Jayapura

Jayapura: Het oude Hollandia

Jayapura ligt ten oosten van de luchthaven Sentani, een klein uur rijden met de auto op het eiland Papoea. De stad is gelegen aan de mooie Yos Sudarso Baai (Humbolt-baai). Huur een boot en bezoek de woningen op palen midden in de baai. Neem de tijd om een bezoek te brengen aan het Museum Negeri Provinsi Papua. Hier is veel informatie terug te vinden van de vele bevolkingsgroepen die Papoea rijk is. Hamadi, een buitenwijk van de stad, heeft een kleurrijke markt waar u de mooiste souvenirs kunt kopen. Aan de meest noordelijke kant bevindt zich het strand van Base-G waar de Papoea’s in de weekenden genieten in zee. Vergeet dit als reiziger ook zeker niet.

 

 

Geschiedenis van Jayapura

In Jayapura is niet veel meer terug te vinden van datgene dat herinnert aan de Tweede Wereldoorlog. In Hamadi kwamen de Amerikanen aan land, wat wel de grootste amfibische operatie genoemd kan worden van dit zuidwestelijke deel van de Pacific. De grote stad was vroeger bekend onder de naam Hollandia, de plaats waar veel Nederlanders woonden gedurende de koloniale periode. In die tijd werd de stad opgedeeld in verschillende dokken, die benaming vindt u wel terug. Het grote ziekenhuis, dat gebouwd werd bij Dok 2 tijdens de Nederlandse koloniale tijd, is nog steeds in gebruik. Als reizigers op zoek zijn naar hun historie, dan kunnen zij onder de Papoea’s goed navraag doen. De ouderen spreken nog een woordje Nederlands en zijn blij om alle herinneringen op te halen.

 

  

 

Kaart van Jayapura

De stad is flink gegroeid de afgelopen jaren. Het centrum van Jayapura ligt aan zee. Hier bevinden zich ook de grotere hotels. Deze zijn het prettigst om te verblijven.

 

Het weer in Jayapura

In Jayapura is het het hele jaar warm, reken maar op een temperatuur rond de 27 graden. Wel is het zo dat er in de maanden december tot en met maart veel neerslag valt. Denk hierbij aan korte, forse buien. Bekijk ons klimaatoverzicht Indonesië voor de beste reisperiode naar Jayapura.

Top 3 bezienswaardigheden Jayapura

1. Base-G

Op zo’n 10 kilometer van de stad ligt het strand van Base-G. Het is hier heerlijk toeven aan het warme water van de Pacific Ocean. Het heldere water en het witte strand geven de mogelijkheid om een middag te relaxen.

 

2. Enggros en Tobati in de Youtefabaai

Bezoek de lokale bevolking in hun huizen op palen.

 

3. Museum Negeri Papua

In het staatsmuseum komt u van alles te weten komen over de verschillende stammen die in Papoea leven. Daarnaast staan er veel verschillende voorwerpen opgesteld. Denk hierbij aan speren of pijl en boog welke gebruikt worden door de bewoners om te jagen.

Top 3 leuk om te doen in Jayapura

1. Hamadi

Op de markt in Hamadi kunt u al uw souvenirs bij elkaar zoeken om een mooie herinnering mee naar huis te nemen. U ziet mooi versierde peniskokers welke o.a. gemaakt zijn van een fleskalebas. Ook hangen er tassen uit de Baliemvallei.

 

 

2. Naar het strand

Neem een duik in de warme zee bij Harlem Beach. Het strand is bereikbaar per boot vanaf Depapre. Er wordt gezegd dat het het mooiste strand is van Jayapura. Er komen heel weinig toeristen waardoor u het strand soms helemaal voor uzelf heeft.

 

3. Jayapura City Hill

Vanaf de top is er een prachtig uitzicht op de stad en de Youtefabaai. Vanaf de stad is het zo’n 15-20 minuten rijden met de auto.

 

Hotels in Jayapura

In Jayapura is er op dit moment maar één goed hotel, dit is het Swissbel hotel.

Swiss Bell Hotel

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Jayapura
Indonesie-Irian-Jaya-Baliemvallei25_1_134435
Voorbeeldreis Irian Jaya

Rondreis Irian Jaya - Papoea: Highland Festival

Jayapura, aankomst - vlucht naar de Baliemvallei, naar Wamena; naast het hoogtepunt het festival, ook excursies en een trekking - terugvlucht naar Jayapura.

Indonesie-Irian-Jaya-Baliemvallei1i
Voorbeeldreis Irian Jaya

Bouwsteen Oermensen, varkensfeest, mooie natuur

Jayapura en Baliemvallei

 

Aanvang in Jayapura - vlucht naar de Baliemvallei, waar u vanuit Wamena uitvoerig het gebied van de Dani-papoea's verkent: excursies, trek, varkensfeest - terug naar Jayapura.