Sentani

Sentani, toegangspoort tot de Baliemvallei

Het stadje Sentani zelf is niet zo’n bijzondere plek. Wel biedt het de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het Sentani-meer. Daarnaast verblijven veel mensen hier een nacht op doorreis naar of van de Baliemvallei.

 

 

Geschiedenis van Sentani

In de Tweede Wereldoorlog speelde Sentani een belangrijke rol. In 1942 leverden de Japanners hier een grote slag. Alle Europeanen, waaronder veel Nederlanders die in Sentani en vooral in Hollandia woonden werden gedeporteerd naar Ambon en daar gevangen gezet. In Sentani legden de Japanners een vliegveld aan. Hier werden militairen gestationeerd en de omgeving van de luchthaven was een belangrijke plek voor opslag van eten, kleding en medicijnen.

Een naam die u geregeld hoort in Sentani is generaal Douglas Mac Arthur. Er staat een monument voor hem in Sentani. De Amerikanen wilden de Japanners uit Indonesië verjagen. Onder aanvoering van Mac Arthur werd er in 1944 een zeer grote verrassingsaanval georganiseerd. Honderden Japanse gevechtsvliegtuigen werden vernietigd en duizenden Japanners werden gedood. Het relatief kleine plaatsje Sentani en het nabijgelegen Hollandia waren voor de Amerikanen zo belangrijk, omdat ze van hieruit de strijd tegen de Japanners in het gebied van de Grote Oceaan wilden coördineren. Een bekende plek uit die tijd is Base G, waar bijna 100.000 Amerikaanse soldaten gelegerd waren. In 1946 vertrokken de Amerikanen uit dit gebied en werd Sentani weer een enigszins slaperig stadje.

 

Kaart van Sentani

Sentani ligt ten westen van het Cycloop-gebergte en ten noorden van het Sentani-meer.

Sentani is met name bekend om zijn vliegveld. Het is het enige overgebleven vliegveld dat is aangelegd door de Japanners. De luchthaven is inmiddels uitgegroeid tot belangrijkste van Papoea (Irian Jaya). Het vliegveld Sentani ligt aan het gelijknamige Sentani-meer. Van hieruit kunt u doorvliegen naar de Baliemvallei.

Het weer in Sentani

De gemiddelde temperatuur voor Sentani ligt tussen de 24 en 29 graden. De meeste neerslag valt in de maanden mei tot en met november.

 

Top 5 bezienswaardigheden en dingen om te doen in Sentani

 

1. Sentani-meer

Huur een boot en maak een tocht op het meer dat zo’n 10.000 hectare groot is. Onderweg ziet u de lokale bevolking in hun huizen op palen welke langs de eilanden gebouwd zijn.

 

    

 

2. Love Lake

Een meer in de vorm van een hart. Het is een mooie rit ernaar toe en er is een uitkijkpunt met uitzicht over het meer. Er wonen geen mensen in dit gebied en er wordt niet gevist in het meer. Dit alles heeft te maken met de voorouderverering.

 

3. MacArthur monument

Het monument zelf stelt niet veel voor, het is een herdenkingsplek voor de Tweede Wereldoorlog in de vorm van een steen. Vanaf het monument heeft u een mooi uitzicht over de stad Sentani en het bijbehorende Sentani-meer.

 

 

4. Boombastkunst kopen

Koop een schilderij op boombast in een van de dorpjes op het Sentani-meer op het eilandje Asei. De lokale bevolking gebruikt de schors van de moerbei- en vijgenboom en beschildert deze met witte, zwarte en rode verf. Vroeger werden deze doeken gebruikt als kleding maar tegenwoordig geldt dit als inkomstenbron van de toeristen die een bezoek brengen aan het eilandje.

 

  

5. Boottocht

Maak een boottocht over het Sentani-meer. U vaart langs de huizen op palen, het is eenvoudig leven in deze huizen. Kinderen spelen in het water en zoeken contact. Vergeet uw camera niet mee te nemen want u kunt hier veel mooie plaatjes schieten.

 

 

Hotel in Sentani

 

Horex Horison Express

Horex Horison Express

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Sentani
Indonesie-Papoea-Baliemfestival
Voorbeeldreis Irian Jaya

Rondreis Irian Jaya - Papoea: Baliemvallei

Aankomst Jayapura - vlucht naar de Baliemvallei, Wamena; trekkings in de zuidelijke Baliemvallei, varkensfeest, zoutwaterbron, mummie, autotours - vlucht terug naar Jayapura, vertrek

 

Indonesie-Irian-Jaya-Baliemvallei29
Voorbeeldreis Irian Jaya

Bouwsteen Kennismaking met de Baliemvallei

Jayapura en Baliemvallei

 

Aanvang in Jayapura - vliegen naar het leefgebied van de Dani-papoea's, Wamena in de Baliemvallei, excursies diep de vallei in, inclusief varkensfeest - terug naar Jayapura.