Solo

Solo, oftewel Surakarta, ligt 60 kilometer ten noordoosten van Yogyakarta aan de oosthelling van de vulkaan Merapi. De stad ligt aan de Bengwan Solorivier. Het is een vorstenstad. Solo bestaat uit twee vorstenhuizen van Susuhunan Paku Buwono van Surakarta en sultan Mangkunagaran, dit is een afsplitsing van de andere kraton en is kleiner. De kraton van Surakarta is gebouwd in 1745 en de kraton van Mangkunagaran is gebouwd in 1787. De stad heeft zo’n 550.000 inwoners en is dichtbevolkt. Bewonder de verfijnde kunst in Solo tijdens een rondreis Java.

 

 

Bezienswaardigheden Solo Java 

Solo heeft zoals hierboven genoemd twee paleizen, het paleis van Paku Buwono en de Mankunagaran kraton. De tweedeling kwam door ruzie tussen twee rivaliserende prinsen. De paleizen van Solo zijn een referentiepunt qua geografie, mystiek, moreel en cultuur voor de Javaan. Dit geldt overigens ook voor de kraton van Yogyakarta. De plaats van de kraton is belangrijk ten aanzien van de ligging van bergen, oceanen en bossen, hieraan wordt mystieke kracht ontleend. Susuhunan Paku Buwono betekent middelpunt van het heelal. De muren in het paleis zijn lichtblauw, terwijl die van Yogyakarta lichtgroen zijn. De binnenplaats heeft zand van de zuidelijke stranden en symboliseert de verbintenis met de koningin van de Zuidzee (Ratu Loro Kidul). Op de binnenplaats is een toren van vier verdiepingen hoog en diverse paviljoens (pendopo). De gebouwen, de kleur en de richting van de kraton hebben allemaal een symbolische betekenis. De abdi dalem of dienaren van de kraton leggen dit graag uit tijdens een rondleiding. Vaak wordt u ook uitgenodigd om met de familie van de kraton thee te drinken. Op het noordelijke plein (alun-alun lor) vindt u ook de heilige waringen van de kraton.

 

Het paleis Mangkunagaran is het best bewaarde kraton van Java. Het paleis staat op tien vierkante kilometer en is omgeven door weelderige tuinen en een grote vijver met Europese fonteinen. Het heeft een mooi imposant paviljoen met een marmervloer. Dit paleis wordt gezien als het bolwerk van de hoogstaande hofcultuur. Alle kratons hebben een museum. Museum kraton Mangkunagaran heeft prachtige juwelen en siervoorwerpen, topeng-maskers en wayangpoppen. Museum kraton Surakarta heeft een collectie van voorwerpen uit Hindoe-Javaanse tijd en de koninklijke erfstukken.

 

Radya Pustaka Museum heeft een mooie collectie aan antieke voorwerpen, zoals gamelan, krissen, wayang, Javaanse en Nederlandse boeken. Het Radya Pustaka opende zijn deuren in 1890. Er zijn ook schaalmodellen te zien van de kraton en de koninklijke begraafplaats Imogiri. De laatste rustplaats van de sultans. Het is klein en eenvoudig. Het museum is volgestouwd met voorwerpen en ligt in het park Taman Sriwedari waar allerlei warung (eetstalletjes) en restaurants zijn.

 

Het Persmuseum geeft een overzicht van de Indonesische media van de koloniale tijd tot heden. Dit is het enige museum gericht op media in Indonesië. Het museum bevindt zich in een gebouw uit 1918. Het Persmuseum zelf is opgericht in 1978 en buiten staat een monument ter ere van het gedeeld erfgoed van Indonesië.

 

U kunt ook een rondrit met een becak (fietstaxi) maken door de stad. U houdt op straat een becak aan, onderhandelt over de prijs en geeft aan naar welke bestemming u wilt. Op deze manier ziet u de stad op een leuke manier. Als u onderweg ergens wilt stoppen geeft u dat gewoon aan. De becakrijder stopt met fietsen en wacht op u wanneer u iets wilt eten of foto’s wilt maken.

 

 

Stadswandeling Solo

De stadswandeling die u in Solo kunt lopen, start bij pasar gede, oftewel de grote markt. U kunt de route in zijn geheel lopen of u kunt besluiten het laatste deel van de route met een becak af te leggen. Pasar Gede Hardjonagoro is een warenmarkt en ligt in het oude gedeelte van de stad middenin de Chinese wijk. De markt bevindt zich in een complex dat zowel westers als inheems aandoet. Bij het ontwerp werd goed nagedacht over de luchtcirculatie, overdag is het aangenaam koel in het gebouw. Het is al twee keer herbouwd na brand, maar steeds werd het oorspronkelijk ontwerp aangehouden. Ten zuiden van de markt staat de Tien Kak Sie tempel, het is de oudste Chinese tempel van Surakarta en is gewijd aan Kwam-Im, godin van de barmhartigheid.

 

Tegenover pasar Gede staat een brug in art-decostijl met bijzondere straatlantaarns die over de Pepe rivier ligt. Aan de overkant van de rivier bevindt zich de wijk Gladak, hier bevinden zich de belangrijkste koloniale gebouwen van Solo. Er staan kazernes, kerken, een fort, Europese woonhuizen, scholen en hotels. Helaas verkeren veel gebouwen in slechte staat.

 

Een belangrijk punt in Solo is het monument Tugu Pemandangan, het symboliseert het samenkomen van volk, sunan, en god en is een meditatiepunt voor de Sunan. Monument Tugu ligt op het verkeersplein aan de overkant van de art-deco brug. Ten noorden van het monument staat de katholieke Sint Antoniuskerk, een sobere kerk met achter de kerk een complex van scholen, zoals een lagere school en een middelbare school. Ten zuiden van Tugu staat het nieuwe stadhuis van Surakarta. Het oude stadhuis is twee keer in brand gestoken, tegenwoordig is het stadhuis in Javaanse stijl gebouwd.

 

Links van het stadhuis staat Bank Indonesia, dit gebouw is ontworpen in 1910 door Hulswit, Fermont en Cuypers. Het koloniale gebouw wordt goed onderhouden en verkeert in originele staat. Aan de Jalan Sudirman staan de restanten van fort Vastenburg. Aan het eind van Jl. Sudirman bevindt zich een protestantse kerk. Loopt u verder dan passeert u de Gladhak poort en betreedt u de oude binnenstad en kraton gebied. Hier bevinden zich de grote moskee (Masjid Agung), pasar Klewer (textielmarkt) en het noordelijke plein met de waringinbomen. Loopt u verder dan betreedt u de kraton, dat uit diverse gebouwen en paviljoens bestaat. Ieder gebouw heeft zijn eigen functie en symboliek. Vraag dit gerust aan de abdi dalem van de kraton, zij leggen het geduldig aan u uit.

 

Verlaat u de kraton, loop dan de Jl. Wijaya Kusuma in, hier bevindt zich de wijk Kauman. Deze wijk is beroemd om zijn batik. Aan Jl. Cakra 33 staat de winkel Gunawan Setiawan, hier kunt u een batikwerkplaats en klein batikmuseum bezoeken. In de wijk Kauman staan allerlei karakteristieke huizen. De rest van de route kunt u afleggen met een becak en kunt u het prinsendom Mangkunegaran bezoeken en zijn museum. Verlaat u Mangkunegaran en gaat u Jl. Diponegora in, dan komt u bij pasar Triwindu waar antiek en allerlei snuisterijen verkocht worden. Gaat u verder met de becak dan passeert u Jl. Slamet Riyadi, dit is de wijk rond Taman Sriwedari. Langs de route komt u diverse historische gebouwen tegen. In deze wijk staat het batikmuseum Danar Hadi met een collectie van meer dan 10.000 doeken, waarvan er zevenhonderd tentoongesteld worden. Verder bevindt zich museum Radya Pustaka in deze wijk en het park Taman Sriwedari.

 

Ontspanning Solo Java 

Solo heeft verschillende markten (pasar). Pasar Klewer is een textielmarkt. Het is de grootste batikmarkt van Indonesië en bevindt zich ten noorden van de kratonpoort. Hier zult u vast slagen voor een batikoverhemd in de traditionele zachtbruine kleuren. Pasar Triwundu is een antiekmarkt met curiositeiten en hier kunt u de sfeer proeven van een Indonesische vlooienmarkt. Pasar Gede is een warenmarkt en Pasar Depok is een vogeltjesmarkt. Een pasar is een belevenis qua verwondering van het exotische aanbod van goederen en u proeft en ruikt gelijk de sfeer van Indonesië. 

 

Bezienswaardigheden omgeving Solo 

U kunt uiteraard dagtochten maken en de Borobudur en Prambanan bezichtigen, deze bouwwerken zijn beiden een hoogstand van bouw en cultuur. Een echte aanrader voor uw rondreis Java. Daarnaast kunt een sigarenfabriek en batikateliers bezoeken.

 

Het suikermuseum (museum gula) bij de plaats Klaten kunt u ook bezoeken. Buiten staan grote machines om het aangeboden suikerriet te verwerken. Binnen de fabriek staan kleinere machines die de suiker bewerken. Er hangen mooie foto’s in het gebouw die de geschiedenis van de suikerverwerking weergeven. Verder staan er machines die afstammen uit 1893, ze zijn afkomstig van de firma Stork en zijn nog steeds in gebruik. Op het terrein rijdt ook een stoomlocomotief. Het museum is open van mei tot oktober.

 

Verder kunt u Imogiri bezoeken. Dit is de begraafplaats van de diverse sultans uit de geschiedenis van Midden-Java. Het is een van de belangrijkste bedevaartplaatsen. Hier rust de eerste sultan van Java, sultan Agung, die magische krachten zou hebben gehad. U moet 345 treden omhoog om het mausoleum te bereiken. Om het heiligdom te bezoeken, moet u een traditioneel kostuum aantrekken. Deze kunt u bij de ingang huren. Het maken van foto’s is verboden, maar als u bovenaan de heuvel bent, heeft u misschien een prachtig uitzicht op de vulkaan Merapi. Bent u geïnteresseerd in de vorstenhuizen van Java, dan is een bezoek aan Imogiri zeker interessant.

 

Vlakbij Solo ligt de Merapi vulkaan. De beklimming van de Merapi werd verboden door de overheid na een vulkaanuitbarsting waar veel mensen omkwamen. Merapi betekent berg van vuur. De vulkaan ligt 29 kilometer van Yogyakarta en is 2968 meter hoog. Het is de gevaarlijkste vulkaan van Indonesië, omdat hij doorlopend actief is. De zware aardbeving in mei 2006 eiste aan duizenden mensen hun leven, de Merapi spuwde toen een 3000 meter hoge aswolk uit. In 2010 kwamen meer dan 350 mensen om het leven en stroomde lava van de zuidelijke en zuidoostelijke helling naar beneden. Regelmatig spuwt de Merapi aswolken uit waardoor de omgeving van de vulkaan onder een dikke laag as komt te liggen.

 

Candi Sukuh en candi Ceto (tempels) liggen op de helling van de berg Lawu. Candi Sukuh is omstreeks 1430 gebouwd, maar er is weinig bekend over deze tempel. Het is een hindoeïstische tempel met Javaanse elementen. Het centrale deel is gebouwd in een trapvormige piramide. De reliëfs zijn in wayangstijl. Ook zijn er diverse erotische afbeeldingen die misschien kunnen duiden op een vruchtbaarheidscultuur. Candi Ceto ligt zeven kilometer verder naar het noorden en stamt af uit de 15e eeuw. De tempels worden nauwelijks bezocht door toeristen. Om de tempels te bereiken rijdt u door een landschap geflankeerd met theeplantages. De beschrijvingen bij de tempels zijn summier en helpen u niet om de mysterie rondom deze tempels te ontrafelen. U betreedt echter wel een magisch landschap, waardoor deze tempels wel een bezoekje waard zijn tijdens uw rondreis Java.

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Solo
Indonesie-Diengplateau-Lisanne
Voorbeeldreis Java

Bouwsteen: Sultansteden en borrelende aarde

Centraal-Java

 

Het sultanaat Jogyakarta - verblijf bij de  Borobudur - het vulkanische Diëngplateau, nabij Wonosobo - plantages rondom het onbekende Salatiga - sultanstad Solo.