Duurzaam reizen met Van Verre

Wij vinden het belangrijk om reizen aan te bieden die duurzaam zijn voor de bestemming waar u naartoe reist. Bij het samenstellen van onze reizen houden we rekening met mensen, milieu, natuur en cultuur, zodat de vakantie niet alleen voor (n)u bijzonder is, maar dat komende generaties ook kunnen genieten van aantrekkelijke bestemmingen. Of het nu gaat om vakanties waarbij u geniet van ongerepte natuur, de lokale cultuur ervaart, nieuwe mensen ontmoet of een heerlijk lokaal gerecht proeft; samen werken we aan vakanties die zorgen voor betere plekken en mooiere ervaringen. En daarmee leveren we een belangrijke bijdrage aan de duurzame ontwikkelingen op de bestemming. Voor u als reiziger, maar ook voor de mensen die op de vakantiebestemming wonen.

 

Omdat we zelf zo genieten van al het moois dat de wereld te bieden heeft, willen we dat niet alleen uitdragen door reizen naar die mooie bestemmingen te verkopen, maar we willen dit ook behouden voor de nabije en verre toekomst. We hopen dat onze reizigers met respect met de wereld omgaan en bieden graag enkele handreikingen om uw verre reis duurzaam te maken.

 

We selecteren onze lokale partners zorgvuldig; we werken samen met kleine lokale organisaties, zodat uw geld bij de lokale bevolking terechtkomt. Veel hotels zijn niet van grote internationale ketens, maar kleinschalig. Ten eerste is dat voor u heel leuk, om een goede impressie van het land en de bevolking te krijgen, maar het bevordert ook de lokale economie. Op aanvraag kunt u ook lokale projecten bezoeken.

Borneo-Sukau-olifant78(8) borneo-danumvalley12(7) Danumvalley-Bended-Pitta(7)

Tips voor duurzaam reizen

 

 • Zet de airco en lichten uit wanneer u uw hotelkamer verlaat en ga zorgvuldig om met water
 • Raak koraal niet aan om zo het koraal te beschermen en aantrekkelijk te houden voor toekomstige toeristen. Zonnebrand zorgt ervoor dat koraal afsterft. Smeer u dus niet in vlak voordat u gaat snorkelen of duiken, maar trek een t-shirt aan om u tegen de zon te beschermen
 • Respecteer de lokale cultuur en tradities
 • Deel aan kinderen geen pennen of snoepjes uit. Dit zorgt er alleen maar voor dat ze leren dat bedelen loont. Het is beter om iets aan de lokale gemeenschap te doneren
 • U kunt ook bijdragen door lokale souvenirs te kopen of in lokale restaurants te eten. Dit is niet alleen leuk, maar de lokale bevolking profiteert hiervan

 

Green seats

Vanzelfsprekend heeft een vliegreis naar Azië of Afrika een negatieve invloed op het milieu; daar is nauwelijks aan te ontkomen als u iets van de wereld wilt zien. We willen u wel graag de mogelijkheid bieden om uw vlucht te compenseren. Er zijn vele organisaties via wie u dat kunt doen en elke organisatie heeft zijn eigen manier van het uitrekenen van de compensatie. Een goede mogelijkheid is via Green Seat. Meer informatie treft u aan op hun website: www.greenseat.nl

 

Verboden souvenirs

Duurzaamheid betekent ook dat bedreigde dier- en plantensoorten worden beschermd. Als er minder illegale souvenirs worden verkocht dan wordt er ook minder aan deze illegale handel verdiend. Souvenirs gemaakt van bedreigde dier- en plantensoorten mogen ook niet mee terug worden genomen naar Nederland. U riskeert dan een geldboete. Wees bewust van wat u koopt, want soms worden illegale souvenirs gewoon in winkels of markten aangeboden. Op de website van de belastingdienst staat een overzicht van wat u wel en niet mee mag nemen naar Nederland.

Bestrijding kindersekstoerisme  

Wij keuren seksueel misbruik van kinderen zeer sterk af. Op al onze bestemmingen doen wij ons uiterste best om samen te werken met organisaties (lokale vertegenwoordigers, hotels, vervoerders, gidsen) die kindersekstoerisme niet tolereren.

Om kindersekstoerisme tegen te gaan werken we samen met ECPAT (voor End Child Prostitution, Child Pornography and Trafficking of Children) en hebben we de Child Protection Code ondertekend. Dit is een gedragscode voor de reisindustrie waarmee we de bescherming van kinderen tegen sekstoerisme hebben ingebed in onze bedrijfsvoering. We informeren onze klanten en werken met zakenpartners die de bescherming van kinderen hoog in het vaandel hebben staan. 

Wij steunen actief de ANVR en ECPAT in de bestrijding van kindersekstoerisme in vakantielanden. Wij nodigen u uit met ons alert te zijn en vermoedens van seksueel misbruik van kinderen te melden.

 

Om misbruik van kinderen in het buitenland te kunnen herkennen, is gezond verstand vaak de beste raadgever. De opvallendste kenmerken van kindersekstoerisme zijn:

 • Kinderen zijn minderjarig als ze jonger dan 18 jaar zijn;
 • Het betreft lokale meisjes èn jongens;
 • Het contact tussen kindersekstoerist en lokale minderjarige is seksueel getint;
 • Vaak zijn de daders mannen, maar het kunnen ook vrouwen zijn;
 • Daders zijn vaak ‘gewone’ mensen en kunnen van alle leeftijden zijn.

 

Probeer de volgende informatie te melden: (ga echter niet zelf op onderzoek uit!

 • Waar (land/ naam plaats/ hotel/ bar);
 • Wat (gepleegd feit/ handeling/ aanleiding);
 • Wie (identiteit dader/ slachtoffer);
 • Wanneer (datum/ tijd);
 • Waarheen (reisgegevens/ datum en tijd vlucht/ naam vliegmaatschappij).

 

Waar kunt u vermoedens van kindersekstoerisme melden?

 

Wat gebeurt er met de meldingen? 
Kindersekstoeristen kunnen zowel in het land van bestemming als in Nederland bestraft worden. Bij de Nederlandse politie is speciale aandacht voor de bestrijding van kindersekstoerisme. Er is zelfs een speciale politie-eenheid voor opgericht. Omdat een enkele melding een heel netwerk kan blootleggen, bekijkt de politie alle meldingen aandachtig. In 2012 zijn er verschillende strafrechtelijke onderzoeken gestart naar aanleiding van meldingen van oplettende toeristen.  

Meer informatie vindt u op hun website: www.ecpat.nl