terug naar het overzicht

Rondreis Hoogtepunten van Sumatra

Maak kennis met het boeiende eiland Sumatra. In de jungle van het Gunung Leuser National Park gaat u op zoek naar orang-oetans en u gaat tuben op de rivier bij Tangkahan. U ziet de typische huizen van de Batak- en Minangkau-bevolking terwijl u door het groene landschap reist. U rijdt door de hoge bergen, langs het enorme Tobameer en door de jungle. Een afwisselende reis met vele hoogtepunten.

Wat maakt deze reis bijzonder
Orang-oetans spotten
Batak- en Minangkabau-cultuur
Jungle en natuurschoon
Indonesie-Sumatra-collega-melany
Melany
Indonesië gaat nooit vervelen! Geweldige natuur, de meest vriendelijke bevolking, het lekkerste eten en een prachtige onderwaterwereld.
Prijsindicatie vanaf € 1350,- per persoon
Reisduur: 15 dagen / 14 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

De reis van dag tot dag: Hoogtepunten van Sumatra

Dag 1      Aankomst Medan

Dag 2      Tangkahan

Dag 3      Tangkahan

Dag 4      Bukit Lawang

Dag 5      Bukit Lawang

 

 

Dag 6      Brastagi

Dag 7      Tobameer, eiland Samosir

Dag 8      Tobameer, eiland Samosir

Dag 9      Padang Sidempuan

Dag 10    Bukittinggi

Dag 11    Bukittinggi

Dag 12    Bukittinggi

Dag 13    Harauvallei

Dag 14    Harauvallei

Dag 15    Padang

100% maat werk

Dag 1 Medan

Sumatra-Medan-Mesjid Raya Moskee_1 Local in fietstaxi in Medan

Welkom op Sumatra! U wordt op de luchthaven van Medan opgehaald en in ongeveer 1,5 tot 2 uur naar uw hotel in Medan gebracht. 

 

Informatie Medan:

In het oude centrum staan nog veel koloniale gebouwen. Een aanrader is een bezoek aan de Tjon A Fie Mansion. Dit prachtige koloniale gebouw was van een Chinese zakenman en is nu een museum. De inrichting is een combinatie van Chinese, Maleisische en westerse stijlen. In een buitenwijk van Medan staat een bijzondere kerk; deze katholieke kerk ziet eruit als een Indiase hindoetempel.

 

Overnachting in Medan.

Inclusief transfer

Dag 2 Medan - Tangkahan

Langs oliepalm- en rubberplantages en langs vele eenvoudige dorpjes waarvan de bewoners nog nauwelijks gewend zijn aan toeristen rijdt u naar Tangkahan. Een fascinerend junglegebied, puur en ongerept. U bent hier echt heel ver van de bewoonde wereld. Het verblijf is eenvoudig, maar wat verwacht u midden in het oerwoud? Geniet van de rust en alle junglegeluiden om u heen. In dit deel van het Gunung Leuser Nationaal Park leven vele apensoorten. De kans dat u hier orang-oetans ziet is heel klein, maar er leven ook gibbons, Thomas Leaf Monkeys en makaken. 

 

Overnachting in Tangkahan.

Inclusief ontbijt, transfer

 

Dag 3 Tangkahan

Tuben en picknicken

06e395f6-b9ef-46f4-bc5c-f0e763dc0d92 Indonesie-Sumatra-Tangkahan-waterval_3_438358

Een leuke manier om van de mooie natuur te genieten is vanaf de rivier. In een autobinnenband drijft u stroomafwaarts richting de Buleh-waterval. De stroming is niet heel sterk, maar een setje droge kleding is geen overbodige luxe. Bij de waterval wordt een picknicklunch georganiseerd. Geniet tijdens het eten van de groene omgeving en de junglegeluiden om u heen. En neem ook zeker een verkoelende douche onder de waterval.

 

Overnachting in Tangkahan.

Inclusief ontbijt, tuben met lokale gids, picknicklunch en entreegelden

Tangkahan: Trekkings
Sumatra

Tangkahan: Trekkings

De jungle rondom Tangkahan is weelderig. U ziet hier waarschijnlijk geen wilde dieren, maar de flora is...

Dag 4 Tangkahan - Bukit Lawang

Uw minivan wordt ingruild voor een 4-WD. Uw chauffeur brengt u door een landelijk gebied naar het orang-oetanreservaat Bukit Lawang bij Bohorok. 

 

Informatie Bukit Lawang:

Bukit Lawang ligt aan de Bohorok-rivier in het Gunung Leuser National Park. Een spectaculair junglegebied en één van de weinige plekken in Azië waar u orang-oetans in het wild kunt spotten. Voorheen was hier een rehabilitatiecentrum; de apen, die uit hun gevangenschap bevrijd zijn, werden hier voorbereid op een zelfstandig leven in de jungle. Maakt u vanmiddag of morgenochtend een trekking door de jungle. U dient hiervoor goed ter been te zijn; het pad door het regenwoud is soms steil en glibberig. Er is ook een gemakkelijkere eco-trail, in ongeveer twee uur loopt u langs vele soorten fruitbomen, rubberbomen en palmen.

 

Overnachting in Bukit Lawang.

Inclusief ontbijt, transfer

 

Dag 5 Bukit Lawang

Maak een jungletrekking

Bukit-Lawang-Thomas-Leaf-Monkey_1_404995 Sumatra-Bukit Lawang-jungle trekking Indonesie-Sumatra-orang-oetan-5

Het verblijf aan Bukit Lawang is niet compleet zonder een ontmoeting met de orang-oetans. Een lokale gids neemt u mee de jungle in en maakt de weg vrij door de dichte begroeiing van het tropische regenwoud. Het pas is soms steil en glibberig, dus u dient goed ter been te zijn en een redelijke conditie en stevige schoenen zijn ook geen overbodige luxe. Maar de beloning is groot als u na een pittige wandeling een orang-oetan (of misschien wel meer) tussen de boomtoppen ziet slingeren. De trekking duurt ongeveer 3 uur.

 

Overnachting in Bukit Lawang.

Inclusief ontbijt, trekking met lokale gids en entreegelden

Bukit Lawang: Fietstocht
Sumatra

Bukit Lawang: Fietstocht

Heeft u zich altijd al afgevraagd hoe gember, kruidnagels of kardemom groeit? Of wilt u wel eens zien hoe tofu...

Dag 6 Bukit Lawang – Brastagi

Indonesie-Sumatra-jongetje3(8) Sumatra-Brastagi-Tobameer-typisch traditionele woning5

Vandaag stapt u weer in uw minivan. U betreedt het gebied waar de Batak leven. Al snel ziet u de eerste typische huizen op palen met hoge puntdaken die vaak versierd zijn met houtsnijwerk. Voordat u naar Brastagi rijdt, bezoekt u eerst het Karo-Batakdorpje Peceren.

 

Informatie Brastagi:

Dit hooggelegen bergdorp ligt middenin het Batakgebied. Kenmerkend voor dit gebied zijn de traditionele huizen met opvallende zadeldaken. De vulkanen Sibayak en Sinabung domineren het landschap. Een aanrader is een bezoek aan de kleurrijke waar veel fruit en bloemen worden verkocht. Brengt u ook een bezoek aan de grote boeddhistische tempel die net buiten Brastagi is gelegen. Brastagi is een populaire verblijfplaats voor Indonesische toeristen, zeker in de weekenden en op feestdagen is het er druk.

 

Overnachting in Brastagi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

 

Brastagi: Hike vulkaan Sibayak
Sumatra

Brastagi: Hike vulkaan Sibayak

Een sportieve dag: vandaag staat er een vulkaanbeklimming op het programma. Uw chauffeur brengt u heel vroeg...

Dag 7 Brastagi - Tobameer, Samosir

U zet uw reis voort door het Batakgebied richting het immense Tobameer. Vooral als u vanuit de hoogte het meer beneden u ontwaart, zult u diep onder de indruk zijn. Er zijn onderweg enkele interessante plaatsen. Zo bezoekt u het Karo-Batakdorpje Dokan met enkele mooie traditionele huizen, de Si Piso-Piso-waterval en het paleis van de Batak-koning Simalungun. U rijdt verder naar de haven in Prapat, waar u op de boot stapt naar het eiland Samosir.

 

Informatie Tobameer, Samosir:

U verblijft de komende dagen op het gemoedelijke eiland Samosir. Dit eiland ligt in het Tobameer, het diepste kratermeer ter wereld. Van oorsprong leefden hier de Bataks, een krijgslustig volk die niet terugdeinsden voor kannibalisme. Tegenwoordig gaat het er een stuk vrediger aan toe op het eiland. Verspreid over het eiland staan nog authentieke huizen met zadelvormige daken, versierd met prachtig houtsnijwerk. De Bataks zijn ook zeer muzikaal en zingen de leukste en vrolijkste liedjes. Informeer of er deze avond of de volgende avond een Batak-voorstelling is.

 

Overnachting op het eiland Samosir.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, ferry

 

 

Dag 8 Tobameer, Samosir

Sumatra-Tobameer-Batak-voorstelling_1_405722 Sumatra-Tobameer-7bca15bf_1_328900 Batikhuizen op Samosir, Sumatra

Er is genoeg te zien op het eiland, dus ga er zeker op uit. Vanuit het hotel kunt u naar de Batak-dorpen in de omgeving wandelen, maar uw chauffeur kan u ook begeleiden. Of huur een brommertje, fiets of boot om de bezienswaardigheden te bezoeken. Wij vinden het ook een aanrader om een kano te huren, het water is rustig en u komt op plekken waar niemand anders komt.

 

Verspreid over het landschap ziet u mooie graven, die 'huisjes voor altijd' worden genoemd. Aan deze woningen voor de (voor)ouders wordt vaak meer aandacht en geld besteed dan aan de eigen woningen. U bezoekt het dorp Tomok met de graftombe van koning Sidabutar. In Simanindo worden, bij voldoende bezoekers, culturele voorstellingen gegeven. Bezoek ook het ‘Panorama van Lake Toba’. Vanaf dit hoge uitzichtpunt kijkt u uit over het eiland. En stop onderweg in het dorp Lumban Suhi Suhi, waar u ziet hoe de vrouwen in het dorp met de hand kleurrijke doeken weven. Mocht u er op een zondag zijn, woon dan eens een kerkdienst bij van de (christelijke) Bataks. Een unieke ervaring!

 

Overnachting op het eiland Samosir.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 9 Tobameer, Samosir - Padang Sidempuan

Terug naar het vasteland. Vanaf Prapat rijdt u deels langs het Tobameer naar Balige. Stop nog even voor een foto van het eiland Samosir, waar u de afgelopen dagen heeft doorgebracht. In Balige bezoekt u de markt, waar veel fruit en groente wordt verkocht. Ook interessant is het Batak Museum waar een tentoonstelling is over de cultuur en geschiedenis van deze bevolkingsgroep. Dan de auto weer in en verder naar het zuiden. Er is genoeg te zien onderweg; u ziet sawa’s, koffieplantages, ananasplanten, eucalyptusbomen en diverse andere tropische gewassen. Aan het einde van de middag arriveert u in Padang Sidempuan.

 

Informatie Padang Sidempuan:

Padang Sidempuan ligt langs de route tussen het Tobameer en Bukittinggi en is daardoor een ideale plek om de rit op te breken. Op de markt ziet u veel salak, slangenvrucht. De vrucht wordt zo genoemd vanwege de schil die op een slangenhuid lijkt.

 

Overnachting in Padang Sidempuan.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, ferry

Dag 10 Padang Sidempuan - Bukittinggi

DSC_7207(13)

Voor dag en dauw opstaan voor een lange tocht door de ruige natuur van de Sumatraanse hooglanden. U arriveert tegen de avond in Bukittinggi. Bukittinggi is de culturele hoofdstad van de Minangkabau; een bijzondere bevolkingsgroep met kleurrijke traditionele kleding en huizen met opmerkelijke puntdaken. 's Avonds is er regelmatig een Minangkabause dansvoorstelling. De stad ligt in een prachtige omgeving met kratermeren, omgeven door groene landschappen. U ziet in de stad nog vele kleurrijke koetsjes. In het centrum staat de Sumatraanse Big Ben (Jam Gadang) en het Fort de Kock met een replica van een Minangkabau-paleis. Het gebied staat bekend om de smakelijke Minangkabau-gerechten. Wij hebben heerlijke rendang (rundvleesgerecht) gegeten in restaurant Turret. Een absolute aanrader!

 

Overnachting in Bukittinggi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 11 Bukittinggi

U start de dag met een bezoek aan de Ngarai Sianok, beter bekend als het Karbouwengat. In het ochtendlicht heeft u een adembenemend uitzicht op de Singgalang-vulkaan in de verte, terwijl de mistflarden nog door de kloof zweven. Vanaf het uitzichtpunt kunt u naar beneden lopen, het ravijn in (houdt u er rekening mee dat u ook weer omhoog moet). U loopt langs rijstvelden en riviertjes. Wilt u langer wandelen? In circa 3 uur wandelt u door de vallei naar het dorp Kota Gadang, waar uw chauffeur op u wacht. Maar uw chauffeur kan u uiteraard ook met de auto naar Kota Gadang brengen. Kijk zeker even rond in de vele zilverwerkwinkeltjes. Dan verder naar het Singkarak-meer, een fraaie tocht met uitzicht op het helderblauwe kratermeer. Maak gerust een stop in één van de dorpen. De bevolking hier is gespecialiseerd in houtbewerking en weven. Pariangan is het oudste dorp in deze regio met enkele traditionele woningen en in Sungai Tarab wordt nog op traditionele wijze koffie bereid. Op de terugweg naar Bukittinggi bezoekt u het voormalige koninklijke paleis, gebouwd in de typische bouwstijl van de Minangkabau.

 

Overnachting in Bukittinggi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 12 Bukittinggi

Indonesie-Sumatra-bukittinggi-kloof2 Sumatra-Bukittinggi-Rijstvelden2_1_405744

Wederom een boeiende dagtocht door het Minangkabau-gebied. U rijdt naar het hooggelegen kratermeer van Maninjau. In een rustig tempo rijdt u via de weg-met-de-44-bochten (elke bocht is genummerd) met prachtige vergezichten. Vanaf het uitzichtpunt kijkt u uit over het (meestal) helderblauwe meer en de omliggende groene heuvels. U maakt een ritje in de omgeving van het meer. Vraagt u gerust aan de chauffeur om af en toe te stoppen voor een wandeling. Ook een tocht rondom het meer is mogelijk, u bent dan circa 3 uur onderweg. Of huur een boot en geniet van het uitzicht vanaf het water. U ziet de vissers op het meer aan het werk bij hun viskwekerijen. In de middag rijdt u terug naar Bukittinggi.

 

Overnachting in Bukittinggi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 13 Bukittinggi - Harauvallei

Hoe dichter u bij de vallei in de buurt komt, hoe mooier en groener de omgeving wordt. Tussen de steile rotswanden ligt het vredige natuurreservaat. Naast de weelderige natuur ziet u hier ook veel rijstvelden. Tijdens een wandeling door het gebied ziet u de boeren  aan het werk op hun velden en de locals zijn druk in de weer met hun dagelijkse bezigheden. Er leven in dit gebied diverse apensoorten, waaronder de zwarte gibbon, maar u ziet hier ook vele vogels en vlinders.

 

Overnachting in de Harau Vallei.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 14 Harauvallei

Indonesie-Sumatra-Harauvallei22

U maakt een gemakkelijke wandeling door de weelderige natuur, over de smalle paadjes, dwars door de rijstvelden, terwijl u uitkijkt op de groene Harau-kloof. Onderweg ziet u veel vlinders. De veelkleurige dieren zijn op zoek naar voedsel en laten zich rustig fotograferen. Witte reigers houden de wacht tussen de rijstvelden. Terwijl u de boeren aan het werk ziet op de sawa’s zal de gids u uitleg geven over het beplanten en oogsten. De wandeling duurt ongeveer 3 uur.

 

Overnachting in de Harauvallei.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, wandeling met lokale gids

Dag 15 Harauvallei - Padang

U rijdt eerst een stukje terug over dezelfde weg en vervolgens door naar Padang. Uw chauffeur neemt hier afscheid van u. U vliegt vanuit Padang naar uw volgende bestemming, maar u kunt er ook voor kiezen om nog enkele dagen aan het strand te verblijven in de buurt van Padang.

 

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen