Flores & Komodo

Het veelzijdige eiland Flores

Flores is één van de Kleine Sunda Eilanden en hoort bij het Timor Archipel. Flores heeft een oppervlakte van 14.300 vierkante kilometer, dat is ongeveer gelijk aan een derde van Nederland.  Het eiland Flores is vernoemd naar de overdaad aan bloemen die daar te vinden was (Flores betekent ‘bloem’ in het Portugees). Door de vele bosbranden is er helaas veel verloren gegaan. Er staan maar liefst 14 actieve vulkanen op het eiland.

 

Een bezoek aan Flores betekent een bezoek aan de Komodo-Archipel waar de eilanden Komodo en Rinca toe behoren. Dit mag niet ontbreken tijdens een rondreis Kleine Sunda-eilanden. In de reservaten op de eilanden komt u oog in oog met de levensgrote Komodovaranen. De Komodovaraan wijkt af van de ‘normale’ varaan met zijn roodbruine huid en gele kop. Flores is nog geen drukbezochte bestemming, maar heeft wel vele bezienswaardigheden. Het Indonesische eiland is één van de weinige katholieke eilanden, waar u kerkjes boven de huizen ziet uitsteken en bij huizen graven ziet waar de familieleden begraven liggen. De natuur is prachtig! Indrukwekkende vulkanen, bergmeren, savannes, regenwouden en spinnenwebvelden (rijstvelden) wisselen elkaar af.

 

 

De lokale mensen van het Indonesische eiland Flores

De geschiedenis van Flores

Ondanks de Portugese naam ‘Flores’ is deze naam niet door de Portugezen bedacht. De naam bestond al in het Maleis, Tandjoeng Boenga: Kaap der Bloemen. De Portugezen hebben dit weer vertaald naar ‘Cabo das Flores’. De eerste Europeanen op Flores waren de Spanjaarden en de Portugezen. Daarvoor hadden de Makassaren en Buinezen van Zuid-Sulawesi het grootste deel van de kust van Flores al in handen genomen. De havenplaatsen waren een belangrijk handelsnetwerk.


In 1613 werden de Portugezen uit Flores verjaagd door de V.O.C en kregen zij de macht in handen. De Hollanders sloten een verdrag waarin zij het gezag hadden over het eiland, hierdoor kregen de Hollanders monopolie in de specerijhandel. Rond 1850 werden de laatste Portugese nederzettingen door de Nederlanders overgekocht. Het duurde echter tot 1907 voordat de Nederlanders Flores onder controle hadden. De Nederlandse en Portugese missiewerken zijn nu nog steeds terug te zien; in bijna elk dorp staat tegenwoordig een christelijke kerk.

 

Kaart van Flores

De bekendste bezienswaardigheden van Flores zijn Komodo en de Kelimutu-vulkaan. Komodo ligt in de Komodo-Archipel in het westen van Flores. De Kelimutu-vulkaan ligt juist weer meer in het midden van Flores bij het plaatsje Moni. Wanneer u beide plaatsen wilt bezoeken zou u een rondreis over het mooie eiland moeten maken (zeker geen straf!) of gebruik moeten maken van een binnenlandse vlucht. Ondanks dat de afstanden niet ver lijken is het zo’n 3 dagen rijden van elkaar vandaan.

 

 

Weer op Flores

Ondanks dat reizen naar Flores eigenlijk het hele jaar wel mogelijk is, zijn er wel verschillende klimaten om rekening mee te houden. Het regenseizoen loopt van december tot en met maart. Aan het einde van de dag valt er dan vaak een tropische bui. De bootreizen in de Komodo-Archipel hebben in deze periode soms ook te maken met een zware stroming waardoor de boottocht soms niet door kan gaan. Omdat Flores dichterbij Australië ligt, is de droge periode ook langer dan bijvoorbeeld op Java en Bali. De droge periode loopt dan ook van april tot en met november. De temperatuur is het hele jaar door erg aangenaam; tussen de 20 en 32 graden. In hoger gelegen gebieden (zoals bijvoorbeeld Wae Rebo) kan het wel weer een stuk koeler zijn in de avonden. Voor een uitgebreid overzicht van het klimaat in Indonesië verwijzen wij u graag naar ons klimaatoverzicht.

Top 4: belangrijkste bezienswaardigheden op het eiland Flores

1. Komodo/Rinca

Eén van de belangrijkste reden voor een bezoek aan Flores zijn de Komodovaranen die leven op de eilanden Komodo en Rinca. Vanaf de havenstad Labuan Bajo kunt u met de boot een tocht van één of meerdere dagen maken door het prachtige Komodo-Archipel. Bij een meerdaagse boottocht overnacht u aan boord. Een aanrader om te doen! Er gaat een kok mee aan boord die op een 2-pits fornuis de meest heerlijke Indonesische maaltijden voor u maakt. Tijdens de boottocht stapt u uit op de eilanden Komodo en Rinca om hier te wandelen. Tijdens de wandeling komt u gegarandeerd oog in oog te staan met de gigantische Komodovaraan. Maak een wandeling van 1, 1,5 of 2 uur, net wat u wilt. De Komodo-Archipel is niet alleen vanwege de varanen een bezoek waard, ook kunt u hier prachtig snorkelen; verschillende vissen, koralen en zelfs een kans om zeeschildpadden en mantaroggen tegen te komen. Ook Pink Beach (het zand op dit strand heeft een roze gloed) wordt niet overgeslagen.

 

 

Vanaf Labuan Bajo pakt u de boot naar het eiland Komodo waar Komodvaranen op de loer liggen

2. Kelimutu-vulkaan

De Kelimutu-vulkaan ligt in het plaatsje Moni in het midden van Flores. De Kelimutu-vulkaan is het mooiste om in de vroege ochtend te bezoeken, tijdens zonsopgang, de ochtendrode gloed over de kraters geeft een bijzondere sfeer. U kunt vanaf Moni helemaal omhooglopen, maar u kunt ook met de auto naar de parkeerplaats aan de voet van de vulkaan rijden. Het is vanaf hier nog een stukje omhooglopen, via trappen. Voor iedereen die goed ter been is prima te doen. De Kelimutu-vulkaan bestaat uit 3 kratermeren. Elk meer heeft weer een andere kleur; zwart, azuurblauw en groenblauw. Bijzonder is ook dat de kleuren van het meer ook wel is willen veranderen, dit komt door de mineralen in het meer. Het kan dus zijn dat als u hier verblijft, de meren net iets anders kleuren.

 

Maak de zonsopkomst mee bij de Kelimutu-vulkaan; een bijzondere ervaring

3. Bajawa

Bajawa ligt in het midden van Flores. Bajawa zelf is niet heel interessant, maar de authentieke dorpen rondom Bajawa zijn zeker een aanrader om te bezoeken tijdens een reis naar Flores. De bekendste zijn Bena en Totolela en Luba. Hier worden de voorouders nog vereerd. Alle dorpen hebben ongeveer dezelfde indeling; de huizen staan in twee rijen tegenover elkaar. In het midden staat de Ngadu, de mannelijke totems, en de Bhaga, de vrouwelijke totems. Aan de totems kun je zien hoeveel familie/verwanten in het dorp wonen; hoe groter de totems hoe meer familie. Voor het bouwen van huizen en het oogsten van planten worden vooraf eerst nog rituelen en offers gedaan om zo het bouwen en oogsten voorspoedig te laten verlopen.  


Naast cultuur is er ook genoeg natuur rondom Bajawa. Zo liggen ten noorden van Bajawa de warmwaterbronnen Soa die zeker een bezoek waard zijn. Neem uw zwemspullen mee en neem een duik in één van de bronnen of het naastgelegen riviertje. Voor de wandelaars is het mogelijk om een trekking te maken naar de berg Inerie.

 

    

Bezoek de spinnenwebvelden in Ruteng en de kleine dorpjes van Bajawa

4. Ruteng

Ruteng ligt ook in het midden van Flores, tussen de plaatsen Labuan Bajo en Bajawa in. In Ruteng vindt u de bekende ‘spinnenweb’-rijstvelden. De rijstvelden zijn door de families ingedeeld als taartpunten. Tussen de stukken land lopen geultjes om de rijstvelden van water te kunnen voorzien. Hierdoor lijkt het van bovenaf net een spinnenweb.


Net buiten Ruteng ligt de grot Liang Bu. Hier zijn in 2003 acht skeletten gevonden van het Floresmens.  De skeletten zijn niet langer dan een meter, waardoor het Floresmens ook wel ‘de hobbit’ wordt genoemd. In de grot zelf valt niet veel te zien, wel is er een klein museum bij waarin het skelet van één Floresmens ligt tentoongesteld.

 

Dagexcursie Komodo

Dagexcursie Komodo

Snorkelexcursie Maumere

Snorkelexcursie Maumere

Trekking Belahragi

Trekking Belahragi

Leuk om te doen op Flores

1. Overnachten op één van de eilanden in de Komodo-archipel

In plaats van te overnachten in Labuan Bajo, de vertrekplaats voor de boottochten naar de Komodovaranen, is het ook mogelijk om te overnachten op één van eilanden van de Komodo-Archipel. Een mooie afsluiting van een indrukwekkende reis over Flores om te verblijven op een eiland. Vanaf uw hutje op het strand loopt u zo het water in om te snorkelen. Bounty-gevoel op en top! 

 

2. Trekking naar Wae Rebo

Voor de actieve vakantiegangers is een bezoek aan het traditionele dorp Wea Rebo (waar de huizen net weer anders zijn dan in de dorpen rondom Bajawa) zeker een aanrader. Dit dorp is alleen te bereiken per voet, dus u zult hier geen massa’s toeristen tegen komen. Het is wel een flinke klim omhoog, dus een goede conditie is wel belangrijk. In plaats van een dagtocht hier naartoe is het ook mogelijk om te overnachten. U overnacht in één van hun woningen. Een unieke ervaring bij de locals! De volgende dag loopt u dan dezelfde weg weer terug.

 

De groene rijstvelden van Ruteng

3. Snorkelen bij Riung

Mocht u van snorkelen houden dan is het zeker een aanrader om ook Riung, in het noorden van Flores, op te nemen in de reis. U kunt een dagtocht met een boot maken naar de 17 eilanden die hier voor de kust liggen. Met een boot vaart u naar verschillende snorkelplekken waar u vanaf de boot zo in het water kunt springen. Voor de lunch vaart u naar een onbewoond eilandje waar een heerlijke lunch voor u wordt gemaakt. Er staat verse vis op het menu die dezelfde ochtend nog is gevangen door de bootsman. Terwijl de lunch wordt bereid, kunt u nog even zwemmen/snorkelen of genieten van een boekje op het strand. Riung is naast het snorkelen ook bekend vanwege de vliegende honden die hier op een eilandje leven. Vaar hier aan het einde van de middag naar toe en u ziet honderden vliegende honden op zoek gaan naar eten. 

Hotels op Flores

Ondanks dat de meeste hotels op Flores wel eenvoudig zijn (met uitzondering van sommige hotels in Labuan Bajo) zijn er zeker wel leuke kleinschalige hotels te vinden. Hieronder onze top 3, maar wilt u liever in een andere accommodatie slapen? Bekijkt u dan eens ons aanbod hotels op Flores. De meeste hotels hebben geen zwembad op Flores.

Manulalu Jungle Resort

Manulalu Jungle Resort

Plataran Komodo

Plataran Komodo

Seraya Island

Seraya Island

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Flores
Maumere-Moni-Noordroute
De Kleine Sunda Eilanden

Rondreis Uitgebreid Flores

Flores: Maumere > Moni, Kelimutu-vulkaan > snorkelen bij Riung > Bajawa, authentieke dorpen > Ruteng, prachtig berglandschap > Labuan Bajo Komodo-archipel: vaar met uw eigen privéboot en spot Komodovaranen.

Indonesie-Flores-Kelimutu4_1_410757
De Kleine Sunda Eilanden

Rondreis Actieve reis over Flores

Flores: Maumere, snorkelen > Moni, Kelimutu-vulkaan > Riung, snorkelen > Bajawa, authentieke dorpen > Ruteng > trekking Wae Rebo > Labuan Bajo > Komodo-archipel: varen met privéboot en spot de Komodovaraan.

Flores-Komodo-varaan1
De kleine Sunda eilanden

Bouwsteen: Reusachtige varanen vanaf eigen boot

Flores en Komodo-archipel

 

Labuan Bajo > varen met privéboot naar Komodo en Rinca, op zoek naar komodovaranen > Komodo-archipel, snorkelen > terug naar Labuan Bajo.