Kuta & Tuban

Kuta is ongetwijfeld de meest bekende strandplaats van Bali. Veel toeristen uit Australië komen hier, waarvoor surfen wellicht de belangrijkste dagbesteding is. Ten zuiden van Kuta vindt u Tuban, het kleinere zusje. U komt hier voornamelijk om te luieren op het strand, uitgebreid te winkelen of tot diep in de nacht te stappen. Voor ons is het daarom niet de favoriete strandbestemming van Bali. Voor meer rust tijdens een rondreis Bali kunt u beter kiezen voor ontspanning op het strand van Sanur.

 

Geschiedenis van Kuta

Kuta was ooit een simpel vissersdorpje langs de zuidkust van Bali. In 1936 richtte een echtpaar uit de Verenigde Staten een hotel op, dat al gauw een succes bleek te zijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verdwenen alle Bali-reizigers uit Kuta, maar dankzij de jonge hippies die in de zestiger jaren van India naar Australië kwamen reizen, en in deze plaats een goedkope tussenstop zagen, bloeide het toerisme in Kuta weer op. Naast de voordelige verblijfplaatsen, waar voor slechts één dollar kon worden overnacht, werden er ook steeds meer ‘echte’ hotels gebouwd. Het werd er steeds luxer en in de jaren tachtig was Kuta definitief geen simpel vissersdorpje, zoals zoveel in Azië, meer.

De kuststad in het zuiden van Bali werd vooral bezocht door Australische toeristen. Voor hen is Kuta dichtbij, goedkoop en het is er goed surfen! Echter, op 12 oktober 2002 kwam hier in één keer een einde aan: door een bomaanslag in een discotheek overleden 202 mensen, waarvan het grootste deel Australiërs. Het Bali Bombing Memorial laat u hier op een eervolle manier bij stil staan.

Een aantal jaar bleven toeristen massaal weg en toen er op 1 oktober 2005 in Kuta weer een aanslag werd gepleegd, waarbij toen 23 slachtoffers vielen, leek de bruisende plaats in Indonesië een tijd lang wel een spookstad. Tegenwoordig is het weer ouderwets druk en levendig en reizen er weer meer mensen naartoe. Zo is de westkust van Bali nu uitgegroeid tot één lange boulevard met de badplaatsen Kuta, Tuban, Legian en Seminyak. Maar de vele bewakers bij hotels en restaurants en de controle van auto’s herinneren bezoekers nog aan de nare gebeurtenissen in 2002 en 2005.

 

Kaart van Kuta & Tuban

Tuban en Kuta liggen aan de westkust van Bali. De luchthaven Denpasar ligt vlakbij. Tuban en Kuta zijn een ideale plek om bij te komen van uw reis of juist een fijne plaats om uw rondreis te starten.

 

 

Klimaat aan de westkust van Bali

Kuta en Tuban hebben een tropisch klimaat. Het zuiden van Bali kent iets hogere temperaturen dan het noorden. Door de zeebries heeft u wel de nodige verkoeling. Het hele jaar door is reizen naar Bali mogelijk, met temperaturen tussen de 23 en 32 graden. De beste maanden zijn van april tot en met oktober. Van november tot en met maart/april is het regenseizoen. Voor een compleet overzicht van het weer op Bali verwijzen wij u door naar ons klimaatoverzicht.

Leuk om te doen in Kuta en Tuban

Naast luieren op het strand is er zeker meer te doen in de badplaatsen. Wij hebben de leukste op een rij gezet.

1. Bali Bombing Memorial in Kuta

Ter nagedachtenis aan de bomaanslagen die in 2002 in Kuta plaatsvonden werd in 2004 het Bali Bombing Memorial, of Ground Zero Monument, geplaatst. Langs één van de drukste straten in Kuta staan op een steen alle namen en nationaliteiten vermeld van de 202 mensen die tijdens de aanslag zijn omgekomen. Het is een indrukwekkende plek op zo’n hectisch punt; om even stil van te worden.

 

2. Waterparken

Zin om wat verfrissing op te zoeken? Waterbom Bali is een bijna vier hectare groot tropisch park dat garant staat voor een dag waterpret. Met namen als de Green Viper, Python, Funtastic, Super Bowl en Lazy River zorgen diverse attracties voor een hoop spanning en vermaak! Kleine bezoekers zullen veel plezier beleven in het kinderspeelbad en mede dankzij de schaduwrijke plekken en een hoop restaurants is het voor de hele familie een spetterend uitje.

 

 

Een kleiner waterpark is het Circus Waterpark in Tuban. Hier komen voornamelijk de loclas. U kunt ongegeneerd genieten van een dagje 'fun in the sun'! Vooral de kinderen zullen zich vermaken met de spannende glijbanen en het entertainment in en buiten de zwembaden. Ook voor kleine kinderen is er genoeg te doen; er zijn peuterbadjes en er worden speciale activiteiten georganiseerd. Zo hebben zij ook de reis van hun (kinder)leven!

 

3. Submarine safari

Een wel heel bijzondere manier om het onderwaterleven voor de kust van Bali te bekijken, is een vaartocht met de toeristenonderzeeër. Zo ervaart u hoe de Franse zeeonderzoeker Jacques Cousteau zich tijdens zijn ontdekkingsreizen moet hebben gevoeld.

 

4. Surfen

Het is het surfparadijs van Bali. Wilt u deze sport zelf eens beoefenen? Neem een surfles bij één van de surfscholen of huur een board en ga zelf aan de slag. Het is goed surfen bij Kuta Reef, Padang Padang Surf en Ulu Watu.

 

  

 

5. Winkelen

In Kuta en Tuban vindt de fanatieke shopper alles wat hij (zij!) wenst. In de grote warenhuizen, zoals de Matahari, Discovery Shopping Mall en de Beachwalk, zijn ook de grote (duurdere) merken vertegenwoordigd. In het moderne Beachwalk XXI Cineplex vindt u alle kledingwinkels van Adidas tot Zara, heel veel (westerse) restaurants en een hele verdieping met speelgoedwinkels. Hier kunt u zich makkelijk een paar uurtjes vermaken.

Uitgewinkeld? Pak dan een filmpje in de grote bioscoop. Voor velen is de supermarkt ook een geweldig uitje, want u koopt er alle kruiden, specerijen en andere benodigdheden om uw Indonesische gerechten thuis ook te kunnen bereiden. Vlak bij het Kutaplein bevindt zich op het strand de Kuta Kunstmarkt, waar ze schilderijen, traditionele houtsnijwerken en maskers, potten en sarongs verkopen. In Kuta vindt u ook diverse antiekwinkels waar alleen door kenners de echtheid van de kunstwerken kan worden ontdekt.

 

6. Nachtleven

Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat kunt u in Kuta en Tuban op iedere hoek van de straat heerlijk eten. Van trendy restaurants tot kleine toko’s, maar ook de bekende fastfoodketens, bieden hun menu’s aan. ’s Avonds verandert Kuta (in Tuban wat minder) in een bruisende en swingende stad: in hippe clubs en gezellige barretjes is livemuziek, en in de grotere hotels en restaurants worden traditionele muziek- en dansoptredens gegeven. Dit zijn dan wel de toeristische optredens; het echte werk uit Indonesië ziet u alleen tijdens een tempelceremonie. Liever zelf dansen? Ga dan naar één van de grote en populaire discotheken nabij Jalan Legian.

Hotels in Kuta en Tuban

Hotels en resorts zijn er genoeg in Kuta en Tuban. Van eenvoudige, goedkope hotels tot aan luxe vijfsterren hotels, voor ieder wat wils dus. Met al die keuzes is het soms lastig om te bepalen wat een leuk hotel is. Wij hebben onze top 3 hotels op een rij gezet, maar bieden er nog veel meer aan. Kijk hiervoor bij ons hotelaanbod Bali.

Alam Kul Kul

Alam Kul Kul

Rama Beach Resort & Villas

Rama Beach Resort & Villas

The Sandi Phala

The Sandi Phala