Gili eilanden

De Gili-eilanden is een eilandengroep voor de kust van Lombok. Ze worden gezien als de ware pareltjes van Indonesië. Eerst kwamen er vooral backpackers die er vakantie vierden, nu komen er allerlei soorten toeristen op af die op rondreis zijn door dit gedeelte van Zuidoost-Azië. De bekendste Gili-eilanden zijn de noordelijke eilanden Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan.

 

Buiten deze bekende Gili-eilanden in het noorden liggen er zuidelijker ook nog Gili-eilanden. Wij noemen deze dan ook passend de zuidelijke Gili’s; Gili Asahan, Gili Gede en Gili Layar. Het zijn heerlijke eilanden om uw individuele rondreis Indonesië te eindigen.

 

De Gili eilanden worden vooral bevolkt door de Sasak, vissers van het nabijgelegen Lombok die leven van toerisme en visserij. Het leven op de Gili eilanden is heel relaxed, mede doordat er geen auto’s rijden. Hierdoor lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan.

 

Voor complete ontspanning reist u af naar een van de Gili-eilanden op Lombok

Geschiedenis van de Gili-eilanden

De Gili’s zijn vermoedelijk altijd onbewoond geweest, totdat enkele jaren geleden de Sasak zich daar vestigden. Eerst levend van de visvangst wisten ze later een redelijke boterham te verdienen met het verhuren van eenvoudige hutjes aan toeristen en het verzorgen van maaltijden en dergelijke.

Alle Gili-eilanden staan bekend om hun duikmogelijkheden. Door een constante watertemperatuur van 30 graden Celsius zijn er veel soorten vissen - waaronder haaien - aan te treffen. Door dynamietvissen is een aantal jaar geleden het aanwezige koraal rondom Lombok verwoest. Het Gili Eco Trust probeert de schade te herstellen met het project Biorock, dat gebruik maakt van onder andere elektriciteit om koraal weer snel aan te laten groeien.

Kaart van de Gili-eilanden

Onderstaand vindt u de kaart met alle Gili-eilanden van het Indonesische eiland Lombok.

 

Klimaat op de Gili-eilanden

Het regenseizoen op Lombok loopt van december tot ongeveer eind maart. Het droge seizoen duurt gelukkig langer. De temperatuur ligt het hele jaar tussen de 21 en 32 graden, maar in de hoger gelegen gebieden (bij de vulkanen) is het een stuk kouder. Voor een uitgebreid overzicht van het klimaat op Lombok verwijzen wij u graag naar ons klimaatoverzicht Indonesië.

Bezienswaardigheden op de Gili-eilanden

Veel reizigers bezoeken een van de Gili-eilanden of verkennen een snorkel- of duikgebied vanaf het vasteland van Lombok. Als u op rondreis bent en niet veel tijd heeft, is een dagtocht naar de Gili-eilanden een aanrader. Heeft u meer tijd? Wat dacht u van eilandhoppen?

1. Duiken bij de Gili’s

De witte zandstranden, het helderblauwe water en de veelzijdige onderwaterwereld maken de Gili-eilanden in Indonesië zeer geliefd. Tijdens een duik zwemmen de schildpadden rustig met u mee alsof u voor hen niet bestaat. Wanneer u duikt bij Gili Trawangan komt u ze waarschijnlijk bij iedere duik tegen. Ook zijn hier vaak dwergzeepaardjes, schorpioenvissen, murenen en koraalduiveltjes te zien. Wanneer u aan de oostkant van de eilanden verblijft, is het zelfs mogelijk walvissen en dolfijnen spotten.

Er zijn verschillende PADI-gecertificeerde duikscholen waar een duikbrevet gehaald kan worden. Voor iedereen is het mogelijk te duiken: van beginner tot gevorderde. Wilt u liever niet duiken, maar wel genieten van de onderwaterwereld? Huur een snorkel! Of stap in een kajak, maak een tour met een zeilboot met een glazen bodem en spot diverse vissen.

Ondanks dat de Gili-eilanden bekend staan om hun perfecte duiklocaties zijn veel omliggende koraalriffen ernstig beschadigd of zelfs dood. Dit kwam door overbevissing waarbij gebruik werd gemaakt van dynamiet. Er is gelukkig nog steeds heel veel moois te zien, zoals schildpadden, kleurrijke vissen, mantaroggen, zee-egels en soms zelfs haaien. Er is nog erg bijzonder blauw koraal tussen de eilandjes Gili Meno en Gili Air. Dit type koraal komt in dit gedeelte Azië voor en dan alleen nog op de Caraïben.

 

2. Gili Trawangan

Het grootste eiland is Gili Trawangan. Hier zijn tevens de meeste duikscholen, restaurants en uitgaansgelegenheden te vinden. Er is een hoofdweg waar het altijd een drukte van belang is, maar ook op Gili Trawangan kunt u rust vinden. Het westen van het eiland is bijvoorbeeld erg stil en sereen. Het zuidwesten van het eiland staat bekend om de spectaculaire zonsondergangen en in het oosten is heerlijk eten te verkrijgen vanaf de barbecue. Het noorden van Gili Trawangan is het meest populair voor het snorkelen en duiken.

 

    

Rust uit en ontdek de onderwaterwereld van Gili Trawangan

3. Gili Meno

Gili Meno is het minst toeristische eiland. Daarentegen staat Gili Meno wel bekend als het Gili eiland met de mooiste, idyllische stranden. Als u houdt van privacy, stilte, kalmte en romantiek dan is dit Indonesische eiland een uitstekende keuze. Gili Meno toont prachtige natuurlandschappen waar koeien rustig grazen.

Wat wel goed is om te weten, is dat je op Gili Meno geen geld kunt wisselen of opnemen.

 

   

Verken Gili Meno in een traditionele cidomo, paard en wagen

4. Gili Air

Gili Air wordt vaak gezien als een mix van de andere twee eilanden. Er zijn faciliteiten zoals dat voorkomt op Gili Trawangan, maar het heeft ook de rust en sereniteit van Gili Meno. Vanaf Gili Air is er uitzicht op de bergachtige noordkust van Lombok. Het eiland ligt het dichtste bij Lombok en is het drukst bevolkt. Op het oosten van Gili Air zijn meerdere bars en restaurants te vinden.

 

5. Gili Gede

Dit wat grotere eiland is nog niet druk bezocht door toeristen. Wel zijn er verschillende dorpjes en rijden er op dit eiland scooters. Hier heeft u vrijwel geen last van, maar u hoort wel de gebedsoproepen van de moskee uit de dorpjes. Het is erg leuk om te wandelen over het eiland. De kinderen spelen voetbal op een veldje of zijn aan het zwemmen in zee. Altijd leuk om even een praatje te maken (met handen en voeten). De stranden zijn hier wel iets minder breed en minder wit dan op de andere eilanden.

 

6. Gili Asahan

Dit prachtige, rustige eiland is nog bijna onontdekt door toeristen. Op het eiland zijn twee goede accommodaties aanwezig, maar verder is er niks voor toeristen. Er wonen op dit eiland wel wat mensen dus ontmoetingen met de lokale bewoners vinden er zeker plaats.

Vanaf het eiland kunt u prachtig snorkelen en koraalriffen met haar bewoners bewonderen. Geniet van rust op dit onontdekte eiland.

 

Het witte zandstrand en turquoise zeewater bij bijna onontdekt Gili Asahan

 

7. Gili Layar

Gili Layar is ontzettend klein. U loopt zo van de ene naar de andere kant van het eiland. Op het eiland is slechts één simpele accommodatie aanwezig.

Vanaf Gili Asahan en Gili Gede kunt u verschillende snorkel-boottochtjes maken. Er wordt dan vaak ook bij Gili Layar een stop gemaakt om de onderwaterwereld te bewonderen.

 

Leuk om te doen op Gili Meno

Op Gili Meno is het leuk om een bezoek te brengen aan de schildpaddenopvang. Het is een kleine opvang waar ze de eieren beschermen en de baby-schildpadjes na de geboorte laten groeien. Als ze daarna sterk genoeg zijn, worden de kleine schildpadden vrijgelaten op het strand om de zee in te gaan. Ook worden hier de volwassen schildpadden die gewond of per ongeluk zijn gevangen door vissers verzorgd en later weer vrijgelaten als ze gezond en sterk zijn.

 

Wilt u één van de Gili’s bezoeken? Bekijk onze bouwsteen: Chillen op de Gili’s.

Hotels op de Gili-eilanden

We bieden diverse hotels aan op de verschillende Gili-eilanden. We hebben onze top 6 van hotels op de diverse eilanden op een rij gezet. Voor ons hele aanbod op de Gili-eilanden verwijzen wij u graag naar ons hotelaanbod Lombok.

Gili Trawangan - Villa Ombak

Gili Trawangan - Villa Ombak

Gili Trawangan - The Trawangan

Gili Trawangan - The Trawangan

Gili Meno - Seri Resort

Gili Meno - Seri Resort

Gili Asahan - Pearl Beach

Gili Asahan - Pearl Beach

Gili Gede - KoKoMo Resort

Gili Gede - KoKoMo Resort

Tijdens deze reizen reist u naar de Gili-eilanden
Indonesie-Lombok-Gili Meno-bootje-strand shutterstock_150173756
Voorbeeldreis Lombok

Rondreis Hoogtepunten Lombok

Zuid-Lombok: Kuta aan de zuidkust > Sekotong, tegenover het eilandje Gili Nanggu. Centraal-Lombok: Tetebatu, het mooie binnenland. West-Lombok: Gili Air, snorkelen en duiken > Senggigi, strand.

Gili-Meno-Kokomo-Beach
Voorbeeldreis Lombok

Rondreis Lombok in luxe

Zuid-Lombok: Mawun aan de zuidkust > Gili Gede, zon, zee en strand. West-Lombok: rustig Batu Layar > Gili Meno, snorkelen en duiken > Sire, strand.

Indonesie-Lombok-wandelen-sawah
Voorbeeldreis Lombok

Bouwsteen Lombok ontdekken

Zuid-, Centraal- en West-Lombok

 

Vanaf luchthaven naar Kuta, zuidkust > Tetebatu, bergdorp > Senggigi, strand > Gili Trawangan, koralen, vissen en schildpadden.