Noord-Sumatra: Aankomst Medan > Tangkahan, tuben > Bukit Lawang, jungle en orang-oetans > Brastagi en Tobameer in Batakgebied. West-Sumatra: Sipirok > Bukittinggi in Minangkabaugebied, wandelen Harauvallei > vertrek Padang.
Tijdens een rondreis over Sumatra mag een bezoek aan Medan niet ontbreken. In de hoofdstad van Noord-Sumatra ziet u nog altijd gebouwen uit de tijd van de Nederlandse kolonisatie die doen denken aan de stijl van de Amsterdamse school. Tegenwoordig leven er meer dan twee miljoen mensen en het is dan ook altijd druk in het verkeer en op straat. Medan heeft verschillende bezienswaardigheden welke zeker een bezoek waard zijn! Denk bijvoorbeeld aan het mooie paleis van de vroegere sultan van Deli, de koninklijke moskee Mesjid Raya, de goed onderhouden koloniale gebouwen en een aantal fascinerende tempels, markten en etnische wijken.
Een kleine impressie van de moskee, het paleis en de straten van Medan
Geschiedenis van Medan
Rond 1000 na Christus werd Medan bezocht door handelaren uit China, India en diverse Arabische landen. Zij zochten naar aromatische boomvloeistoffen, die onder andere werden gebruikt in medicijnen. Er ontstond een handelsplaatsje en veel Islamitische en Maleisische heersers profiteerden van de winst uit deze internationale handel.
Vanaf de zestiende eeuw speelde er zich een machtsstrijd af tussen het koninkrijk van Atjeh en het koninkrijk van Deli waar Medan deel van uitmaakte. De natuurlijke bronnen in de omgeving waren de reden voor de strijd. Atjeh won de strijd aan het begin van de zeventiende eeuw en kreeg hiermee de macht over de west- en oostkust van Sumatra. In 1641 stierf sultan Iskandar. Vanaf dat moment kregen de Nederlanders steeds meer macht in de regio en andere gedeeltes van Indonesië.
In 1862 begon de ontwikkeling van Medan, toen Jacob Nienhuys, de eerste Nederlandse tabaksplanter in voormalig Nederlands-Indië, zich hier vestigde. Hij zag hier volop mogelijkheden in deze agrarische ontwikkeling. De vulkanische grond in en rondom Medan is namelijk tot op de dag van vandaag nog steeds zeer vruchtbaar. Nienhuys slaagde erin goede tabak te verbouwen, waardoor veel andere Europese ondernemingen zich er vestigden. Toch heeft dit stukje geschiedenis een zwart randje: het gebied rondom Medan was dunbevolkt, waardoor veel tabaksondernemingen Chinese en Javaanse arbeiders ronselden. Zij werkten veelal onder slechte omstandigheden op de plantages. Vanaf 1890 werd er ook rubber, thee en palmolie op de verscheidene plantages verbouwd.
Na de onafhankelijkheid van Indonesië in 1950 kwamen er steeds meer mensen van de bevolkingsgroep Toba Batak wonen. Om deze reden vormden Chinezen, Maleisiërs en Javanen niet langer de grootste populatie van de bevolking in Medan.
Kaart van Medan
De hoofdstad van Noord-Sumatra is vaak het begin en/of eindpunt van uw reis over Sumatra. Vanuit de internationale luchthaven Kuala Namu Airport bent u ongeveer met een uur rijden in het centrum van Medan. Het is ook mogelijk om vanuit de luchthaven gelijk door te rijden naar een paar hoogtepunten van Sumatra, zoals de jungle van Bukit Lawang of het immense Tobameer. Toch heeft Medan zeker een aantal bezienswaardigheden welke de moeite waard zijn om te bezoeken. De bezienswaardigheden van Medan zijn redelijk dicht bij elkaar gelegen, waardoor u de stad gemakkelijk te voet kunt verkennen. Geen zin om door de drukke stad te wandelen? Ga dan op pad met een lokaal vervoersmiddel, de tuktuk! Heeft u al de beschikking over een privébusje met chauffeur, dan kunt u natuurlijk ook met uw chauffeur de stad verkennen.
Weer en klimaat van Medan
Gemiddeld is het rond de 30 graden in Medan. Noord-Sumatra heeft een tropisch klimaat. Er zijn twee seizoenen: het regenseizoen en het droge seizoen. Tijden het regenseizoen, van half oktober tot maart, kan het voornamelijk in de namiddag flink regenen. Ook in de overige maanden kan het soms regenen. Voor een uitgebreid overzicht verwijzen we u graag naar ons klimaatoverzicht Indonesië.