Borobudur

’s Werelds grootste boeddhistische tempel: Borobudur

Schitterend is de Borobudur-tempel! De tempel ligt majestueus op een heuveltop en kijkt uit over groene velden en heuvels in de verte. Gelegen midden op Java dus perfect om tijdens uw rondreis Indonesië te bezoeken.

 

De Borobudur is gebouwd in de 9e eeuw in het regime van de Syailendra-dynastie. Er zitten invloeden uit India verwerkt in de tempel, maar het unieke Indonesische karakter komt ook sterk naar voren.

 

De Borobudur heeft een centrale stoepa dat omringd wordt door 72 kleinere stoepa’s. Een stoepa staat symbool tussen de hemel, aarde en de onderwereld. In de stupa’s werden as en relieken bewaard en de vorm is ontstaan van het Boeddhisme uit India. Er wordt ernstig getwijfeld of de hoofdstoepa ooit een reliek bevat heeft. Er zijn enkele voorwerpen gevonden, maar deze waren nauwelijks van waarde. De plattegrond van de Borobudur lijkt op een mandala, maar er kan niet bewezen worden of het monument ooit als mandala is gebruikt. Zoals u ziet heeft de Borobudur nog vele geheimen. Een bezoek aan dit monument is dan ook zeker de moeite waard.

 

 

Waarom wij een bezoek aan de Borobudur op Java kunnen aanraden

De Borobudur is 's werelds grootste boeddhistische tempel, gemaakt van meer dan twee miljoen stenen. De tempel heeft prachtige reliëfs die in steen zijn uitgehouwen. Het bovenste deel heeft drie ronde terrassen met in totaal 72 klokvormige, holle stupa’s die ieder een boeddhafiguur bevatten.

 

Als toerist valt één ding op bij een bezoek aan deze prachtige tempel: niet alleen de omvang en grootsheid, maar ook de schoonheid. De tempel is fraai gelegen in een sprookjesachtig landschap tegen de achtergrond van bergen. De Borobudur heeft geen dak of binnenruimte en bestaat uit verscheidene sferen en uit een stenen heuvel van terrassen met honderden Boeddha’s.

 

    

 

Het levensverhaal van Boeddha

De terrassen met stoepa’s kunt u via vier ingangen bereiken. De toegangen hebben een poort met een kala-motief, een monsterkop die demonen af moet weren. De hoofdingang is echter aan de oostzijde, als u hieruit steeds links afbuigt en het terras volgt, ziet u de reliëfs in chronologische volgorde. De reliëfs geven het levensverhaal van prins Siddhartha Gautama weer, oftewel Boeddha. Het verhaal begint als de moeder van Boeddha droomde over een witte olifant, hierdoor wist zij dat zij zwanger was. Na tien maanden zwangerschap werd prins Siddhartha Gautama geboren. De prins groeide op in de beschermde omgeving van het paleis in zijn eerste 29 levensjaren. Prins Siddhartha trouwde, kreeg een kind en zou het koninkrijk erven.

 

Na 29 jaar was hij nieuwsgierig naar het leven buiten de paleismuren. 's Avonds glipte hij samen met zijn bediende de stad in. De prins kwam een oude, zieke en dode man tegen. Doordat de prins zo geschrokken was, vroeg hij zijn bediende om uitleg. Zijn bediende vertelde dat iedereen oud werd, ziek kon worden en doodging. De prins zag ook een monnik voorbij lopen, die eenvoudig leefde. Niet lang daarna verliet de prins zijn veilige omgeving om ook als monnik verder te leven. Hij zocht een oplossing voor het lijden van de mens en begon een periode van zelfkastijding. Na zes jaar kwam hij erachter dat dit niet de wijze was om het Nirwana, oftewel verlichting, te bereiken. Vervolgens ging hij onder een Bodhi-boom zitten mediteren. Na 49 dagen bereikte hij verlichting en vanaf die tijd was Siddharta Gautama Boeddha. Het moment dat hij anderen meer begon te leren over deze wijze.

 

  

 

De kleinere tempels in de omgeving van de Borobudur

In de omgeving van de Borobudur vindt u nog twee andere tempels die u kunt bezoeken: tempel Mendut en Pawon. De Mendut-tempel is rijkelijk versierd met reliëfs uit het verhaal van Panca Tantra, een reeks fabelverhalen die uit India stammen. In de hoofdkamer staan drie beelden, de Boeddha met twee van zijn discipelen, Avalokitesvara en Vajrapani.

 

Candi Pawon (Pawon-tempel) is de derde tempel van de Borobudur-tempelcomplexen. Deze kleinere tempel heeft geen standbeeld vanbinnen, maar uit de overblijfselen kan worden opgemaakt dat er vroeger een standbeeld in de tempel heeft gestaan. In de buitenzijden van de tempel bevonden zich enkele reliëfs, zoals Kuwera (de goden van de rijkdom), Kinara (half vogel en mens), en de levensboom (Kalpataru).

 

Ligging van de Borobudur

 

Tip: bezoek de Borobudur tijdens zonsopkomst

De Borobudur is tot het einde van de middag te bezoeken. Maar houdt er rekening mee dat het overdag behoorlijk warm kan zijn en u best wat treden moet klimmen. Daarom kan een bezoek tijdens zonsopkomst ideaal zijn. U moet er vroeg voor opstaan, maar wordt beloond met een prachtig uitzicht op de bosrijke omgeving. De tempel is vrijwel elk moment van de dag verbluffend, maar tijdens zonsopgang is een onvergetelijke ervaring. 

 

 

Bijzondere feiten over de Borobudur

  • De Borobudur heeft 1460 gebeeldhouwde muurvlakken en fraai decoratief reliëfwerk
  • De hoogte van de tempel is 33,5 meter en de basis is 123 meter in lengte
  • De Borobodor wordt jaarlijks door 2,5 miljoen bezoekers bezocht
  • De tempel was oorspronkelijk 42 meter hoog, maar door langdurige binnendringend regenwater is het binnenste van de heuvel verzakt.
  • Er bevindt zich onderaan de tempel een verborgen voet met nog meer reliëfs, deze zijn in 1885 ontdekt door J.W. IJzerman. Vanwege de verzakking zijn deze reliëfs gefotografeerd en door een beschermende muur aan het zicht onttrokken. Op de zuidwestelijke hoek is een deel van de verborgen voet onbedekt gelaten voor bezoekers.
  • De start van de bouw was omstreeks 760 en de voltooiing omstreeks 830. De bouw was in opdracht van een Sailendra vorst. De exacte startdatum van de bouwactiviteit is moeilijk vast te stellen. Er zijn meerdere architecten betrokken geweest bij de bouw en binnen een tijdspan van vijftig jaar is het ontwerp wel viermaal gewijzigd.

 

Prachtige video van de Borobudur vanuit de lucht.

Hotels nabij de Borobudur

We bieden diverse hotels aan rondom de Borobudur. We hebben onze top 3 van hotels op een rij gezet. Voor ons gehele aanbod verwijzen wij u graag naar ons hotelaanbod Borobudur.

Saraswati Hotel

Saraswati Hotel

Amata Borobudur Resort

Amata Borobudur Resort

Shankara

Shankara

Tijdens deze reizen reist u naar de Borobudur
Java-Borobudur-Tempel-1
Voorbeeldreis Java

Rondreis Java: Hoogtepunten van Java

West-Java: Jakarta - Bogor - Bandung. Treinreis overdag naar Jogyakarta. Centraal-Java: Borobudur - Jogyakarta. Treinreis overdag oostwaarts. Oost-Java Bromo-vulkaan - Kalibaru. Bali: locatie op Bali ter keuze. 

 

Java582-Borobudur(9)
Voorbeeldreis Java

Bouwsteen Java: West Java uitgebreid

West- en Centraal-Java

 

Aankomst Jakarta - naar Bogor - het koloniale Bandung - langs rijstterrassen naar Pangandaran, zuidkust -verblijf bij de Borobudur - de levendige sultansstad Jogyakarta.