Brastagi

Vruchtbaar bergdorp Brastagi

Het hooggelegen bergdorp Brastagi (ook wel Berastagi) ligt middenin het Karo Batak-gebied. Kenmerkend voor dit gebied zijn de traditionele huizen met opvallende halvemaanvormige daken. Brastagi is een goede uitvalsbasis wanneer u vanaf of naar het immense Tobameer reist. De vulkanen Sibayak en Sinabung domineren het landschap. Het gebied leent zich uitstekend om wandelingen te maken. Breng ook zeker een bezoek aan de kleurrijke markt waar u diverse exotische fruit- en groentesoorten vindt.

 

    


Geschiedenis en cultuur van Brastagi

In de jaren ’20 en ’30 was Brastagi een geliefd vakantieoord voor Nederlanders vanwege de koele ligging. Er werden onder andere villa’s, zwembaden en tennisbanen gebouwd. Ook stichtten de Nederlanders een kostschool in Brastagi: de Planters School. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werd Nederlands-Indië in 1942 door Japan bezet. Tijdens de Japanse bezetting werd de Planters School gebruikt als een interneringskamp. In juni 1945 is het kamp opgeheven.

 

Brastagi is de hoofdstad van de Karo Batak. In de omgeving van Brastagi zijn dan ook vele traditionele Batakhuizen te vinden. Deze huizen zijn te herkennen aan de halvemaanvormige daken. De daken worden ook wel vergeleken met buffelhoorns. In een Karo Batakhuis wonen verschillende families samen. Het huis is niet verdeeld in kamers, iedereen weet welk deel van welk gezin is.

 

Kaart van Brastagi

Op 1400 meter boven zeeniveau ligt het bergdorp Brastagi in het binnenland van Noord-Sumatra. In ongeveer 2,5 uur rijdt u van vanuit Medan naar het hooggelegen, koele dorp. Door de hoge ligging is Brastagi een uitstekende plaats voor groente- en fruitteelt. Dit is dan ook één van de redenen waarom Brastagi een leuke tussenstop is tijdens uw rondreis over Noord-Sumatra.

 

 

Klimaat van Brastagi

Noord-Sumatra heeft een tropisch klimaat. Het regenseizoen is van half oktober tot maart. Het kan dan flink regenen, maar de regen valt meestal in de namiddag. De overige maanden regent het ook soms. Voor Indonesische begrippen is Brastagi aangenaam koel: het is hooggelegen tussen de bergen. Het is er gemiddeld tussen de 20 en 25 graden.

Leuk om te doen in Brastagi

 

1. Bezoek de kleurrijke markt

De hoge ligging van het dorp Brastagi is ideaal voor groente- en fruitteelt. Op de kleurrijke markt ziet u dan ook van alles terugkomen. Van bekende tot ons onbekende exotische fruitsoorten, gekleurde groenten en prachtige bloemen en planten. Probeer zeker één van de vele vruchten, zoals de rambutan of de passievlucht waar het gebied bekend om staat.

 

 

2. Maak een avontuurlijke trekking

Avonturiers zitten goed in Brastagi! Midden in de nacht kunt u aan een tocht beginnen vanaf de voet van de Sibayak-vulkaan. Samen met een lokale gids loopt u in ongeveer 2 uur door het vulkanische landschap naar de top. U loopt niet over een mooi pad, soms is het pad nauwelijks begaanbaar en moet u over rotsen klimmen. Eenmaal boven wordt u beloond met een prachtig uitzicht over de omgeving. Met een beetje geluk ziet u de zon opkomen vanaf de top van de vulkaan. Rondom de krater ziet u meerdere zwavelbronnen, waar de geur van zwavel (rotte eieren!) ook duidelijk aanwezig is. Tip: neem een mondkapje mee tegen de geur! Aan de voet van de vulkaan zijn meerdere heetwaterbronnen te vinden. Na alle inspanningen kunt u genieten van een welverdiend bad!

 

3. Bezoek de boeddhistische tempel Lumbini

Net buiten Brastagi ligt de gouden, boeddhistische Lumbini tempel. De architectuur van de tempel is zeer fotogeniek. Binnen in de tempel vindt u kleinere boeddha’s. Naast de tempel is ook een tropische tuin waar u even in rust doorheen kunt wandelen.

 

   

Hotel in Brastagi

Brastagi is een zeer geliefde vakantiebestemming voor lokale toeristen uit Medan vanwege het groene landschap en het koele klimaat. Hier zijn de hotels dan ook op ingericht. In Brastagi zijn voornamelijk grotere hotels te vinden. Wel allemaal met prima kamers en vaak een mooie, grote tuin. 


Tip! Neem oordopjes mee. Er zijn namelijk meerdere moskeeën in de omgeving en op zaterdagavond wordt de live muziek hard meegezongen door de lokale toeristen.  

Sinabung Hills Hotel

Sinabung Hills Hotel

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Brastagi
Indonesie-Werkend-in-rijstveld
Voorbeeldreis Sumatra

Rondreis Hoogtepunten van Sumatra

Noord-Sumatra: Aankomst Medan > Tangkahan, tuben > Bukit Lawang, jungle en orang-oetans > Brastagi en Tobameer in Batakgebied. West-Sumatra: Sipirok > Bukittinggi in Minangkabaugebied, wandelen Harauvallei > vertrek Padang.

Indonesie-orangoetan20
Voorbeeldreis Sumatra

Rondreis Avontuurlijk en actief Sumatra

Noord-Sumatra: Aankomst Medan > Tangkahan, jungle en tuben > Bukit Lawang, spot orang-oetans > Brastagi, vulkaantrek > Tobameer. West-Sumatra: Sipirok > Bukittinggi, fietsen > Harauvallei, wandelen > vertrek Padang.

Sumatra-Bukit-Lawang-Orang-Oetan1
Voorbeeldreis Sumatra

Bouwsteen Sumatra: Orang-oetans en Tobameer

Noord-Sumatra

 

Medan > Jungle en orang-oetans in Bukit Lawang > het eiland Samosir in het Tobameer, Batakdorpen > Brastagi, vulkanen en Batakcultuur > Terug naar Medan.