Tijdelijk aangepaste voorwaarden. Geen aanbetaling & kosteloos annuleren tot wel 6 weken voor vertrek.Lees meer

Gili eilanden

De Gili eilanden is een eilandengroep voor de kust van Lombok. Ze worden gezien als de ware pareltjes van Indonesië. Was het eerst vooral backpackers die er vakantie vierden, nu komen er allerlei soorten toeristen op af die op rondreis zijn door dit gedeelte van Zuidoost-Azië.

De bekendste Gili eilanden zijn Gili Air, Gile Meno en Gili Trawangan  en ze zijn alle drie een zeer geschikte bestemming voor uw rondreis Lombok

Gili Trawangan

 

Duiken bij de Gili eilanden 

De witte zandstranden, het helderblauwe water en de veelzijdige onderwaterwereld maken de Gili eilanden in Indonesië zeer geliefd. Tijdens een duik zwemmen de schildpadden bij de Gili eilanden rustig met u mee alsof u voor hen niet bestaat. Wanneer u duikt bij Gili Trawangan komt u ze waarschijnlijk bij iedere duik tegen. Ook zijn hier vaak dwergzeepaardjes, schorpioenvissen, murenen en koraalduiveltjes te zien. Wanneer u aan de oostkant van de Gili eilanden verblijft, is het zelfs mogelijk walvissen en dolfijnen spotten.
Er zijn verschillende PADI-gecertificeerde duikscholen waar een duikbrevet gehaald kan worden. Voor iedereen is het mogelijk te duiken: van beginner tot gevorderde. Naast duiken is er ook gelegenheid om overal te snorkelen bij de Gili eilanden.Naast duiken en snorkelen zijn er mogelijkheden tot kajakken, een tour maken met een zeilboot met een glazen bodem, vissen en wandelen rond Gili eilanden.

 

Ondanks dat de Gili eilanden bekend staan om hun perfecte duiklocaties zijn veel omliggende koraalriffen ernstig beschadigd of zelfs dood. Dit kwam door overbevissing waarbij gebruikt werd gemaakt van dynamiet. Er is gelukkig nog steeds heel veel moois te zien, zoals schildpadden, kleurrijke vissen, mantaroggen, zee-egels en soms zelfs haaien. Er is nog erg bijzonder blauw koraal tussen de eilandjes Gili Meno en Gili Air. Dit type koraal komt in dit gedeelte Azië voor en dan alleen nog op de Caraïben. 

Bekijk bouwsteen met Gili Trawangan.

 

Gili eilanden bezienswaardigheden

Veel reizigers doen een van de Gili eilanden aan of verkennen een snorkel- of duikgebied vanaf het vasteland van Lombok. Als u op rondreis bent en niet veel tijd heeft, is een dag aan de Gili eilanden een aanrader. Heeft u meer tijd dan is het ook mogelijk eiland te hoppen en een boot te charteren voor een dag.


Gili Trawangan

Het grootste eiland  van de Gili eilanden is Gili Trawangan. Hier zijn tevens de meeste duikscholen, restaurants en uitgaansgelegenheden te vinden. Er is een hoofdweg waar het altijd een drukte van belang is, maar ook op Gili Trawangan kunt u rust vinden. Het westen van het eiland is bijvoorbeeld erg stil en sereen. Het zuidwesten van het eiland staat bekend om de spectaculaire zonsondergangen en in het oosten is heerlijk eten te verkrijgen vanaf de barbecue. Het noorden van Gili Trawangan. Is het meest populair voor het snorkelen en duiken.

 

Duiken bij Gili Trawangan

Gili Trawangan heeft drie grote duiklocaties, waaronder de Coral Fan Garden, de Basket Coral en Shark Point. Er zijn meer dan 3500 verschillende zeedieren te zien in deze wateren. Voor beginners is het ideaal om hier te leren duiken, aangezien er weinig stroming staat en het water helder is. De Basket Coral en de Coral Fan Garden zijn twee koraaltuinen met begroeide koraalblokken. Hier vind u een diversiteit aan allerlei soorten vissen.  In het oosten van Gili Trawangan ligt Shark Point, waar het  mogelijkheid is om rifhaaien tegen te komen. Deze haaien zijn niet gevaarlijk voor duikers. 

 

Gili Meno

Gili Meno is het minst toeristische eiland van de Gili eilanden. Daarentegen staat Gili Meno wel bekend als het Gili eiland met de mooiste, idyllische stranden. Als u houdt van privacy, stilte, kalmte en romantiek dan is dit Indoeiland een uitstekende keuze. Gili Meno toont prachtige natuurlandschappen waar koeien rustig grazen.

Gili Meno is heel rustig en daarom zijn er ook weinig winkels. Ook heeft het eiland (nog) geen bank om geld op te nemen. 

Gili Meno

 

Duiken bij Gili Meno 

Er zijn een paar duikscholen op Gili Meno waaruit gekozen kan worden. Het Gili eiland heeft vijf goede duiklocaties, waaronder de Meno Wall, Malang Reef, Sea Point Turtle en Point Coral Blue. De Meno Wall is een zeewand van achttien meter diep en driehonderd meter lang. Vlakbij het zeegras zijn veel schildpadden, murenen en koraalduivels te bewonderen. Ook de zogenaamde ‘Bounty’, een gezonken pier, is leuk om te ontdekken tijdens het duiken bij Gili Meno.

 

Gili Meno vogelpark

Een leuke tip op Gili Meno is het vogelpark. Hier zijn meer dan tweehonderd soorten Aziatische en Australische vogels te bekijken, zoals flamingo’s, kaketoes, pelikanen, adelaars en nog veel meer. Erg vermakelijk!

Gili Air

Gili Air wordt vaak gezien als een mix van de andere twee Gili eilanden. Er zijn faciliteiten zoals dat voorkomt op Gili Trawangan, maar het heeft ook de rust en sereniteit van Gili Meno. Vanaf Gili Air is er uitzicht op de bergachtige noordkust van Lombok. Het eiland ligt het dichtste bij Lombok en is het drukst bevolkt. Op het oosten van Gili Air zijn meerdere bars en restaurants te vinden.

 

Duiken bij Gili Air 

Nabij Gili Air zijn drie goede duiklocaties, waaronder Air Wall en Gili Air Harbour. Gili Air Harbour is een diepe zandvlakte waar interessante vissen voorkomen. De Air Wall is een zeewand van 32 meter diep. Op 22 meter diepte bevindt zich een koraalblok waar veel diverse garnalen voorkomen. Hier zijn ook veel bijna doorzichtige glasvissen. Vlakbij deze wand is er een grote zandvlakte waar haaien kunnen voorkomen.  Ook ligt er een groot Japans wrak uit de Tweede Wereldoorlog op de zeebodem. Vooral voor de ervaren duikers is dit een spectaculair hoogtepunt van uw rondreis door Indonesië

 

Geschiedenis van de Gili eilanden 

Gilli Trawangan is vermoedelijk altijd onbewoond geweest, totdat enkele jaren geleden de Sasak zich daar vestigden. Eerst levend van de visvangst wisten ze later een redelijke boterham te verdienen met het verhuren van eenvoudige hutjes aan toeristen en het verzorgen van maaltijden en dergelijke.

Alle Gili eilanden staan bekend om hun duikmogelijkheden. Door een constante watertemperatuur van 30 graden Celsius zijn er veel soorten vissen - waaronder haaien - aan te treffen. Door dynamietvissen is een aantal jaar geleden het aanwezige koraal rondom Lombok verwoest. Het Gili Eco Trust probeert de schade te herstellen met het project Biorock, dat gebruik maakt van onder andere elektriciteit om koraal weer snel aan te laten groeien.

 

Cultuur Gili eilanden 

De Gili eilanden worden vooral bevolkt door Sasak, vissers van het nabijgelegen Lombok die leven van toerisme en visserij. De Sasak mixen hun oude animistische geloof met het Hindoeïsme en de Islam. Van alle geloven halen zij elementen eruit waar zij achter staan. Het animisme is een natuurgodsdienst waarbij geesten- en voorouderverering het belangrijkst zijn. Toch is de Sasak veelal islamitisch.
Het leven op de Gili eilanden is heel relaxed, mede doordat er geen auto’s rijden. Hierdoor lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan.

Tijdens deze reizen reist u naar de Gili-eilanden
Indonesie-Lombok-Gili Meno-bootje-strand shutterstock_150173756
Voorbeeldreis Lombok

Rondreis Hoogtepunten Lombok

Zuid-Lombok: Kuta aan de zuidkust > Sekotong, tegenover het eilandje Gili Nanggu. Centraal-Lombok: Tetebatu, het mooie binnenland. West-Lombok: Gili Air, snorkelen en duiken > Senggigi, strand.

Indonesie-Lombok-wandelen-sawah
Voorbeeldreis Lombok

Bouwsteen Lombok ontdekken

Zuid-, Centraal- en West-Lombok

 

Vanaf luchthaven naar Kuta, zuidkust > Tetebatu, bergdorp > Senggigi, strand > Gili Trawangan, koralen, vissen en schildpadden.