Boek voor 30 april en annuleer kosteloos tot wel 6 weken voor vertrekLees meer

Rondreizen Indonesie

Een individuele rondreis Indonesie: een droomreis! Het uitgestrekte land is zo boeiend, u kunt alle kanten op met uw rondreis op maat. Stap op de fiets en rijd langs de rijstvelden, trek de jungle in en sluit af op een wit zandstrand. Samen met uw eigen privéchauffeur verkent u de eilanden. Wij adviseren u graag uit eigen ervaring over de mooiste eilanden van Indonesië. Bekijk hieronder onze favorieten voorbeeldreizen per eiland. Of wat dacht u van een combinatie van meerdere eilanden of een combinatie met Maleisië of Singapore? Alles is mogelijk.

Voeg een stedentrip toe aan uw individuele rondreis

Haal nog meer uit uw individuele rondreis en maak kennis met een andere cultuur. Voeg een korte stedentrip (stopover) toe aan uw rondreis Azië. Ontdek de woestijn van Abu Dhabi, slenter over kleurrijke markten in Dubai en Qatar, fotografeer de Big Buddha in Hong Kong of geniet van een fantastisch uitzicht op de bovenste verdieping van het Marina Bay Sands Hotel in Singapore. Meer weten over onze stopovers? Lees meer op onze stopoverpagina of neem contact op.

3cdbd877-c17b-4ad2-90b3-15c639ed28d2

Infodagen Indonesië

Wilt u een reis naar Indonesië maken? Kom naar onze infodagen en wij vertellen u de beste tips en informatie voor uw rondreis Indonesië. 

 

Onze Indonesië-specialisten reizen jaarlijks naar deze veelzijdige bestemming om de meest bijzondere en onbekende plekken te (her)ontdekken. Zij vertellen u graag over hun ervaringen. Meld u nu gratis en vrijblijvend aan. Tot snel!

Rondreis Indonesie tips

Een rondreis door Indonesie kunt u starten in de hoofdstad Jakarta voor een eerste kennismaking, u kunt uiteraard ook aan uw rondreis beginnen op een ander eiland. Een geliefde route voor een rondreis Indonesië over meerdere eilanden is starten op Sumatra, vervolgens naar Java en eindigend op Bali en/of Lombok met de Gili eilanden.

 

U kunt een rondreis Indonesie, zeker als u naar Sumatra gaat, goed combineren met een reis door Maleisie, kijkt u maar eens naar deze voorbeelden van Indonesië en Maleisië rondreizen.

 

Een rondreis door Indonesie maken met uw familie is zeker een aanrader, daarvoor hebben wij speciaal een aantal rondreizen geselecteerd die geschikt zijn voor reizen met kinderen. Voorbeelden van deze reizen vindt u bij familierondreizen Indonesië.

 

 

Overige tips voor uw rondreis in Indonesie

  • Zorg ervoor dat u niet te veel wilt doen. De gemiddelde snelheid ligt laag, u legt geen grote afstanden op een dag af. Als u heel veel wilt bekijken, loopt u het risico dat u alleen maar in de auto zit
  • Combineer niet te veel eilanden. Er is zoveel te zien dat u gemakkelijk enkele weken op één van de eilanden kunt doorbrengen. U kunt dan ook de minder toeristiche plekjes bezoeken.
  • Wijk eens van de gebaande paden af. Kijk bijvoorbeeld naar Nagrak op Java.
  • Maak op Java dé mooiste treinreis van Indonesië van Bandung naar Jogyakarta
  • Als u op zoek bent naar natuur is Sumatra een uitstekende keuze. Ook leuk voor een actieve reis. Voor kinderen ook leuk vanwege de vele activiteiten, zoals olifanten wassen, fietsen en kanoën
  • Denk ook eens aan Sulawesi, een prachtig eiland met mooie natuur, boeiende cultuur en een prachtige onderwaterwereld
  • Ook Lombok, door velen ook wel het vroegere Bali genoemd,  is met zijn prachtige witte stranden en zijn groene binnenland zeker een bezoek waard!

11 Redenen om een individuele rondreis door Indonesie te maken

1) Indonesie: Grootste eilandenrijk ter wereld

Volgens ons is zelfs de Indonesische overheid de tel kwijt. De schattingen lopen uiteen van 13.000 tot 17.000 eilanden. Wat een enorm land! En de verschillen van de eilanden zijn zo groot, dat maakt het misschien wel één van de boeiendste eilanden ter wereld.
Van west naar oost is de afstand 5.000 km en van noord naar zuid bijna 1.800 km.
U kunt zich voorstellen dat u bijna niet kunt rondreizen door Indonesië, zonder kusten te zien: het is het land met de langste kusten ter wereld.

 

2) VOC-verleden, de band met Nederlanders

Dwalen door het verleden: op vele eilanden is nog heel veel koloniaal verleden bewaard gebleven; het is uniek. De VOC heeft begin 17de eeuw de Molukken als eerste gebied in Indonesië veroverd: kruidnagelen op Ternate en Tidore, nootmuskaat op de Banda-eilanden. Ambon ligt er tussenin, hier vandaan vertrokken de volgeladen schepen met ‘Indisch goud’ terug naar Holland. Dat de heerschappij met harde hand verkregen is, mag bekend zijn. Daarna richtten de blikken van de VOC zich richting Java, waar Batavia (het huidige Jakarta) de hoofdstad van het land werd. Drie eeuwen lang heeft de koloniale geschiedenis geduurd. Met name op Java en Sumatra werden vele plantages aangelegd: theetuinen op de koele plekken, suikerriet, koffie, specerijen, rubber.

 


De Nederlanders zijn meer dan welkom: ‘Where are you from? Aaah… Belanda!!!”. De mentaliteit van Indonesiërs is: vooruitkijken. Je voelt je meer dan welkom.

3) Toeristisch een vergeten land

Eigenlijk is Indonesië wereldwijd gezien een vergeten land qua toerisme. We hebben het niet over Bali, dat trekt internationaal toerisme. Maar de andere eilanden: het zijn grotendeels (misschien wel 85 a 90 %) Nederlanders die er komen. En zo groot is ons land niet.
Omdat in Nederland (vanwege de band en de wetenschap van de schoonheid van het land) een individuele rondreis Indonesië hoog op het verlanglijstje staat, bestaat het idee dat het heel toeristisch is. Nee dus. Tijdens een rondreis Indonesië gaat u in dit uitgestrekte land op ‘ontdekkingsreis’, dit laatste geldt voor de afgelegen eilanden natuurlijk meer dan voor de meer bekende eilanden.

4) Aardige mensen in Indonesie: ze zijn blij dat je komt

Ga een cruise maken, waar dan ook ter wereld, en u ziet Indonesiërs als bemanning. Zij zijn zo goed in communiceren: ze maken makkelijk contact, vinden dit ook leuk. Wij merken het zelf met onze klanten die terugkomen van hun reis: vaak horen we dat ze met tranen in hun ogen afscheid namen van hun chauffeur/gids.
Onderweg: stop, stap uit en maak een wandeling. Voor u het weet heeft u een sliert kinderen achter u aan. En op de foto natuurlijk! Het is een groot genoegen door het land te reizen, al die aardige mensen, dit geeft een enorme meerwaarde aan uw individuele rondreis Indonesië.

 

 

5) Indonesië heeft de meeste vulkanen ter wereld

Hoe komt het dat Indonesië zo prachtig groen en vruchtbaar is? Dat heeft men te danken aan de vulkanen, die in de loop van duizenden jaren hun lava over het land hebben laten vloeien. Maar liefst 400 vulkanen slingeren door het eilandenrijk, ongeveer een derde is nog actief. Indonesë maakt deel uit van de Ring of Fire, een vulkaanketen rondom de Grote Oceaan. Indonesië ligt op het breukvlak van 3 aardplaten.
Als u naar de landkaart kijkt, dan ziet u hoe de keten slingert over Sumatra, Java, kleine Sunda-eilanden tot en met Flores en dan steekt hij naar boven, via Sulawesi naar de Filippijnen.

6) Onderwaterwereld: behorend tot de mooiste ter wereld

U kijkt uw ogen uit als u een individuele rondreis maakt door Indonesië, maar duik dan ook maar eens in de wereld onder water! Op heel veel plaatsen zijn de koralen en vissen zoals ze ooit geschapen zijn; landschappen onder water zijn eveneens verschillend. Daarom is snorkelen of duiken op meerdere plekken zo fantastisch.
Om maar een paar locaties te noemen die er uit springen (en goed bereikbaar zijn): rondom Bali, bij Lombok (de Gili-eilanden), Komodo-archipel, Flores, Sulawesi (vooral Bunaken) en als klap op de vuurpijl: Raja Ampat in Irian-Jaya.

 

 

7) Diversiteit aan verschillen tussen de eilanden, elk eiland anders

Onlangs sprak ik een Sumatraan, die in Irian-Jaya (Papoea) was geweest, in de Baliemvallei. Hij riep uit: “het was alsof ik in een ander werelddeel was, zo totaal anders!”.

Ik heb in de afgelopen 30 jaar het land van noord tot zuid en van oost tot west doorkruist, ben op alle eilanden geweest (die toegankelijk zijn en die wij dan ook aanbieden) en ik blijf me verbazen. Ik ben ook nooit ‘klaar’ met Indonesië. Het verveelt nooit als ik meerdere malen naar dezelfde eilanden ga. Natuurlijk is het geweldig als je een eiland bezoekt dat tot voor kort nog nauwelijks toegankelijk was, zoals de Banda-archipel in de Molukken. Emmy, Van Verre

 

Alleen al de meer bekende eilanden Sumatra, Java, Bali en Lombok: echt alle 4 verschillend. Sumatra dunbevolkt met orang oetans in de jungle en bijzondere bevolkingsgroepen, Java dichtbevolkt, veel koloniaal verleden, u reist over de vulkanen, Bali de meest bijzondere cultuur van Azië, rijsteiland, enorme schoonheid, Lombok is ietsje droger dan de andere 3, met rondom gili’s (eilandjes) en in het water zwevende schildpadden. En dit zijn maar een paar zinnen, waar je met gemak een boekwerk over kunt schrijven.

 

8) Zie de verschillende bevolkingsgroepen tijdens uw individuele rondreis Indonesië

Er zijn maar liefst rond de 300 bevolkingsgroepen. Zo is er de bijzondere Batakcultuur op Sumatra met zijn puntdaken, op het zelfde eiland het matriarchaat Minangkabau, nog puntiger woningen. Ook op Java ziet u de verschillen, de Sundanezen in het westen, met de typische Sundanese daken (soort hoedje). De hofcultuur rondom Jogyakarta. In het oosten rondom de Bromo-vulkaan leven de Tenggerezen, met hun verweerde gezichten lijken ze zelfs een beetje op Zuid-Amerikanen. Bali is een verhaal apart: deze hindoe-cultuur (anders dan in India) is uniek in de wereld. Op Sulawesi wonen de Toraja’s, met hun unieke dodencultuur: de doden worden gebalsemd en na jaren (sparen) bijgezet in de rotsen, bewaakt door tau tau (poppen, evenbeelden van de overledene). Kalimantan: de vroegere koppensnellers, Dayaks. Een deel leeft nog steeds in communevorm, in een longhouse.
Hoe meer u tijdens uw rondreis Indonesië naar het oosten rijdt, des te meer ziet u de negroïde trekjes van de bevolking: groter van gestalte, meer geprononceerde jukbeenderen en krullend haar. Je ziet het al op bijvoorbeeld Flores en ook op de Molukken. Komt u in Irian-Jaya, dan neigen de papoea’s naar de aboriginals in Australië.


9) Indonesië is een groen land

Op de meeste eilanden is het groen wat de klok slaat. Een rondreis Indonesie maakt u per busje met chauffeur, onderweg ziet u overal begroeiing: rijstvelden en –terrassen, akkerbouw, stukken bos, waar even niets is, zoals langs de kant van de weg, groeien weer bananenbomen. Als je een stok in de grond stopt groeit er wel weer wat, is ons gezegde. Op dichtbevolkte eilanden, zoals Java, concentreert de bevolking zich in en rond de grote steden. Al reizende over Java, gaat u van dorp naar dorp, af en toe een stadje, daartussenin: groen. U rijdt rustig: gemiddeld 40 km per uur. Er zijn overigens ook stukken wilde natuur, zoals in het westen, Ujung Kulon. Maar ook bij Baturaden heb je een prachtig natuurlandschap.


Bali is eveneens dichtbevolkt, hier zijn eigenlijk geen grote steden; als u het eiland over trekt dan geniet u de hele dag door van het mooie groene landschap, voornamelijk rijst!
Alle andere eilanden zijn dunbevolkt. Fraaie natuur op Sumatra (met name Bukit Lawang, met de orang oetans), Tangkahan, Kerinci en nog heel veel plekken tussendoor. Ook Sulawesi kent veel bosrijke landschappen, er zijn zelfs stukken waar u uren door dichte bossen rijdt. Het landschap van Flores is ruig: veel natuur en bergen. De Komodo-eilanden vormen eveneens een uniek natuurgebied, de varanen zijn daar koning.  Op Kalimantan is ook een natuurreservaat, waar de orang oetans leven.

Op verschillende eilanden, zoals Sumatra en Kalimantan is behoorlijk gekapt, jammer genoeg, met name de eeuwenoude woudreuzen zijn gesneuveld. Het (nieuwe) groen komt na het kappen weer snel opzetten.

 

 

10) Nederlandse taal vervlochten in het Indonesisch

Kartje… Stasion… Knalpot… Notaris… Stempel… Doorsmer… Asbak… Sekolah (school)… Restoran…
Sommige woorden zijn meteen duidelijk, andere moet u even over nadenken. Maar als u door Indonesië reist herkent u veel. Erfenis uit de Nederlandse tijd. Het is erg leuk om er op te letten, misschien zelfs notities van te maken (en aan uw chauffeur/gids vragen of hij er nog meer weet). Veel plezier ermee!

 

11) Indonesie: het grootste rijstland ter wereld

Op bijna alle eilanden is rijstbouw. Het mooie is: er zijn zo rond de 5 oogsten per jaar. En ook niet tegelijkertijd. Is op het ene stuk plantage net geoogst, dan kan het best zo zijn dat ernaast de rijstplantjes net hun kopjes boven het water laten uitsteken.

 

Heel veel rijst op Bali, wat wij het rijsteiland noemen. Maar Java is een heel goede tweede, vooral de Preanger op West-Java (voorbij Bandung). De treinreis van Bandung naar Jogyakarta voert de eerste paar uur door de rijstvelden en langs de rijstterrassen: mooier is niet denkbaar. Maar ook op de andere eilanden zie je veel rijst, vaak voor eigen of lokaal gebruik, kleine veldjes dus vaak. In oostelijk Indonesië is de rijstbouw stukken minder, daar groeien weer andere gewassen. 

 

Geniet van uw rondreis Indonesië!

Veelgestelde vragen over Indonesië

Hieronder vindt u alvast antwoorden op de meeste gestelde vragen over rondreizen naar Indonesië.

Wanneer is het de regentijd in Indonesië?
Hoe laat is het in Indonesië?
Hoe lang is het vliegen naar Indonesië?
Hoeveel Euro is een Indonesische roepia?
Lara Maleisie
Lara
Indonesië vind ik zo divers, ik kan er blijven reizen. Ik duik graag en er staan nog aardig wat duikspots op mijn lijst die ik wil ontdekken!
Contact met Lara
Indonesie-Sumatra-collega-melany
Melany
Indonesië gaat nooit vervelen! Geweldige natuur, de meest vriendelijke bevolking, het lekkerste eten en een prachtige onderwaterwereld.
Contact met Melany
indonesie-sumatra-bukit-lawang-collega-lisanne-apen-spotten
Lisanne
Indonesië is zo veelzijdig, ieder eiland is uniek. Van Jungle en vulkanische gronden naar wereldse tempels, koloniaal verleden, stranden en sawa's.
Contact met Lisanne
2aab730b-0291-4aad-aeb3-33c50b445cbb
Renée
De Kleine Sunda Eilanden zijn absoluut een bezoek waard! U vindt hier nog geen massatoerisme en het echte Indonesië. Benieuwd naar mijn verhalen?
Contact met Renée
Chantal1
Chantal
Elk eiland van ‘mijn’ Indonesië is anders. Ik ben er al zo vaak geweest, het voelt als een tweede vaderland. Nieuwsgierig naar mijn belevenissen?
Contact met Chantal