Tanjung Benoa en Nusa Dua

Op een smalle landtong aan de zuidkant van Bali liggen de voormalige vissersplaatsjes Tanjung Benoa en Nusa Dua. Het zijn nu bekende badplaatsen. Tanjung Benoa staat vol met familievriendelijke hotels en resorts. Op het water scheren jetski’s en allerlei soorten motorbootjes langs. Er is een grote cruiseterminal en dagelijks arriveren er busladingen met toeristen die hier voor een dagje heen reizen om naar het strand of één van de eilandjes voor de kust te gaan. Maar als de zon ondergaat, de boten stilliggen en de bussen wegrijden, ervaart u een bijna serene rust tijdens uw rondreis over Bali.

 

Voor een luxe vakantie op Bali gaat u naar Nusa Dua. Deze moderne badplaats staat bekend als één van de duurste toeristische gebieden van Indonesië. Nusa Dua betekent ‘twee eilanden’. De rustige badplaats heeft tal van exclusieve resorts, hotelparken en luxueuze villaverblijven aan het witte strand.

 

 

Geschiedenis Tanjung Benoa en Nusa Dua

Tanjung Benoa

Zoals diverse andere toeristische plaatsen aan de kust van Bali was Tanjung Benoa vroeger een vissersdorp met een drukbezochte haven. Het dorpje was geruime tijd een handelspost voor Chinese en Buginese handelaren en nog steeds vindt u er nazaten van deze bevolkingsgroepen. Inmiddels trekt Tanjung Benoa vooral toeristen en is de Benoa Cruise International Terminal een in het oog springende plaats op dit Indonesische schiereiland. De vele accommodaties en aanbieders van watersportactiviteiten tonen overtuigend waarop Tanjung Benoa zich tegenwoordig richt.


Nusa Dua

In samenwerking met de Wereldbank ontwikkelde de Indonesische regering een plan om een luxe badplaats te creëren waar vooral rijkere buitenlandse toeristen naartoe zouden reizen, zonder dat de bekende trekpleisters zoals Denpasar en Kuta nog drukker zouden worden. Bij de start van de bouw van Nusa Dua in 1973 werd erop gelet dat de panden volgens traditionele Balinese architectuurstijlen werden vervaardigd. Maar dan wel met de hoge standaard van de welgestelde westerse toerist; topklasse accommodaties en goed ontwikkelde faciliteiten. 


Ligging Tanjung Benoa en Nusa Dua

Tanjung Benoa en Nusa Dua liggen op het schiereiland Bukit Badung aan de zuidkant van Bali. Tanjung Benoa ligt helemaal aan de noordkant en Nusa Dua ligt in het zuidoosten van het schiereiland.  

 


Aangenaam strandweer in Tanjung Benoa en Nusa Dua

Heel Bali heeft een tropisch regenwoudklimaat, wat betekent dat er twee seizoenen zijn. Vanaf oktober tot april is het regenseizoen. Er valt dan vrijwel dagelijks een bui, maar meestal pas in de loop van de middag. De verfrissende buien worden afgewisseld met veel zon. Het droge seizoen is vanaf april tot en met september. De temperatuur is het hele jaar ongeveer 30 graden. Voor meer informatie over het klimaat op Bali verwijzen wij u naar ons klimaatoverzicht.

Top 5: leuk om te doen vanuit Tanjung Benoa en Nusa Dua

Als u van watersporten houdt, zit u zeker goed op dit Balinese schiereilandje! U kunt het zo gek niet bedenken of het wordt aangeboden langs de kust van het gezellige Tanjung Benoa en Nusa Dua: surfen, jetskiën, waterskiën, achter een motorboot met een banaan, donut, fly fish of met een parachute. Het een gaat nog harder en hoger dan het ander.

 

  

 

Mocht u naast zon, zee en strand nog weer willen doen, zijn de volgende uitstapjes zeker een aanrader.


1. Het dorp Benoa

Op het noordelijkste puntje van de landtong ligt het vissersdorp Benoa. Dit authentieke Indonesische dorp contrasteert nogal met de hectiek van het naburige en gelijknamige toeristenoord. In dit pure stukje Bali vindt u op enkele honderden meters van elkaar een majestueuze hindoetempel van koraal, een opvallend rode Chinese tempel en een bescheiden moskee. Wandel vanaf uw accommodatie langs de typisch Indonesische huizen en warungs en ervaar waar een reis naar Bali echt om zou moeten gaan.

 

  

 

2. Mangrove Forest bij Tanjung Benoa

Ten westen van Tanjung Benoa ligt een stukje mangrovemoeras. De Indonesische regering heeft besloten om de mangrovebossen te beschermen en ontwikkelen en daarom werd het Mangrove Care Forum Bali in het leven geroepen. Het rustgevende bos laat u even ontsnappen aan de drukte van de andere kant van het schiereiland.


3. Turtle Island bij Tanjung Benoa

De naam Turtle Island is eigenlijk niet één, maar een groep van drie eilanden. Pulau Penyu is het enige schildpaddeneiland dat toegankelijk is voor toeristen. Vanaf Tanjung Benoa Beach vaart u met een bootje naar het eiland waar een schildpaddenopvang is. Kiest u ervoor om met een vaartuig te reizen met een glazen bodem, dan ziet u onderweg misschien kleurige vissen of koralen. Bezoekers krijgen uitleg over de bescherming van de dieren en als u wilt kunt met een schildpad op de foto. Op dit prachtige Turtle Island met zijn parelwitte stranden leven ook andere wilde dieren, zoals een aantal Komodovaranen, diverse vogelsoorten, zoals arenden en haviken, maar ook vleermuizen, hagedissen en slangen.

Een ander eiland met schildpadden dat u vanuit Nusa Dua kunt bezoeken is Serangan Island. 

 

  

 

4. Pasifika Museum in Nusa Dua

Breng in Nusa Dua een bezoek aan het Pasifika Museum. Hier wordt kunst van verschillende artiesten uit geheel Zuidoost-Azië en Polynesië tentoongesteld. U ziet er schilderijen van lokale kunstenaars en werken van bekende schilders als Le Mayeur, Paul Gauguin, Rudolf Bonnet, Isaac Israel en vele anderen. Daarnaast kunt u er originele artefacten en oude stoffen bewonderen. Omdat de tentoonstelling in het Pasifika museum telkens wisselt, biedt de collectie de Indonesië-reiziger steeds iets anders.

 

5. Dagtocht Nusa Lembongan

Maak een dagtocht per boot naar Nusa Lembongan. Het eiland ligt voor de kust van Oost-Bali. Op het eiland kunt u relaxen op het witte zandstrand, met een snorkel de onderwaterwereld verkennen of kiezen uit de vele watersporten die aangeboden worden.

Hotels in Tanjung Benoa en Nusa Dua

In Nusa Dua vindt u de meest luxe hotels, veelal in grote gebouwen met meerdere etages. Er zijn grote zwembaden en veel faciliteiten. In Tanjung Benoa vindt u hotels, die kleinschaliger en meer in Balinese sfeer zijn.