Ijen

Een leuke tip voor uw reis naar Ijen is om een excursie te maken naar de berg Ijen met een krater met een fel gekleurd zwavelmeer. De tocht is redelijk zwaar: circa twee uur lopen, redelijk veel klimmen, maar u kunt in uw eigen tempo lopen, dus het is voor bijna iedereen te doen. Onderweg komt u de zwaveldragers tegen, ze lopen met zo'n 70 tot 100 kg (!) zwavel van het kratermeer eerst omhoog naar de kraterrand en dan naar beneden naar de voet van de Ijen. In ruil voor het maken van een foto is het plaatselijke gebruik dat u twee sigaretjes geeft aan de zwaveldrager, koopt u dus van te voren één of twee pakjes sigaretten, de mensen waarderen het zeer. Halverwege de klim omhoog is een kleine rustplaats voor de zwaveldragers. U kunt hier zelf ook even proberen om de zwavel te tillen, het is wel erg zwaar. De zwavel wordt met van bamboe gemaakte draagmanden vervoerd, tussen twee manden zitten enkele bamboetakken en deze liggen op de schouder van de drager. Indrukwekkend om te zien hoe ze dit gewicht moeiteloos op de schouder dragen. U zult dit nog lang herinneren na terugkomst van uw reis op Java.

 

De hotels bij de Ijen liggen op een bergtop op ongeveer een uur rijden van de doorgaande weg. Door de afgelegen ligging is het een heerlijke plek om te verblijven. Overal om u heen ziet u sawa's. U kunt er prachtige wandelingen doorheen maken. Op loopafstand ligt een kleine kampung. Bij helder weer ziet u ook de zeestraat die Java en Bali scheidt, met de veerboten.

 

Tijdens deze rondreis reist u naar Ijen
Java-Theevelden
Java

Rondreis Java: Groen Java

West-Java: Aankomst Jakarta – Bogor – Nagrak – Lembang – Treinreis richting Jogyakarta. Centraal- Java: Borobudur – Turi – Jogyakarta – treinreis naar Blitar. Oost-Java: Blitar- Landgoed Kaliandra – Bromo – Ijen – naar Bali, locatie ter keuze.