Boek voor 30 april en annuleer kosteloos tot wel 6 weken voor vertrekLees meer

Torajaland

Wanneer u tijdens uw Indonesië rondreis Sulawesi bezoekt, ga dan in ieder geval naar Torajaland, het ‘Land van de goddelijke koningen’! Zodra u in Rantepao aankomt zult u zien dat dit misschien wel het mooiste en zeker het meest wonderlijke gedeelte van Sulawesi of zelfs van heel Indonesië is. De redenen om Torajaland, of Tana Toraja zoals de lokale bevolking het noemt, te bezoeken zijn divers: gaat u vanwege de prachtige natuur of vanwege de interessante cultuur van de Toraja? Deze cultuur is zeer aanwezig in de typische fraai beschilderde woningen met hoge daken in de vorm van een zadel of schip. Ook de eigenaardige dodencultuur en voorouderverering is een veel genoemde reden voor een bezxoek aan dit gebied tijdens uw rondreis Sulawesi.

 

Toraja cultuur

In Torajaland zijn diverse bezienswaardigheden te bewonderen, die u zich zult blijven herinneren. Zo zijn er de befaamde Tau Tau-poppen die op een soort balkon in de rotswanden van de imposante bergen bij Lemo of Marante en in (diepe) grotten bij Londa over de overledenen waken. Een andere opmerkelijke begraafplaats is de babyboom van Suaya. Hierin worden baby’s begraven. Ook de Tongkonans; de prachtig versierde traditionele huizen van de Toraja’s zijn zo indrukwekkend dat u er foto’s van blijft maken.

 

Tautau houden de wacht over de doden

Als er in Torajaland iemand is overleden wordt deze persoon gebalsemd en blijft bij de familie thuis tot de nabestaanden voldoende hebben gespaard voor een begrafenis. Ook dient deze periode ‘boven de grond’ om de rest van de familie, die soms over heel Indonesië is verspreid, de kans te geven om naar het dorp te komen. Zo’n wachtperiode kan soms wel een paar jaar duren. De uiteindelijke begrafenis dient er volgens de Toraja’s voor om de ziel veilig naar de volgende wereld over te brengen en daarom gaat er een bijzonder ritueel mee gepaard. Afhankelijk van de financiële middelen van de familie van de dode kan zo’n begrafenisritueel variëren van een eenvoudig samenzijn tot een spectaculair schouwspel, waarbij (honderden) varkens en buffels worden geslacht. De gemummificeerde lichamen worden netjes aangekleed en aan de aanwezigen getoond. Ten slotte worden de lichamen naar hun begraafplek gebracht. Dit kan een rotsgraf zijn met, voor wie het kan betalen, een houten evenbeeld; een Tau Tau-pop. De Tau Tau staan op, een in steen uitgehakt balkon, in de rotswand. Deze poppen zijn even groot als de overledene en wordt op dezelfde manier aangekleed. Buitenstaanders zijn bij deze ceremonie zeer welkom, dus als u ertegen kunt, is dit wellicht de indrukwekkendste excursie die u ooit maakt tijdens het rondreizen in Azië.

 

 

Eerbiedig bezoek aan bijzondere boom in Tampangallo

In het plaatsje Tampangallo vlakbij Suaya, dat ook in Torajaland ligt, staat een uitzonderlijke honderden jaren oude boom. Vroeger maakten nabestaanden gaten in deze boom om daarin baby’s te begraven, die stierven nog door kinderziektes. Omdat Toraja’s geloven dat de ziel van een baby gemakkelijk kan worden beheerst door kwade geesten, gebruiken zij de boom om daartegen bescherming te zoeken. De uitholling in de boom groeide dicht, waarmee de ziel werd beschermd, maar zo toch kon meegroeien om op den duur Puya, de bovenwereld van de Toraja’s, te bereiken. Deze boomgraven worden Liang Pia genoemd.

 

Excursies in Torajaland

Niet alleen de rituelen rondom de dood en religie zijn redenen om naar Torajaland af te reizen, ook de natuur kan een belangrijke drijfveer zijn. U kunt prachtige wandelingen maken door dit gebied. Het is ook erg leuk om te fietsen door het groene en bergachtige gebied van Sulawesi. Als u meer actie wilt is het zeker een aanrader om te raften over de Sa'danrivier.

 

Wandel langs fantastisch versierde Tongkonans

Tijdens uw rondreis over Sulawesi mag een bezoek aan Ke’te Kesu’ of Palawa niet ontbreken. Hier vindt u namelijk de buitengewoon knap versierde traditionele huizen van de Toraja’s; de Tongkonans. Langere trekkings zijn ook mogelijk, varierend van enkele uren tot enkele dagen. Tijdens de meerdaagse trekkingen overnacht u in een traditionele Tongkonan. Een hele bijzondere ervaring!

 

Fietsen in Torajaland

Wilt u tijdens uw Indonesië rondreis op een actieve manier kennismaken met de lokale bevolking van Torajaland, dan is het leuk om te gaan fietsen. Rondom Rantepao worden verschilldende fietstochten georganiseerd. U rijdt door dorpjes en langs de rijstvelden. Een leuke manier om de omgeving te verkennen. De kans is groot dat u snel contact maakt met de Toraja’s.

 

 

Raften in Torajaland

Een leuke afwisseling na alle culturele activiteiten. Tijdens het raften ziet u de prachtige natuur vanaf de rivier. U vaart door groene valleien en onderweg stopt u voor een picknicklunch. De kans is groot dat u vogels en hagedissen ziet. Voorafgaand aan het raften maakt u een trekking naar het startpunt. Deze steile afdaling is al een avontuur op zich.

 

Bezoek het weefcentrum van Torajaland

Het plaatsje Sa’dan, langs de gelijknamige rivier, heeft bekendheid verworven als weefcentrum van Torajaland. In en onder de schitterende Tongkonans worden de prachtigste zijde stoffen en zelfs kleden gemaakt. Gezeten in de schaduw van de indrukwekkende daken van hun huizen zijn de vrouwen van het dorp aan het werk. Op een aantal plekken kunt u deze stoffen kopen; uiteraard een prachtig souvenir om mee te brengen van het rondreizen in Indonesië.

 

Tongkonan, traditionele Toraja-huizen

Deze typische huizen zijn bijzonder gevormd, vooral de daken die een beetje doen denken aan een zadel of omgekeerd schip. De speciale bouwwerken, die zonder spijkers werden gebouwd, zijn versierd met kleurrijke geometrische patronen, houtsnijwerken en buffelhoorns of -schedels. Alle uitgesneden of geschilderde motieven hebben een andere betekenis en de gebruikte kleuren rood, zwart en geel houden verband met Aluk To Dolo, de ‘Gebruiken van de Voorouders’, ofwel het traditionele geloof. Ook de kunstig getekende patronen en gesneden figuren staan symbool voor diverse spirituele zaken: cirkelmotieven representeren de zon, het symbool voor kracht, de degenmotieven symboliseren rijkdom, en de spiraalvormige tekeningen met daarin buffelkoppen verwerkt, staan voor voorspoed en opoffering. De versiering van het huis is een uiting van de status van de bewoners van het huis.

 

  

Tana Toraja geschiedenis 

Sinds de Nederlanders in de zeventiende eeuw voet aan dit land in Azië zetten en gedurende twee eeuwen de handel, politiek én geloof op Sulawesi controleerden, lieten zij het bergachtige gebied in het midden van het land redelijk ongemoeid. Echter toen de inwoners van het zuiden steeds meer het Islamitische geloof gingen aanhangen, zagen zij in de animistische hooglandbewoners potentiële christenen. In 1920 startten gereformeerde missionarissen hun pogingen om iedereen te bekeren, werd slavernij afgeschaft en werden er belastingen opgelegd. Omdat direct hierna het Luwu Koninkrijk het gebied claimde, duurde het lang (pas in 1957) voor dat Torajaland gerekend tot de overige regentschappen van Indonesië.

 

De missionarissen stuitten op sterk verzet van de Toraja’s, helemaal onder de elite, omdat het afschaffen van de slavenhandel hun inkomsten deed verdwijnen. Sommige Toraja’s werden gedwongen te verhuizen, omdat de Nederlandse koloniale regering op deze manier beter konden worden gecontroleerd. Ook verhoogden zij de belastingen om de rijken nog meer geld afhandig te maken. Uiteindelijk heeft dit machtsvertoon weinig invloed op de cultuur gehad en ook was slechts tien procent van de Toraja’s bekeerd tot het christendom.

 

Echter toen in de jaren dertig de moslims uit het zuiden van Sulawesi de Toraja’s aanvielen, neigden steeds meer inwoners van het berggebied naar het christendom om zo bescherming te krijgen van de Nederlanders. Zij hoopten gezamenlijk een front te vormen tegen de Buginezen en Makassaren, maar die bleven vanaf 1951 voor maar liefst vijftien jaar voor een Islamitische staat op Sulawesi strijden. Na de onafhankelijkheid van Nederland kregen de Toraja’s geen veiligheidsgarantie van de Indonesische regering meer.

 

Ook moesten de Toraja’s in 1965 kiezen tot welke van de vijf officiële godsdiensten – katholicisme, protestantisme, islam, hindoeïsme en boeddhisme – zij vonden dat ze behoorden. Het traditionele geloof, Akuk To Dolo, werd namelijk niet erkend door de regering. Pas in 1969 werd het geloof aanvaard, maar pas toen het werd opgenomen als sekte van de Agama Hindoe Dharma, het officiële hindoeïstische geloof in Indonesië.

 

 

 

 

Tijdens deze reizen reist u naar Torajaland
Sulawesi-Wim-Fiets
Voorbeeldreis Sulawesi

Rondreis Actief Sulawesi

Zuid-Sulawesi: Makassar > Rammang Rammang > Malino > Bira > Sengkang > Torajaland. Centraal-Sulawesi: Tentena > Badavallei. Noord-Sulawesi: Tomohon, fietsen > Tangkoko NP > Bangka, strand

Sulawesi-Torajaland-Mannen
Voorbeeldreis Sulawesi

Rondreis Traditioneel Sulawesi

Zuid-Sulawesi: Makassar > Malino, hooglanden > Bira, onderwaterwereld > Sengkang, boottocht > Torajaland, dodencultuur in prachtig landschap > Centraal-Sulawesi: Masamba > Tentena, aan het Posomeer