Pemuteran

Ontdek de onderwaterwereld bij Pemuteran

Een duikvakantie op Bali kan onder meer in Pemuteran in het noorden van Bali. In Pemuteran is voor de kust een kunstmatig rif aangelegd: ideaal voor een duikstop tijdens uw rondreis Bali. Het is namelijk een prima plek als u uw duikervaring wilt vergroten of weer wilt oppoetsen. Bij het jonge rif is nog niet heel veel te zien, maar op een aantal duiklocaties in de buurt van Pemuteran vindt u de unieke onderwaterwereld die dit deel van Indonesië zo kenmerkt. Aan het strand van Pemuteran vindt u diverse PADI-duikscholen en leuke hotels waar u uw snorkeluitrusting en duikapparatuur kunt huren of waar u een PADI open water kunt halen tijdens uw rondreis over Bali.

 

  


Kaart van Pemuteran

Pemuteran ligt in het noordwesten van Bali, het is de meest westelijke badplaats van het eiland. Op ongeveer een uur rijden van Pemuteran ligt de havenplaats Gilimanuk, vanaf hier vertrekken de ferry’s van/naar Ketapang op Java. Perfect als u beide eilanden met elkaar wilt combineren in één rondreis over Indonesië.

 

Weer in Pemuteran

Heel Bali, en dus ook Pemuteran, heeft een tropisch regenwoudklimaat, wat betekent dat er twee seizoenen zijn. Vanaf oktober tot april is het regenseizoen. Er valt dan vrijwel dagelijks een bui, maar meestal wel pas in de loop van de middag. De verfrissende buien worden afgewisseld met veel zon. Het droge seizoen is vanaf april tot en met september, ideaal voor een duikvakantie. De temperatuur is het hele jaar ongeveer 30 graden, maar in het binnenland en aan de noordkust is het iets koeler. Meer weten over het weer op de andere Indonesische eilanden? Lees meer op onze klimaatpagina.

Leuk om te doen in Pemuteran of omgeving

1. Duiken of snorkelen bij Menjangan Island

Het eiland Menjangan, waar u vanaf Pemuteran in vijftig minuten naartoe vaart, is perfect om te duiken op Bali. Menjangan is beroemd vanwege de mooiste, steile wanden van heel Bali. Deze muren zijn twintig tot soms wel zestig meter diep. Rondom het rotsachtige eiland bevinden zich maar liefst vijftien duikspots met overal wonderschone zachte en harde koralen. Al vanaf een diepte van vijf tot tien meter vindt u de platte koraalriffen, die daarna steil omlaag gaan. Snorkelaars kunnen prachtig snorkelen boven dit rif. Met wat geluk ziet u tijdens uw duik rond Menjangan napoleonvissen, schildpadden, mantraroggen en misschien zelfs een walvishaai. Voor ervaren duikers is de diepduik naar een 150 jaar oud wrak een geweldige ervaring. Dit Anchor Wreck zelf is niet zo spectaculair, maar rondom het wrak, dat op veertig meter diepte ligt, bevindt zich een magnifiek rif. Het water is er meestal zeer kalm en de zichtbaarheid is soms wel vijftig meter.

 

 

2. Bezoek een schildpaddenopvang

Bij Pemuteran kunt u naar een opvangcentrum voor zeeschildpadden, het Project Penyu. De organisatie Reef Seen koopt de eieren van vijf schildpaddensoorten die in dit gedeelte van Indonesië voorkomen en zorgt ervoor dat ze worden uitgebroed. Ook laten ze de babyschildpadjes een aantal weken in bescherming opgroeien, zodat ze sterk genoeg zijn om weer te worden uitgezet in zee. Als het tij goed is, worden ze vrijgelaten. Het is ook mogelijk om (tegen betaling) zelf een schildpad uit te zetten in zee. Wij vonden dit een geweldige ervaring!


3. Paardrijden

In Menjangan forest, op 15 tot 20 minuten rijden van Pemuteran, kunt u een avontuurlijke tocht per paard maken. De tocht voert u langs smalle bosweggetjes waarbij u zelfs wilde herten kunt tegenkomen. Tevens rijdt u naar de kust waar, met laag water, de paarden zelfs verkoeling in zee zoeken. Waanzinnig! Een geweldige belevenis die voor kinderen vanaf 7 jaar en volwassenen goed te doen is. Ervaring met paardrijden is hiervoor niet noodzakelijk.

 

 

4. De tempel van Pura Pulaki

Ten oosten van Pemuteran vindt u de Pura Pulaki, een tempel die op meerdere terrassen op een steile klif in zee is gelegen. Deze tempel is één van de zes heilige zeetempels die door priester Dang Hyang Nirartha werden gebouwd ter ere van zijn dochter, Swabana. De koning van Pegametan begeerde deze mooie dochter en ontvoerde haar. De priester vervloekte toen het hele dorp, waarna Pegametan afbrandde en de inwoners veranderden in demonen. De legende gaat dat Swabana oneindig verder leefde als godin, Dewi Melanting. Toen Nirartha in Pegametan kwam, begeleidden honderden makaken hem door de jungle. Deze (brutale) apen wonen nog altijd bij de tempel, die zij uit respect voor de priester zijn blijven bewaken. Neem zelf een kijkje!

 

5. Jungle trekking in Barat National Park

Vanuit Pemuteran kunt u een hike maken in het Barat National Park. De trek start bij het tempelcomplex van Jayaprana en Layon Sari en dan het regenwoud in. Geniet van de weelderige plantengroei en de prachtige uitzichten. Onderweg ziet u vogels en hagedissen en met een beetje geluk apen. Tot slot loopt u nog door een stuk mangrove-jungle.

Hotels in Pemuteran

We bieden diverse hotels aan in Pemuteran. Van een glamping tot eenvoudige en luxere boutique-hotels. Wij hebben onze drie favoriete hotels op een rij gezet, maar we bieden er nog veel meer aan. Benieuwd welke dit zijn? Neem een kijkje bij ons hotelaanbod Pemuteran.

Adi Assri

Adi Assri

Tirta Sari Bungalows

Tirta Sari Bungalows

Menjangan Dynasty Resort

Menjangan Dynasty Resort

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Pemuteran
Indonesie-Bali-Rijstvelden-Rijst
Voorbeeldreis Bali

Rondreis Bali: Compleet Bali

Zuiden: Sanur, strand > naar de bergen en sawa's van Ubud > Oost-Bali: Sidemen, culturele uitstapjes > Noordkust: Lovina, dolfijnen > Pemuteran, snorkelen > via binnenland, Munduk en Blayu, naar het rustige strand van Canggu.

 

 

 

Indonesie-Bali-Baturmeer-hiking-shutterstock_199924613
Voorbeeldreis Bali

Rondreis Bali: Actief Bali

Zuid-oostkust: Vanaf Sanur naar Ubud, raften en fietsen > Kintamani, trekking > NoordenLovina, dolfijnen >  Pemuteran, snorkelen bij Bali Barat National Park > Munduk, jungeltrekking > Zuid-westkust: Blayu, fietstocht > Seminyak, eindig op het strand.

Bali-Locals_1_406538
Voorbeeldreis Bali

Bouwsteen Bali: Onbekend West-Bali

Zuidelijk en Noord-Bali

 

Aan de kust in zuidelijk Balangan > Blayu, rustig dorp tussen de rijstvelden > Pemuteran aan de noordkust, onderwaterwereld rond Menjanang.