Ubud

Tijdens uw rondreis Bali mag een bezoek aan het kunstenaarsplaatsje Ubud eigenlijk niet ontbreken. Ubud wordt gezien als het culturele centrum van het eiland. Hier wonen de beste dansers, musici, schilders en houtsnijders van Bali. Dagelijks is er wel ergens in de omgeving een tempelfestival, viering of een tentoonstelling waar u naartoe kunt. Ooit was Ubud het toonbeeld van het authentieke Bali, maar deze reputatie heeft de stad zo aantrekkelijk gemaakt dat die werd overspoeld door souvenir- en kunstwinkeltjes, cafés, restaurants en massagesalons. Sinds 2006 is Ubud nog populairder door de verfilmde bestseller Eten, bidden, beminnen van Elizabeth Gilbert. De drukte betekent niet dat uw reis erheen minder aangenaam wordt: er is zoveel te zien en te doen en ook de omgeving van het artistieke Ubud is prachtig, dat u de bedrijvigheid gaat waarderen. Ubud is zeker een bezoek waard tijdens uw rondreis Bali en u kunt uiteraard ook buiten het centrum van Ubud in een hotel verblijven. 

 

Ubud bezienswaardigheden

In Ubud vindt u diverse bezienswaardigheden waar u te voet naartoe kunt. Hier vindt u een paar van de vele toeristische trekpleisters in Ubud die u op uw Bali rondreis kunt bezichtigen.

 

Ubud Palace

Midden in het centrum van Ubud bevindt zich het paleis van de oude koningen, het Puri Saren Agung. Dit ‘waterpaleis’, zoals het ook wel wordt genoemd, werd in de zestiende eeuw gebouwd. Rond 1930 werd het koningshuis afgeschaft, maar tegenwoordig wonen er aan de achterkant van het paleis nog steeds nazaten van de koninklijke familie. U kunt het grootste gedeelte van het Saren Agung-paleis gratis bezichtigen en in en rondom het waterpaleis worden regelmatig voorstellingen van traditionele Balinese dansen georganiseerd. Dit is een erg leuk uitstapje tijdens het bezoek aan Ubud op uw rondreis door Indonesië.

 

Bekijk de 360 graden foto van Ubud Palace

 

Wandeling in de Ubud Botanische Tuin

Op ongeveer twee kilometer vanuit het centrum van Ubud, komt u via de buitenwijken, valleien en groene rijstvelden in Bedugul. Hier bevindt zich de Ubud Botanische Tuin, een wonderschone bestemming voor een ontspannen wandeling. U ziet er watervallen en meertjes, vele orchideeën, vlinderstruiken, medicinale-, kaneel- en vanilleplanten en een enorme lotusvijver. Verdwaal in het labyrint en bewonder de tentoonstelling van cactussen uit Oost-Bali. Het beste tijdstip om te gaan is ’s ochtends, omdat het dan nog aangenaam koel is. Let op dat u deze Ubud Botanische Tuin niet verwart met de Botanische Tuin bij Kutuh Kaja. Deze laatste wordt niet goed onderhouden en er is niet veel bijzonders te zien.

 

Het Museum voor de Schone Kunsten Ubud

Het Museum voor de Schone Kunsten in Ubud, Puri Lukisan, heeft een uitgebreide collectie Balinese kunst. Daarnaast kunt u er terecht voor allerhande workshops. Het museum heeft, naast een goede boekwinkel en een café, een weelderige tuin waarin u fijn kunt wandelen. Het Neka Museum toont u zowel traditionele als moderne kunst uit Bali. U vindt er de mooiste schilderijen, tekeningen en beelden vanaf 1930 tot nu. De collectie is goed onderhouden en voorzien van engelse beschrijvingen. Liefhebbers van romantische (en soms ietwat erotisch getinte kunst) kunnen terecht in het Blanco Renaissance Museum, het voormalige huis van de excentrieke kunstenaar Antonio Blanco. Deze, inmiddels overleden, flamboyante kunstenaar wordt wel eens vergeleken met Salvador Dalí.

 

Bezoek in Ubud de Seniwati Galerie

‘Seni’ is Indonesisch voor ‘kunst’ en ‘Wati’ betekent ‘vrouwen’, ofwel: u vindt in de Seniwati Galerie kunst die door vrouwen is gemaakt. In deze galerie krijgen vrouwelijke kunstenaars uit Bali les en tevens wordt hun werk met veel zorg getoond. De Seniwati Galerie werd gestart door Mary Northmore, een vroegere kunstlerares uit Hong Kong, en haar man, de Indonesische schilder Abdul Aziz. Zij verbaasden zich erover dat er op heel Bali geen vrouwelijke kunstenaars in de kunstmusea werden getoond. Waarschijnlijk doordat men vroeger geloofde dat vrouwen geen gevoel voor kleur hadden. Tegenwoordig organiseert de Seniwati Galerie jaarlijks een wedstrijd waarbij de zestien meest getalenteerde dames worden toegelaten bij de gratis lessen. Het is een mooie excursie voor kunstliefhebbers die tijdens het rondreizen in Indonesië graag eens een bijzonder souvenir kopen.

 

Duik in de diverse tempels rondom Ubud

Zorg dat u bij een bezoek aan de tempels op Bali goed gekleed gaat: wit of lichtgele kleding is gepast. Vrouwen dragen verplicht een hoofddoek en iedereen dient een sarong om te doen. Deze kunt u zelf meenemen, maar zijn ook ter plaatse te verkrijgen.

  • Goa Gajah, de Olifantengrot, ligt op drie kilometer ten oosten van Ubud. Het middelpunt van het complex is een grot waarvan de ingang de vorm van de mond van een demon heeft. Binnenin de grot ziet u een aantal lingam en yoni (fallus en vagina) beelden en er staat een beeld van Ganesha, de godheid met het olifantenhoofd. Op weg naar de waterval ziet u nog een aantal beelden, een paar rijstvelden en boeddhistische stoepa's.
  • Gunung Kawi, het gravencomplex van koning Anak Wungsu en zijn vele vrouwen, bevindt zich op achttien kilometer ten noordoosten van Ubud. Het bouwwerk dateert uit de elfde eeuw en heeft een trap met 371 treden. Beneden vindt u rijstvelden die zo typisch zijn voor dit gedeelte van Azië en een kleiner complex aan de zuidkant van de rivier. Dit is de begraafplaats van de vrouwen van de koning. Voordat u de gebouwen binnengaat, dient u uw schoenen uit te trekken.
  • Tirta Empul, gelegen op twintig kilometer ten noordoosten van Ubud, is een van de heiligste tempels op Bali. Het oorspronkelijke complex dateert uit 960, maar de huidige panden zijn veel moderner. De sobere tempel is gebouwd rond een aantal hete bronnen die opborrelen midden in de tuin. De Balinezen gaan hier naartoe om zichzelf geestelijk en lichamelijk te reinigen, en ook om eens een ontspannen bad te nemen. Veel toeristen die door Indonesië reizen, gaan naar Tirta Empul voor dezelfde combinatie.

 

Ubud hotels

Geweldige luxe hotels, maar ook gemoedelijke kleinschalige hotels vindt u in Ubud. Hanging Gardens is één van de bekendste hotels in Ubud. Gelegen in de prachtige natuur met uitzicht vanuit de dubbele infinity pool. Uiteraard kunt u kiezen uit hotels tussen de rijsvelden of in het centrum van Ubud.

 

Ubud tips

Natuurlijk zijn er zoveel unieke bezienswaardigheden in en rondom Ubud, dat u het nog druk zult krijgen. Toch geven wij u graag nog meer tips, waardoor uw rondreis Bali extra speciaal wordt.  

 

Ubud Monkey Forest

Op ongeveer een kwartier zuidwaarts lopen vanaf het centrum van Ubud ligt Monkey Forest, ofwel het Apenbos. In dit aangename, maar toeristische en niet erg bloemrijke, beschermde woud leven drie groepen (van in totaal bijna zeshonderd) makaken. Tijdens een wandeling ziet u de dieren in hun natuurlijke omgeving. Let goed op uw spullen en geef ze niets te eten, want ze kunnen gemeen bijten. Als u het gehele bos doorloopt, komt u bij het restaurant Laka-Léké, dat 'toevluchtsoord' betekent in het Indonesisch. Deze verscholen oase biedt, naast heerlijk eten, Balinese dansvoorstellingen. Bijzonder om bij te wonen en zo uw rondreis door dit gedeelte van Azië nog specialer te maken.  

 

 

Wandel vanuit Monkey Forest door naar Pura Dalem Agung Padangtegal, de Tempel des Doods. Deze tempel is gewijd aan Durga, de godin van de dood, die volgens het geloof regelmatig de gedaante van de heks Rangda aanneemt. Langs de hoofdtrap ziet u zes uit steen gehakte beelden van haar: akelig scherpe tanden, een lange tong, ongekamd haar en hangende borsten. Er zijn zelfs twee sculpturen die de heks afbeelden terwijl zij kinderen verslindt, iets wat zij volgens de verhalen graag deed. Ook al klinkt dit alles nogal luguber, het is toch een interessant bezoek waarmee u een goede indruk krijgt van de Balinese cultuur en haar verhalen.

 

Bekijk in drie wildparken diverse dieren uit Azië en Afrika

In het plaatsje Singapadu, op nog geen half uur rijden van Ubud, ligt het Taman Burung Park. Dit ruim opgezette vogelpark heeft een variëteit van meer dan 250 vogelsoorten en er vliegen wel duizend vogels rond. Drie kilometer verder is een dierentuin, de Bali Zoo. Het wordt helemaal bijzonder als u ook ’s avonds blijft, waarbij u de nachtdieren kunt bekijken, het voederen van de dieren ziet en daarbij ook nog heerlijk kunt dineren terwijl er een Kecak-voorstelling wordt opgevoerd.

 

Kookcursus volgen op uw reis in Bali

Wilt u graag zelf iets ondernemen, maar heeft u geen behoefte aan te veel of te weinig actie, dan is het volgen van een kookcursus in Ubud een uitstekende dagbesteding. Samen met een kok gaat u naar de markt om de benodigde ingrediënten te kopen. Hierna gaat u gezamenlijk de keuken in voor de bereiding van de smakelijkste Indonesische gerechten. Als beloning mag u uw zelf bereide gerecht opeten! Houdt er rekening mee dat u ’s avonds niet uitgebreid gaat dineren, want dat wordt teveel. Het leuke aan een kookcursus volgen tijdens het reizen op Bali, is dat u er thuis ook nog iets aan heeft: nodig familie en vrienden uit voor een gezellig etentje en kook de sterren van de hemel!

 

Wayang- en dansvoorstellingen in Ubud

Als culturele hoofdstad van Bali biedt Ubud bijna vanzelfsprekend iedere avond wayang-voorstellingen. Ook voor de klassieke Balinese dansvoorstellingen, de Legong, bent u in Ubud aan het juiste adres. Het is ongelooflijk knap hoe expressief de ogen en hoe sierlijk de hoofd-, hand- en vingerbewegingen zijn. Iets heel anders is een Kecak-voorstelling: het is een vreemde mix van een ritueel waarbij men in trance raakt, met veel drama acteert en met vuur danst. Het is zeker de moeite waard om de dansvoorstellingen bij het Lotus Café bij te wonen. U zult er bij thuiskomst van uw Bali rondreis nog vaak aan terugdenken.

 

Workshop of winkelen in hartje Ubud

In het centrum van Ubud bevindt zich tegenover het Saren Agung-paleis een kunstmarkt, de Pasar Seni Market, waar u met wat sportief afdingen de leukste souvenirs scoort. Langs de weg naar Sanur zijn diverse dorpjes die elk gespecialiseerd zijn in een andere kunstvorm. In Celuk kunt u terecht voor de mooiste sieraden, in Mas voor prachtige houtsnijkunstwerken, in Batubulan voor stenen beelden en Batuan staat bekend om zijn schilderijen. 

 

Ubud Bali fietsen en raften

Omdat er rondom Ubud veel snelstromende rivieren zijn, is raften een zeer geschikte dagbesteding voor wie van wat actie houdt. U vaart met een stevige rubberboot de rivier af, waarbij u langs plekken komt, die vanaf de weg niet zijn te zien. Het is ook erg leuk om een fiets te huren en (indien gewenst, begeleid door een gids) daarmee de regio rondom Ubud en de prachtige sawa's te verkennen. Het is een mooie manier van reizen, omdat u op deze manier kennismaakt met het dagelijks leven van de lokale bevolking.

 

 

Ubud Yoga

In het centrum van Ubud en ook wel daarbuiten vindt u diverse baden en centra waar u uw chakra's kunt laten helen. Ook zijn er vele salons en alternatieve behandelcentra waar u terecht kunt voor een heerlijk ontspannen Balinese massage. Daarnaast zijn er vaak vele andere behandelingen mogelijk: acupressuur, reflextherapie maar ook aromatherapie. Een andere manier om tot rust te komen op uw rondreis door Indonesië is yoga. In en rond Ubud vindt u diverse yogacentra, waarvan The Yoga Barn misschien het bekendst is. Hier kunnen zowel beginners als gevorderde yogi de gehele dag lessen volgen.

 

Ubud cultuur

De traditionele hindoe-cultuur in Ubud is overal in verweven. Daarnaast heeft de stad veel westerse invloeden door de vele culturele bezoekers, zoals kunstenaars, kunstverzamelaars en -kenners die er al sinds de dertiger jaren van de vorige eeuw komen. In de vele tempels in en buiten Ubud worden nog altijd traditionele dansen opgevoerd. Zo kunt u in de buurt van de Pura Dalem Agung Padangtegal, de Tempel des Doods, bij het Laka-Léké restaurant een Kecak-dansvoorstelling bijwonen. Naast alle beeldende en verbeeldende kunst biedt Ubud bezoekers ontelbaar veel smakelijke culturele hoogtepunten: van authentiek Indonesisch tot mixen met westerse invloeden.

 

Ubud geschiedenis

De naam ‘Ubud’ is afgeleid van het Balinese woord ubad, dat ‘medicijn’ betekent. Dit medicijn werd gehaald uit een kruid dat vlakbij de Campuhan rivier groeide. Veel oude inwoners van Ubud stonden (en sommige staan) bekend om hun genezende krachten, waardoor zij erg werden gewaardeerd door de voormalige koningen.

 

Het stadje is gelegen tegen de bergheuvel van de Gunung Ayung en Gunung Batur en telt ongeveer achtduizend inwoners. Lang geleden was Ubud een klein gebied rondom Campuhan, maar inmiddels zijn verscheidene omringende dorpen eraan vastgegroeid. Nu is het een soort half verstedelijkt en dichtbevolkt plattelandsgebied van wel veertien dorpen met een levendige concentratie in het centrum.

 

Onder de koning Tjokorde Gede Agung Sukawati (1910-1978) begon het toerisme zich te ontwikkelen. Helemaal na het bezoek van de Duitse kunstenaar Walter Spies in 1928. De koning startte Ubud’s eerste hotel en in 1936 begon hij met Spies en diverse andere kunstenaars uit binnen- en buitenland de Pita Maha schildersorganisatie. Zij zorgden ervoor dat Ubud het ‘cultureel hart van Bali’ werd. Vroeger werd de stad vooral bezocht door backpackers, tegenwoordig is het ook populair bij schrijvers, kunstverzamelaars, -kenners en -critici en is het heel leuk om in Ubud te verblijven tijdens een rondreis Bali. 

 

Wilt u naar Ubud?
Bali-Gunung-Agung_1_408445
Bali

Rondreis Bali: Bali's bergen en kusten

Zuid-westkust: Seminyak, ontspannen start > het kunstenaarsdorp Ubud > Sidemen, rijstterrassen > Noordkust: Lovina, dolfijnen spotten > Zuid-oostkust: Sanur, strand, goede uitvalsbasis voor uitstapjes Oost-Bali. 

Bali-Ubud-Raften4_1_406476
Bali

Bouwsteen Bali: Actief rondom Ubud

Zuidelijk Bali

 

Deze dagen verblijft u in de groene omgeving van Ubud, vele actieve excursies staan op het programma: raften, fietsen en wandelen.

Bali-Bratanmeer1
Bali

Bouwsteen Bali: Kratermeren en bergen

Zuidelijk en Noord-Bali

 

Eerst naar het levendige Ubud > Lovina, via het Bratanmeer naar deze kustplaats met dolfijnen > via kilometers rijstterrassen naar Sanur, strand.