Reizen door Indonesië per auto, trein, boot en vliegtuig

Planning van de reis door Indonesië

Indonesië is een enorm groot land. Denk aan afstanden van Zweden tot Marokko en van Nederland tot in Rusland. Het is dus belangrijk om de reis zo te plannen dat u veel ziet, maar ook voldoende tijd heeft om te genieten. Vergist u zich niet, reken in Indonesië niet in kilometers afstand, maar in uren reistijd. Over 100 kilometer kunt u soms wel 5 uur doen. We helpen u graag met het plannen van een logische en leuke route en adviseren graag bij de keuze welk vervoersmiddel het handigst of het leukst is. Het tempo van de reis bepaalt u in samenspraak met ons.

 

Reizen met een privéauto met chauffeur

De leukste manier om een eiland in Indonesië te ontdekken is door rond te reizen met een auto met chauffeur. De chauffeur kent de routes en de leuke plekjes om te stoppen. U heeft een privéreis, dus geef zelf ook aan, als u wilt stoppen. Voor een chauffeur is een markt of een rijstoogst heel gewoon. Help hem door aan te geven dat u het leuk vindt om daar een kijkje te nemen. Een chauffeur in Indonesië hoeft overigens geen Engels te spreken. Natuurlijk begrijpt hij kreten als “stop for a picture please” en “I have to go to the toilet”. Maar een chauffeur is er echt om u veilig van de ene plaats naar de andere plaats te brengen, eventueel met leuke stopjes onderweg.

 

Onderweg in Indonesie, zoals hier op de archipel van Flores

 

Als u meer achtergrondinformatie over het eiland wilt weten, dan kunt u naast de chauffeur ook een gids erbij inhuren. En ach, met handen en voeten komt u ook een heel eind. Voor een aantal eilanden, waar het toerisme nog op een laag pitje staat, adviseren we altijd om een gids erbij in te huren. Dat geldt bijvoorbeeld voor Kalimantan, Flores, Sumba, de Molukken, Irian Jaya. Op veel andere eilanden kunt u bij toeristische bezienswaardigheden ook vaak lokale gidsen inhuren.

Als u een privé rondreis maakt met een auto met chauffeur heeft u veel vrijheid. U vertrekt wanneer u wilt, u stopt waar u wilt en zo lang als u wilt. Het is echt úw reis. Bij een rondreis door Indonesië met een auto met chauffeur zijn de overnachtingen en maaltijden voor de chauffeur bij de reissom inbegrepen. Ook tolgeld, parkeergeld en geld voor brandstof en een onbeperkt aantal kilometers zijn inbegrepen.

 

Veel reizigers vragen ons ook of ze zelf kunnen rijden in Indonesië. Dat kan eigenlijk nergens, behalve op Bali en Lombok. En als u eenmaal het verkeer op bijvoorbeeld Java ervaren heeft, zult u het met ons eens zijn: daar wilt u niet zelf rijden! Wat een chaos.

Veiligheid staat bij ons voorop.

Op Bali en Lombok bieden we wel de mogelijkheid om zelf te rijden. Houdt u er echter rekening mee dat er geen internationale verhuurmaatschappijen op Bali zijn. Het is allemaal wat minder professioneel dan in veel andere landen. U rijdt links in Indonesië. Op dit moment begint er een navigatiesysteem ontwikkeld te worden, maar dat staat nog in de kinderschoenen. Het GSM netwerk op Bali is wel heel redelijk en wordt steeds beter. U kunt van Google Maps kaarten downloaden naar uw telefoon en deze offline als navigatie kaart gebruiken. De bevolking is echter zeer behulpzaam, zij zullen u graag de weg wijzen. Wel typisch Indonesisch: zij willen u blij maken en niet teleurstellen. Zij zullen liever de verkeerde kant op wijzen dan u geen antwoord kunnen geven! Maar wie weet op wat voor mooie plekjes u terecht komt! Een internationaal rijbewijs is vereist. Een routekaart krijgt u ter plekke bij de auto geleverd.

 

Reizen per trein over Java is een fantastische belevenis!

 

Treinreizen in Indonesië

Er is veel vraag naar treinreizen. Op een groot aantal eilanden in Indonesië rijden de treinen echter nauwelijks meer. Een positieve uitzondering is Java. De treinreis op Java van Bandung naar (of richting) Jogyakarta is een absolute aanrader. Dit is niet alleen een snelle en comfortabele manier om van A naar B te reizen; maar een beleving op zich! Tijdens de treinreis ziet u eigenlijk pas hoe mooi de natuur van Java is. Java is een dichtbevolkt eiland en de mensen wonen graag dicht bij de hoofdwegen. Dat is makkelijk om je spullen te verkopen of een winkeltje of restaurantje te beginnen. Er komen veel mensen langs. Maar het gevolg is wel dat de wegen niet verbreed kunnen worden en dat u voortdurend langs een lint van bebouwing rijdt.

 

De treinreis is dan echt een aangename en fotogenieke onderbreking. Omdat het verkeer op Java ontzettend druk is, kunnen meer trajecten per trein worden afgelegd. In dit geval is het echter een puur logistieke keuze. De treinreis is niet bijzonder mooi, maar het is een snellere manier om een traject af te leggen. Wij boeken express treinen. Indien mogelijk boeken we de executive klasse. U heeft dan een vast stoelnummer. Deze treinen zijn in de ogen van de Javaan luxe en dat betekent: koud! De airconditioning staat hoog. Neemt u dus een vestje mee. Aan boord van veel langere treinreizen wordt een maaltijd geserveerd. Wij zetten af en toe onze vraagtekens bij de hygiëne tijdens de bereiding van deze maaltijden. Beter om zelf wat lekkers voor onderweg mee te nemen.

 

Ferry's in Indonesië om van eiland naar eiland te reizen.

 

Veerboten

Grote trajecten over open zee bieden wij niet per (veer)boot aan, veiligheid gaat boven alles! Een kleine oversteek van Sumatra naar Java, van Java naar Bali of bijvoorbeeld van Bali naar Lombok zijn prima te doen. De vertrektijden zijn bij veerboten niet altijd duidelijk. Zo vaart de boot van Bali naar Lombok zo ongeveer om de 2 uur, maar hoe laat de boot daadwerkelijk vertrekt? Dat is een raadsel! Stelt u zich bij de overtochten niet een leuk boottochtje voor, dat valt vaak tegen. Het is echt net zo iets als de veerboot van Den Helder naar Texel, van A naar B dus. Soms kunt u aan dek zitten, soms kunt u alleen binnen zitten. Binnen is het vaak koud, de airconditioning staat op een lage temperatuur ingesteld; neem een vestje mee.

 

Tussen Bali en de Gili Eilanden varen een aantal kleine snelle boten. Het voordeel van deze boten is de reistijd, de boten hebben wel wat meer last van het getij. Heeft u snel last van zeeziekte, neem dan een tabletje in.

Soms is er geen keuze, dan wordt er wel een langer traject over zee afgelegd. Als u tussen de eilanden op de Molukken wilt reizen, is de enige mogelijkheid om dit per veerboot te doen.

 

Binnenlandse vluchten

De afstanden in Indonesië zijn enorm. Veel reizigers willen niet vliegen, omdat je dan weinig van het land ziet. Maar als u meerdere eilanden wilt bezoeken, ontkomt u er haast niet aan om af en toe gebruik te maken van een binnenlandse vlucht. Er zijn heel veel verschillende maatschappijen in Indonesië, meer dan 50! Wij boeken voor u zoveel mogelijk vluchten bij gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen in Indonesië; wij informeren u van tevoren bij welke luchtvaartmaatschappij uw tickets worden geboekt.

Voorbeelden van bouwstenen met reizen per trein of boot
Java-Treinreis-1
Voorbeeldreis Java

Bouwsteen Java: West Java met schitterende treinreis

West- en Centraal-Java

 

Aankomst Jakarta, bij aankomst door naar Bogor - Bandung, veel koloniale huizen - prachtige treinreis naar Midden-Java -verblijf bij de Borobudur - naar de sultansstad Jogyakarta.