Palembang

Roots in Palembang

Palembang, de hoofdstad van de Indonesische provincie Zuid-Sumatra, is een miljoenenstad waar het erg druk en hectisch kan zijn. Het is een stad die veel bezocht wordt door toeristen wiens roots hier liggen. Als u dus tijdens uw rondreis Sumatra op zoek gaat naar uw verleden, is de kans groot dat u uitkomt in de plaats Palembang. Palembang is niet gericht op toerisme of rondreizen, maar er zijn wel diverse activiteiten om te ondernemen. 

 


Geschiedenis en cultuur van Palembang

Van het einde van de 7e eeuw tot het begin van de 11e eeuw was Palembang het belangrijkste handelscentrum van Zuidoost-Azië. Tegenwoordig is steenkool van groot belang voor de stad en ook de palmolieplantages zijn een bron van inkomsten. Shell was gevestigd in Palembang, waardoor veel Nederlanders in de stad hebben gewoond.

 

De bewoners van Palembang zijn vooral Maleis. De taal die tegenwoordig in Palembang wordt gesproken, is een dialect van Maleis. Er zijn vele immigranten in de stad, bijvoorbeeld Javanen, Bugis, Banjar en Minangkabau. Veel nakomelingen van immigranten hebben nog Arabisch en Indiaas bloed in zich. Er zijn gebieden in de stad waar veel Chinese of Arabische gemeenschappen wonen. De islam is de grootste religie in Palembang.

 

De stad is vooral een industrie- en communicatiecentrum. Behalve steenkool, olieraffinaderijen en plantagelandbouw is de productie van kunstmest van economisch belang voor de stad. De Pusri-kunstmestfabriek is de grootste van Azië. Verder staat Palembang bekend om zijn textiel en het lakwerk met veel rood-, goud- en zwartgekleurde patronen. Dit is onder andere te zien op potten en meubilair.

 

Palembang op de kaart

De havenplaats Palembang ligt in het binnenland van Zuid-Sumatra, op 80 km van verwijderd van de zee. Het noordelijke deel van de stad noemt men Ilir (stroomafwaarts) en het zuidelijke deel wordt Ulu (stroomopwaarts) genoemd. De enorme Ampera-brug verbindt de twee stadsdelen met elkaar. Deze brug is door de Japanners gebouwd als herstelbetaling na de Tweede Wereldoorlog.

Door de internationale luchthaven net buiten de stad is Palembang zeer goed bereikbaar. Dagelijks gaan er meerdere vluchten van en naar Jakarta en naar andere Indonesische steden.

 

 

Klimaat van Palembag

Sumatra heeft een tropisch klimaat. Het regenseizoen is van half oktober tot maart. Het kan dan flink plenzen, maar de regen valt meestal in de namiddag. Door de ligging van Palembang te midden van moerassen is het erg warm en vochtig in de stad.

5 leukste bezienswaardigheden van Palembang

 

1. Wandel over Ampera-brug

Het icoon van het moderne Palembang is de Ampera-brug (meer dan 1 kilometer lang!) over de brede rivier de Musi. De noordelijke en zuidelijke stadsdelen worden op deze manier met elkaar verbonden. Vanaf 1965 is deze brug open voor publiek. Het uitzicht vanaf de brug is verbluffend. Er zijn vele bootjes, de drijvende markt, uitzicht op talloze huizen op palen, maar ook Chinese huisjes. Het is een schitterende locatie voor het maken van foto’s. Vooral met zonsondergang is deze brug een bezoek waard. Als het hard waait, spelen veel volwassenen en kinderen met een vlieger. In de avond wordt de brug speels verlicht.

 

  


2. De Koninklijke Moskee van Palembang

Ten noorden van de Ampera-brug ligt de Koninklijke Moskee (Mesjid Agung). De moskee werd gebouwd in 1740 door sultan Badaruddin I. Recentelijk is hij gerestaureerd. Lange tijd was het gebied van Palembang de hoofdstad van het Maleise Islamitische Koninkrijk dat pas in 1825 tot een einde kwam. De laatste sultan, Ahmad Najamuddin, gaf zich over aan Nederlandse kolonisten. De moskee is nog een mooie herinnering aan het rijke sultanaat.

 

3. Maak een riviercruise over de Musi

Een riviercruise over de Musi is een bijzondere belevenis. Bewonder vele woonboten, vaar onder de Ampera-brug door en bezoek de drijvende markt Pasar 16 Ilir. U ziet ook de haven van Palembang. De boottocht geeft u vooral een inzicht over hoe de lokale bevolking leeft. De boottocht wordt veelal uitgevoerd in een kleiner bootje net zoals de locals gebruiken.

 

4. Bezoek Kemaro eiland

In het midden van de Musi rivier ligt Kemaro eiland. Hier staat een grote boeddhistische tempel en ligt het graf van een Chinese prinses die was uitgehuwelijkt aan een lokale Srivayya koning. Tegenwoordig is dit eiland het centrum van de zogenaamde ‘Cap Go Meh’ vieringen (14 dagen na het Chinese Nieuwjaar). Tijdens Cap Go Meh komen Chinese gemeenschappen vanuit Palembang, Hongkong, Singapore en China samen op dit piepkleine eilandje. Ze komen met hun eigen transport: speedboten, veerboten, of versierde drakenboten met luidruchtige motoren.

 

5. Bewonder het fort Kuto Besak

Het oude paleis Kuto Besak is een erfenis van het Palembang Darussalam sultanaat en werd gebouwd in 1780 tijdens het leiderschap van sultan Mahmud Badaruddin I. Het fort is vooral een weerspiegeling van de multi-etnische samenleving tijdens het sultanaat. Een Chinese man was de toezichthouder van het fort terwijl de arbeiders inheemse Palembangers en Chinezen waren die in harmonie samenwerkten. In 1821 werd het door Nederlandse kolonisten overgenomen. Het is vooral leuk het fort in de avond te bezoeken waarbij het mooi is verlicht en er veel kraampjes omheen staan. Het is niet mogelijk binnenin het fort te kijken aangezien het nog steeds dient als legerbasis.

 

Leuk om te doen op Palembang

 

1. Proef de specialiteiten van Palembang

In een typisch Indonesische stad als Palembang is genoeg lekkers te proeven. Een bekend gerecht is pidang: gestoomde riviervis, omwikkeld met bananenbladeren. Palembangs specialiteit is pempek: makreel of forel met een aromatische, zoete azijn saus. Zeker het proberen waard!

 

2. Struin over de markten van Palembang

Een songket is een veel gekocht souvenir in Palembang. Het is een handgeweven sarong (een omslagdoek) en wordt onder andere gebruikt voordat iemand een moskee betreed of als een ceremonieel doeleinde voor een bruiloft. Bij de “Kunst Markt” zijn veel handwerklieden aan het werk met delicaat goud en zilver op de songket sarongs.

Pasar 16 Ilir (Pasar Enambelas Ilir) is een meer traditionele markt waarbij afdingen de nationale sport is. Ook hier zijn vele sarongs te verkrijgen net zoals tassen, schoenen, waaiers en kleding.

 

    

 

3. Bezoek de jaarlijkse Bidar race

Bent u op 16 juni (verjaardag Palembang) of op 17 augustus (Onafhankelijkheidsdag) in Palembang? Bezoek dan zeker de zogenaamde Bidar race over de Musi rivier. De bidar zijn 24-meter lange kano’s, die wel 75 cm breed zijn. Ongeveer 50 roeiers zitten in één boot en gaan de strijd aan met andere boten. Deze kano’s zijn zo ontworpen dat ze meer veiligheid bieden in de vele stroomversnellingen. De boten zijn vooral erg snel. Er worden ook boten versierd en er zijn zwemwedstrijden. Ieder jaar kijken duizenden mensen naar dit spektakel. In de maanden juni en juli is ook het jaarlijkse Sriwijaya festival, vol met culturele activiteiten en nog meer bootraces.

 

 

4. Bewonder de Chinese Cheng Hoo Moskee

De Chinezen hebben veel invloed gehad op de groei van Palembang. Eén van de Chinese erfgoederen is de moskee Cheng Hoo. In de 15e eeuw werd de Chinese admiraal Cheng Hoo uitgezonden door de Chinese keizer. Hij reisde door Azië met 62 schepen en 27.800 zeelieden. Hij verbleef in de omgeving van Palembang en bezocht mensen die moslim waren. Uiteindelijk bekeerde hij zich tot de islam. De moskee werd gebouwd als een herinnering aan hem. De moskee heeft een Chinees uiterlijk met Javaanse elementen. Er zit veel symboliek in het gebouw.

Hotels in Palembang

Palembang kent comfortabele, grote stadshotels welke gelegen zijn in het centrum van Palembang. Wij adviseren een verblijf in het Aryaduta Hotel.

 

Aryaduta

Aryaduta

Tijdens deze bouwsteen reist u naar Palembang