terug naar het overzicht

Rondreis Uitgebreid over Oost-Java

Het oostelijk deel van Java is schitterend en gevarieerd. Vanaf de sultanstad Jogyakarta rijdt u over Oost Java langs plantages en koloniale plaatsen als Batu en Malang. Onderweg overnacht u tussen de vulkanen nabij een mooi meer. Weinig buitenlandse toeristen komen hier. Datzelfde geldt voor Blitar, waar u een prachtige fietstocht kunt maken. U bezoekt de machtige vulkaan de Bromo tijdens de zonsopgang. En om daar te komen: een spectaculaire tocht over de nachtelijke zandzee per jeep en per paard. Daarna bijkomen tussen plantages. Met deze rondreis ziet u méér van Oost Java.

Maatwerk, alles kan!
Lara Maleisie
Lara
Indonesië vind ik zo divers, ik kan er blijven reizen. Ik duik graag en er staan nog aardig wat duikspots op mijn lijst die ik wil ontdekken!
Prijsindicatie: vanaf € 1100,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 12 dagen / 11 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Uitgebreid over Oost-Java

Dag 1      Jogyakarta

Dag 2      Jogyakarta

Dag 3      Tawangmangu

Dag 4      Tawangmangu

 

 

Dag 5      Blitar

Dag 6      Blitar

Dag 7      Malang

Dag 8      Malang

Dag 9      Bromo

Dag 10    Kalibaru

Dag 11    Kalibaru

Dag 12    Naar Bali

100% maat werk

Dag 1 Jogyakarta

IMG_6977(8) Taman Sari 2, Yogya(8) Indonesie-Java-Jogyakarta-Ramayana(8)

De komende dagen heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Java. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Eventueel kunt u ook een gids erbij inhuren. De meeste chauffeurs spreken alleen Bahasa Indonesia. Een gids spreekt Nederlands of Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

 

U wordt naar uw hotel in Jogyakarta gebracht.

 

Informatie Jogyakarta:

Jogyakarta is een bijzonder interessante en gezellige stad. U ziet er nog relatief veel betjaks (fietstaxi’s) en andongs (paard en wagen). De Jalan Malioboro is de winkelstraat van de hofstad. Veel kraampjes en winkeltjes, met name ’s avonds is het gezellig. Na 9 uur komen de bewoners van Jogya bij elkaar om muziek te maken en te eten op straat. Bezoekt u zeker de kraton, het paleis van sultan Hamengko Buwono X, een oase van rust en schoonheid. Vanaf de parkeerplaats rijdt u met een fietstaxi in een kwartier hier naar toe. Jogyakarta staat eveneens bekend vanwege de kunstwerken bij de zilversmeden en het mooie handwerk in de batikateliers. Een bezoek aan de batikwijk (smalle straatjes met veel batikateliers, heel kleinschalig) en de zilverwijk is zeker een aanrader. Heel wat anders, maar zeker interessant is een bezoek aan de sigarenfabriek Pt. Taru Martani. Hier krijgt u een duidelijke uitleg over het proces van sigaren maken. Tip: bezoekt u ’s avonds Puriwisata: u kunt hier heerlijk Javaans dineren en na afloop getuige zijn van een deel van de Ramayana-voorstelling (via uw chauffeur of gids reserveren). In de kraton zijn soms dans- of wayangvoorstellingen. U kunt ter plekke informeren of er tijdens uw verblijf een voorstelling is. Iedere dag (behalve op zon- en feestdagen) is er in het Museum Sonobudoyo een wayangpoppenvoorstelling. De voorstelling duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur.

 

Overnachting in Jogyakarta.

Inclusief privé-auto/busje met chauffeur

Dag 2 Jogyakarta

Indonesie-Java-Borobudur-totaal3(13)

Vroeg op voor uw bezoek aan de wereldbekende Borobudur, door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het is het grootste boeddhistische monument ter wereld. In bijna 1500 (!) fraai gebeeldhouwde reliëfs bent u getuige van de Verlichting van Boeddha. De Borobudur dateert uit de 8ste eeuw na Christus. Een tip: de omgeving van de Borobudur is zo landelijk en leuk. U zult dat zien als u op de Borobudur staat: groen rondom. U kunt ter plaatse een andong (paard en wagen) huren en gedurende 1 of 2 uur kunt u rondrijden in de wijde omtrek van de Borobudur. U ziet dorpjes, restanten van oude tempels, kortom: het landelijke leven van het oude Java. Maar u kunt natuurlijk ook met uw busje het gebied verkennen. We kunnen u ook aanraden de wijde omgeving te verkennen, het is een prachtig gebied. Rijdt u rond de vulkaan de Merapi, een onbekend gebied, smalle wegen en diepgroene landschappen (zeer vruchtbaar vanwege de uitbarstingen in de loop der jaren). De chauffeur brengt u naar de helling, waar u de verstolde lava kunt zien die van de helling afstroomde. Met een jeep kunt u eventueel de Merapi op. Terug naar Jogyakarta.

 

Overnachting in Jogyakarta. 

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 3 Jogyakarta - Tawangmangu

U gaat de bergen in. Het landschap is afwisselend, u ziet uitgestrekte sawa’s, bossen en akkers. Tussen de bergen door ontstaan prachtige vergezichten. Neemt u de moeite om te stoppen en te genieten van het uitzicht. Naarmate u hoger komt wordt het heerlijk koel. Nabij Tawangmangu treft u bijzondere tempels aan. Deze erotische tempels van Sukuh zijn rustig gelegen.

 

Informatie Tawangmangu:
Tawangmangu ligt in de bergen, op een hoogte van meer dan 1000 meter. Het is een rustig dorpje omgeven door een mooi landschap. Veel mensen uit Jogyakarta en Solo komen hier hun weekenden doorbrengen. Rondom Tawangmangu kunt u heerlijk wandelen. Er wordt groente en fruit verbouwd. In de omgeving zijn tempels en watervallen.

 

Overnachting in Tawangmangu.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 4 Tawangmangu

Deze dag is ter vrije besteding.

 

Overnachting in Tawangmangu.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur
 

Dag 5 Tawangmangu - Blitar

Javaschoolkinderen Java-Blitar-djembe makerij2

U vervolgt uw tocht richting Oost-Java, een bijzonder fraaie tocht, die ruim 5 uur duurt. Het eerste deel is weer schitterend, zo van de helling van de Mount Lawu afslingerend. U rijdt verder naar Blitar, een bijzondere plek met een belangrijk historisch verleden.

 

Informatie Blitar:

Blitar ligt in de Arjuna heuvels. Het is een druk, klein typisch Indonesisch stadje. Er komen weinig buitenlandse toeristen, maar des te meer Indonesische toeristen. Dat komt omdat het mausoleum van de eerst president van Indonesië Soekarno, hier vlakbij staat. Het is een groot en statig monument. Er is ook een museum over Soekarno. De locatie wordt echter nauwelijks aangegeven, vraag de lokale bevolking waar het is! Het dorpje Bara ligt bijna tegen Blitar aan, hier kunt u een mooi beeld van Ganesha, de hindoeïstische olifantengod, zien. Aan de overkant van de rivier ligt een tempeltje. Heel mooi is het tempelcomplex van Penataran in de omgeving.

U verblijft in het bijzondere hotel Tugu. De kleine Tugu-keten met enkele hotels en restaurants in Indonesië kent een bijzondere geschiedenis. De vermogende eigenaar van Tugu verzamelde kunst en antiek. Op een gegeven moment kon hij al zijn aanwinsten niet meer kwijt in zijn villa. Bovendien wilde hij graag dit erfgoed delen met anderen. Eerst dacht hij aan een museum, maar uiteindelijk heeft hij een hotel geopend, waar hij spullen uit zijn eigen verzameling gebruikte voor de inrichting. Dit liep zo goed dat meerdere hotels en restaurants volgden. Alles is even mooi. Het lijkt alsnog een museum als u door een hotel of restaurant dwaalt. In Blitar heeft de Tugu keten een klein en niet zo vaak bezocht hotel. Dit hotel is wel eenvoudiger dan de overige Tugu hotels.

 

Overnachting in Blitar.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 6 Blitar

Vanuit het Tugu Hotel in Blitar kunt u tal van leuke excursies ondernemen: diverse fietstochten, een kookcursus, of een diner op een wel zeer bijzondere locatie. Het diner wordt na sluiting op een tempelterrein geserveerd bij kaarslicht. Bij een heerlijke rijsttafel speelt een musicus. Er zijn twee fietstochten uitgezet. Beide door landelijk gebied. U bezoekt bijvoorbeeld de lokale markt, rijst- en suikerrietvelden, een lokaal fabriekje waar drums geproduceerd worden en het proces van cacao-bewerking.

Eén dezer dagen krijgt u een rondleiding door het hotel waarbij de kunst en het antiek aan u wordt getoond. Geniet van een afternoon tea in Waroeng Djawa met allerlei lokale theesmaken en traditionele lekkernijen. Mocht u hier toevallig op een vrijdag zijn, dan speelt het gamelan orkest Indonesische deuntjes. De hightea wordt geserveerd tussen 16.00 en 18.00 uur.

 

Overnachting in Blitar.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur
 

Dag 7 Blitar - Malang

Java-Malang-mandjes vlechters(8) Indonesie-Java-becak-overal-mooi(8) Indonesie-Java-Malang-toko-oen(8)

Bij Kesemben in de omgeving ziet u veel teakhoutplantages. In dit gebied hebben mensen vaak een ander geloof dan in de rest van Indonesië, een combinatie tussen islam en hindoeïsme. Het gebied is groen met veel bossen en suikerrietvelden. Vlak voor Malang wordt het saaier. Er is veel lintbebouwing, wel afgewisseld door rijstvelden en akkertjes. Een leuke stop is bij een groot stuwmeer. De rit duurt ongeveer 5 uur.

 

Informatie Malang:

Malang was een populaire verblijfsplaats voor de planters in de koloniale tijd, vanwege het koele klimaat. Het ligt op een door vulkanen omringde hoogvlakte. U kunt Malang prima wandelend verkennen. De Balai Kota Malang, het gemeentehuis, is een goed vertrekpunt. Op het grote, ronde plein staan mooie bomen. U moet zeker een kopi (koffie) tubruk drinken in het beroemde restaurant Toko Oen, waar vroeger tijden herleven. U kunt hier ook prima lunchen. Rijdt u met uw busje door de wijk, waar nog steeds de fraaie huizen van de vroegere kolonialen staan. Nog leuker is om een tour door het oude stadscentrum te maken per betjak (fietstaxi). U rijdt dan langs de kerk uit de koloniale tijd en langs diverse oude gebouwen. Bij Toko Oen staat uw chauffeur weer te wachten. Een kleurrijke verrassing is het dorp Warni Warni dat iets ten zuiden van Malang ligt. De bewoners van de arme en destijds vrij grauwe kampung hebben zich laten inspireren door de favela's in Brazilië en hebben hun huizen in uiteenlopende kleuren geschilderd. Een absolute aanrader! 

 

Overnachting in Malang.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 8 Malang

Buiten Malang, ca. 20 kilometer naar het noorden, bij Purwodadi, ligt een dependance van de botanische tuin van Bogor. De Kebun Raya Purwodadi is prachtig gelegen op de hellingen van de Gunung Arjuna. De tuin is kleiner, maar ook een stuk rustiger dan die in Bogor. U treft hier allerlei inheemse plantensoorten en bomen aan. Op de terugweg naar Malang kunt u nog een bezoekje brengen aan de Candi Singosari tempel. Heel leuk is het om ook een bezoek te brengen aan de theeplantages van Wonosari. U rijdt hier vanaf Malang in ongeveer een uur naar toe. U rijdt naar Lawang en gaat vanaf daar de bergen in. Eerst door een lommerrijke laan met oude, vroeger statige huizen (nu vergane glorie). Dan volgt een smalle weg door diverse kampungs. De weg wordt steeds slechter, met grote gaten in het asfalt. Bij Wonosari is een recreatiegebied. Op zon- en feestdagen is het heel druk met Indonesiërs die de stad een dagje ontvluchten. Door de week is het heerlijk rustig. Er zijn theeplantages, er is een theefabriek en u heeft grote kans om mooie foto's te nemen van de kleurrijk geklede pluksters tussen het groen.

 

Overnachting in Malang. 

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 9 Malang – Bromo

Indonesie-Java-Bromo-66-shutterstock_376535293(13)

U kunt de ochtenduren nog in Malang blijven. Vanaf Malang rijdt u ongeveer 4 uur naar uw hotel nabij de Bromo. U hoeft pas tegen zonsondergang daar te zijn, het gaat om het nachtelijke avontuur (en de vroege ochtenduren). Belangrijk: wij adviseren u direct bij aankomst bij de receptie van uw hotel de Bromo-tocht te boeken (per jeep naar het uitzichtpunt en daarna met paardjes naar de vulkaan). Het hotel hanteert vaste prijzen.

 

Overnachting nabij de Bromo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

 

Dag 10 Bromo - Kalibaru

Oost-Java-rijstvelden(8) Indonesie-Java-dorpskinderen(8) Indonesie-Java-Kalibaru-rubbervrouw(8)

Middenin het Tengger-gebergte ligt een vulkaan uit de oertijd met een diameter van 10 kilometer. Uit de krater steken vier kleine toppen zo’n 330/400 meter omhoog. De Bromo is de bekendste: een smeulende hoop sintels en as, die om de paar jaar uitbarst en het omringende landschap met een vruchtbare laag bedekt. Het is wellicht het meest indrukwekkende vulkanische landschap ter wereld. Vanuit uw hotel, vanwaar u tussen 3 en 4 uur vertrekt (met jeep, dus niet met uw eigen busje), maakt u een nachtelijke tocht naar de krater. U rijdt eerst in het donker omhoog om vanuit het uitzichtpunt de zonsopgang mee te maken. Bij gunstig weer is het meemaken van de zonsopgang in dit maanlandschap een fascinerende belevenis. Overigens: het kan ’s nachts behoorlijk koud zijn. Daarna naar beneden, naar de 'zandzee'. Daar staan paardjes te wachten om u in ongeveer 20 a 30 minuten  naar de voet van de Bromo te brengen. Lopen kan natuurlijk ook, u doet er ongeveer een half uur a 3 kwartier over. En dan de trappen op tot u aan de kraterrand staat. Terug naar uw hotel, waar u ontbijt.

Daarna in ruim 6 uur naar Kalibaru op Oost-Java. Deze route, vanaf Probolinggo wat vlakker, wordt gekenmerkt door suikerrietvelden. Daarna ziet u rijstvelden. Langs de weg loopt een groot kanaal dat nog in de Nederlandse tijd aangelegd is. Het kanaal voorziet bijna 12.000 ha landbouwgrond van water. De trainrails kruist de weg en het kanaal diverse malen. Rondom Jember wordt veel tabak verbouwd. In augustus/september hangen de bladeren te drogen. Voorbij Jember rijdt u langs een gebied met veel dennenbomen. Hier wordt terpentijn gewonnen. Er zijn veel bochten en u rijdt door een bosachtige omgeving met mooie vergezichten. Als u met kinderen reist kunt u een leuke stop maken bij een park met een tokkelbaan. Bovendien wordt hier koffie verbouwd, de Robusta koffie is hier heerlijk. Een stukje voor Kalibaru steekt u de mooie Maagdenpas over.

 

Informatie Kalibaru:

Kalibaru wordt door plantages omgeven; het rustieke dorpje ademt een gemoedelijke sfeer uit. Een verblijf in Kalibaru is een bijzondere ervaring: niet eerder zag u het plantageleven van zo dichtbij. Met name specerijen worden hier op oostelijk Java verbouwd. Tip: laat u zich hier fijn masseren (pijitten). Een aantal vrouwen uit het dorp is hier zeer bedreven in. Een waarschuwing: er zijn veel moskeeën in Kalibaru. Waar u ook verblijft, u zult lezingen en oproep tot gebed horen. En dit duurt in Kalibaru lang. Neem oordopjes mee voor een langere nachtrust.

 

Overnachting in Kalibaru.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 11 Kalibaru

U heeft de hele dag in Kalibaru. U kunt in de omgeving tochtjes maken, onder andere naar een grote onderneming (plantage Glennmore). Glennmore is een privéonderneming. Er wordt o.a. koffie, rubber en cacao verbouwd. De plantage heeft ook een meer dan 100 jaar oude fabriek (waar nog op de oude manier wordt gewerkt). Op zondag is de plantage niet te bezoeken. Veel kleinschaliger is de plantage van Ibu Harni, daar kunt u ook een leuke tour maken inclusief koffie en het proeven van diverse lekkernijen. U kunt dit ter plekke regelen via de chauffeur. Het allerleukste uitstapje is een kampungtour. U gaat met paard en wagen een tocht maken door kleine dorpjes bij Kalibaru. U ziet diverse soorten huisvlijt, waaronder de blikslagers. Ook leuk: een stukje met de lokale trein naar het volgende dorp.

 

Overnachting in Kalibaru.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 12 Kalibaru - Bali

Indonesie-Java-Bali-ferry(13)

U rijdt in ongeveer twee uur naar de kust, naar de havenplaats Ketapang. Uw busje gaat, net als u, op de ferry en u vaart in ongeveer 3 kwartier de straat van Bali over, naar Gilimanuk op Bali. De bewoners van Bali noemen hun eiland ‘het geschenk van de goden’, u zult begrijpen waarom.

Vanaf Gilimanuk naar de zuidkust van Bali duurt rond de 5 uur. U kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld in Sanur, Tuban, Legian of Seminyak te verblijven. Ook een verblijf aan de noordkust in Lovina of Pemuteran is mogelijk. Of in Ubud.

Op de plaats van bestemming op Bali aangekomen, neemt u afscheid van uw chauffeur.

 

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, ferry

 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën