoek aan de vele heiligdommen gepaste kleding vereist: een sarong is verplicht en voor vrouwen wordt het dragen van een selendang, een hoofddoek, op prijs gesteld. Verder dienen, net als overal tijdens een tempelbezoek in Azië, de schouders en knieën te zijn bedekt.

 

Het weer in Candi Dasa

Heel Bali heeft een tropisch regenwoudklimaat, wat betekent dat er twee seizoenen zijn. Vanaf oktober tot april is het regenseizoen. Er valt dan vrijwel dagelijks een bui, maar meestal wel pas in de loop van de middag. De verfrissende buien worden afgewisseld met veel zon. Het droge seizoen is vanaf april tot en met september. De temperatuur is het hele jaar ongeveer 30 graden. oor meer informatie over het klimaat op Bali verwijzen wij u naar ons klimaatoverzicht.

Top 6 bezienswaardigheden vanuit Candi Dasa

1. Pura Besakih

De Pura Besakih, de Moedertempel, is verreweg de grootste en belangrijkste tempel van Bali. Deze hindoeïstische tempel is gelegen op de hellingen van de Gunung Agung-vulkaan bij het dorp Menaga en bestaat uit ongeveer tweehonderd bouwwerken verdeeld over dertig complexen. Via een lange stenen trap kunt u het heilige gebouw betreden. De eerste verhalen over de Pura Besakih dateren uit de achtste eeuw na Christus, maar mogelijk bestaat het gebouw al sinds de vijfde eeuw. In de eeuwen erna werden de vele terrassen vergroot met meer en meer heiligdommen en tegenwoordig staat de teller al over de honderd.

 

 

2. Amlapura

Ten noorden van Candidasa bevindt zich het dromerige Amlapura met in het centrum Puri Agung, het paleis van de vroegere koning. Hier zijn de herinneringen aan het Hollandse koloniale verleden nog zichtbaar, onder andere in het hoofdgebouw, dat Maskerdam heet. Dit pand werd gebouwd door de Nederlanders, als beloning voor de koning voor zijn berusting in het Hollandse bestuur. Oorspronkelijk heette het stadje Karangasem, maar na de uitbarsting van de Gunung Agung-vulkaan in 1963 wilde men opnieuw beginnen; de nieuwe naam moest meer geluk brengen. De uitbarsting verwoestte voor een groot deel alle paleizen en koninklijke tuinen, maar die schade is gelukkig weer volledig hersteld. Het Agung-paleis is een geweldige excursie voor wie tijdens het reizen in dit gedeelte van Azië de gezamenlijke geschiedenis van zowel Indonesië als Nederland wil ervaren.

 

3. Tirtagganga

Het vijvercomplex Tirtagangga, dat ‘Water van de Ganges’ betekent, ligt tussen de rijstvelden in het noordwesten van Amlapura, op slechts twintig minuten rijden van Candidasa. Het paleis van Tirtagangga werd door radja Anak Agung Anglurah Ketut gebouwd in 1948 in een unieke combinatie van Balinese en Chinese stijlen. Het werd aangelegd op de plaats van een heilige bron en de koning en zijn familie gebruikten Tirtagangga om te relaxen en belangrijke gasten te ontvangen. Tegenwoordig gebruikt de lokale bevolking het om te baden en zwemmen. Komt u het complex tijdens uw rondreis door Bali bewonderen, dan ziet u er een prachtig mozaïek aan waterbassins, bruggetjes, fonteinen, charmante beelden en absurde figuren. De poelen zijn ondiep en heerlijk koel, dus een frisse plons is gauw genomen.

 

  

 

4. Tenganan

In Tenganan, een rustig dorp op nog geen kwartier noordwaarts rijden vanaf Candidasa, wonen de ‘Bali Aga’, oorspronkelijke inwoners die nog grotendeels volgens oude animistische religie leven en veelal authentieke ambachten uitoefenen. Tenganan ligt idyllisch tegen een helling in het tropisch regenwoud in Oost-Bali en het gehele dorp is ommuurd, waardoor het een soort fort is. Zodra u via een van de vier toegangspoorten binnenkomt, lijkt het alsof u teruggaat in de tijd. Gemotoriseerd vervoer mag het dorp niet in, dus het enige geluid komt van kraaiende hanen en een enkele televisie. Tenganan is bekend om de gerinsing, een stof die wordt gemaakt via de dubbel-ikat techniek, een weeftechniek waarbij draden worden gebruikt die vooraf al in een patroon zijn geverfd. Hiermee worden prachtige sarongs gemaakt. De inwoners maken ook lontar boeken; met een pennetje worden krasjes in palmbladeren gemaakt en vervolgens gekleurd met een soort was van macadamianoten. Natuurlijk zijn er ook een paar winkeltjes waar u de stoffen en boeken, en nog veel meer handwerk, kunt kopen. Een zeer exclusief souvenir van uw rondreis op Bali.

 

5. Klungkung

Klungkung Taman Gili is wat is overgebleven van het koninklijke paleis in Semarapura, Klungkung. Dit stadje, gelegen op nog geen veertig kilometer ten westen van Candidasa, heeft een roerige geschiedenis. Het paleis dateert uit het begin van de achttiende eeuw en werd tijdens de Hollandse bezetting begin twintigste eeuw grotendeels verwoest. Nu kunt u het complex van paviljoens, lelievijvers en standbeelden tijdens het rondreizen door Indonesië op uw gemak bekijken. Het hoogtepunt is toch wel het ongelooflijk knap beschilderde plafond van de Kerta Gosa, een soort rechtbank. Het plafond, geschilderd in oorspronkelijke wayang-stijl, is opgebouwd uit negen niveaus, alle met een afbeelding van een straf. Vlakbij de Kerta Gosa bevindt zich in het midden van de lotusvijver de Bale Kambung, een drijvend paviljoen. Hier vond vroeger de koninklijke ceremonie van het tandenvijlen plaats.

 

  

 

6. Goa Lawah

Op circa twintig minuten naar het westen vanuit het centrum van Candidasa bevindt zich Goa Lawah, ook bekend als Bat Cave, ofwel Vleermuisgrot. Deze grot is een van de belangrijke tempels op Bali, omdat deze het eiland zou beschermen tegen kwade geesten uit de zee. De naam ‘vleermuisgrot’ heeft Goa Lawah te danken aan de honderden vleermuizen die er leven. Het is een onbeschrijflijk spektakel als de vleermuizen ‘s avonds in een lange sliert de grot uitvliegen. Naar het schijnt, loopt de grot helemaal door tot aan de Moedertempel Besakih.

Top 3 leuk om te doen vanuit Candi Dasa

Als u alle bezienswaardigheden in de buurt van Candidasa heeft bezocht, of in elk geval een aantal ervan, dan wilt u vast ook nog even naar het strand. Zo kunt u gaan snorkelen, duiken, maar ook heerlijk zonnen op het strand. 

 

1. Duiken en snorkelen

Op uw rondreis in Oost-Bali vindt u in de buurt van Candidasa diverse schitterende duiksites. Het is erg mooi duiken bij Manta Point aan de zuidoostkust van het eiland Nusa Penida. Omdat hier veel stroming staat, komen er veel manta’s om te eten en zich te laten poetsen. Ondanks de stroming is het een verbazingwekkend rustige duikplaats, waar het niet moeilijk duiken is. Ook Crystal Bay is een prachtplek, vooral dankzij - de naam zegt het al - het zicht van soms wel vijftig meter. U duikt tussen Nusa Penida en het buureiland Ceningan. Doordat het water vrij koud is, voelen maanvissen zich op hun best en als u geluk hebt, kunt u ook wobbegongen (bakerhaaien) zien. Dan is er nog SD Point, een weelderig begroeid koraalrif met kleurrijke sponzen op de schuin aflopende helling. Vanwege de sterke stroming maakt u hier een driftduik, waarbij u met de stroom meegaat en al het onderwater natuurschoon aan u voorbij laat komen. In het vissersdorpje Tulamben ten slotte, op bijna 40 kilometer vanaf Candidasa, bevindt zich voor de kust het oorlogsschip Liberty. Tijdens deze duik kunt u met een beetje geluk walvis- en zwartpunthaaien zien.

 

 

2. Pantai Labuan Amok

Het is net aan twintig minuten rijden vanuit Candidasa naar het zwarte zandstrand van Pantai Labuan Amok. Het strand is vrij rustig en het heldere, ondiepe water maakt het ideaal om te snorkelen.

 

3. Pasir Putih

Op ongeveer 10 minuten rijden van Candidasa ligt het schitterende, parelwitte strand Pasir Putih, gelegen tussen de dorpen Bugbug en Perasi.  Het strand is geschikt voor gezinnen en stelletjes.

Hotels in Candidasa

Het strand is niet heel breed en op sommige delen is er alleen een stenen afscheiding met de zee. Wellicht ter compensatie zijn de voorzieningen bij de hotels in Candidasa wel goed: fijne terrassen, loungebedden, groen gras en vaak een zwembad. Neem voor ons overige hotelaanbod in Candidasa een kijkje bij onze hotels in Candidasa.

The Nirwana Resort

The Nirwana Resort

Alila Manggis Hotel

Alila Manggis Hotel

Puri Bagus Hotel

Puri Bagus Hotel

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Candidasa
Indonesie-Bali-Rijstvelden-Rijst
Voorbeeldreis Bali

Rondreis Bali: Compleet Bali

Zuiden: Sanur, strand > naar de bergen en sawa's van Ubud > Oost-Bali: Sidemen, culturele uitstapjes > Noordkust: Lovina, dolfijnen > Pemuteran, snorkelen > via binnenland, Munduk en Blayu, naar het rustige strand van Canggu.

 

 

 

IMG_9114
Voorbeeldreis Bali

Rondreis Bali: Ontdek Bali

Zuid-westkust: Seminyak, strand > Blimbing, wandel tussen rijstterrassen > Noordkust: Pemuteran, snorkelen > Lovina, dolfijnen spotten > Zuid-oostkust: Sidemen, culturele uitstapjes > Ubud, kunstenaarsdorp > Mambal, slapen bij een lokale familie > Sanur strand

Bali-Offeren
Voorbeeldreis Bali

Bouwsteen Bali: Authentiek Oost-Bali

Zuidelijk en Oost-Bali

 

Naar kunstenaarsdorp Ubud, veel mogelijke activiteiten en tempelvieringen > Sidemen, rijstterrassen en tempels > Candi Dasa, naar het dorp van de oorspronkelijke Balinezen.