Bandung

Koloniaal Bandung

De stad Bandung ligt 140 kilometer ten zuidoosten van Jakarta en is omgeven door vulkanische bergen. Vanwege jeansstraat, het koele klimaat en de nieuwe tolweg is Bandung een populaire weekendtrip voor Jakartanen en voor veel Europeanen het beginpunt van hun rondreis Java.

 

In het noorden kenmerkt de Tangkuban Perahu-vulkaan (omgekeerde boot) het landschap. Bandung ligt middenin het prachtige Priangan hoogland. Op de hellingen rondom Bandung worden rijst, thee, rubber, koffie en kina verbouwd. Tegenwoordig is Bandung de derde grote stad van Indonesië, na Jakarta en Surabaya. Het is tevens de hoofdstad van de provincie West-Java.

 


Geschiedenis van Bandung

Bandung kent een lange geschiedenis. De stad is begonnen als een kleine Nederlandse buitenpost in de 17e eeuw, waar de VOC koffieplantages oprichtte in het vruchtbare gebied. Toentertijd was het gebied een ondoordringbaar woud en had nauwelijks inwoners. Met de aanleg van de grote postweg tussen 1808 en 1810 werd Bandung een stopplaats waar paarden werden gewisseld.

 

19e eeuw

In 1825 was Bandung een inheems dorp met een regentwoning, stadsplein en een moskee. In de tweede helft van de 19e eeuw veranderde de situatie. Er werden particulieren cultuurondernemingen toegelaten in het gebied en monopolies die eerst in handen waren van de Nederlandse Handelmaatschappij werden opgeheven. Er vond een verschuiving plaats, thee werd het belangrijkste handelsgewas, dit kwam vanwege nieuwe theesoorten en verbeterde productietechnieken. In 1873 waren drie families zo succesvol dat ze zestig procent van de theeproductie in handen hadden.

 

In 1884 was de eerste spoorlijn Batavia (Jakarta) Bandung compleet, dit resulteerde dat Bandung ontsloten werd en kon uitgroeien. De winsten uit de thee zorgden voor een economische stimulans en resulteerden in de oprichting van allerlei bedrijven, financiële instellingen, restaurants en hotels. De bevolking groeide mee, omdat de bedrijven nieuw personeel aantrokken.

 

20e eeuw

In 1920 begon de gouden eeuw van Bandung. Belangrijke architecten uit Nederland werden aangetrokken om allerlei mooie bouwwerken in art-deco stijl te bouwen. Het gebied rondom de postweg en het huidige Jalan Braga werden een belangrijk winkel- en toeristengebied met grote boulevards en modehuizen.

 

Bandung werd in de 20e eeuw het Parijs van Java genoemd. De stad had diverse luxe hotels, restaurants, cafés en modehuizen. Bandung oogsten veel bewondering voor zijn moderne architectuur en groene karakter. Het werd een belangrijke toeristische bestemming in Nederlands-Indië.

 

Een donkere periode in de geschiedenis van Bandung was ten tijde de Japanse bezetting. Bandung was het belangrijkste doelwit van het Japanse invasieleger. Toen op 8 maart 1942 Nederland capituleerde, werden vele Nederlanders krijgsgevangenen (25.000) genomen en burgers geïnterneerd (30.000). Na de tweede wereldoorlog ontstonden er grote spanningen toen Nederlanders terugkeerden naar Bandung.

 

Op 24 maart 1946 voerde het Indonesisch leger een actie uit onder de naam lautan api (zee van vuur) en vernietigden openbare gebouwen om de terugkeer van koloniale machthebbers te bemoeilijken. De rest van de onafhankelijkheidsstrijd was het in Bandung rustig.

 

21ste eeuw

Het huidige Bandung ontwikkelde zich tot de stad van onderwijs, dienstverlening en handel. De stad heeft vele universiteiten en hogescholen. Het is nog steeds de meest westerse stad van Indonesië, mede door alle moderne gebouwen die ooit door Nederlandse architecten zijn gebouwd. Het is een aanrader om Bandung te bezoeken tijdens een vakantie op Java.

 

Kaart van Bandung

Bandung is een drukke stad waar veel toeterende scooters doorheen rijden. De diverse wijken kunt u te voet bezoeken, maar u kunt ook uw privéchauffeur vragen u rond te rijden. Een leuke wandelroute hebben wij voor u uitgestippeld. Begin bij Hotel Preanger aan de Jl. Asia Afrika en wandel naar de voetgangersbrug de Jl. Asia Afrika, aan weerzijden staan vele historische gebouwen. Onderweg komt u poppenmakers tegen die aan het werk zijn.

 

Loop door naar het postkantoor en de Jl. Braga, vroeger de belangrijkste winkelstraat van Bandung. Tegenwoordig staan veel gebouwen leeg, maar de gemeente probeert de straat weer op te knappen. Dit is in het noordelijke deel goed gelukt. Wanneer u het spoor oversteekt, komt u in het noordelijk gedeelte van de stad, hier waren vroeger veel koloniale overheidsgebouwen die tegenwoordig eenzelfde functie vervullen. In dit deel bevinden zich ook diverse kerkgebouwen zoals de Bethelkerk en de Santo Petrus kathedraal. Aan de Jl. Sumatra bevindt het voormalige militaire stadsdeel van Bandung en veel schoolgebouwen.

 

Weer in Bandung

Heel Indonesië kent een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van rond de 30˚ C. U zult merken dat er niet altijd een strakblauwe lucht is, maar ondanks bewolking blijft de temperatuur hoog. In de berggebieden rondom Bandung kan het koeler zijn. Ook in de zogenaamde moessonperioden (van december tot en met maart) kunt u goed reizen. De luchtvochtigheid is in deze periode hoger, maar het heeft ook zijn voordelen. Het is wat minder stoffig en er zijn meer vruchten. Het betekent echter niet dat het de hele dag regent. Als het regent is dat meestal in de namiddag of avond. Meestal regent het niet, zoals bij ons, achter elkaar door. In feite kan het het hele jaar door iedere dag regenen. Die tropische buien veroorzaken in korte tijd een enorme regenval, de straten lijken soms wel riviertjes, maar het is ook zo weer weg.

Top 3 bezienswaardigheden in Bandung

Ondanks dat u in Bandung geen grote hoogtepunten heeft om te bekijken, is er zeker genoeg te zien en te doen.


1. Vulkaan Tangkuban Perahu

De Tangkuban Perahu-vulkaan is een van de vulkanen die bereikbaar is met de auto. Vanwege de goede wegligging is het erg druk bij de krater. Tangkuban Perahu betekent omgekeerde prauw. De vulkaan ligt 30 kilometer ten noorden van Bandung en ligt bij de plaats Lembang. Het is een actieve vulkaan, de laatste uitbarsting was in 1983. Een aantal jaren geleden rommelde de Tangkuban Perahu weer en werd gesloten voor publiek. De Tangkuban Perahu is 2.084 meter hoog. U kunt een wandeling maken tot de kraterrand of per wagentje. Houd er rekening mee dat de zwavellucht u snel tegemoet komt. Vanaf een uitkijkpost heeft u een fantastisch uitzicht op de krater. De weg naar de Tangkuban Perahu voert via een kronkelweg langs prachtige dennenbossen.

 

  

 

2. Bezoek theefabriek

Een andere bezienswaardigheid in Bandung is een bezoek aan de theefabriek Gunung Masen de bijhorende theeplantages bij de Puncak pas. U kunt een wandeling maken over de theeplantages, waarbij u tegen een kleine vergoeding een foto kunt maken van de theepluksters. In de fabriek kunt u het gehele productieproces aanschouwen van het drogen tot inpakken van de thee. Hierna drinkt u uw kopje thee met een andere blik.

 

 

3. Kwah Putih

Kawah putih (witte krater) is de krater van de niet actieve vulkaan Patuha en ligt 50 kilometer ten zuiden van Bandung. De krater ligt op ruim 2.400 meter hoogte. In de krater ligt een meer met wit-turquoise water en hier en daar zwaveldampen. Door een chemische reactie hebben de afzettingen een specifieke witte kleur. Een bezoek waard!

Top 5 leuk om te doen in Bandung

1. Fietsen door Bandung

Een fietstocht door de koloniale wijk van Noord- Bandung is een aanrader. Deze fietstocht kunt u maken door de rustige straten van de stad. U begint bij Gedung Saté en eindigt de fietstocht bij het geologisch museum. De tocht duurt 2,5 à 3 uur. Het is een ervaring om onderweg ergens te eten of drinken bij een warung (eetstalletje) en contact is snel gemaakt. Lees meer over onze fietsexcursie.

 

2. Warmwaterbronnen Ciater

U kunt ook een bezoek brengen aan de hete bronnen van Ciater. De reis naar deze bronnen gaat via een weg waar theeplantages en een boeiend landschap uw gezichtsveld passeert. Zoals de naam doet vermoeden, liggen deze bronnen bij de plaats Ciater, op de hellingen van de vulkaan Tangkuban Perahu. De natuurlijke hete bronnen zijn gevuld met zwavelhoudend water en mineralen zoals calcium en magnesium. Het dompelen in deze baden is goed voor de huid, vanwege de geneeskrachtige werking. De omgeving rondom deze bronnen is mooi en er zijn diverse watervallen met stromend heet water.

3. Angklung schooltje

Verder kunt u de Angklungschool Pak Udjo bezoeken waar kinderen op een angklung spelen, dit is een muziekinstrument gemaakt van bamboe in allerlei lengtes geplaatst in een frame. Bij het aanraken van de bamboekokers komt er een typische klank vanaf. De school geeft dansuitvoeringen, leuk om dit bij te wonen. De jongste kinderen zijn erg gedreven in hun uitvoering. De school heeft ook een winkel waarmee u bij een aankoop de school ondersteunt. Het is zeker een bezoekje waard. Pak Udjo zorgt met zijn Angklungschool dat de Javaanse muziek en dans wordt voortgezet onder een jonge generatie.

 

    


4. Bezoek theehuis

Een bezoek aan het beroemde theehuis Dago waar u een mooi uitzicht heeft over de stad is de moeite waard. Het theehuis ligt in de wijk Dago. Het oorspronkelijke theehuis is gebouwd in 1910. Hier werd koffie en thee gedronken door heren en dames uit de Nederlands-Indische tijd. Volgens de inwoners spookt het er nog steeds en zijn er geesten en stemmen uit het verleden te horen. Het oorspronkelijke theehuis heeft plaatsgemaakt voor een openluchttheater waar culturele voorstellingen worden gegeven.


5. Bezoek een koffiefabriek

U kunt een bezoek brengen aan kopi aroma (kopi =koffie), een koffiefabriekje met een gebouw en machines die nog afstammen uit de koloniale tijd. Het heeft een klein museum en winkeltje en overal verspreidt zich een heerlijke aroma van koffie. Het koffiebranden gebeurt alleen in de ochtend.

Hotels in Bandung

Bandung is een redelijk grote stad waar veel verschillende hotels terug te vinden zijn, van eenvoudig tot luxe. Wij hebben een selectie gemaakt van de hotels die wij aanraden. Wilt u liever een ander hotel? Geen probleem, neem eens een kijkje bij ons hoteloverzicht Bandung.

Savoy Homann Hotel

Savoy Homann Hotel

Prama Grand Preanger

Prama Grand Preanger

The Papandayan

The Papandayan

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Bandung
Java-Borobudur-Tempel-1
Voorbeeldreis Java

Rondreis Java: Hoogtepunten van Java

West-Java: Jakarta - Bogor - Bandung. Treinreis overdag naar Jogyakarta. Centraal-Java: Borobudur - Jogyakarta. Treinreis overdag oostwaarts. Oost-Java Bromo-vulkaan - Kalibaru. Bali: locatie op Bali ter keuze. 

 

DSC_0695
Voorbeeldreis Java

Rondreis Java: In contact met land en volk van West Java

West-Java: Naar Bogor - Nagrak, onbekend Java - Bandung - Garut met de Papandayan vulkaan - Purwokerto met mystiek bergoord Baturaden. Centraal-Java: Wonosobo, Diëngplateau - Borobudur, logeren nabij de beroemde stoepa - Jogyakarta, sultansstad.