Medan

Tijdens een rondreis over Sumatra mag een bezoek aan Medan niet ontbreken. In de hoofdstad van Noord-Sumatra ziet u nog altijd gebouwen uit de tijd van de Nederlandse kolonisatie die doen denken aan de stijl van de Amsterdamse school. Tegenwoordig leven er meer dan twee miljoen mensen en het is dan ook altijd druk in het verkeer en op straat. Medan heeft verschillende bezienswaardigheden welke zeker een bezoek waard zijn! Denk bijvoorbeeld aan het mooie paleis van de vroegere sultan van Deli, de koninklijke moskee Mesjid Raya, de goed onderhouden koloniale gebouwen en een aantal fascinerende tempels, markten en etnische wijken.

 

      

Een kleine impressie van de moskee, het paleis en de straten van Medan

Geschiedenis van Medan

Rond 1000 na Christus werd Medan bezocht door handelaren uit China, India en diverse Arabische landen. Zij zochten naar aromatische boomvloeistoffen, die onder andere werden gebruikt in medicijnen. Er ontstond een handelsplaatsje en veel Islamitische en Maleisische heersers profiteerden van de winst uit deze internationale handel.

Vanaf de zestiende eeuw speelde er zich een machtsstrijd af tussen het koninkrijk van Atjeh en het koninkrijk van Deli waar Medan deel van uitmaakte. De natuurlijke bronnen in de omgeving waren de reden voor de strijd. Atjeh won de strijd aan het begin van de zeventiende eeuw en kreeg hiermee de macht over de west- en oostkust van Sumatra. In 1641 stierf sultan Iskandar. Vanaf dat moment kregen de Nederlanders steeds meer macht in de regio en andere gedeeltes van Indonesië.

In 1862 begon de ontwikkeling van Medan, toen Jacob Nienhuys, de eerste Nederlandse tabaksplanter in voormalig Nederlands-Indië, zich hier vestigde. Hij zag hier volop mogelijkheden in deze agrarische ontwikkeling. De vulkanische grond in en rondom Medan is namelijk tot op de dag van vandaag nog steeds zeer vruchtbaar. Nienhuys slaagde erin goede tabak te verbouwen, waardoor veel andere Europese ondernemingen zich er vestigden. Toch heeft dit stukje geschiedenis een zwart randje: het gebied rondom Medan was dunbevolkt, waardoor veel tabaksondernemingen Chinese en Javaanse arbeiders ronselden. Zij werkten veelal onder slechte omstandigheden op de plantages. Vanaf 1890 werd er ook rubber, thee en palmolie op de verscheidene plantages verbouwd.

Na de onafhankelijkheid van Indonesië in 1950 kwamen er steeds meer mensen van de bevolkingsgroep Toba Batak wonen. Om deze reden vormden Chinezen, Maleisiërs en Javanen niet langer de grootste populatie van de bevolking in Medan.

Kaart van Medan

De hoofdstad van Noord-Sumatra is vaak het begin en/of eindpunt van uw reis over Sumatra. Vanuit de internationale luchthaven Kuala Namu Airport bent u ongeveer met een uur rijden in het centrum van Medan. Het is ook mogelijk om vanuit de luchthaven gelijk door te rijden naar een paar hoogtepunten van Sumatra, zoals de jungle van Bukit Lawang of het immense Tobameer. Toch heeft Medan zeker een aantal bezienswaardigheden welke de moeite waard zijn om te bezoeken. De bezienswaardigheden van Medan zijn redelijk dicht bij elkaar gelegen, waardoor u de stad gemakkelijk te voet kunt verkennen. Geen zin om door de drukke stad te wandelen? Ga dan op pad met een lokaal vervoersmiddel, de tuktuk! Heeft u al de beschikking over een privébusje met chauffeur, dan kunt u natuurlijk ook met uw chauffeur de stad verkennen.

Weer en klimaat van Medan

Gemiddeld is het rond de 30 graden in Medan. Noord-Sumatra heeft een tropisch klimaat. Er zijn twee seizoenen: het regenseizoen en het droge seizoen. Tijden het regenseizoen, van half oktober tot maart, kan het voornamelijk in de namiddag flink regenen. Ook in de overige maanden kan het soms regenen. Voor een uitgebreid overzicht verwijzen we u graag naar ons klimaatoverzicht Indonesië.

Top 5 bezienswaardigheden in Medan

Heeft u na aankomst of voor vertrek zin en tijd om op pad te gaan? De drukke stad Medan heeft een aantal zeer interessante bezienswaardigheden! De meeste bezienswaardigheden nemen niet veel tijd in beslag, waardoor u het goed kunt combineren met een duik in het zwembad van uw hotel.

1. Bezoek het sultanpaleis

Het kleurrijke paleis van de sultan van Deli is een bijzonder cultureel erfgoed. De kleur geel in de dakrand verwijst naar de kleur van het Maleise koninklijke huis, er zijn Moorse gewelven en de decoratieve tegels zijn geïnspireerd op decoraties uit het Midden-Oosten. Het paleis is ontworpen door een Italiaanse architect en werd opgeleverd in 1888. Het paleis is gedeeltelijk voor het publiek geopend en zeker een bezoekje waard wanneer u in Medan bent. Wandel door de verschillende zalen en zie onder andere portretten van de koninklijke familie, waarbij de sultans Nederlandse officiersuniformen dragen. Ook staat er nog oud Nederlands meubilair en staan er schilderijen en wapens uit de koloniale periode.

 

   

Een bezoek aan het paleis van de sultan mag niet ontbreken als u in Medan verblijft

2. Bewonder de koninklijke moskee Mesjid Raya

Een bezoek aan de koninklijke moskee Mesjid Raya mag niet ontbreken tijdens uw verblijf in Medan. De grootste moskee van Sumatra werd ontworpen door de Amsterdamse architect A.J. Dingemans en is gebouwd in 1906. De architect liet zich inspireren door Marokkaanse en Turkse uitvoeringen en verwerkte binnen elementen uit andere landen. Zo ziet u diverse zwart marmeren zuilen uit Italië en een grote klok die werd geschonken door koningin Wilhelmina. Bewonder deze prachtige moskee zowel van binnen als van buiten. Voor een bezoek aan de moskee is een strikt kledingvoorschrift: de schouders en knieën dienen te zijn bedekt.

 

3. Wandel naar de waterval van Sibolangit

Heeft u wat meer tijd in Medan? Bezoek dan vooral de jungle nabij Sibolangit met de zogenaamde ‘Twee Kleuren-waterval’. Met uw privébusje met chauffeur rijdt u eerst naar het plaatsje Sibolangit, op ongeveer anderhalf uur van Medan. Na een wandeling van twee uur door het oerwoud wordt u beloond met een schitterend uitzicht op de waterval. De kleuren van de waterval lijken felblauw en wit en er zijn meerdere watervallen op verschillende hoogtes. Houd uw camera bij de hand en schiet de mooiste plaatjes!

 

Neem een duik in het turquoise water bij de Sibolangit-waterval in de omgeving van Medan

4. Marian Shrine of Annai Velangkanni

Is het een kerk of een tempel? Het religieuze bouwwerk, dat zowel bekend is als Marian Shrine en als Annai Velangkanni, is een bedevaartplaats voor gelovigen vanuit alle uithoeken van de wereld. Het gebouw is inderdaad een mix van een kerk en een Indische tempel. Hierdoor heeft het een ongewoon design met felle kleuren. Bewonder het bouwwerk van alle klanten en probeer de opmerkelijke details te ontdekken. Zie hoe is afgebeeld hoe god de aarde schiep. Wilt u een origineel souvenir meenemen van uw Sumatra rondreis? Neem dan een flesje heilig bronwater mee. Geen religieuze redenen voor een bezoek aan de Annai Velangkanni? Het katholieke heiligdom is ook een aanrader voor liefhebbers van architectuur!

 

5. Bezoek het Chinese Tjong A Fie-herenhuis

De Chinese zakenman Tjong A Fie heeft veel bijgedragen aan de economische en planologische ontwikkeling van Sumatra. Hij bezat fabrieken, banken, plantages en hij liet spoorwegen aanleggen. In 1911 werd hij benoemd tot ‘Kapitan Cina’. Zijn huis, Jalan Jendral A Yani, is tegenwoordig een museum en is toegankelijk voor toeristen. Het huis heeft invloeden uit China en Japan en tegelijk ziet u ook koloniale en westerse aspecten. Binnen ziet u veel oude foto’s en origineel meubilair terug. U krijgt een goed beeld van het leven van de heer Tjong A Fie.

 

    

De Chinese tempel Tjong A Fie in Medan

 

Leuk om te doen in Medan

1. Genieten in Café Tip Top

Zin in een goed kopje koffie of een lekkere maaltijd? Ga dan naar het populaire Tip Top restaurant. Ooit was Tip Top een favoriete ontmoetingsplek van de rijke kolonialen, tegenwoordig is het een van de weinige plekken waar u buiten kunt zitten op een terras. Onder het genot van goede muziek kunt u hier genieten van de drankjes en gerechten van de uitgebreide kaart. Naast heerlijke lokale gerechten serveren ze hier ook typische Nederlandse maaltijden, zoals een uitsmijter.

 

2. Kom tot rust in de Gandara Spa

Wilt u na een lange vlucht even tot rust komen? Breng dan een bezoek aan de Gandara Spa! Het is er schoon, relaxed en er hangt een prettige sfeer. Voor niet al te veel geld is het mogelijk een massage van 1,5 uur te nemen. Helemaal uitgerust kunt u verder gaan met uw rondreis over Sumatra.

 

3. Bezoek één van de vele winkelcentra

Bent u nog wat vergeten mee te nemen van thuis? Grote kans dat u het in de Sun Plaza winkelcentrum gaat vinden. In dit grote winkelcentrum vindt u van alles: van handige dingen tot een drogisterij en ook souvenirwinkels waar u originele souvenirs kunt vinden voor thuis. Het gebouw bestaat uit enkele verdiepingen met tientallen winkels en restaurants. Het moderne winkelcentrum is weliswaar heel schoon, maar het kan er tevens erg druk en lawaaierig zijn.

Hotels in Medan

Medan heeft een aantal prettige stadshotels om uw reis over Sumatra te beginnen of te eindigen. Neem een duik in het zwembad of ga op pad. De hotels hebben een centrale ligging, waardoor u gemakkelijk in de stad kunt verkennen. Wilt u liever niet in het drukke centrum van Medan verblijven? Ook buiten de stad zit een fijn hotel, het Deli River, waar u rustig buiten kunt zitten in de ruim opgezette tuin. Wij hebben onze top 3 geselecteerd, maar bieden nog veel meer hotels in Medan aan. Kijkt u eens bij ons hoteloverzicht.

Aryaduta hotel

Aryaduta hotel

Emerald Garden Hotel

Emerald Garden Hotel

Deli River

Deli River

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Medan
Indonesie-Werkend-in-rijstveld
Voorbeeldreis Sumatra

Rondreis Hoogtepunten van Sumatra

Noord-Sumatra: Aankomst Medan > Tangkahan, tuben > Bukit Lawang, jungle en orang-oetans > Brastagi en Tobameer in Batakgebied. West-Sumatra: Sipirok > Bukittinggi in Minangkabaugebied, wandelen Harauvallei > vertrek Padang.

Sumatra-Padang-strand vanaf een heuvel_1
Voorbeeldreis Sumatra

Rondreis Sumatra met cultuur, jungle en strand

West-Sumatra: Padang > Bukittinggi, Minangkabaugebied > Barumun Wildlife Sanctuary, olifanten. Noord-Sumatra: Tobameer en Brastagi, Batakcultuur > Bukit Lawang, jungle en orang-oetans > Medan, vliegen naar Banda Aceh > Pulau Weh, strand.