Raja Ampat

Een van de mooiste duikvakanties ter wereld kan gemaakt worden bij de eilandengroep Raja Ampat onderdeel van West Papoea (voorheen Irian Jaya), het meest oostelijke gebied van Indonesië. De vier belangrijkste eilanden die onderdeel van Raja Ampat zijn, heten Waigeo, Misool (bekend van de grottekeningen), Salawati en Batanta. Daarnaast zijn er meer dan 2500 eilandjes met 85 dorpjes die er bij horen. De eilanden liggen vlakbij het schiereiland Vogelkop.

Raja Ampat is dunbevolkt. De eilanden hebben heuvelachtige binnenlanden waarbij de hoogste heuvels 1200 meter zijn. Deze zijn begroeid met zeer dichte tropische regenwouden, onderdeel van beschermde natuurreservaten. Raja Ampat ligt in de zogenaamde Koraaldriehoek, waar 75% van alle koraalsoorten ter wereld vormen. Deze koraalriffen zijn beschermd en onbeschadigd. Raja Ampat leent zich daarom uitstekend voor een (korte) duikvakantie tijdens een rondreis Indonesië.
 

Naast het duiken kennen de eilanden van Raja Ampat nog meer verborgen schoonheden, zoals watervallen en oude grotten. Een uniek natuurverschijnsel dat hier voorkomt zijn de mariene meren. Dit zijn stukken water omringd door land, maar met ondergrondse verbindingen naar de zee. Ze zijn omgeven door mangrovebomen, waarvan de wortels zijn begroeid met sponzen. In de mariene meren leven veel unieke soorten wezentjes die nergens anders voorkomen. De meren zijn waarschijnlijk gevormd ten tijden van het Holoceen (12.000 – 16.000 jaar geleden). Het voormalige Irian Jaya is een bijzonder stukje van Indonesië waar de tijd lang heeft stil gestaan en het is fantastisch voor een avontuurlijke vakantie of te verblijven tijdens een rondreis Papoea (Irian Jaya).

 

 

Raja Ampat duiken

Raja Ampat staat bekend om duikvakanties. Met een van de rijkste koraalriffen op aarde en enorme biodiversiteit is een duikreis geweldig. De riffen zijn intact en herbergen een enorme variatie aan zeeleven. In Raja Ampat zijn meer dan 450 soorten hardkoraal, 1100 vissoorten en 600 verschillende weekdieren. Raja Ampat ligt in de Coral Triangle of de Koraaldriehoek. Hiermee worden de tropische wateren in het zuidoosten van Azië bedoeld tussen de landen van Indonesië, Maleisië, de Filippijnen, Papoea-Nieuw-Guinea, Oost-Timor en de Salomonseilanden.

 

Het Wereldnatuurfonds lanceerde in 2007 het Coral Triangle Program, omdat het voor hen topprioriteit heeft dit natuurgebied vol leven te beschermen. In 2009 maakten de regeringen van de zes landen actieplannen zodat de instandhouding van de wereldzee gehandhaafd blijft. Hierdoor zijn er op Raja Ampat enkele ecolodges te vinden.


Tijdens het duiken bij de eilanden van Raja Ampat is het mogelijk zeldzame zeeschildpadden, bidsprinkhaankreeften, pijlstaartroggen, dolfijnen en 27 soorten endemische vissoorten te aanschouwen. Er zijn verticale onderwatermuren van koraal en u kunt driftduiken maken. Het zuiden en het westen van het eiland Waigeo zijn de bekendste plek om te gaan duiken in Raja Ampat. Andere bekende locaties voor een duiksafari zijn Aborek, Sawandarek en de eilanden Kofiau en Batanta. U kunt met een lifeboard (boot) gaan varen om op nóg mooiere plekken te kunnen duiken in Raja Ampat. 

 

Naast het duiken in Raja Ampat zijn er nog veel andere activiteiten te ondernemen. Veel mensen gaan bijvoorbeeld zeilen, kajakken, vogels spotten en watervallen bezoeken.

 

Raja Ampat vakantie
Tijdens je vakantie in Raja Ampat kunt u verschillende activiteiten ondernemen. In Tomolol zijn mooie grotten te vinden, waar tekeningen zijn van palmen en dieren getekend door holbewoners. In het noorden van Waigeo zijn grotten te bekijken waar het Nederlandse leger en Japanse leger bunkers hebben gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De locale bewoners treden vaak op waarbij ze de ‘oorlogsdans’ ten uitvoer brengen.

Raja Ampat staat ook bekend om de mooie dieren die er leven, vooral de vogels. Met wat geluk ziet u de vogels spelen in het witte zand of fluiten ze in de boom naast u. Er zijn meer dan 171 soorten vogels, waaronder de bekende rode paradijsvogel, de Wilson paradijsvogel, de zwarte lori en de kofiau vlagstaartijsvogel. De meeste vogels zijn actief in de ochtend tot een uur of acht. Daarna zijn ze weer te zien in de namiddag rond vijf uur. Bijzondere zoogdieren zijn er ook, zoals de gestreepte buideleekhoorn en de bandicoot. De beste locaties voor het bekijken van wilde dieren zijn Yenwaupnor, Sawinggrai, Yenbeser en Gam-eiland tijdens uw Raja Ampat vakantie.

 

 

Raja Ampat tips

 

Bamboefluit voorstellingen

Op de Onafhankelijkheidsdag van Indonesië (17 augustus) zijn er op het eiland Waigeo bamboefluit voorstellingen te bezoeken (suling tambur). Deze bijzondere traditionele voorstellingen zijn er meestal tijdens religieuze festivals of als er belangrijke leiders langskomen. De voorstellingen zijn zeker de moeite van het bekijken waard mocht u in Raja Ampat zijn rond die tijd. 


De zeegeest aanschouwen

In het oosten van Waigeo bij Raja Ampat is ieder jaar een speciaal en uniek natuurfenomeen te zien. Aan het einde van het jaar lijkt er vanuit de zee licht te komen dat een tijdlang ronddwaalt boven het oppervlakte. Dit fenomeen duurt tien tot twintig minuten. Daarna is het voorbij en duurt het weer ongeveer een jaar voordat het verschijnsel is te zien. De lokale bewoners noemen het ‘zeegeest’.  In feite is het een zonsondergang, waarbij de zon op zo’n bepaalde manier staat dat het zeewater op bepaalde plekken lijkt op te lichten. De zeegeest is te bekijken bij de dorpen Urbinasopen en Yesner bij Raja Ampat.

 

Traditionele dorpen

Aborek bij Raja Ampat is een bekend dorpje dat bekend staat om de schitterende witte zandstranden die het omringen. Bovendien is er wat van de cultuur te ontdekken. Veel lokale inwoners maken bijvoorbeeld prachtige handwerken waaronder de Aborek geweven hoedjes. Deze grappige hoofddeksel hebben mooie en felle kleuren. Ideaal om uzelf tegen de hete zon te beschermen.

Een ander bekend dorp is Sawinggrai waar men werkt aan ambachtelijk beeldhouwen. Vanaf hier is het ook mogelijk enkele zeldzame vogels te bekijken zoals de rode paradijsvogel. Daarnaast zijn de dorpen Yenwaupnor en Saporkren bij Raja Ampat leuk om te bezoeken en een goede locatie voor het spotten van vogels.

 

Raja Ampat cultuur

Op Raja Ampat komen meer dan tien authentieke bevolkingsstammen voor. Net als andere Papoea’s hebben ze zwart, krullend haar. Met zoveel zee om de eilanden is dit een grote bron van inkomsten voor hen. De mensen zijn werkzaam in de visserij, of kweken vis, maken gezouten vis voor de verkoop en verwerken zeewier in hun producten. De Raja Ampat eilanden zijn dunbevolkt en de meeste mensen leven in dorpjes langs de kusten. De binnenlanden van de eilanden zijn vrijwel onbewoonbaar door de dichte begroeiing van het regenwoud die soms ondoordringbaar lijkt.
Daarnaast zijn er veel bewoners die de ene dag werken voor de toeristen en de andere dag gaan vissen met hun eigen bootje. In veel opzichten heeft de cultuur hier wat weg van de cultuur op de Molukken in Indonesië.

De gemeenschappen op Raja Ampat hebben een sterke verwantschap met elkaar. Veel bewoners denken dat ze afkomstig zijn uit één lijn. Waarschijnlijk stammen de inwoners af van de bevolking van het eiland Biak dat 350 km verderop ligt. De taal van de Raja Ampat eilanden toont veel overeenkomsten met de Biak. De islam en het christendom hebben invloed gehad op de culturele samenleving, maar ook hier hebben de inwoners vastgehouden aan hun oude cultuur waarbij wordt geloofd in magie en het eren van de voorouders. Net zoals veel andere gebieden in Indonesië komen deze oude religies nog in beperkte mate voor. 

 

Raja Ampat geschiedenis

De Raja Ampat eilanden zijn niet altijd bewoond geweest. Waarschijnlijk in de 16e eeuw werden ze gekoloniseerd door mensen van Biak. De vorsten van Raja Ampat en de Molukken hadden een nauwe band met elkaar. Vooral de band met het sultanaat Batjan ten zuidwesten van Halmahera was goed. Door deze handelscontacten deed de islam zijn intrede op de Raja Ampat eilanden. In de 16e eeuw ging een grote groep van de mensen over op islam. Tot in de 20e eeuw stonden veel dorpen onder invloed van het sultanaat Tidore.

 

De dorpen meer landinwaarts bleven overigens geïsoleerd en namen de islam niet over. Dit is bijvoorbeeld het geval in de dorpen Selpale en Salyo. Vanwege het gebrek aan bestuurlijke invloed nam de macht van het sultanaat af en daarmee ook de invloed van de islam. Alleen op het eiland Misool is een groot gedeelte van de bevolking nog islamitisch.


Raja Ampat werd in 1963 onderdeel van de Indonesische provincie Irian Jaya, het huidige Papoea.

Tijdens deze reizen reist u naar Raja Ampat
Indonesie-varen-boot-oostelijk17
Voorbeeldreis Irian Jaya

Bouwsteen Raja Ampat budgetreis

Aanvang in Sorong - Per boot naar Raja Ampat, schitterend eilandenrijk met mooie onderwaterwereld. Terug naar Sorong.