terug naar het overzicht

Rondreis Hoogtepunten van Sumatra

Een intensieve kennismaking met het boeiende eiland Sumatra tijdens deze rondreis. U begint de reis met een uitgebreide jungle-beleving in het Gunung Leuser National Park. U bezoekt de orang-oetans, de Bataks rondom het mooie Tobameer, de Minangkabauers met hun wonderlijke cultuur bij Bukittinggi op West Sumatra.

Wat maakt deze reis bijzonder
Olifanten wassen in de jungle
Orang-oetans spotten
Mooiste deel Sumatra
Lara Maleisie
Lara
Indonesië vind ik zo divers, ik kan er blijven reizen. Ik duik graag en er staan nog aardig wat duikspots op mijn lijst die ik wil ontdekken!
Prijsindicatie: vanaf € 735,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 13 dagen / 12 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

De reis van dag tot dag: Hoogtepunten van Sumatra

Dag 1             Medan

Dag 2             Tangkahan

Dag 3             Tangkahan

Dag 4             Bukit Lawang

Dag 5             Bukit Lawang

Dag 6             Brastagi

Dag 7             Tobameer

Dag 8             Tobameer

Dag 9             Sipirok

Dag 10           Bukittinggi

Dag 11           Bukittinggi

Dag 12           Bukittinggi

Dag 13           Padang

100% maat werk

Dag 1 Medan

U wordt bij de luchthaven van Medan opgehaald en in ongeveer 1,5 tot 2 uur naar uw hotel in Medan gebracht (transfer).

 

Informatie Medan:

U kunt wat rondwandelen in het centrum of uw rust nemen. In het oude centrum staan nog veel koloniale gebouwen. Eventueel kunt u een kijkje nemen in een buitenwijk van Medan waar een katholieke kerk staat, die er echter uitziet als een Indiase hindoetempel.

 

Overnachting in Medan.

Inclusief transfer

Dag 2 Medan - Tangkahan

U wordt opgehaald voor een transfer naar Tangkahan. Dit is ongeveer 6 uur rijden langs oliepalm- en rubberplantages. Het wegdek verkeert in zeer slechte staat. U rijdt langs vele eenvoudige dorpjes waarvan de bewoners nog nauwelijks gewend zijn aan toeristen.

 

Informatie Tangkahan:

Tangkahan is een fascinerend junglegebied. Het maakt deel uit van het Nationale Park Gunung Leuser. U loopt via een suspension brug (zo'n wiebelige hangbrug) over de rivier naar uw accommodatie. Aan de overkant van de rivier moet u een trap op naar het hotel en het kan erg glad zijn. Er zijn jongens die uw koffer naar boven kunnen dragen, maar u kunt uw koffer eventueel ook achterlaten in Medan en alleen de spullen meenemen die u nodig heeft.

De accommodatie hier is heel eenvoudig, er is alleen koud water (mandibak) en een toilet dat u moet doorspelen met een bakje water. Er is elektriciteit van 18.00 tot 24.00 uur. U heeft wel een klamboe. In Tangkahan kunt u genieten van de mooie omgeving. U bent hier echt in de jungle. Het is een puur en ongerept gebied. Soms zijn hier zelfs orang-oetans te zien, die in het wild leven. Maar u gaat hier vooral heen vanwege de olifanten. Maar u kunt ook gaan zwemmen in de rivier of een douche nemen onder een jungle waterval. Heel leuk is het tuben: in een autobinnenband, over de rivier. De tocht is vrij kort.

 

Overnachting in Tangkahan.

Inclusief ontbijt, transfer

Dag 3 Tangkahan

P1000555_poxpdu(13)

Nabij Tangkahan is een olifantentrainingskamp, de olifanten worden getraind als werkolifant. Ze werken in de jungle, onder andere met het verslepen van zware boomstammen. Vandaag gaat u de olifanten wassen in de rivier. De olifanten worden vanaf het kamp naar de rivier gebracht. U krijgt een borstel in uw handen geduwd, voor u en de olifanten heerlijk. Ter verkoeling geven de olifanten je graag een douche met hun slurf. En als je durft, mag je de olifanten belonen en bedanken met bananen.

 

Overnachting in Tangkahan.

Inclusief ontbijt, wassen van de olifanten

Dag 4 Tangkahan - Bukit Lawang

U rijdt een stukje dezelfde weg terug en buigt vervolgens af naar het orang-oetanreservaat Bukit Lawang bij Bohorok. Het is 4 uur rijden, beter gezegd: hobbelen, van Tangkahan naar Bukit Lawang.  U reist per fourwheeldrive (vanwege de slechte weg), met chauffeur. U rijdt door een landelijk gebied. De jeep is voor maximaal 4 volwassen personen of 2 volwassenen en 3 kinderen. Bagage: u kunt uw bagage meenemen tot maximaal 3 koffers (dus 3 personen). Bent u met meer personen, dan laat u uw bagage achter in Medan, deze wordt gestald bij onze agent. U neemt voor deze paar dagen de benodigde zaken mee in een kleine tas. De chauffeur die u weer ophaalt na uw jungle-verblijven neemt uw koffers mee.

 

Informatie Bukit Lawang:

Bukit Lawang ligt in het Gunung Leuser National Park. De natuur bij Bukit Lawang is prachtig, u logeert aan het riviertje de Bohorok. In dit gedeelte van het nationale park leven veel orang-oetans. Voorheen was hier een rehabilitatiecentrum. De apen, die uit hun gevangenschap bevrijd zijn, werden hier voorbereid op een zelfstandig leven in de jungle. Er zijn maar enkele plekken in de Azië (nergens anders ter wereld) waar u orang-oetans in het wild kunt spotten, één daarvan is op Sumatra, de andere zijn op Kalimantan en op Maleisisch Borneo. Er leven nog enkele tienduizenden orang-oetans, waarvan ongeveer een kwart op Sumatra, zo schat men. Achter het hotel loopt een eco-trail, in ongeveer twee uur kunt u met een gids langs vele soorten fruitbomen, rubberbomen en palmen wandelen.

Op korte (loop)afstand van uw hotel is een kindertehuis. U kunt hier een kijkje nemen, u ziet hoe de kinderen (als ze op dat moment niet op school zijn) meehelpen in de groentetuin of andere klusjes doen. Het is een mooi initiatief van een Nederlands/Indonesisch echtpaar; de kinderen kunnen kind zijn, hebben wel kleine taken (zoals ook in Nederlandse gezinnen), maar werken niet: ze spelen. Als u wilt kunt u ook een rubberboom adopteren, de verdiensten komen ten goede aan de kinderen.

 

Overnachting in Bukit Lawang.

Inclusief ontbijt, transfer

Dag 5 Bukit Lawang

orang oetan Bohorok rivier Sumatra(8) 2008_0630Indonesie0075(8)

U kunt vandaag een trekking maken door het Gunung Leuser National Park, op zoek naar orang-oetans. Er zijn trekkingen variërend van enkele uren tot enkele dagen. De entree voor het nationale park waar de orang-oetans leven is hoog voor Indonesische begrippen, u betaalt 250.000 Rp per persoon. Ter plekke kunt u diverse trekkingen reserveren (handig om dit bij aankomst te regelen): bij de receptie van het hotel of even buiten het hotel (goedkoper meestal). Als u tijd heeft kunt u vanmiddag al een trekking maken. U dient hiervoor goed ter been te zijn; het pad door het regenwoud is soms steil en glibberig.

Vanmiddag kunt u nog meer activiteiten ontplooien, hieronder een aantal mogelijkheden. Als u alles wilt doen, kunt u het beste een dag extra in Bukit Lawang verblijven (activiteiten zijn nog niet inbegrepen in de reissom).
Er wordt een leuke fietstocht georganiseerd door de omgeving van Bukit Lawang. Met een beetje geluk ziet u dieren onderweg en u brengt een bezoek aan enkele dorpjes en een kruiden- en specerijentuin. Aan het einde van de fietstocht kunt u genieten van een diner bij een lokale familie thuis. De fietstocht duurt 3 à 4 uur.
U kunt ook gaan raften. U wordt met een minibusje naar het beginpunt aan de Wampu-rivier gebracht (niet inbegrepen). Uw wildwatertocht biedt uitstekende mogelijkheden om vogels en wild te zien en van de natuur te genieten. De tocht is veilig, niet zwaar en voor iedereen goed te doen. Er zijn een paar sterkere stroomversnellingen, die voor een avontuurlijk tintje zorgen, u wordt in ieder geval kletsnat. Meestal is een lunch bij een waterval inclusief, u kunt dan ook even fijn zwemmen. Aan het eind van de tocht staat het busje weer te wachten om u naar het hotel terug te brengen.
Een andere bijzondere ervaring is het zogenaamde tuben. In een grote autobinnenband zakt u de rivier de Bohorok af (de banden worden meestal aan elkaar gekoppeld). De tocht is officieel 10 kilometer lang en duurt ca. 3 uur (afhankelijk van de stroming). Als het water laag staat, moet u af en toe peddelen. Bij het eindpunt wordt u opgehaald en teruggebracht naar uw accommodatie. Aan de kant van de rivier bieden veel jongens tubing aan; maak goede afspraken over de prijs en de terugtocht.  
Tevens is het mogelijk een trekking van één of twee dagen te maken in dit gebied. Bij een trekking van twee dagen overnacht u in een tent in de jungle, zonder sanitaire voorzieningen.

 

Overnachting in Bukit Lawang.

Inclusief ontbijt

Dag 6 Bukit Lawang – Medan - Brastagi

Indonesie-Sumatra-jongetje3(8) P1000357(8)

De komende dagen heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Sumatra. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt.

Eventueel kunt u ook een gids erbij inhuren. De meeste chauffeurs spreken alleen Bahasa Indonesia. Een gids spreekt Nederlands of Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

U rijdt in ongeveer 3,5 a 4 uur terug naar Medan. Daar kunt u fijn even lunchen en eventueel nog wat bekijken in Medan. En daarna door de Karo-hooglanden naar het hooggelegen Brastagi. Bezoekt u onderweg het specifieke Karo-Batakdorpje Peceren. De reistijd deze dag is ongeveer 7 uur.

 

Informatie Brastagi:

Brastagi is een hooggelegen en relatief koel bergoord. De vulkanen Sibayak en Sibanung domineren het landschap. In de omgeving is veel natuur, het is een mooi wandelgebied. In de weekenden en op feestdagen is het wel druk, omdat er veel Indonesische toeristen komen. Net buiten Brastagi ligt Lumbini, een grote Boeddhistische tempel. Heel leuk om vandaag of morgenochtend vroeg een bezoek te brengen aan de kleurrijke markt, waar veel fruit en bloemen/plantjes worden aangeboden.

 

Overnachting in Brastagi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 7 Brastagi - Prapat - Tobameer, Samosir

Een prachtige route vandaag door de bergen; het tweede deel van de route voert gedeeltelijk langs het wonderschone Tobameer. Vooral als u vanuit de hoogte op een gegeven moment voor het eerst het enorm grote Tobameer beneden u ontwaart, zult u diep onder de indruk zijn. Onderweg bezoekt u het traditionele Karo-Batakdorpje Dokan, de Si Piso-Piso waterval, in Pematang Purba kunt u het paleis van Batak-koning Simalungun bewonderen. Inclusief de stops onderweg duurt de reis ongeveer 5,5 uur.

U vaart per ferry over naar het eiland Samosir in het mooie vulkanische Tobameer. Uw chauffeur blijft bij u op het eiland.

 

Informatie Tobameer, Samosir:

U logeert in een eenvoudig hotel, fraai gelegen aan de oever van het Tobameer. Vraag of er deze avond of de volgende avond een Batak-voorstelling is. De bevolking van de Bataks zijn namelijk zeer muzikaal en zingen de leukste en vrolijkste liedjes, ook Nederlandse. Wij kunnen u voorspellen: vanaf dat moment krijgt u het Indonesië-gevoel.

 

Overnachting op het eiland Samosir.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, ferry

Dag 8 Tobameer, Samosir

DSC00901(8) P1130381(8) Sumatra-Tobameer-traditionele woning2(8)

Tijdens uw verblijf op dit eiland in het diepe kratermeer kunt naar de Batak-dorpen vlakbij uw hotel wandelen. Het eiland kunt u verkennen met uw eigen busje of u huurt een brommertje of fiets. Ga bijvoorbeeld naar Ambarita, Tomok en Simanindo. U ziet de typische traditionele huizen met zadelvormige daken, versierd met prachtig houtsnijwerk. In Simanindo worden, bij voldoende bezoekers, culturele voorstellingen gegeven. In Tomok staat de graftombe van koning Sidabutar. U kunt ook per boot de bezienswaardigheden bezoeken. Verspreid in het landschap ziet u mooie ‘huisjes voor altijd’: graven. Aan deze woningen voor de (voor)ouders wordt vaak meer aandacht en geld besteed dan aan de eigen woningen. Mocht u er op een zondag zijn, ga dan naar de kerk om een kerkdienst van de (christelijke) Bataks mee te maken. Als er voldoende tijd is, kunt u ook naar de heetwaterbronnen bij Pangururan. Op de terugweg rijdt u langs het "Panorama van Lake Toba", een schitterend uitzichtspunt. Onderweg wordt eveneens het traditionele Batakdorp Lumban Suhi Suhi bezocht. Dit staat bekend om de handgeweven doeken.

 

Overnachting op het eiland Samosir, Tobameer.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 9 Tobameer, Samosir - Prapat - Sipirok

Terug naar het vasteland (per ferry).

Vanaf Prapat rijdt u via een schitterende route (een stuk om het Tobameer heen met af en toe uitzichten over het gigantische meer) zuidwaarts. De natuur is prachtig; u ziet sawah’s, koffieplantages, ananasplanten, eucalyptusbomen en diverse andere tropische gewassen. Mooie oude Batakhuizen treft u aan in Besa Cangga. U bezoekt onderweg de typische Batakse markthallen in Balige, aan de zuidkant van het Tobameer. De tocht duurt ongeveer 9 uur.

 

Informatie Sipirok:

Sipirok is gelegen in het midden van Sumatra. Hier treft u prachtige bergachtige gebieden en kloven. Het is een pleisterplaats tussen Tobameer en Bukittinggi.  Sipirok staat bekend om zijn salak (ook wel slangenvrucht genoemd vanwege de schubbige slangenhuidachtige schil) die op de hellingen van Gunung Lubukraya worden geteeld.

 

Overnachting in Sipirok.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, ferry

Dag 10 Sipirok - Bukittinggi

Indonesie-Sumatra-Minangkabauhuis(13)

U vertrekt bijtijds voor een lange, maar boeiende tocht door de ruige natuur van de Sumatraanse hooglanden. De rijtijd is 9 á 10 uur. De weg slingert over de bergketen de Bukit Barisan. Stop in dorpjes om daar even te wandelen. Let op: niet op eigen gelegenheid de natuurgebieden in (van de paden af: drijfzand en heetwaterbronnen). Bij Bonjol passeert u de evenaar.

 

Informatie Bukittinggi:

U bevindt zich in het gebied van de Minangkabau, één van de bijzondere bevolkingsgroepen op Sumatra (matriarchaat, men volgt de vrouwelijke lijn). Bukittinggi is de culturele hoofdstad. Minang betekent zegevierend, kabau betekent karbouw (natuurlijk ligt hier een legende aan ten grondslag, maar die hoort u ter plekke wel). Het gebied rondom Bukittinggi biedt prachtige groene landschappen en kratermeren. Wat een schoonheid! Vele gebouwen en ook gewone huizen zijn op traditionele wijze gebouwd: wonderlijke puntdaken (in de vorm van buffelhorens). Het lokale vervoersmiddel in Bukittinggi is een veelal koetsje; maak een tochtje door de stad hiermee. ’s Avonds is er regelmatig een Minangkabause dansvoorstelling in het centrum. Traditionele rendang (rundvlees) eten kunt u uitstekend in restaurant Turret, waar eigenaresse Nita u hartelijk ontvangt.

 

Overnachting in Bukittinggi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 11 Bukittinggi

Prachtige dagtocht in de wijde omgeving. Natuurlijk gaat u naar de Ngarai-kloof, oftewel het bekende Karbouwengat, dat aan de stad grenst: een prachtig uitzicht hier. U kunt hier een wandeling maken, is prachtig; wel naar beneden, dat zal meestal geen punt zijn, maar u moet ook weer omhoog (als u dit wilt dan moet u iets anders laten schieten). En dan het prachtige gebied in. Zo bezoekt u Kota Gadang, waar men zeer bedreven is in zilverwerk (filigraan). Voor de wandelaars: in circa 2 uur kunt u van Kota Gadang naar het Karbouwengat lopen door de mooie natuur. En dan naar het mooie kratermeer Singkarak, u volgt de waterlijn, fraaie tocht. De weg buigt bij Ombilin af oostwaarts. De bevolking hier is gespecialiseerd in houtbewerking en weven. U maakt in feite een lus, want de weg komt uit bij Pagaruyung, waar het mooie voormalige koninklijke paleis staat. Rondom Batusangkar, treft u pittoreske, traditionele dorpjes aan. U bezoekt het dorp Sungai Tarab, waar men nog op traditionele wijze de koffie bereidt. In Bukittinggi ziet u in het centrum de Sumatraanse Big Ben (de Jam Gadang) en het Fort de Kock met een replica van een Minangkabau-paleis.

 

Overnachting in Bukittinggi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

 

Dag 12 Bukittinggi

130516 3478(8) Indonesie-Sumatra-bukittinggi-kloof2(8) Indonesie-Sumatra-bukittinggi-trouwen(8)

Wederom een boeiende dagtocht in dit Minangkabau-gebied. Eerst naar de spectaculaire Harau-kloof. Ook al heeft u het Karbouwengat al gezien: deze kloof is anders en zeer de moeite waard met zijn vele watervallen in het tropisch regenwoud. Onderweg ziet u de boeren aan het werk in de rijstvelden en groentetuinen. Daarna naar een letterlijk hoogtepunt, het hooggelegen kratermeer van Maninjau. U rijdt in een rustig tempo via de weg-met-de-44-bochten (elke bocht is genummerd) met prachtige vergezichten naar het meer. Onderweg stopt de chauffeur bij het uitzichtspunt Embun Pagi. Het Maninjau-meer is (meestal) helderblauw en wordt omgeven door groene heuvels. U kunt in een restaurant aan het meer wat nuttigen. Als er nog tijd is maakt u een ritje in de omgeving van het meer. En dan met een goed gevoel terug naar Bukittinggi.

In en rondom Bukittinggi kunt u ook diverse leuke excursies ondernemen. Een leuke manier om in contact te komen met de lokale bevolking is door middel van een kookcursus bij mensen thuis. Als u iets sportiefs wilt ondernemen kunt u een fietstocht maken door dorpjes in de omgeving van Bukttinggi. De fietstocht is niet zwaar en is grotendeels bergafwaarts. Minder sportief, maar ook leuk is een tochtje per paard en wagen door Bukittinggi. Een ideale manier om de stad te verkennen.

 

Overnachting in Bukittinggi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 13 Bukittinggi - Padang

U wordt vandaag naar de luchthaven van Padang gebracht via de mooie Anay-vallei; onderweg maakt u een stop bij een waterval en bij het dorp Kiambang, van waar u een fraai uitzicht heeft op de omringende rijstvelden. U doet er zo’n 2,5 a 3 uur over.

U neemt hier afscheid van uw chauffeur.

 

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.