Makassar

Maakt u een rondreis Sulawesi, dan is de kans groot dat u op de luchthaven van Makassar landt. Deze boeiende miljoenenstad ligt helemaal in het zuiden van het tentakelvormige Indonesische eiland. Vroeger was Makassar de poort naar Oost-Indonesië en naar de ‘specerijeneilanden’, de Molukken. Tegenwoordig is er in de haven nog steeds een hoop te zien, bijvoorbeeld de Buginese schoeners; authentieke houten zeilschepen die hier op traditionele wijze worden gebouwd. Het is leuk om hier rustig rond te wandelen en de bedrijvigheid mee te maken .Ook Fort Rotterdam, met zijn massieve muren, is één van de vele bezienswaardigheden van Makassar. Daarnaast kunt u nog veel meer bekijken in en rondom de levendige havenstad. U heeft dus genoeg redenen om Makassar te bezoeken tijdens uw rondreis Sulawesi.

 

Makassar bezienswaardigheden

In de hoofdstad van Sulawesi, Makassar, leven inmiddels meer dan 1 miljoen inwoners. Dat het ooit zo druk zou worden, kon men in het begin van de zeventiende eeuw niet verwachten. Tijdens uw bezoek aan Makassar is tegenwoordig een hoop te zien, waarvan Fort Rotterdam het bekendst is. Dan kunt u nog een kijkje nemen bij de graven van sultan Hasanuddin en prins Diponegoro. Ook de diverse Chinese tempels aan de Jalan Sulawesi zijn een bezoekje waard.

 

Hollands verleden in Fort Rotterdam

In 1545 bouwde Radja Tunipalangga, ongeveer op de plek waar nu de vestingmuren staan, een aarden stadswal ter verdediging van de inwoners en gaf de plaats de naam Makassar. In opdracht van sultan Alauddin werden deze aarden muren in 1634 verstevigd. Toen in 1653 sultan Hasanuddin aan de macht kwam, noemde hij het Ujung Padang, maar al in 1667 werd hij door admiraal Cornelis Speelman gedwongen het fort af te staan aan de Nederlanders, die het omdoopten tot Fort Rotterdam. De vesting, met zijn massieve muren, is nu nog één van de best bewaarde bouwwerken van Makassar. Binnen deze muren vindt u een aantal mooie panden, waaronder een kerk, die allemaal zijn gerenoveerd. Tegenwoordig bevinden zich twee musea in de panden; aan de zuidkant van het fort is het museum La Galigo I in meerdere gebouwen gevestigd en in Speelman’s huis (uit 1686), het oudste gebouw van het fort, vindt u het museum La Galigo II. Om sultan Hasanuddin te eren in zijn onverzettelijke strijd tegen de VOC is er voor Fort Rotterdam een standbeeld van hem op een paard geplaatst. Het is erg leuk en leerzaam om een bezoek te brengen aan dit geschiedenisrijke bouwwerk als u tijdens het rondreizen in Zuid-Sulawesi in Makassar bent.

 

 

Koninklijk bezoek vlakbij Makassar

Op ongeveer 11 kilometer van Makassar staat een prachtig houten paleis, waar vroeger de vorsten van Gowa regeerden. Hierin bevindt zich het Balailompoa Museum. Achter glazen vitrines liggen en hangen of staan koninklijke wapens en kostuums. Net buiten Makassar bevindt zich de graftombe van sultan Hasanuddin, die zeker een bezoek waard is. Wegens zijn volharding in de strijd tegen de kolonialistische Nederlanders ontving de vorst van Gowa veel respect van zijn onderdanen. Vlakbij de tombe vindt u de legendarische Tomanurung-steen. Op deze steen werden de diverse koningen van Gowa gekroond; zij werden namelijk gezien als afstammelingen van een goddelijke voorouder die via de Tomanurung-steen voor de eerste maal in contact kwam met het aardse leven. Niet ver van de tombe van Hasanuddin staat een moskee, die dateert uit 1603.

 

Wandeling over de boulevard van Makassar

Vroege vogels zullen zich om een uur of 7 ’s ochtends zeker vermaken aan het einde van de boulevard bij de haven van Makassar. Hier worden door de vele vissersbootjes telkens weer nieuwe ladingen vis aan wal gebracht, terwijl de kooplui druk op zoek zijn naar de beste vis voor die dag. Deze bedrijvigheid verdwijnt naarmate de zon hoger komt te staan en tegen zonsondergang is het weliswaar ook druk met mensen langs de boulevard, maar die doen het rustig aan. Aan het einde van de dag verschijnt er een – soms wel een kilometer lange – ketting van lampjes met daaronder kraampjes vol heerlijk eten. Deze ‘langste eettafel ter wereld’ wordt graag bezocht door de lokale bewoners. Zij komen hier samen om te eten, te drinken en bij te kletsen. Natuurlijk is het ook voor reizigers op hun Indonesië rondreis zeker een aanrader om hier rond te kijken.

 

Tips voor dagtochten vanuit Makassar

Iets verder van Makassar ontmoet u de beroemde zijdewevers, in de buurt van Soppeng. Malino is interessant als u roots heeft in Makassar. Verblijft u wat langer in Makassar dan zou een uitstapje naar het het natuurgebied Rammang-Rammang, nabij het Bantimurung National Park, zeker niet aan uw to-do lijstje mogen ontbreken.

 

Aanschouw zijdewevers vlakbij Sopeng

In de buurt Sopeng, dat op een paar uur rijden ten noorden van Makassar ligt, wordt prachtige zijde geweven. De tere zijderupsen produceren de kostbare draden waarvan de fijne stof wordt geweven. De vrouwen uit het dorp vervaardigen de stoffen in complexe patronen; zo verfijnd, dat ze soms wel een maand nodig hebben om twee meter stof te weven. Het is erg boeiend om een kijkje te nemen bij deze weefsters, maar het mooiste is wellicht om er – indien beschikbaar – een paar meter stof te kopen. Hiermee kunt u in bijvoorbeeld Makassar een prachtig kledingstuk op maat laten maken. Een geweldig souvenir om mee te brengen van uw Sulawesi-reis.

 

Op zoek naar roots in Malino

Malino was vroeger een populaire vakantiebestemming voor de bewoners van Makassar. Doordat Malino hoger is gelegen is het heerlijk koel en er groeien hier veel bloemen en planten. Ook wordt er veel groenten en fruit verbouwd en in Malino is de enige theeplantage op Sulawesi. De weg naar Malino toe is slecht en er staan vaak lange files, wat het geen gemakkelijke bestemming maakt om te bezoeken. Maar als u deze plaats nog van vroeger kent of van verhalen van uw (groot)ouders, dan is het een bezoek waard.

 

Dagtocht Rammang-Rammang

Een dagtocht naar het dorpje Rammang-Rammang, nabij Maros, mag eigenlijk niet ontbreken tijdens uw reis over Sulawesi, Met een kano vaart u door een vallei met aan weerszijden kalkstenen rotsformaties. U maakt een wandeling door dit prachtige gebied en u bezoekt de Telapak Tangan-grot met enkele prehistorische handafdrukken en rotstekeningen. Heel bijzonder om te zien. In een lokaal huis geniet u van een traditionele maaltijd, waarna u nog wandeling maakt door de rijstvelden in Rammang-Rammang.

 

 

Makassar geschiedenis

Door de strategische ligging van de stad is Makassar al eeuwen het handelsknooppunt van Indonesië. In de zestiende eeuw zetelde hier de politieke macht en vormde de stad de belangrijkste haven van Sulawesi. Ongeveer twintig jaar na de komst van islamitische Maleise handelaren in 1550 werd de eerste moskee gebouwd in Makassar en groeide de stad uit tot een van de belangrijkste handelscentra van Zuidoost-Azië.

 

Handel met de Nederlanders

Uit een compromis met de sultan van Makassar mocht er door de VOC vanaf 18 november 1667 handel worden gedreven met de stad en met het gebied eromheen. Men handelde in specerijen, hout en katoen en om die waren én de stad te beschermen werd onder leiding van gouverneur-generaal Cornelis Speelman het Fort Rotterdam gebouwd. Mede hierdoor veranderde Makassar van bloeiende handelsstad tot slavenhandelscentrum. Pas aan het eind van de zeventiende eeuw kwamen de handelaren terug: de Maleiers, Buginezen, Arabieren en later de Chinezen gingen buiten de dikke muren van het fort door met handeldrijven.

 

Makassar wordt Ujung Pandang en weer Makassar

In de twintigste eeuw wordt Makassar weer steeds belangrijker; in 1946 wordt het de hoofdstad van de deelstaat Oost-Indonesië, die in 1950 alweer wordt opgeheven. Sindsdien is de stad wel weer het handelscentrum van het oosten van Indonesië en groeit het aantal inwoners steeds meer. In 1971, in de tijd van president Soeharto, wordt de naam Makassar gewijzigd in Ujung Pandang, maar vanaf 1999, onder president Bacharuddin Jusuf Habibie, heet de stad weer Makassar. Beide namen worden nog steeds naast elkaar gebruikt. 

 

Makassar cultuur

De grootste bevolkingsgroep van Makassar en de rest van Zuid-Sulawesi vormen de Buginezen; volgens velen de beste zeelui van Indonesië. Zij voeren met hun schoeners, zeer snelle zeilschepen, naar alle uithoeken van het eilandenrijk waar ze succesvol handeldreven. Ze zijn veelal moslim, ondanks dat de invloed van de islam Sulawesi pas ‘vrij recent’ bereikte, namelijk aan het einde van de zestiende eeuw.

De tweede bevolkingsgroep van het zuiden van Sulawesi, de Makassaren, zijn ook altijd zeer goede zeevaarders geweest en zijn eveneens overwegend moslim. Echter, ze hangen nog wel een aantal aspecten van hun traditionele geloof aan.

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Makassar
Typische zadeldakwoningen in Torajaland, Sulawesi
Voorbeeldreis Sulawesi

Rondreis Transsulawesi

Zuid-Sulawesi: Makassar > Torajaland. Centraal-Sulawesi: Masamba > Tentena, Posomeer > Parigi. Noord-Sulawesi: Marisa > Gorontalo > Kotamobagu > Tomohon > Tangkoko > Bunaken

Sulawesi-Wim-Fiets
Voorbeeldreis Sulawesi

Rondreis Actief Sulawesi

Zuid-Sulawesi: Makassar > Rammang Rammang > Malino > Bira > Sengkang > Torajaland. Centraal-Sulawesi: Tentena > Badavallei. Noord-Sulawesi: Tomohon, fietsen > Tangkoko NP > Bangka, strand

Indonesie-Sulawesi-Torajaland-landschap_3_217542
Voorbeeldreis Sulawesi

Bouwsteen Sulawesi: Wonderlijk Torajaland

Zuid-Sulawesi

 

Aankomst hoofdstad Makassar > Torajaland, bijzondere dodencultuur, typische huizenbouw en dat alles in een prachtig groen landschap > terug naar Makassar.