Malang

De stad Malang ligt negentig kilometer ten zuiden van Surabaya. Malang is tegenwoordig ook voor Indonesiërs een toevluchtsoord om aan de hectiek van Surabaya te ontsnappen. De omgeving van Malang is uiterst mooi door de theetuinen die op de hellingen rondom de stad liggen. De Bromo vulkaan ligt drie uur rijden van Malang. Malang heeft een koloniaal verleden, proef de sfeer tijdens een rondreis Java.

 

Er zijn meerdere versies over de oorsprong van de naam. De eerste versie is dat het zou zijn afgeleid van menghalang (dwars liggen of tegenwerken), omdat tijdens het Mataram-rijk de sultan veel tegenstand ondervond uit deze regio. Een andere versie luidt dat de naam veel ouder is en afkomstig is van het woord Malangkuçeçwara van een gevonden inscriptie uit 760. Dit betekent  ̔ god vernietigt het slechte’, dit is tevens het motto van Malang tegenwoordig.

 

Malang Indonesie

Malang heeft een zeer aangenaam klimaat. Het ligt ingeklemd tussen twee bergmassieven. In Malang vindt u veel sporen uit het koloniaal verleden. Er staat nog veel art-deco bebouwing uit de Nederlandse tijd. De groei van Malang zette zich vooral in na 1870. Europeanen legden koffie-, rubber- en cacaoplantages aan. Tevens bloeide de suikerindustrie op. De welvaart waarmee de opbloei gepaard ging, zorgde ervoor dat steeds meer Nederlanders woonhuizen en vakantiebungalows aanlegden. In 1882 werd de alun-alun, het stadsplein met een markt, een moskee, gevangenis en regentenwoning aangelegd. In 1914 werd er een nieuw stadscentrum aangelegd. Tegelijkertijd werd er gestart met de opbouw van een nieuwe wijk met brede lanen en veel groen. Vooral deze wijk ademt de sfeer van het koloniale verleden.

 

 

Malang bezienswaardigheden

Malang leent zich uitstekend om te voet te verkennen. Een bijzondere tocht kunt u maken door de oude stad. Wanneer u uitgewandeld bent, kunt u delen van de tocht ook per becak (fietstaxi) afleggen. De wandeling begint bij de Chinese tempel Eng An Kiong, de naam betekent tempel van de eeuwige vrede. De tempel stamt af uit 1904. Het complex is zeker een bezoekje waard. De tempel ligt in de Chinese wijk en vlakbij Pasar Besar (grote markt). De Chinese wijk is tegenwoordig erg gemoderniseerd. U vervolgt u tocht naar de alun-alun (stadsplein) van Malang. Aan dit plein vindt u ook de ambtswoning van het districtshoofd. Het plein wordt gekenmerkt door een waringenboom. Aan de alun-alun vindt u financiële gebouwen, een postkantoor, Hotel Pelangi en aan de westzijde de Jamikmoskee. Deze moskee is gebouwd in 1950 en heeft Arabische kenmerken, zoals uivormige koepels en hoge minaretten. In noordelijke richting vindt u een protestantse en katholieke kerk. In deze wijk vindt u ook de vogeltjesmarkt (pasar burung).

  

Toko Oen Malang

Een bezoek aan restaurant Toko Oen is zeker een aanrader tijdens uw verblijf in Malang. Dit restaurant ademt de sfeer uit van het koloniale verleden. Toko Oen werd in 1934 geopend. Het is er erg druk met Indonesiërs die patisserie kopen. Op de menukaart staan nog steeds gerechten uit de Nederlandse tijd. Het eten is echter van matige kwaliteit. Geniet eerder van een kopje koffie met gebak op een toplocatie met een sfeer van weleer.

 

 

 

Tugu Malang

Bij het Tugu-plein vindt u Hotel Tugu. Het is een prachtig hotel dat volstaat met kunst en romantiek en de geschiedenis van Java ademt. Het ligt aan een plein waar een monument opgericht is voor de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Het biedt ook uitzicht op een schitterende aangelegde vijver vol met lotussen. Het hotel is karakteristiek ingericht en heeft alle faciliteiten die een gast kan wensen in een prachtige omgeving op een mooie locatie. In de buurt van het Tugu-plein vindt u ook het stadshuis van Malang, een ontwerp van H.F. Horn. Het is toegankelijk voor publiek. In de omgeving van het Tugu-plein vindt u het treinstation van Malang.

 

Bezienswaardigheden omgeving Malang

Tempel Jago ligt anderhalf uur rijden van Malang. De tempel is gebouwd in de 13e eeuw. De tempel is verbonden met de Singosari periode en de reliëfs van de tempel zijn in wayangstijl. De tempel is mooi om te fotograferen. Op de tempel vindt u ook dierenfabels, zoals de fabel over de schildpad die door de lucht vliegt met twee ganzen aan een stok. De tempel is ook uniek, omdat het rust op andesietgesteente.

Singosari was ooit de hoofdplaats van een machtig rijk in de periode 1222 en 1292. Tempel Singosari is gedeeltelijk gerestaureerd. Het tempelhof heeft een interessante collectie beelden. Het plein wordt ten westen van de tempel gemarkeerd door twee reusachtige tempelwachters. De beelden zijn uit andesiet gehouwen. Het museum Volkenkunde in Leiden heeft meerdere beelden in de collectie die afkomstig zijn van deze tempel. Leuk om na uw rondreis Java deze beelden te bewonderen in Nederland.

 

 

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Malang
Java-Theevelden
Voorbeeldreis Java

Rondreis Java: Groen Java

West-Java: Aankomst Jakarta – Bogor – Nagrak – Lembang – Treinreis richting Jogyakarta. Centraal- Java: Borobudur – Turi – Jogyakarta – treinreis naar Blitar. Oost-Java: Blitar- Landgoed Kaliandra – Bromo – Ijen – naar Bali, locatie ter keuze.