Amed

Amed ligt in het oosten van Bali, op ongeveer een uur rijden van Candi Dasa. Een kleine strook vissersdorpjes verscholen in een veel ruiger landschap dan dat u op de rest van Bali zult vinden. De stranden zijn wat grijzig en overal bepalen grillige zwarte rotsen het landschap. Het is in dit deel van Indonesie niet kleurrijk, maar in de prachtige koralen vlak voor de kust, vindt u des te meer kleur. Hierdoor is Amed perfect voor een duikvakantie! Omdat al het unieke onderwaterleven zo vlakbij het strand te vinden is, is Amed ook erg geliefd bij snorkelaars. Daarnaast heeft deze regio in Indonesië een hoop andere bezienswaardigheden die u kunt bezoeken tijdens uw rondreis Bali.

 

Amed bezienswaardigheden

De meeste mensen die rondreizen op Bali gaan naar Amed om te duiken. Er zijn hier namelijk zoveel bijzondere vissen, koralen en zelfs haaien en schildpadden te zien, dat zelfs de meest ervaren duiker enthousiast weer boven water komt. Bent u geen duiker of snorkelaar, of wilt u eens een dagje iets anders, dan biedt Amed en de gehele kuststrook die daaronder valt, een hoop alternatieven. Vrijwel alles is wel extreem ontspannen, maar dat mag ook wel; het is tenslotte vakantie!

 

Duiken bij Amed

Zelfs voor duikliefhebbers die al veel hebben gezien tijdens hun duikvakantie op Bali is een duikexcursie of –les een geweldige ervaring. Er zwemmen voor de kust van dit stukje Indonesië ontzagwekkende rifsteenvissen en barracuda’s, kleurrijke papegaaivissen, snelle trompetvissen, witpunt rifhaaien en gracieuze schildpadden. Dankzij de goede omstandigheden, zoals temperatuur, zicht en stroming, is duiken bij Amed voor zowel de wat meer ervaren als ook de beginnende duikers een echt avontuur.

 

Prachtige onderwaterwereld bij Amed

 

Schelpenmuseum

Voor wie even geen zand tussen de tenen wil voelen, is een bezoek aan het schelpenmuseum in Bunutan een welkome afwisseling. Het charmante, maar ietwat bizarre, plekje is te vinden in de Aiona Garden of Health. Tijdens een tour van ongeveer twintig minuten leert de gids u een hoop over de mysteries van het marineleven van Indonesië. En als u er toch bent, kunt u misschien ook even genieten van een heerlijke massage, snuffelen in het winkeltje met theeën, oliën, geneeskrachtige kruiden, exotische sapjes en gezonde etenswaren, of proeven van de smakelijkste typisch Balinese gerechten in het restaurant.

 

Zoutpannen in Amed

De zoutproductie in Amed is weliswaar aan het afnemen, maar het is nog altijd erg belangrijk in deze regio. Rijdend langs de kust, ziet u diverse zoutpannen gevuld met in de zon schitterende zoutkristallen. Uit dit deel van Azië komen de zakjes en pakjes zeezout, die u zo vaak in delicatessenzaakjes in de rest van de wereld ziet. Uiteraard een mooi souvenir om mee te nemen van uw rondreis op Bali.

 

Mini Zoo van Selang

In Selang, iets buiten Amed, bevindt zich in het Selang Resort de Mini Zoo. De Mini Zoo is vooral een opvangcentrum voor gewonde en/of ondervoedde dieren, en zorgt daarnaast ook voor onderwijs aan de lokale bevolking over de beschermde diersoorten die er leven.

 

Amed Bali strand

Amed en zijn omgeving biedt liefhebbers van het echte Azië tijdens hun rondreis precies dat wat ze zoeken: bijzondere stranden met kleurrijke vissersbootjes, massages, snorkelen langs de kust en genieten van heerlijk eten en smakelijke wijnen uit Indonesië. Rondreizen op Bali is daarom pas compleet na een bezoek aan Amed.

 

Amed is, naast de sublieme duiklocaties, beroemd vanwege de donkere stranden met daarop de fel contrasterende vissersbootjes. Naarmate u meer naar het oosten – en dus verder van de Gunung Agung-vulkaan af – komt, worden de stranden lichter en het zand zachter. Bij Jemeluk en Lipah vindt u de mooiste baaien. De stranden in Amed zijn ideaal om bij te komen of op te laden tijdens een overweldigende rondreis door Indonesië. U kunt zich er zelfs laten masseren; vooral Lipah Beach staat bekend om de massages.

 

Wandel naar de Jemeluk Lookout in de buurt van Amed

Bij het plaatsje Jemeluk, vlakbij Amed, vindt u aan het einde van de baai bovenaan de heuvel een uitzichtpunt. Hiervandaan hebt u een fantastisch uitzicht over het turkooizen water van de Indische Oceaan aan de ene kant en de imposante Gunung Agung-vulkaan aan de andere kant. Veel mensen komen hier om van de zonsondergang te genieten, maar ook ’s ochtends vroeg is het er schitterend. Er is een klein winkeltje waar u drankjes en snacks kunt kopen, dus dat hoeft u niet mee te sjouwen op uw wandeling.

 

 

Vissen, varen en free diving vanuit Amed

Op de stranden liggen de typische uitlegger-kano’s die de lokale vissers gebruiken voor hun werk. Visliefhebbers kunnen zo’n bootje huren om op makreel, tonijn en barracuda’s te vissen. Eventueel vergezeld door een visser die de boot bestuurt en tips geeft. Iets heel anders is SUP’en; Stand Up Paddleboarding. In de baai van Jemeluk kunt u bij de Apneista Freediving School boards en peddels huren. Het is een ontspannen en mooie manier om de rustige kust van dit deel van Bali te verkennen. En kunt u goed uw adem inhouden? Dan is een free diving cursus misschien iets voor u. Amed en Tulamben zijn de beste plaatsen in Bali om te leren duiken zonder flessen.

 

Snorkelen bij Amed

Op slechts enkele meters vanaf het strand van Amed wordt het heldere water dieper en begint er een oogverblindend mooi koraalrif. Dankzij de verborgenheid van Amed en de betrokkenheid van de lokale bevolking bij het beschermen van het rif, is het zeeleven hier nog zeer uitbundig. Er zijn diverse top spots voor de kust en vrijwel overal is een (redelijk) goede uitrusting te huren. De beste snorkelplekken aan deze kant van Indonesië zijn:

  • Het Japanse scheepswrak, dat op circa twintig meter vanaf het strand bij Banyuning ligt. Het biedt geweldige koralen en duizenden vissen.
  • De baai van Jemeluk is een waar hoogtepunt met al het kleurrijke koraal en de vele vissen.
  • Bij het strand van Lipah vindt u een klein houten scheepswrak dat ontelbaar veel vissen aantrekt.
  • Langs Bunutan strand bevindt zich een flinke strook met prachtig koraal, maar met minder vissen dan op andere plekken.
  • Bij Tulamben kunt u naar het scheepswrak van de USS Liberty, dat op ongeveer vijfendertig meter vanaf het strand gemakkelijk te bereiken is. Op sommige plekken ligt het gezonken marineschip zeer dicht aan het wateroppervlak, waardoor u het met gemak kunt bekijken en kunt zwemmen tussen de vele vissen die zich in het koraal verscholen houden. 

 

 

Informatie Amed

Amed is altijd een gezond en zelfvoorzienend vissersdorp geweest. Echter toen in 1963 de Gunung Agung-vulkaan uitbarstte, veranderde de omgeving enorm; van een groen landschap werd het dor en droog met slechts een aantal boompjes. Niet alleen de vulkaan heeft er voor gezorgd dat Amed veranderde, ook het toerisme heeft bijgedragen aan een nieuwe uitstraling. Er kwamen kleinschalige hotels en appartementen, en ook de restaurantjes zijn zich meer gaan richten op toeristen die dit gedeelte van Azië bezoeken. Maar de allergrootste verandering in Amed, is wel de komst van de tientallen duikscholen die zich langs de stranden hebben gevestigd.

 

Doordat het land zo droog is en geen geschikte plek voor landbouw biedt, zijn er in Amed en de regio er omheen vele vlakke stukken vrijgemaakt voor de productie van zout. Het zout wordt wereldwijd verkocht, maar het verkrijgen ervan is zeer arbeidsintensief en brengt maar weinig op. Gelukkig brengt de visserij en, in het toeristenseizoen, de duikers, snorkelaars en strandminnende bezoekers nog altijd voldoende op. Amed was ooit een gewoon vissersdorpje, maar staat tegenwoordig dus voor een veertien kilometer lange kuststrook van Culik, Amed, Jemeluk, Bunutan, Lipah, Selang, Banyuning tot aan het oostelijk gelegen Aas. Het is er ontzettend rustig en de meest voorkomende reden om Amed te bezoeken, is om de vele goede duiklocaties. De inwoners leven van de visvangst, de zoutwinning en het toerisme. Dankzij de steeds beter ontwikkelde voorzieningen komen er ook mensen voor andere bezienswaardigheden naar Amed. Zelfs pasgetrouwde stellen vinden het ideaal om hun hier huwelijksreis door te brengen. Omdat er pas na 2000 grootschalige aanpassingen zijn gedaan, zoals de aanleg van een geasfalteerde weg en een brug over de rivier, die in het regenseizoen vaak buiten zijn oevers treedt, is alles nog in vrij goede staat.

 

Reis ook naar Tulamben vlakbij Amed

Duiken in Amed betekent dat u vaak een driftduik zal maken. Dit houdt in dat de boot uw bellen volgt en dat u direct, nadat u weer bovenkomt, aan boord kunt stappen. In Tulamben bestaat, naast de mogelijkheid van de boot, ook de gelegenheid om vanaf het strand te duiken. De meest bezochte duikplaats in Tulamben is de USS Liberty, waar het massieve kanon op de boeg een van de mooiste en diepste punten vormt. De vissen zijn niet schuw en komen graag dichtbij. U ziet er bladvissen, hengelaarvissen en ook dwergzeepaardjes. Bij Tulamben drop-off staat een schitterende duik langs een steile wand op het programma: loodrecht naar wel zeventig meter diepte. De wand is dichtbegroeid met waaierkoralen, zachte koralen en sponzen, waartussen fotogenieke roggen, murenen (of moeralen), koraalduivels, fluitvissen, zeepaardjes, garnalen en diverse soorten naaktslakken leven. Af en toe komt een schildpad het rif bezoeken. In Tulamben kan er 24 uur per dag worden gedoken, dus als u ooit eens een spectaculaire nachtduik hebt willen maken, dan is dit de plek voor uw duikvakantie Bali!

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Amed
Indonesie-Bali-Rijstvelden-Rijst
Voorbeeldreis Bali

Rondreis Bali: Compleet Bali

Zuiden: Sanur, strand > naar de bergen en sawa's van Ubud > Oost-Bali: Sidemen, culturele uitstapjes > Noordkust: Lovina, dolfijnen > Pemuteran, snorkelen > via binnenland, Munduk en Blayu, naar het rustige strand van Canggu.