Wonosobo en Diëng plateau

Wonosobo ligt 2,5 uur rijden van Yogyakarta. De bergen Sumbing en Sundoro, ieder met een hoogte van 3000 meter, staan als poortwachten naar het gebied toe vanaf de weg vanuit Yogyakarta. Het is een half uur rijden vanaf Wonosobo naar het Diëng plateau. Wonosobo is een kleine stad met veel traditionele huizen en een centraal plein (alun-alun) omgeven door reusachtige waringenbomen. Dit zijn treurvijgen, de Ficus benjamina met luchtwortels, die wij alleen kennen als kamerplant. Wonosobo wordt omgeven door bergen en is een leuke plaats om te bezoeken tijdens een rondreis Java.

 

Diëng plateau

Het Diëng plateau is de belangrijkste bezienswaardigheid in de omgeving van Wonosobo. De naam Diëng is afgeleid uit het Oud-Javaans, di hyang is een aanspreektitel en hiermee worden goden en goddelijke voorouders mee aangesproken. U kunt het beste in de ochtend een bezoek brengen aan het Diëng plateau. U heeft dan een beter zicht op de tempels. Vanwege de hoge ligging ligt het plateau in de voormiddag al in nevels. Het weer kan ook bliksemsnel omslaan, van zonlicht naar spookachtige mist tot koude regen. Het is ook een van de weinige plaatsen in Indonesië waar vorst aan de grond voorkomt in de ochtend. Het Diëng plateau bestaat uit een reusachtige komvormige krater, omringd met steile bergwanden begroeid met naaldbomen. Het is een sprookjesachtige en mysterieuze plaats. Er zijn acht hindoeïstische tempels op de afgelegen vulkanische hoogvlakte. De tempels zijn te voet bereikbaar vanaf het dorp Dieng. Het zijn tevens de oudste tempels van Midden-Java, allen zijn gewijd aan Siwa. Ze liggen 2000 meter hoog en zijn vaak in mist omhuld. De tempels zijn klein van stuk en misschien hierdoor minder indrukwekkend, maar de omgeving van de tempels zal u zeker raken. U zult zich nietig voelen in het landschap als mens. In deze omgeving kunt u begrijpen waarom Javanen aan deze onaardse plek bovennatuurlijke krachten toeschrijven. Overal vinden er vulkanische activiteiten plaats: helder gekleurde zwavelbronnen en meren, borrelende modderkraters, zoals kawah Sikidang, sissende openingen in de aardkorst waar waterdamp of op sommige plaatsen zelfs giftige dampen ontsnappen. Andere dampende kratermeren zijn kawah Sileri en kawah Candradimuka. Moeder natuur in al zijn pracht en moeilijk om te omschrijven. U moet het zelf ervaren.

 

Diëng plateau tempels

De acht hindoeïstische tempels op het Diëng plateau zijn allemaal vernoemd naar helden en heldinnen uit de epos Mahabharata. Dit verhaal gaat over de strijd tussen de honderd Kurawa broers en de vijf Pandawa broers en wordt vaak opgevoerd in wayangvoorstellingen.

 

In het noorden ligt het Arjuna-complex, deze bestaat uit Candi Arjuna (tevens de grootste tempel), Candi Semar en zuidelijk Candi Srikandi. De tempels dateren van rond 700. Nog meer zuidelijk liggen Puntadewa en Sembadra, opgericht tussen 730 en 780. Candi Dwarawati staat op een heuvel en is 850 meter noordelijk verwijderd van het Arjuna-complex. Het hoofdgebouw van deze tempel is gerestaureerd. Candi Gatotkaca aan de westzijde heeft gelijkenis met Dwarawati. In een museum bij deze tempel worden beelden en brokstukken tentoongesteld. Het Diëng plateau heeft veel fundamenten van gebouwen voor priesters en pelgrims van weleer. De meeste tempels zijn sober en hebben weinig ornamenten. De verste tempel is Candi Bima, deze ligt anderhalve kilometer van het dorp Dieng. Deze tempel vertoont gelijkenis met tempels uit Noordoost-India. De ingang van deze tempel is naar het oosten gericht, dit in tegenstelling tot de andere tempels waarbij de ingang op het westen liggen. Deze tempel heeft ook meer ornamentiek in de vorm van rijen starende gezichten. Candi Bima is afwijkend van de andere tempels en hiervoor is nog geen verklaring gevonden. Vlakbij Candi Bima ligt het Telaga Warna-meer, dit is een kratermeer met diverse kleurenpracht, veroorzaakt door zwavel dat uit de bodem ontsnapt. Bij dit meer zijn aan de zuidoever ook enkele meditatiegrotten, er is hier een inscriptie gevonden uit 1210.

 

Op het Diëng plateau bevindt zich ook een vervallen badplaats met stenen waterspuwers, Tuk Bima Lukar genaamd. Deze bron wordt als sacraal beschouwd en is de oorsprong van de rivier Serayu. Het verhaal gaat dat Bima, een van de Pandawa broers, een wedstrijd won van een Kurawa broer. Beide mannen wilden een rivier gaan delven, totdat Bima een ingeving kreeg en besloot te wateren zodat er een nieuwe bron ontstond. Vervolgens ging er een meisje baden in de ontstane rivier, Bima zag dit meisje en sprak haar toe met de woorden Sira Ayu (jij bent mooi). De rivier werd vervolgens Serayu genoemd. Vanwege deze verhalen wordt er geloofd dat wanneer u uw gezicht met water uit deze bron wast u eeuwig jong blijft.

 

U zult begrijpen dat het Diëng plateau nog steeds een mystieke plaats voor de Javanen is. Ervaar zelf de mystiek wanneer u het plateau bezoekt. Het Diëng plateau is zeker de moeite waard als bezienswaardigheid tijdens uw rondreis Java.

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Wonosobo
De mooie groene rijstvelden omgeving Nagrak
Voorbeeldreis Java

Rondreis Java: Uitgebreid Java verkennen

West-Java: Jakarta - Bogor - Bandung - Pangandaran - Baturaden. Centraal-Java: Wonosobo, Diëngplateau - Borobudur, verblijf vlakbij de stoepa - Jogyakarta. Oost-Java: Malang - Bromo - Kalibaru, plantages. Door naar Bali.

DSC_0695
Voorbeeldreis Java

Rondreis Java: In contact met land en volk van West Java

West-Java: Naar Bogor - Nagrak, onbekend Java - Bandung - Garut met de Papandayan vulkaan - Purwokerto met mystiek bergoord Baturaden. Centraal-Java: Wonosobo, Diëngplateau - Borobudur, logeren nabij de beroemde stoepa - Jogyakarta, sultansstad.

Indonesie-Diengplateau-Lisanne
Voorbeeldreis Java

Bouwsteen: Sultansteden en borrelende aarde

Centraal-Java

 

Het sultanaat Jogyakarta - verblijf bij de  Borobudur - het vulkanische Diëngplateau, nabij Wonosobo - plantages rondom het onbekende Salatiga - sultanstad Solo.