Medan

Tijdens een rondreis Noord-Sumatra mag een bezoek aan Medan niet ontbreken. De stad herbergt nog altijd de sporen van de Nederlandse kolonisatie met gebouwen die doen denken aan de stijl van de Amsterdamse school. Tegenwoordig leven er drie miljoen inwoners en vindt u hier alle drukte, zoals in de meeste grote steden in Indonesië. Er is er veel verkeer en overal zijn mensen; lopend door de straten, in de winkels, cafés en restaurants, en in en rondom hun huizen. Ondanks, of misschien wel dankzij, al deze bedrijvigheid is Medan een bijzondere stad waar genoeg is te zien en te beleven. U vindt er verschillende bezienswaardigheden, zoals het mooie paleis van de vroegere sultan van Deli, de koninklijke moskee Mesjid Raya, de goed onderhouden koloniale gebouwen, en een aantal fascinerende tempels, markten en etnische wijken. 


Medan bezienswaardigheden

 

Bezoek het Maimoon paleis, het sultanspaleis van Medan

Het paleis van de sultan van Deli is een bijzonder cultureel erfgoed. De kleur geel in de dakrand verwijst naar de kleur van het Maleise koninklijke huis, er zijn Moorse gewelven en de decoratieve tegels zijn geïnspireerd op decoraties uit het Midden-Oosten. Het paleis is ontworpen door een Italiaanse architect en werd opgeleverd in 1888. Het paleis is gedeeltelijk voor het publiek geopend, dus zeker een bezoekje waard wanneer u in Medan komt tijdens uw Sumatra rondreis. In de audiëntiezaal hangen portretten van de koninklijke familie, waarbij de sultans Nederlandse officiersuniformen dragen; er staat nog oud Nederlands meubilair en daarnaast vindt u er schilderijen en wapens uit de koloniale periode. U ziet hoe groots het Maimoon-paleis moet zijn geweest, maar het valt ook op dat het hier en daar aan renovatie toe is.

 

 

Bewonder in Medan de koninklijke moskee Mesjid Raya

De koninklijke moskee Mesjid Raya in Medan is een waar architectonisch hoogtepunt. Deze grootste moskee van Sumatra werd ontworpen door de Amsterdamse architect A.J. Dingemans en is gebouwd in 1906. De architect liet zich inspireren door Marokkaanse en Turkse uitvoeringen en verwerkte binnen elementen uit andere landen. Zo vindt u er diverse zwart marmeren zuilen uit Italië en een grote klok die werd geschonken door koningin Wilhelmina. Net als bij meerdere (religieuze) bezienswaardigheden in Indonesië geldt een strikt kledingvoorschrift: de schouders en knieën dienen te zijn bedekt.

 
Medan tips

 

Genieten in Café Tip Top in Medan

Een populair café is Café Tip Top, ooit een favoriete ontmoetingsplek van de rijke kolonialen en tegenwoordig een van de weinige plekken waar u buiten kunt zitten op een terras. Er wordt Weense koffie geserveerd met Nederlandse koekjes. Geniet er van heerlijk eten en goede muziek!


Ontspan in Medan in het Gandara Spa

In Azië bevinden zich vele kuuroorden te vinden en in Sumatra is onder andere het Gandara Spa beroemd. Het Gandara Spa is ideaal als u even helemaal tot rust wilt komen. Het is er schoon, relaxed en er hangt een prettige sfeer. Voor niet al te veel geld is het mogelijk een massage van 1,5 uur te nemen. Helemaal uitgerust, kunt u verder gaan met uw rondreis Sumatra.


Chinees erfgoed in Medan: Tjong A Fie-herenhuis

De Chinese zakenman Tjong A Fie heeft veel bijgedragen aan de economische en planologische ontwikkeling van Sumatra. Hij bezat fabrieken, banken, plantages en hij liet spoorwegen aanleggen. In 1911 werd hij  benoemd tot ‘Kapitan Cina’. Zijn huis, Jalan Jendral A Yani, is tegenwoordig toegankelijk voor toeristen. In veel van dit soort huizen in Azië, ziet u invloeden uit China en Japan, en tegelijkertijd ziet u koloniale en westerse stempels.

 
Wandel naar de waterval van Sibolangit

Heeft u wat meer tijd in Medan? Bezoek dan vooral de jungle nabij Sibolangit met de zogenaamde ‘Twee Kleuren-waterval’. Tijdens deze excursie reist u eerst naar het plaatsje Sibolangit, op ongeveer anderhalf uur van Medan en daarna is het nog een wandeling van twee uur door het oerwoud. U wordt beloond met een schitterend uitzicht op de waterval! De kleuren van de waterval lijken felblauw en wit en er zijn meerdere watervallen op verschillende hoogtes. Dit schouwspel staat garant voor unieke plaatjes!

 
Op bedevaart naar de Marian Shrine of Annai Velangkanni

Is het een kerk of een tempel? Het religieuze bouwwerk, dat zowel bekend is als Marian Shrine en als Annai Velangkanni, is een bedevaartplaats voor godsdienstigen vanuit alle uithoeken van de wereld. Het gebouw is inderdaad een mix van een kerk en een Indische tempel. Hierdoor heeft het een ongewoon design met felle kleuren, waarin u opmerkelijke details kunt proberen te ontdekken. Zo is er precies afgebeeld hoe god de aarde schiep. Wilt u een origineel souvenir meenemen van uw Sumatra rondreis, dan is een flesje heilig bronwater vast een goede koop. Geen religieuze redenen voor een bezoek aan de Annai Velangkanni? Het katholieke heiligdom is ook een aanrader voor liefhebbers van architectuur.

 

Uw laatste aankopen doen bij Sun Plaza in Medan

In Medan vindt u Sun Plaza, een grote shopping mall waar u nog wat spullen kunt aanschaffen voor uw Sumatra rondreis. En winkelen naar originele souvenirs om mee ter
ug te nemen van het reizen in dit gedeelte van Azië kan uiteraard ook. Het gebouw bestaat uit enkele verdiepingen met tientallen winkels en restaurants. De moderne winkelcentrum is weliswaar heel schoon, maar het kan er tevens erg druk en lawaaierig zijn.

 

Medan cultuur

Medan wordt vaak gekoppeld aan de cultuur van de Batak. Er zijn weliswaar zeker invloeden te vinden, maar Medan heeft ook te maken gehad met andere culturele invloeden. De islam bijvoorbeeld beïnvloedde het leven in dit gedeelte van Indonesië zeker ook. In Medan heeft u de mogelijkheid allerlei dansvoorstellingen of ceremonies te bekijken. Als u meer wilt weten over de cultuur in Sumatra dan is het Museum van Noord-Sumatra een aanrader.Tegenwoordig is Medan beroemd om de rubbercultuur.

Geschiedenis van Medan

Rond 1000 na Christus werd Medan bezocht door handelaren uit China, India en diverse Arabische landen. Zij zochten naar aromatische boomvloeistoffen, die onder andere werden gebruikt in medicijnen. Er ontstond een handelsplaatsje en veel Islamitische en Maleisische heersers profiteerden van de winst uit deze internationale handel in Zuidoost-Azië.


Vanaf de zestiende eeuw speelde er zich een machtsstrijd af tussen het koninkrijk van Atjeh en het koninkrijk van Deli waar Medan deel van uitmaakte. De natuurlijke bronnen in de omgeving waren de reden voor de strijd. Atjeh won de strijd aan het begin van de zeventiende eeuw en kreeg hiermee de macht over de west- en de oostkust van Sumatra. In 1641 stierf sultan Iskandar. Vanaf dat moment kregen de Nederlanders steeds meer macht in de regio en andere gedeeltes van Indonesië.

 

In 1862 begon de ontwikkeling van Medan, toen Jacob Nienhuys, de eerste Nederlandse tabaksplanter in voormalig Nederlands-Indië, zich hier vestigde. Hij zag hier volop mogelijkheden in deze agrarische ontwikkeling. De vulkanische grond in en rondom Medan is namelijk tot op de dag van vandaag nog steeds zeer vruchtbaar. Nienhuys slaagde erin goede tabak te verbouwen, waardoor veel andere Europese ondernemingen zich er vestigden. Toch heeft dit stukje geschiedenis een zwart randje: het gebied rondom Medan was dunbevolkt, waardoor veel tabaksondernemingen Chinese en Javaanse arbeiders ronselden. Zij werkten veelal onder erbarmelijke omstandigheden op de plantages.

 

Vanaf 1890 werd er ook rubber, thee en palmolie op de verscheidene plantages verbouwd. Sultans van Deli, Asahan, Serdang en Langkat gaven toestemming om hun land te ontginnen, waardoor zij ongelooflijk rijk werden. Tot in 1946 er een revolutie werd ontketend waarmee de winstgevende handel eindigde en een groot deel van de aristocratie werd vermoord. Na de onafhankelijkheid van Indonesië in 1950 kwamen er steeds meer mensen van de bevolkingsgroep Toba Batak wonen. Om deze reden vormden Chinezen, Maleisiërs en Javanen niet langer de grootste populatie van de bevolking in Medan. 

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Medan
Sumatra-Padang-strand vanaf een heuvel_1
Voorbeeldreis Sumatra

Rondreis Sumatra met cultuur, jungle en strand

West-Sumatra: Padang > Bukittinggi, Minangkabaugebied > Barumun Wildlife Sanctuary, olifanten. Noord-Sumatra: Tobameer en Brastagi, Batakcultuur > Bukit Lawang, jungle en orang-oetans > Medan, vliegen naar Banda Aceh > Pulau Weh, strand.

DSC_0375 Alaws-rivier
Voorbeeldreis Sumatra

Bouwsteen Sumatra: Onbekend junglegebied Ketambe

Noord-Sumatra

 

Medan > aankomst in hoofdstad van Sumatra > Brastagi > Batakcultuur > Ketambe, onbekend junglegebied > per boot naar het eiland Samosir in het Tobameer.