Reisvoorstel aanvragen
Markt op Flores

Onbekende snacks en koekjes uit de Indonesische keuken

Vaak hoor je, als we in Nederland over de Indische keuken praten, al snel het woord rijsttafel vallen. Dat is begrijpelijk, want de rijsttafel is het feestmaal bij feestjes, zowel in Nederland onder Indische mensen als in Indonesië zelf. Maar er is nog zoveel meer dat bij ons, Nederlanders, minder bekend is. Graag neem ik je in deze korte culinaire blog mee langs 10 heerlijke snacks en drankjes uit de Indische keuken die hier nog niet zo bekend zijn. Welke snacks en koekjes ga jij proberen tijdens je rondreis door Indonesië?

1. Kue Lapis (Kwee Lapis)

Kue Lapis is een gestoomd, zoet koekje uit de Indonesische keuken. Kue betekent koek en lapis betekent laagjes, dus de naam vertaalt zich naar “laagjeskoek” of “laagjescake”. Het wordt gestoomd in laagjes en komt vaak voor in kleurcombinaties zoals wit en roze, wit en groen, of alle drie de kleuren samen.

De witte laagjes smaken naar kelapa (kokos), de groene naar pandan (de bladeren van de schroefpalm, een echte smaakmaker in de Indonesische keuken), en de roze laagjes smaken naar rozenstroop (siroop gemaakt van rozenblaadjes).

2. Es Cendol (Es Tjendol)

Es Cendol is een van oorsprong Javaans, koud, alcoholvrij drankje dat vroeger al erg geliefd was in de Indische keuken. De cendol, ook wel “traantjes” genoemd in het Nederlands, wordt gemaakt van water, maïzena en pandansmaak (waardoor ze groen zijn). Nadat het mengsel is gekookt, wordt het door een zeef in koud water gedrukt, waardoor de kenmerkende traantjes of druppels ontstaan.

De cendol wordt samen met ijs, vloeibare Gula Djawa (Javaanse bruine palmsuiker) en klappermelk (kokosmelk) in een groot glas geserveerd. Heerl

ijk verfrissend en zoet!

Kue Lapis
Es Cendol

3. Kue Klepon (Kwee Klepon)

Kue Klepon is een koekje dat gemaakt is van ketanmeel (meel van kleefrijst), pandan, gula djawa en kokosrasp. De balletjes deeg worden gevuld met een stukje gula djawa (Javaanse bruine palmsuiker). Vervolgens worden ze gekookt, en door de hitte smelt de suiker binnenin het deeg. Na het koken worden de balletjes door de kokosrasp gehaald. Deze balletjes zijn vaak aanleiding tot veel grappen en gekkigheid, vlekken op kleding en gekke gezichten wanneer het balletje in de mond openbreekt en de vloeibare suiker eruit loopt. Een heerlijk koekje uit de Indische keuken.

Kue Klepon
Eten bij de locals
Kue Klepon

4. Martabak (Martaabak)

Martabak is een populaire hartige snack uit de Indonesische keuken. Het is gemaakt van een soort hartige pannenkoek die gevuld wordt met bijvoorbeeld gehakt, ui en ei. Vervolgens wordt dit dichtgevouwen en gefrituurd.

Eten klaarmaken op de Molukken
Martabak op Indonesië
Nagrak, mensen die koken

5. Pandan Chiffon (Pandan Tjieffon)

Pandan Chiffon is misschien beter bekend onder de naam “Sponge Cake” of “Pandan Cake”. Het is een groene, luchtige sponscake uit de Indische keuken, in de vorm van een tulband, met de groene kleur en smaak van pandan. Niet te zoet, maar erg lekker voor jong en oud!

Pandan Chiffon

6. Onde-Onde (Ondé-Ondé)

Onde-Onde, ook wel sesamballetjes genoemd, zijn balletjes gemaakt van ketanmeel (kleefrijstmeel), gevuld met een zoete groenebonenpasta die wordt gemaakt van de mungboon. De pasta wordt in balletjes van het deeg gedaan, en tijdens het koken zet het deeg uit, waardoor er een luchtige, gevulde deegbal ontstaat. Na het koken worden de balletjes door sesamzaadjes gerold. Vandaar ook de naam sesamballetjes.

Local aan het koken
Onde-Onde, sesambolletjes in Indonesië
Dieneke koken in Indonesië Lombok, Senggigi

7. Perkedel Djagung (Purkedel Djagoeng)

Perkedel djagung is de Indische benaming voor een beignet van mais; krokant, hartig en kruidig. Deze maisbeignets worden gemaakt van een beslag met maiskorrels, bloem, eieren, lombok (rode peper), selderij en een mix van specerijen. Het beslag wordt in de pan gebakken tot er een goudbruin koekje ontstaat, boordevol smaak uit de Indische keuken!

Perkedel Djagung
Markt op Flores

8. Kue Mangkok (Kwee Mangkok)

Kue Mangkok is een gestoomd Indisch cakeje, gemaakt van rijstmeel, eieren, suiker en cassave. De naam Mangkok betekent ‘kommetje’, dus letterlijk vertaald naar het Engels zou de naam ‘cupcake’ zijn. De cakejes zijn meestal verkrijgbaar in de kleuren groen, roze en wit. Groen heeft de smaak van pandan, roze van rozen en wit van kokos. Een lekker cakeje, vooral als het een klein beetje warm is gemaakt.

Lokaal jongetje in Indonesië
Kue Mangkok in Indonesië
Bezoek de markt en proef van de lokale lekkernijen

9. Es Kelapa Muda (Kelapaa Moeda)

Es Kelapa Muda is een heel eenvoudig, maar heel lekker en verfrissend drankje dat je zowel in Nederland als in de Indonesische keuken veel zult vinden. Kelapa Muda betekent jonge klapper, oftewel jonge kokos. Er worden ijsblokjes, met strookjes jonge kokos, rozenstroop, kokosmelk en water in een groot glas gedaan, even doorroeren en smullen maar! Verkoelend en niet te zoet.

Es Kelapaa Muda
Markt in Indonesië

10. Kue Wadjik (Kwee Wadjeh)

Kue Wadjik wordt gemaakt van ketan (kleefrijst), gula jawa (Javaanse bruine palmsuiker) en santen (kokosmelk). De ketan wordt gestoomd en vervolgens gekookt in het mengsel van santen en gula jawa. Daarna wordt het op een plaat gelegd en, als het afkoelt, gaat het stollen. Vervolgens wordt de plaat in ruitvormige stukken gesneden en in pandanblad gewikkeld. Zoet, maar erg lekker!

Kue Wadjik
Kue Wadjik

Heb je al zoete trek gekregen? Er zijn zoveel lekkere dingen die je tijdens je vakantie in Indonesië kunt proeven en proberen. Zo kun je kennismaken met een andere kant van de Indonesische keuken dan alleen de rijsttafel!

De lekkerste koekjes en snacks vind je bij kleine toko’s (winkels) of op de pasar (markt). Kijk natuurlijk altijd van tevoren goed hoe de hygiëne is en of er veel locals komen om wat lekkers te halen. Als dit het geval is, kan het smullen beginnen!

Selamat Makan! (Eet smakelijk)

Barry - Support medewerker Indonesië
Vanwege mijn familiebanden heb en zal ik altijd een speciale verbinding hebben met Indonesië, die prachtige groene archipel daar ver weg in de Indische Oceaan, vol kleur en zon. Elk eiland is weer anders en dit merk je niet alleen aan de uitzichten, maar ook in de smaak van het eten.
Geschreven op:

Hulp nodig bij het samenstellen
van je reis?

Vrijblijvend en persoonlijk advies voor jullie privéreis? Onze reisspecialisten helpen je graag verder, via e-mail, telefoon, videobellen of bij ons op kantoor in Monnickendam.

Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.00 tot 17.30 uur.

Bel mij op 0299 475 083

Contact opnemen
Mijn reisideeën

Je kunt een rondreis, excursie of onze tips opslaan om deze later gemakkelijk terug te vinden. Dit doe je door op het ‘hartje’ te klikken. Vervolgens kun je een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop ‘reisvoorstel aanvragen’ te klikken.

Wis alle reisideeën

Je hebt nog geen reisideeën toegevoegd

Je kunt reisideeën toevoegen door op het hartje te klikken bij een reis.

Reisvoorstel aanvragen

Je reisideeën verwerken we in een reisvoorstel, dat je binnenkort ontvangt. Misschien nemen we nog even contact met je op als we vragen of suggesties hebben. Liever bellen? Je kunt ons bereiken op +31(0)299-47 50 83 om je wensen door te spreken.

Reisvoorstel aanvragen
Je reisideeën zijn verstuurd!