Tobameer

Tijdens uw rondreis Noord- Sumatra met zijn imposante (actieve) vulkanen ligt, op een hoogte van 900 meter, een van de grootste meren van Zuidoost-Azië: het Tobameer. Het is een prachtig en zeer interessant gebied om te verblijven tijdens uw Indonesië reis. Het imponerende meer, met een diepte van waarschijnlijk 450 meter en een oppervlakte van 1146 vierkante kilometer, is net iets groter dan het IJsselmeer. U vindt het Tobameer in het land van de Batak, herkenbaar aan hun zeer specifieke bouwstijl met een hoog halvemaanvormig dak op Sumatra.

 

Tobameer bezienswaardigheden

Vanaf Medan is het ongeveer drie uur reizen naar het Tobameer. U kunt via de rubberplantages gaan, maar de route via Brastagi is interessanter. Breng onderweg een bezoek aan de Si Piso-Piso waterval en in Pematang Purba kunt u het paleis van Batak-koning Simalungun bewonderen. Daarna vaart u vanaf Prapat (Parapat) naar het eiland Samosir.


Tobameer Samosir 

Als u bent geïnteresseerd in de Batak cultuur en haar geschiedenis, bent u op het eiland Samosir op de juiste plek. Dit eiland ligt middenin het Tobameer en het is een fijne bestemming op uw Sumatra reis. Voor Indonesische begrippen is Samosir aangenaam koel; het ligt op een hoogte van 900 meter en vaak waait er een heerlijk briesje. Velen vinden het een verademing na hun bezoek aan de meeste snikhete plaatsen in Indonesië. Met een gids is het mogelijk enkele dorpjes te bezoeken. Hier ontmoet u de Batak en kunt u de traditionele huizen, ceremonies en gebruiken aanschouwen. Velen verkennen het eiland per scooter of fiets. Er rijden slechts weinig auto’s.

 

 

Reis over het Tobameer naar Tuk Tuk

Vanaf Prapat, op het vaste land, komt u via het Tobameer bij het dorp Tuk Tuk op Samosir. Dit dorp is het meest toeristische van het eiland. Hier zijn veel winkeltjes te vinden en daarbij is het uitzicht spectaculair: de rijstvelden rondom Tuk Tuk, het prachtige binnenland van Samosir, het Tobameer en het bergachtige landschap in de verte. Er is een aantal redelijke hotels te vinden, maar wie tijdens zijn rondreis op Sumatra graag in een unieke accommodatie overnacht, moet eens kijken in de hotels die volgens de originele Batakstijl zijn gebouwd.

 

Traditioneel Tomok is gelegen bij het Tobameer

In het dorpje Tomok vindt u traditionele Batak huizen. Daarnaast is Tomok bekend vanwege de graven van de koningen van de Sidabutar-stam. De bekendste koning van deze stam is Ompu Soribuntu; hij introduceerde de drie Batak-geboden. Zijn graf en de graven van de andere koningen vindt u in het centrum van het dorp. Naast een bezoek aan deze graven kunt u ook naar een traditionele dans. Wilt u zelf actief bezig zijn, dan is een wandeling van ongeveer twee uur naar de top van de naastgelegen berg – en vooral het uitzicht – zeker een aanrader!


De natuurlijke omgeving van het Tobameer

Tijdens een rondreis in Zuidoost-Azië vindt u diverse schitterende landschappen. Zo ook in de omgeving van het Tobameer. U kunt het prachtige gebied rondom het meer verkennen met een scooter of auto, of zelfs gaan fietsen of kanoën. Vanaf ieder uitkijkpunt op het Tobameer heeft u een spectaculair zicht. Perfect voor het maken van mooie foto’s tijdens het rondreizen op Sumatra.

 

 

Tobameer tips

Het leven in en rondom het Tobameer is op veel plaatsen nog precies als vroeger. Een bezoek aan deze dorpen is daarom ook zeker een aanrader tijdens uw rondreis op Sumatra. U ziet hoe mensen er in het verleden leefden en krijgt daarnaast een kijkje in het dagelijks leven van de huidige bewoners. Bewonder de huizen, de graven en musea en leer over de lokale gebruiken. Als ontspanning is een uitstapje naar de hete bronnen van Pangururan erg aangenaam. Behalve de geur.

 

Breng een bezoek aan berucht Ambarita

Vanaf Tuk Tuk, gelegen op Samosir, is het ongeveer één uurtje lopen naar Ambarita. Onderweg ziet u de traditionele huizen met zeer gedetailleerd driedimensionaal houtsnijwerk. Het dorpje staat vooral bekend om de geschiedenis van het kannibalisme dat nog tot ver in de negentiende eeuw voorkwam. Bijzonder, omdat er in de geschiedschrijving niet veel is te vinden over kannibalisme in Azië of Indonesië. Doordat het voeren van strijd centraal stond in de tradities van de Batak bevolking, waren er regelmatig oorlogen tussen de verschillende stammen. Op de binnenplaats in het centrum van Ambarita vindt u een offerplaats van meer dan driehonderd jaar oud. Bij deze stenen stoelen en ronde tafel, naast de tombe van de toenmalige vorst Laga Siallagan, werd vroeger recht gesproken. Hier werd over het lot van gevangenen beslist; veelal met negatieve uitkomst. Het meest zware vonnis bestond uit een gruwelijke dood. Na het villen, onthoofden en in stukken snijden van de lichamen werd het vlees met buffelvlees gekookt en opgegeten door de dorpsbewoners. Als drankje bij de maaltijd werd bloed geserveerd. U ziet een aantal plaatsen waar vijanden van de inwoners van Ambarita werden onthoofd. Verder is er een stenen sculptuur die de ‘kannibalistische ontbijttafel’ wordt genoemd. Door de invloed van het christendom is kannibalisme naar de achtergrond verdrongen en verdwenen. Maar nog altijd is het verstandig om u netjes te gedragen als u tijdens het rondreizen door Indonesië op bezoek bent in Ambarita.

 

Bewonder traditie en geschiedenis in het Batak museum

Op nog geen twintig kilometer ten noorden van Tuk Tuk ligt het dorp Simanindo. Dit plaatsje is bekend vanwege de graven van de Simanindo koningen. Een nog grotere toeristische attractie is de voormalige woning van de koning, Rajah Simalungun en zijn veertien vrouwen. Zijn oude huis is tegenwoordig een museum. In het onderkomen van de vorst en op de koningsgraven ziet u diverse christelijke elementen terug. Het christendom was dus ook in deze Batak dynastie diep geworteld. Maar liefst tweemaal per dag kunt u toeschouwer zijn tijdens een traditionele Batak dansopvoering.

 

Badderen bij de hot springs van Pangururan

Bij hot springs denkt u vast veelal aan relaxen in warm tot heet water, maar bij Pangururan is dit wat anders dan gebruikelijk. Op Samosir kunt u namelijk vlakbij de hoofdstad Pangururan een excursie maken naar de gelijknamige heetwaterbaden. Vanuit de stad rijdt u over de brug naar de berg Gunung Belirang, waar aan de voet een aantal warmwaterbronnen liggen. Deze bronnen zijn niet geschikt om te baden, omdat ze te heet en giftig zijn. De lager gelegen baden, verder heuvelafwaarts, zijn wel geschikt voor een plons. Geniet van het warme water en het mooie uitzicht. Helaas iets minder aangenaam is de sterke zwavelgeur die er hangt.

 

Tobameer cultuur

Nabij het Tobameer is vooral de cultuur van de Batak terug te zien. De Batak zijn aan elkaar verwante volkeren en hebben een eigen taal in Noord-Sumatra. Met ongeveer acht miljoen mensen vormen zij een van de grootste inheemse volken van Indonesië. Batak is waarschijnlijk een (beledigende) bijnaam die moslims hen hebben gegeven, omdat deze benaming ook voorkomt bij andere volken in Azië. De Batak van het Tobameer staan vooral bekend om hun muziek, zang, dans en eten. Omdat velen christelijk zijn, maken zij bijvoorbeeld babi pangang met varkensvlees. Ze zijn eveneens bekend om hun traditionele handgeweven textiel, ulos. Deze weefsels werden niet gebruikt als kleding, maar vormden meer een symbool om status te bepalen, zoals in een kostbaar erfstuk of als belangrijk item tijdens het gebruik van ceremonies.

 

 

Bijzondere eetcultuur van de Batak

De Batak staan tevens bekend om hun vroegere eigenaardige eetcultuur: het kannibalisme. Vijanden, maar ook eigen stamgenoten die een misdaad hadden begaan, werden in een cel gegooid en aan ‘de ronde tafel’ werd over hun lot beschikt. Als dit vonnis de doodstraf was, ging hierbij een akelig ritueel gepaard. Eerst werd de gevangene naar een executieplek geleid waar hij – na een bezoek van een medicijnman die de kwaadaardige krachten uit het lichaam van de gevangene moest halen – werd onthoofd. Na de onthoofding dronk de koning het bloed en werd het lichaam in stukken gehakt en verdeeld onder de stamleden. De verklaring voor dit kannibalisme is dat na een doodvonnis het lichaam van de gevangene werd gezien als dat van een dier en dieren worden nu eenmaal ook gegeten.

Het einde van het kannibalisme bij het Tobameer

De Duitse zendeling Ludwig Ingwer Nommensen speelde een grote rol bij stoppen van het kannibalisme. Pas tegen het einde van de negentiende eeuw introduceerde hij het Christendom en vertaalde gedeelten van de Bijbel naar de Batak taal. Het Christendom werd geaccepteerd en tegenwoordig zijn de christelijke invloeden nog duidelijk terug te zien in de cultuur.

 

De opvallende Batakhuizen

Omdat de dorpen rondom het Tobameer vroeger in een constante staat van oorlog waren, zijn velen omgeven door een aarden wal en een bamboehaag. De huizen van de Batak, jabu, zijn gemaakt van pekkihout. Dit is te vergelijken met dennenhout. De meeste woningen zijn rond de achttien meter lang en staan op palen, waar in sommige gevallen dieren onder leefden. Nog altijd worden bij de bouw van de Batak onderkomens touw en houten pennen gebruikt in plaats van spijkers. Opvallend is het dak: de unieke stijl en een vorm die doet denken aan die van een buffelhoorn. Sommige huizen waren groot genoeg voor wel twaalf gezinnen. In vrijwel ieder dorp vindt u een grote waringin, een treurvijg, die wordt gezien als levensboom. Na een belangrijke gebeurtenis, bijvoorbeeld het overlijden van een stamhoofd of het stichten van een dorp, werd er een boom geplant. Deze vijgenbomen kunnen ruim dertig meter hoog worden; een indrukwekkend gezicht! Verder ziet u in de meeste plaatsjes een partukhoan, een vergaderruimte met stenen stoelen in de openlucht.

 


Tobameer geschiedenis

Het Tobameer kent ook een bijzondere geologische geschiedenis. Onder dit meer ligt namelijk een supervulkaan. Deze kwam ongeveer 70.000 jaar geleden tot uitbarsting en hierdoor ontstond het Tobameer met het eiland Samosir. Men gaat ervan uit, dat de uitbarsting van deze vulkaan zorgde voor een wereldwijde klimaatsverandering.

 

De Batak, de bevolking rondom het Tobameer en op het eiland Samosir, kwamen waarschijnlijk vierduizend jaar geleden vanuit de Filippijnen en Borneo naar Noord-Sumatra. Echter, legendes van de Batak vertellen dat de voorvader van alle Batak, Si Raja Batak, neerdaalde vanuit de lucht.

In de jaren ’90 van de twintigste eeuw liep het toerisme naar het Tobameer terug. Er waren grote onrusten tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Nu het weer rustig is, wordt het gebied langzaamaan opnieuw een populaire reisbestemming in Zuidoost-Azië. Een streek die voor liefhebbers van authentieke culturen en traditionele gebruiken tijdens hun rondreizen in Indonesië niet mag ontbreken op de route.

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Tobameer
Indonesie-orangoetan20
Sumatra

Rondreis Avontuurlijk en actief Sumatra

Noord-Sumatra: Aankomst Medan > Tangkahan, jungle en olifanten > Bukit Lawang, spot orang-oetans > Brastagi, vulkaantrek > Tobameer. West-Sumatra: Sipirok > Bukittinggi, fietsen > Harauvallei, wandelen > vertrek Padang.

Sumatra-Bukit-Lawang-Orang-Oetan1
Sumatra

Bouwsteen Sumatra: Orang-oetans en Tobameer

Noord-Sumatra

 

Medan > Jungle en orang-oetans in Bukit Lawang > het eiland Samosir in het Tobameer, Batakdorpen > Brastagi, vulkanen en Batakcultuur > Terug naar Medan.