Kuta

Kuta is een dorp in het zuiden van het eiland Lombok in Indonesië. De stranden worden gezien als een van de mooiste van Indonesië door het prachtige, heldere water en het hagelwitte zand. Er zijn schitterende kliffen en bergen die samen een grillige kust vormen. Kuta staat bekend om het surfen, dus vooral surfliefhebbers vertoeven hier.

In Bali is ook een dorp genaamd Kuta, maar dat is in enkele opzichten het tegenovergestelde van de naamgenoot op Lombok. Bali is erg toeristisch met vele restaurantjes en uitgaansmogelijkheden. Op Lombok is het echter rustig met beperkte faciliteiten. Kuta voelt vaak aan als een klein vissersdorpje en dat heeft zeker zijn charmes!
Kuta beschikt wel over onderkomens voor iedere reiziger: van luxe tot backpacken. Kuta wordt gezien als een waar paradijs om tot rust te komen. Ideaal om een rondreis Lombok te beginnen of te eindigen.


Kuta bezienswaardigheden

De meeste mensen gaan naar Kuta voor de betoverende stranden. Alles klopt aan deze stranden: het water is heel helder, het zand spierwit met wuivende palmbomen op de achtergrond. Hieronder is een overzicht van de bekendste stranden. 


Kuta strand

Dit strand is gelegen bij Kutadorp en is het meest bekend. Hier zijn restaurants en veel accommodaties gevestigd.


Strand Pantai Putri Nyale

Op ongeveer 3 kilometer vanaf Kuta ligt Pantai Putri Nyale. Hier staat het Novotel Lombok. Het fraaie strand is geschikt voor het maken wandelingen en om te relaxen. Bij laag tij is het strand wel volledig droog en is het niet altijd geschikt om te zwemmen.


Strand Pantai Seger

Dit is het ideale strand voor mensen die surfen of willen leren surfen. De zee is echter niet geschikt om in te zwemmen aangezien er sterke stromingen staan. Er zijn op dit strand een paar drinkstalletjes te vinden. Op de nabijgelegen heuvel is het uitzicht op de zonsondergang het allermooist.

 

Strand Tanjung

Deze locatie ligt op ongeveer 7 kilometer van het dorpje Kuta. Tanjung A’an bestaat uit twee witte zandbaaien: A'an in het westen en Pedau in het oosten. Het water is er fel turkoois en het is geschikt voor snorkelen of zwemmen. In het oosten kan soms een sterke stroming staan. Op de rand van het strand staan drink- en eetkraampjes.


Strand Mawun

Op 8 kilometer vanaf Kuta ligt het adembenemende Mawun, een strand met een baai in een vorm van een halve maan. Er is doorzichtig water en ongerept zand, heerlijk om te ontspannen en te zwemmen. Op het strand staat één grote boom, waar mensen onder de schaduw zitten. Ook op dit strand zijn kleine eet- en drinkstands. Een ontzettend mooi strand in dit gedeelte van Azië!


Strand Selong Belanak

12 kilometer ten westen van Kuta ligt Selong Belanak in een zeer aantrekkelijk natuurgebied. Deze baai is omringd door twee grootse kapen. Vlakbij is een surfplek genaamd Mawi.  

Surfplanken zijn onder andere te huren in het dorp Gerupuk en Kuta zelf.


Kuta tips

Het oude weversdorpje Sukarara

U kunt een excursie maken naar het weversdorp Sukarara. Hier worden nog oude weeftradities toegepast. Heel leuk om te bekijken en kennis te maken met de lokale bevolking. De mensen zijn veelal erg vriendelijk en trots op hun producten. Er zijn enkele plekken in het dorp waar vrouwen aan het weven zijn. Met een beetje geluk mag u een stukje mee weven! Ook is het mogelijk de creaties te kopen, maar deze zijn veelal prijzig. 

 

Pottenbakkercentrum Penujak

In het dorp Penujak is men bedreven in het pottenbakken. Dit is het oudste pottenbakkercentrum van Lombok. Voor de lokale bevolking heeft het een nobele filosofische waarde waarbij dood en leven een grote rol spelen. In dit dorpje is te zien hoe het proces van pottenbakken in zijn werk gaat. Er worden totaal geen machines gebruikt.
Ook hier kunt u rustig rondwandelen en genieten van al het moois dat de mensen te bieden hebben.


Het traditionele Sade

In het plaatsje Sade zijn vele traditionele huizen en rijstschuren te vinden: de lumbungs (hoedvormige huizen met rieten daken tot bijna aan de grond). Of u kunt bijvoorbeeld naar het dorp Batu Rintang, waar ook traditionele rieten hutten staan in een niet toeristisch deel van Lombok. Op Lombok is het goed te doen een kleine rondreis te maken naar diverse dorpjes.


Paardrijden over de stranden

De stranden van Kuta lenen zich uitstekend voor het rijden van paarden. Zowel voor beginners als voor experts zijn er goed afgerichte paarden beschikbaar. Een tocht door het zuiden van Lombok leidt u langs bossen, authentieke dorpen, rustige baaien en bijna verlaten stranden.


Het Dorsal effect

Om iets bij te dragen aan het inkomen van de lokale bevolking is het Dorsal effect in het leven geroepen. Lokale vissers die normaal gesproken op haaien jagen, krijgen een andere bron van inkomsten door toeristen te begeleiden op duik- en snorkeltripjes. Hierdoor blijven de haaien beschermd en kunnen de inwoners een beter en welvarender leven leiden. Deze vorm van ecotoerisme is goed voor vele mensen en de natuur in Indonesië.


Kuta cultuur

Hoewel het toerisme hier ook groter terrein heeft gewonnen, doet het overgrote deel van Kuta nog denken aan een typisch vissersdorpje. De bewoners hebben niet veel te maken met het toerisme. Ze wonen in straatjes waar de huisjes dicht bij elkaar staan. Voedsel wordt gemaakt op een klein houtvuurtje. De kinderen spelen overal en klimmen in bomen. Hun leven gaat rustig zijn gangetje.
Veel mensen zijn vriendelijk naar de buitenstaanders toe en kunnen u zelfs uitnodigen voor een traditioneel kopje koffie, heel leuk om mee te maken tijdens uw rondreis Lombok. 

Tijdens deze rondreis en bouwsteen reist u naar Kuta
Indonesie-Lombok-Gili Meno-bootje-strand shutterstock_150173756
Voorbeeldreis Lombok

Rondreis Hoogtepunten Lombok

Zuid-Lombok: Kuta aan de zuidkust > Sekotong, tegenover het eilandje Gili Nanggu. Centraal-Lombok: Tetebatu, het mooie binnenland. West-Lombok: Gili Air, snorkelen en duiken > Senggigi, strand.

Indonesie-Lombok-wandelen-sawah
Voorbeeldreis Lombok

Bouwsteen Lombok ontdekken

Zuid-, Centraal- en West-Lombok

 

Vanaf luchthaven naar Kuta, zuidkust > Tetebatu, bergdorp > Senggigi, strand > Gili Trawangan, koralen, vissen en schildpadden.