Bogor

Bogor, de regenstad van Java

De regenstad van Java nodigt in eerste instantie misschien niet uit om te bezoeken, maar het is zeker een aanrader om toe te voegen aan uw rondreis Java. De stad heeft de naam “regenstad” gekregen, omdat het 260 meter hoger ligt dan Jakarta en daardoor heb je hier meer kans op neerslag. De stad is gelegen op 60 kilometer van Jakarta en ligt op de doorgaande autoroute naar Bandung.

 

Slenter door de Botanische tuin of loop een winkeltje binnen waar traditionele Wayon-poppen gemaakt worden. Misschien een leuk souvenir voor thuis?

 

    

 

Geschiedenis van Bogor

Bogor heeft een eeuwenoude geschiedenis, maar raakte vooral bekend door het koloniale verleden van Nederland. In 1745 richtte gouverneur-generaal van Imhoff een buitenverblijf op in Bogor. Deze plek werd Buitenzorg genoemd, gelegen op de hellingen van de uitgedoofde vulkaan Salak. Het kreeg deze benaming als plaats zonder zorgen, het lag namelijk ver weg van de drukte en ziektes die in Jakarta heersten. Dit buitenverblijf werd echter in 1834 verwoest door een aardbeving. In 1856 werd een nieuw ambtswoning gebouwd voor de gouverneur-generaal. Deze residentie werd uitgebreid en huisvestte diverse opeenvolgende gouverneurs-generaal. Buitenzorg werd een toevluchtsplaats voor welgestelde Nederlanders die hier hun villa’s bouwden.


Kaart van Bogor

De belangrijkste bezienswaardigheden, zoals Paleis Buitenzorg en de Botanische tuin liggen in het oude centrum van de stad. De oude koloniale wijk met nog veel Nederlandse villa’s, waar u een leuke wandeling doorheen kunt maken, vindt u op ongeveer 500 meter ten noordoosten van de Botanische tuin.

Weer in Bogor

Heel Java heeft een tropisch klimaat. Het regenseizoen is van november tot maart, alhoewel het ook in de andere maanden regent. In Bogor regent het, ten opzichte van andere plaatsen op Java, het meeste, maar zeker niet elke dag. Het is het hele jaar tussen de 20 en 30 graden. Voor een compleet overzicht van het weer in Bogor verwijzen wij u graag naar ons klimaatoverzicht.

Top 3 bezienswaardigheden in Bogor

1. Paleis Buitenzorg (Istana Bogor)

Sinds de onafhankelijkheid veranderde de residentie in het huidige presidentieel paleis. Het is één van de vijf presidentiële paleizen die de Indonesische president tot zijn beschikking heeft. Sukarno woonde er regelmatig en er wordt gezegd dat zijn geest nog rondwaart in het paleis. Rondom het paleis dat aan de botanische tuin ligt, grazen reeën die ooit geïmporteerd zijn uit Nederland en vroeger geserveerd werden op staatsbanketten. Het paleis is moeilijk toegankelijk voor publiek, omdat er van tevoren een schriftelijk verzoek moet worden ingediend.

 


2. De botanische tuin (Kebun Raya Bogor)

De botanische tuin is opgericht in 1817 onder leiding van de Duitse botanicus Caspar Georg Carl Reinwardt die in dienst stond van de Nederlandse koloniale regering. De tuin kreeg als naam ’s Lands Plantentuin te Buitenzorg. Het fungeerde tevens als proefstation voor gewassen die nuttig konden zijn voor planters in Nederlands-Indië. De collectie is begonnen met 900 soorten. De huidige collectie bestaat uit 15.000 planten en bomen, 400 palmen en 3.000 orchideeën uit allerlei windstreken. De tuin is 87 hectare groot en ligt achter het presidentieel paleis. Trekt u voldoende tijd uit als u de botanische tuin bezoekt.
 

De tuin heeft diverse soorten Rafflesia in zijn collectie. De bekendste is Rafflesia arnoldii, dit is de grootste bloem op aarde, vernoemd naar Sir Thomas Stamford Raffles. De bloem groeit in de regenwouden van Borneo en Sumatra en heeft een diameter van één meter. Het is een bijzondere bloem om te zien, maar ruikt helaas niet heel prettig. Het deed ons denken aan rottend vlees, dus u hoeft alleen maar uw neus te volgen en u vindt de bloem zo. In de tuin kunt u ook vliegende honden tegenkomen, grote vrucht-etende vleermuizen. Ze worden kalong genoemd en rusten overdag uit in de bomen.

 

    

 

3. Museum Zoologi

Het zoölogisch museum heeft een collectie van land- en zeedieren uit Indonesië. Het is opgericht in 1894 als onderdeel van ’s lands plantentuin. Het museum werd officieel geopend in 1901 onder de naam Landbouw Zoologisch Museum. De huidige collectie bestaat uit zo’n 300.000 soorten, waaronder zoogdieren, vissen, vogels, reptielen en diverse insecten. Er zijn diverse soorten neushoorns en krokodillen tentoongesteld. Bij de reptielen is uiteraard de komodovaraan ook te bezichtigen. Het museum is traditioneel ingericht met opgezette dieren achter glas.

Leuk om te doen in en rondom Bogor

1. Watervallen van Curug Cigamea

De berg Salak heeft in totaal zeven watervallen. De bekendste zijn de watervallen van Curug Cigamea, deze bestaan uit twee stuks. De eerste waterval stroomt over de zwarte rotsen en komt in een ondiep meertje uit. De tweede waterval ligt 30 meter van de eerste en stroomt van een hoogte van 50 meter.

 

Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 400 meter wandelen naar de watervallen. U loopt over een geplaveid pad, prima te doen. Neem uw zwemspullen mee en dompel onder in het blauwgroene meer. Let in het regenseizoen op, dan wordt het afgeraden om in het meer te zwemmen.

 

2. Puncak-pas

Aan de weg van Bogor naar Bandung vindt u de puncak-pas. Vanaf hier heeft u een mooi uitzicht over het bergachtig gebied met mooie vegetatie en uiteraard de theeplantages. De pluk van thee gebeurt voornamelijk in de ochtenduren, dus als u de theepluksters aan het werk wil zien, zorg dat u al vroeg vertrekt. Het is aangenaam koel in dit gebied. 

 

  


3. De botanische tuinen van Cibodas

Wanneer u geïnteresseerd bent in bloemen en planten is het zeker aan te raden om ook de botanische tuin van Cibodas te bezoeken. De botanische tuin ligt halverwege tussen Bogor en Bandung aan de voet van de berg Gede. De tuin is opgericht met als doel planten te kweken die nuttig konden zijn voor de economie. Toentertijd zijn ze begonnen met het kweken van de kinaboom (Cinchono calisaya) waaruit kinine gewonnen werd als medicijn tegen malaria. De tuin is 90 hectare groot en ligt 1.300 tot 1.425 meter boven zeespiegel. De tuin is breed opgezet en lijkt groter dan de botanische tuin van Bogor. Het lijkt meer op een landschapspark en vanwege de hoogteligging is het aangenaam wandelen in de tuin. De gemiddelde temperatuur is 18 graden Celsius.

 

De tuin herbergt een grote collectie aan rododendrons, varens, mossen, prunussen en medicinale planten. Er zijn ook kassen waar allerlei cactussen en orchideeën gekweekt worden. De botanische tuin toont de schoonheid van allerlei planten uit binnen- en buitenland. In de toppen van de bomen zijn ook aapjes die allerlei grappige capriolen uitvoeren.

Hotels in Bogor

Omdat Bogor veel wordt aangedaan tijdens een rondreis over Java, zijn er ook veel verschillende hotels te vinden. Onze favoriete hotels hebben wij hieronder geplaatst, maar voor meer tips verwijzen wij u graag naar de hotels in Bogor.

101 Hotel

101 Hotel

Novotel Coralia

Novotel Coralia

The Mirah Hotel

The Mirah Hotel

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Bogor
Java-Borobudur-Tempel-1
Voorbeeldreis Java

Rondreis Java: Hoogtepunten van Java

West-Java: Jakarta - Bogor - Bandung. Treinreis overdag naar Jogyakarta. Centraal-Java: Borobudur - Jogyakarta. Treinreis overdag oostwaarts. Oost-Java Bromo-vulkaan - Kalibaru. Bali: locatie op Bali ter keuze. 

 

DSC_0695
Voorbeeldreis Java

Rondreis Java: In contact met land en volk van West Java

West-Java: Naar Bogor - Nagrak, onbekend Java - Bandung - Garut met de Papandayan vulkaan - Purwokerto met mystiek bergoord Baturaden. Centraal-Java: Wonosobo, Diëngplateau - Borobudur, logeren nabij de beroemde stoepa - Jogyakarta, sultansstad.

Java-Treinreis-1
Voorbeeldreis Java

Bouwsteen Java: West Java met schitterende treinreis

West- en Centraal-Java

 

Aankomst Jakarta, bij aankomst door naar Bogor - Bandung, veel koloniale huizen - prachtige treinreis naar Midden-Java -verblijf bij de Borobudur - naar de sultansstad Jogyakarta.