Tetebatu

De groene omgeving van Tetebatu

De omgeving van Tetebatu is prachtig! U kunt hier heerlijk wandelen door de sawa’s en tabaksvelden. Wandel bijvoorbeeld naar een waterval voor een prachtig vergezicht. Een flinke wandeling, maar deze is het meer dan waard! Of spot zwarte makaken in het bos tijdens een wandeling. Het is zo mooi groen hier! U bevindt zich aan de zuidkant van de Rinjani-vulkaan. Zin in een actieve tussenstop tijdens uw individuele rondreis Lombok? Dan is Tetebatu een aanrader!

 

Geschiedenis van Lombok

Lombok hoorde in de 14e eeuw bij Oost-Java. Vanuit Makassar (Sulawesi), Bali en buureiland Sumbawa kwamen er veel handelaren naar Lombok. Na veel oorlogen is het de Balinezen, met hulp van de Sasaks, gelukt om de Makassaren te verdrijven. Dankzij deze winst werd Lombok in vier kleinere rijken verdeeld.

 

Toch braken er in de koloniale tijd meer opstanden uit. De islamitische Sasaks vroegen dit keer om een Nederlandse interventie. De Nederlanders wisten door het toepassen van dwangarbeid de bouw van negen dammen te realiseren waardoor de rijstproductie sterk toenam. Met de invoering van een belastingstelsel werd de druk op de bevolking verder verhoogd. De hongersnood die de Japanse bezetters in de Tweede Wereldoorlog veroorzaakten, bracht niet bepaald verlichting in het lijden. Na de onafhankelijkheidsverklaring van de Indonesische republiek in 1945 was Lombok nog deel van de Nederlandse Oost-Indische Federatie. Nederland moest Lombok echter opgeven in 1949.

 

Kaart van Tetebatu

Tetebatu ligt ten zuiden van de vulkaan Rinjani in het binnenland van het eiland Lombok. Een prachtig groene omgeving en een mooie uitvalsbasis als u wat meer van het binnenland van Lombok wilt proeven.

 

 

Klimaat in Tetebatu

Het regenseizoen op Lombok loopt van december tot ongeveer eind maart. Het droge seizoen duurt gelukkig langer. De temperatuur ligt het hele jaar tussen de 21 en 32 graden, maar in de hoger gelegen gebieden (bij de vulkanen) is het een stuk kouder. Voor een uitgebreid overzicht van het klimaat op Lombok verwijzen wij u graag naar ons klimaatoverzicht Indonesië.

Top 5 bezienswaardigheden in Tetebatu

Naar Tetebatu reist u af voor de natuur. Er zijn dan ook geen echte bezienswaardigheden, maar de groene omgeving is de verrassing. Onze drie leukste uitstapjes hebben wij op een rij gezet.

 

1. Tetebatu Waterfall

Strik de veters van uw wandelschoenen en maak een wandeling door de groene rijstvelden. De kans is groot dat u mensen aan het werk ziet en zij u vriendelijk nazwaaien. Misschien vindt u het zelfs wel leuk om mee te helpen met rijstplukken? Dit kan niet overal, maar u kunt het op zijn minst vragen.

 

Na de wandeling heeft u wellicht zin in wat verkoeling? Deze kunt u vinden bij de Tetebatu-waterval. De waterval zit verstopt in een grot en u wandelt hier zo naartoe. Het laatste deel is voornamelijk door het water. Een heerlijke plek om een verkoelende duik te nemen.

 

  

Er wordt hard gewerkt in de rijstvelden van Tetebatu

 

2. Desa Wisata Tetebatu

De gehele omgeving van Tetebatu is omringt door prachtige rijstvelden. Een aantal bekende trapvelden heten de Desa Wisata. Een mooie plek om de Indonesische cultuur te leren kennen en een wandeling te maken.

 

3. Tetebatu Monkey Forest

Er leven diverse zwarte makaken in de jungle van Tetebatu. Deze aapsoort leeft op weinig andere plekken in het wild. De apen zijn niet te vergelijk met de apen die u ziet in bijvoorbeeld het drukkere Monkey Forest op Bali. Hier zijn de apen eigenwijs en proberen ze allerlei lekkers uit uw tas te graaien. Deze apen doen dat niet en komen ook niet naar u toe. Waarschijnlijk, omdat er weinig toeristen naar Tetebatu Monkey Forest komen en ze zich dus ook niet aangevallen voelen in hun eigen leefomgeving. Blijf wel altijd alert en op gepaste afstand als u er een spot.

Hotels in Tetebatu

Er zijn een aantal hotels te vinden in Tetebatu, maar allen erg simpel. Wij bieden er daarom ook maar één aan en dat is Mountain Resort. Het is een kleinschalige cottage. Eenvoudig, maar netjes ingericht. Bekijk de accommodatie.

Tijdens deze rondreis en bouwsteen reist u naar Tetebatu
Indonesie-Lombok-Gili Meno-bootje-strand shutterstock_150173756
Voorbeeldreis Lombok

Rondreis Hoogtepunten Lombok

Zuid-Lombok: Kuta aan de zuidkust > Sekotong, tegenover het eilandje Gili Nanggu. Centraal-Lombok: Tetebatu, het mooie binnenland. West-Lombok: Gili Air, snorkelen en duiken > Senggigi, strand.

Indonesie-Lombok-Gili-eilanden-1_3_423574
Voorbeeldreis Lombok

Rondreis Rondje Lombok

Zuidwest-Lombok: onbekend GIli Asahan. Zuid-Lombok: Kuta met zijn mooie golven. Centraal-Lombok: Tetabatu, Sasakbevolking en rijstvelden. Oost-Lombok: varen en snorkelen bij de eilandjes Gili Bidara, Lampu en Kondo. Noord-Lombok: de watervallen bij Senaru. West-Lombok: Gili Air, snorkelen > Senggigi, relaxen

Indonesie-Lombok-wandelen-sawah
Voorbeeldreis Lombok

Bouwsteen Lombok ontdekken

Zuid-, Centraal- en West-Lombok

 

Vanaf luchthaven naar Kuta, zuidkust > Tetebatu, bergdorp > Senggigi, strand > Gili Trawangan, koralen, vissen en schildpadden.