Informatie Sulawesi

Sulawesi wordt vooral bezocht vanwege de wonderlijke Toraja cultuur en de fantastisch mooie zeetuinen bij Manado. Sulawesi is met bijna 175.000 vierkante kilometer het op twee na grootste eiland van Indonesie en het op tien na grootste eiland van de wereld.

De schitterende natuur van Sulawesi

Een rondreis Sulawesi, het vroegere Celebes, voert u door schitterende natuur met bergachtige gebieden waar vulkanen, regenwouden en prachtig groene rijstterrassen elkaar afwisselen. Het klimaat is vrij vochtig, zoals op Sumatra. De bijna vijftien miljoen inwoners zijn verdeeld over de zes provincies van het vierarmige eiland: Noord-Sulawesi, Gorontalo, Centraal-Sulawesi, West-Sulawesi, Zuid-Sulawesi en Zuidoost-Sulawesi. Een rondreis Sulawesi staat garant voor een afwisseling van cultuur en natuur.

 

Zoals veel plaatsen in Indonesië heeft ook Sulawesi een zeer rijke geschiedenis. Dit blijkt uit de vindplaatsen van de unieke kruiken en beelden en uit de diverse artefacten van zo’n tweeduizend jaar oud. Daarnaast ontdekt u tijdens uw rondreis Sulawesi ook diverse overblijfselen uit de wat meer recente geschiedenis.

 

Duiken Sulawesi

Een rondreis Sulawesi leent zich uitstekend om te gaan duiken. De koraalriffen bij de vijf eilanden van Bunaken in het uiterste noorden van Sulawesi schijnen tot de allermooiste ter wereld te behoren. Het Bunaken Marine Park is een geweldige plek voor een duikvakantie of voor een dagje ontspannen snorkelen. Het lijkt wel een zeeaquarium! Tussen de schitterende koralen zwemmen kleurrijke vissen, zeeslangen en zeepaardjes, en verder kunt u er haaien, schildpadden, roggen en misschien zelfs wel zeekoeien zien. U kunt ook duiken in Sulawesi bij de Togian eilanden en bij Donggala, langs de westkust van het Indonesische eiland.

 

Sulawesi cultuur

Op Sulawesi leven diverse etnische groepen en culturen, zoals de zeevarende Buginezen en de traditionele Torajas. Deze laatste stam leeft nog volgens de oude tradities in hun grote familiehuizen. Het is een bijzondere ervaring om tijdens uw rondreis Sulawesi een bezoek te brengen aan deze oorspronkelijke bewoners.

 

Maak kennis met de traditionele Torajas

Wanneer u tijdens het rondreizen door Indonesië in Tana Toraja, ofwel Torajaland, komt, zal het u opvallen dat de vorm van de daken van de grote authentieke familiehuizen van de Toraja een beetje op de hoorns van een waterbuffel lijkt. De bewoners van deze tongkonans, de traditionele huizen, en banuas, de gewone huizen, leven nog vaak volgens het animistische geloof, maar zijn inmiddels wel christelijk. Rondom Rantepao, in het midden van Sulawesi, ligt een aantal dorpen waar men nog volgens de oorspronkelijke cultuur leeft.

 

Begrafenisrituelen van de Torajas

Als er iemand overlijdt in de Torajastam, dan blijft hij of zij een lange tijd in huis liggen, voordat het begrafenisritueel wordt uitgevoerd. Overledenen kunnen soms wel maanden of zelfs jaren thuis blijven, voordat ze worden begraven. Het ritueel gaat gepaard met het offeren van dieren, zoals buffels, met uitbundig dansen gedurende een aantal dagen en eindigt met een lange rouwstoet die de dode naar de uit rotsen gehakte grafkamers begeleidt. De meest gerespecteerde bewoners worden afgebeeld als een levensgroot houten beeld, dat wordt geplaatst naast de rest van de overleden inwoners. Zo’n zogenaamde tautau pop heeft dezelfde gelaatstrekken als de dode.

 

Bekijk de video Sulawesi en krijg inspiratie voor uw reis

 

Bekijk voorbeelden van een rondreis Sulawesi of bouwsteen Sulawesi.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.