Jogyakarta

Sfeervol en veelzijdig Jogyakarta

Jogyakarta wordt vaak de belangrijkste toegangspoort van Midden-Java genoemd en is een populaire bestemming voor bezoekers aan Indonesië. Wij kunnen het alleen maar aanraden om Jogyakarta toe te voegen aan een rondreis Java. De stad was de zetel van de macht die de prachtige tempels van Borobudur en Prambanan voortbracht. De stad staat bekend als het centrum van de Javaanse kunst en cultuur, zoals het Wayang Kulit schaduwpoppenspel, maar ook voor muziek, ballet, drama, poëzie en batik. Een gezellige en levendige stad waar veel te zien is.

 

 

Geschiedenis van Jogyakerta

Jogyakarta dankt zijn ontstaan aan prins Mangkubumi, die in 1755 terugkeerde naar de vroegere zetel van Mataram . Hij was de bouwer van de kraton van Jogyakarta. Jogyakarta is altijd een symbool geweest van verzet tegen de koloniale overheersing; het was het hart van de Java-oorlog van prins Diponegoro (1825 tot 1830).

 

Toen de Nederlanders Jogyakarta in 1948 bezetten, sloot de sultan zich op in de kraton en liet rebellen het paleis als hoofdkwartier gebruiken. De Nederlanders durfden niet tegen de sultan op te treden. Ze voelde angst en waren bang om de woede op te wekken van miljoenen Javanen die hem bijna als een God beschouwden. In 1949 werd Jogyakarta toch onafhankelijk.

 

Kaart van Jogyakarta

De stad Jogyakarta ligt in het zuiden van het eiland Java en grenst aan de provincie Midden-Java en de Indische Oceaan. De regio is bekend om zijn karstgebergte en twee prachtige werelderfgoeden in de omgeving: de Borobudur en de Prambanan-tempel.

Weer in Jogyakarta

Jogyakarta heeft een tropisch klimaat. Dat betekent dat het er gedurende het hele jaar warm en vochtig is. Tussen november en mei heeft u de meeste kans op regen met uitschieters in januari en februari. De gemiddelde maximumtemperaturen schommelen tussen 30°C en 32°C, terwijl de gemiddelde minimumtemperaturen schommelen tussen 23°C en 25°C. Voor meer informatie over het weer op Java kunt u kijken bij ons klimaatoverzicht.

Top 5 bezienswaardigheden in Jogyakarta

1. Het Koninklijk paleis

De Kraton Kasultanan Ngayogyakarta Hadiningrat (het Koninklijk Paleis) is waarschijnlijk de beroemdste bezienswaardigheid in Jogyakarta. De sultan en zijn familie woont hier nog steeds. Breng een bezoek aan het Kraton museum waar u meer te weten kunt komen over de koninklijke familie en inzicht krijgt in de traditionele Javaanse kunst en cultuur. Een tip: probeer uw bezoek zo te plannen dat u hier rond 09:00 uur bent. Er worden namelijk dagelijks culturele shows gehouden en het is een aanrader om er één bij te wonen.

 

    

 

2. Taman Sari

Naast het beroemde Koninklijk Paleis is geen reis naar Jogyakarta compleet zonder een bezoek aan Taman Sari, dat ook vaak wordt aangeduid als het Taman Sari Waterkasteel. Het kasteel ligt op loopafstand van het Koninklijk Paleis en zou het zomerpaleis zijn waar de sultan en zijn familie tijdens vakanties genoten van zwembaden, beekjes en nog meer vertier.

 

Nu is het in verval geraakt en brokkelt het waterpaleis langzaam af. De sierlijke ruïnes dateren uit de jaren 1700. U vindt hier een deel van de ondergrondse tunnels die u niet mag missen.

 

 

3. Museum Sono Budoyo

Jogyakarta is een stad vol musea, en een van de mooiste daarvan is het Sono-Budoyo Museum. Hier hangt een grote collectie aan Javaanse kunst. Als u meer wilt weten over kunst uit de regio kunt u een rondleiding door het museum nemen en galerijen bezoeken waar Indonesische poppen, maskers, wapens en textiel gemaakt worden.

Vanaf het museum kijkt u uit op de binnenplaats die versierd is met hindoeïstische architectuur. Sierlijke houtsnijwerken en beelden staan er in overvloed. Eén van de hoogtepunten van het museum zijn de poppenshows die hier gegeven worden.

 

4. Jalan Malioboro

Jalan Malioboro, of te wel de straat Malioboro, is de grootste winkelstraat in Jogyakarta. De Malioboro is ongeveer één kilometer lang en biedt haar bezoekers verschillende keuzes aan winkels, hotels en restaurants. De winkels variëren van traditionele lokale winkels tot grote winkelcentra. Lokale verkopers staan verspreid langs de trottoirs in Malioboro. Wilt u nog een leuk souvenir voor thuis kopen? Kijkt u hier dan zeker. U vindt er een uitgebreid aanbod aan traditionele Batik-kleding (beschilderd met was), Wayang-poppen en nog veel meer. Gewoon zelf even een kijkje nemen.

 

    

 

5. Fort Vredeburg

Fort Vredeburg of Benteng Vredeburg is een Nederlands fort waar tegenwoordig een museum is ingericht met diverse diorama’s. Het fort vindt u ten zuiden van de Beringharjo-markt. Het VOC-fort is gebouwd in 1756 op kosten van de sultan. De VOC zou met zijn troepen bescherming bieden aan de sultan als wederdienst. Eerst heette het fort Rustenburg, maar na een verbouwing tussen 1765 en 1788 kreeg het zijn huidige omvang en naam. Het fort bood plaats aan de troepen van de VOC, het had een gevangenis, een kerk, diverse kantoren en pakhuizen. Het huidige museum geeft een overzicht van de belangrijkste historische gebeurtenissen van de regio Jogyakarta. Een leuk bezoek als u meer wilt leren over de VOC-tijd.

 

3 excursies die wij aanraden

Batikworkshop

Batikworkshop

Eten in kampung bij Prambanan

Eten in kampung bij Prambanan

Jeepsafari Merapi

Jeepsafari Merapi

Leuk om te doen in Jogyakarta
 

1. Neem een kijkje in de Jomblang-grot

Misschien dat u het niet wist, maar ook in Jogyakarta vindt u een bijzondere grot: de Jomblang. Deze grot lijkt erg op een zinkgat en is beroemd doordat er lichtstralen door de grotopening schijnen vanuit een gat aan de bovenkant. U leest het al, hier kunt u prachtige foto’s maken.

 

Maar het is niet alleen een plek waar u mooie foto’s kunt maken er is meer. Deze grot bereikt u alleen door te abseilen. Bent u niet bang aangelegd? Probeer dit dan zeker.

 

De beste kans om de mooiste lichtstralen op te vangen is in de middag.

 

 

2. Per tuktuk door de graffitiwijk van Jogyakarta

Er zijn zo veel charmante hoekjes en steegjes in Jogyakarta die versierd worden door prachtige street art. Waar u ook rondzwerft, u loopt langs ongelooflijke straatkunst die straten en buurten opfleurt. De street art van Jogyakarta maakt deze charmante stad nog unieker. Trek de wandelschoenen aan en wandel door de kleine straten of stap in een tuktuk en laat u rondrijden. Per tuktuk Jogyakarta kunnen wij u sowieso aanraden dus waarom niet tijdens een graffititour.

 

U vindt er werk van kunstenaars als Digie Sigit DS13 en Anti Tank Project. Beide kunstenaars gebruiken hun schilderkunst om hun mening te geven over de sociale en politieke omgeving van hun stad.  

 

    

 

3. Bezoek de ondergrondse moskee (Sumur Gumuling)

Even ten noorden van Taman Sari ligt Sumur Gumuling, ook bekend als de ondergrondse moskee. De moskee werd oorspronkelijk gebouwd als onderdeel van hetzelfde Waterpaleiscomplex. Sumur Gumiling is absoluut de moeite waard en is misschien wel de interessantste historische plaats in heel centraal Jogyakarta.

 

Als u binnenstapt ziet u een aparte trap midden in de moskee staan waarin drie grote reeksen treden samen een piramide vormen. Met twee andere trappen, die zich in andere richtingen vertakken, zie je de vijf zuilen van de Islam.  

Hotels in Jogyakarta

In Jogyakarta bieden wij diverse boutique hotels aan van kleine tot grotere luxe. Wij hebben onze top 3 voor u uitgelicht, maar voor een uitgebreid overzicht verwijzen wij u graag naar ons hoteloverzicht Jogyakarta.

The Phoenix Hotel

The Phoenix Hotel

Java Villa’s Boutique Hotel

Java Villa’s Boutique Hotel

Duta Boutique Villa Hotel

Duta Boutique Villa Hotel

Tijdens deze reizen reist u naar Jogyakarta
De mooie groene rijstvelden omgeving Nagrak
Voorbeeldreis Java

Rondreis Java: Uitgebreid Java verkennen

West-Java: Jakarta - Bogor - Bandung - Pangandaran - Baturaden. Centraal-Java: Wonosobo, Diëngplateau - Borobudur, verblijf vlakbij de stoepa - Jogyakarta. Oost-Java: Malang - Bromo - Kalibaru, plantages. Door naar Bali.

Java-Theevelden
Voorbeeldreis Java

Rondreis Java: Groen Java

West-Java: Aankomst Jakarta – Bogor – Nagrak – Lembang – Treinreis richting Jogyakarta. Centraal- Java: Borobudur – Turi – Jogyakarta – treinreis naar Blitar. Oost-Java: Blitar- Landgoed Kaliandra – Bromo – Ijen – naar Bali, locatie ter keuze.

Java-Treinreis-1
Voorbeeldreis Java

Bouwsteen Java: West Java met schitterende treinreis

West- en Centraal-Java

 

Aankomst Jakarta, bij aankomst door naar Bogor - Bandung, veel koloniale huizen - prachtige treinreis naar Midden-Java -verblijf bij de Borobudur - naar de sultansstad Jogyakarta.