Informatie Zuid-Afrika

Wist u dat Zuid-Afrika even groot is als Spanje en Frankrijk samen? Wij raden u daarom aan om minimaal drie weken naar dit veelzijdige land af te reizen. U vindt er spectaculaire landschappen: van het droge, westelijke deel met ruige kusten naar de wijngaarden en hoge Drakensbergen. Ga picknicken of mountainbiken in het fynbos in de Kaapstreek, deze omgeving kent naar verhouding de grootste florasoortenrijkdom ter wereld. Zuid-Afrika staat bekend om zijn extravagante verzameling aan kleine en grote wilde dieren. Stap in een jeep en ga op safari in de vele nationale parken en reservaten en trek daarna met uw eigen huurauto verder door dit Afrikaanse land. We beloven u; een onvergetelijke ervaring wacht op u!

Klimaat Zuid-Afrika

Klimaat Zuid-Afrika

Steden en plaatsen Zuid-Afrika

Steden en plaatsen Zuid-Afrika

Parken, flora & fauna

Parken, flora & fauna

Hotels Zuid-Afrika

Excursies Zuid-Afrika

Mentaliteit, gewoonten en gebruiken Zuid-Afrika

Een koe slachten of een fles champagne ontkurken, in de Zuid-Afrikaanse cultuur kan feesten op vele manieren. Zuid-Afrika kent een combinatie tussen de eerste en derde wereld, tussen moderne en traditionele culturen en gebruiken, die u ongetwijfeld tijden uw Zuid-Afrika rondreis gaat beleven. Zo kunt u tijdens een stadswandeling ineens verrast worden door een uitbarsting van spontaan gezang, gevolgd door een energieke dans. Of misschien vangt u een glimp op van een achttienjarige jongen uit het Xhosa-volk, die besmeurd met witte klei na zijn besnijdenisceremonie in isolatie zijn oude spullen verbrandt. Na een maand komt hij met een nieuwe naam terug in het dorp, maar nu als man.

 

De Apartheid is officieel verdwenen, maar gelijkheid kent Zuid-Afrika nog niet. De verschillen tussen arm en rijk zijn enorm. De bijnaam van Zuid-Afrika is de “Regenboognatie” en het is het enige land in het continent waar het homohuwelijk legaal is. De Zuid-Afrikanen zijn trots op hun democratie en op hun diversiteit, en kennen een mentaliteit van hoop en vertrouwen voor wat komen gaat. In Zuid-Afrika staat die instelling bekend als Masakhane: samenwerken voor een betere toekomst.

Zuid-Afrika-Johannesburg-TheSheds-etenendrinken_3_300783

Eten in Zuid-Afrika

Het Zuid-Afrikaanse eten maakt uw verblijf extra waardevol. Er is voor ieder wat wils: de Europese, Afrikaanse en Aziatische invloeden in het land ruikt u overal. De meest traditionele gerechten staan op het menu van de Kaaps-Maleise keuken: milde vlees- en groentecurry’s, visgerechten of bobotie (gehakt, appel en specerijen uit de oven). Uw rondreis Zuid-Afrika is pas echt compleet als u onder de sterrenhemel of de zwoele avondzon met een biertje in de hand een stuk vlees op de grill legt. De braai (Afrikaans voor barbecue) is een voorbeeld van de Zuid-Afrikaanse liefde voor vlees: de recepten blijven door strikte regels geheim en wedstrijden meten wie de beste boerenworst kan maken. Zuid-Afrika biedt naast het struisvogel- en springbokvlees uiteenlopende, betaalbare restaurants met uitstekende vegetarische gerechten. Het land beschikt over een enorme variëteit aan groente en fruit. Vergeet niet de fameuze wijnen te proeven, de pinotagedruif wordt alleen verbouwd in Zuid-Afrika.

Geschiedenis van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika kent een eeuwenlange geschiedenis. In de 16e eeuw was Zuid-Afrika het thuisland van de spookschiplegende "de Vliegende Hollander", maar de Nederlanders hebben zich op andere manieren onsterfelijk gemaakt in zijn geschiedenis. U heeft vast wel eens gehoord van de Hottentotten, ofwel Khoikhoi, de eerste bewoners in de geschiedenis van Zuid-Afrika. Het was hun wereld die onherroepelijk veranderde toen de Nederlander Jan van Riebeeck in 1652 besloot een VOC-tussenstation in de Tafelbaai te stichten, en de kolonisatie begon. Later kwamen ook de Fransen in Zuid-Afrika terecht, maar het waren de Britten die rond het begin van de 19e eeuw het land overnamen.

 

In 1835 werd de slavernij afgeschaft, maar in de 20ste eeuw was Apartheid een normaal gegeven. In 1948 kwam “Nationale Partij” aan de macht en was de Apartheid een feit. Het is haast niet meer in te denken, maar op basis van huidskleur werd de Zuid-Afrikaanse bevolking ingedeeld in een wettelijk classificatiesysteem, waarin blanken alle privileges verdienden. Er werd bepaald waar mensen mochten wonen, werken of onderwijs kregen. Er kwamen aparte toiletten, deuren en scholen voor zwarte mensen en de beste banen werden gereserveerd voor de blanken. Miljoenen zwarten werden uit hun huizen verdreven en naar speciaal ingerichte gebieden verbannen. Liefde over de kleurbarrière betekende een gevangenisstraf en zwarte politieke partijen waren illegaal. Vrijheidsstrijder Nelson Mandela was leider van het ANC (Afrikaans Nationaal Congres), en werd naar de gevangenis op Robbeneiland verbannen. Internationaal werd de situatie in Zuid-Afrika bekritiseerd en sancties waren het gevolg. In 1990 besloot president Willem de Klerk de discriminatiewetten af te schaffen. Mandela werd na 27 jaar vrijgelaten, en de hele wereld keek toe. Hij werd in 1994 de eerste zwarte president. Laat u tijdens uw rondreis Zuid-Afrika vertellen over de veranderingen die het land heeft doorgemaakt, bezoek oorspronkelijke zwarte stadsdelen zoals het Kaapse District 6 en voel de veelbesproken geschiedenis van de Apartheid.

 

Informatie & reizen Lesotho

Informatie & reizen eSwatini (Swaziland)

Bevolking Zuid-Afrika

Zuid-Afrika: thuis van onder andere apartheidsstrijder Nelson Mandela, actrice Charlize Theron en model Candice Swanepoel. Ruim 54 miljoen inwoners leven dagelijks in het immense land, een bevolking die wordt gekenmerkt door haar diversiteit, haar uiteenlopende gewoonten en haar rijke geschiedenis. U zult snel merken dat het merendeel van die bevolking niet in vrijheid geboren is. Tijdens de Apartheid (1948-1990) werden de Zuid-Afrikanen ingedeeld in vier bevolkingsgroepen: zwarten, Aziaten, kleurlingen en blanken. Als u denkt dat deze vier categorieën allesomvattend zijn, heeft u het mis. Zo is de zwarte bevolking, die meer dan driekwart van de inwoners beslaat, afkomstig van meer dan negen volken! De Zoeloe en Xhosa zijn de meest omvangrijke, maar ook de Swazi, Tswana, Shangaan, Ndebele, Venda en Noord- en Zuid-Sotho zijn grote Zuid-Afrikaanse stammen.

 

De overige Zuid-Afrikaanse bevolking is een kleurrijke mengelmoes van vele generaties reizigers die in het aanlokkelijke land terecht zijn gekomen.

Zuid-Afrika-Zululand-1

Godsdiensten in Zuid-Afrika

Bij Zuid-Afrikaanse religie denkt u wellicht aan wonderdokters en tovenaars, hoewel meer dan driekwart van de bevolking zich thuis voelt in het christendom. Het meest populair is “The African Independent Church”, maar ook de “Zion Christian Church h”eeft miljoenen aanhangers. De Zionisten combineren het christendom met traditionele Afrikaanse overtuigingen. Onverklaarbare genezingen, reinigingsrituelen en contact met geesten gaan gepaard met meer traditionele kerkdiensten, gebeden en zangkoren.

 

Wandel door het kleurrijke, islamitische Bo-Kaap in Kaapstad en u zult ontdekken dat er nog vele andere religies beoefend worden in Zuid-Afrika. De moskeeën staan naast de synagogen, en ook het hindoeïsme kent een relatief grote gemeenschap. Sommigen vereren de natuur, anderen maken een toevlucht naar een kruidengenezer. Geloof speelt, hoe dan ook, voor de meeste Zuid-Afrikanen een belangrijke rol in hun dagelijks leven.

Talen in Zuid-Afrika

Afrika staat bekend om de befaamde klikklank, maar een culturele potpourri zoals Zuid-Afrika spreekt meer dan u durft te dromen. De verschillende dialecten en wereldtalen vliegen in het rond. Elf daarvan zijn vastgelegd als officieel, alleen India heeft meer landstalen dan Zuid-Afrika. Zoeloe en Xhosa (klik-osa!) zijn de grootste talen.

Daarna volgt het Afrikaans, dat niet veel van het Nederlands verschilt. Opletten dus, wanneer u in uw guesthouse in uw Hollandse ‘geheimtaal’ uitgebreid de service bespreekt. Grappige uitspraken, samengestelde woorden, het is een feest van herkenning. Ook al verschillen de talen behoorlijk, u kunt elkaar toch aardig verstaan. Maak van de gelegenheid gebruik om een aantal nieuwe woorden te leren. Wat dacht u van een koffiemoffie? Dat noemen wij een stewardess. Een verkeerslicht is in Zuid-Afrika een robot. En uw vakantie in Zuid-Afrika is pas geslaagd als alles eksie-perfeksie is.

Augrabies Falls - 2015 - AJ(11)

Tijdsverschil met Zuid-Afrika

Gedurende onze zomertijd is er geen tijdsverschil tussen Zuid-Afrika en Nederland. In de wintertijd is het in Zuid-Afrika één uur later. Er is geen tijdsverschil binnen Zuid-Afrika zelf.

 

Paspoort en visum

U kunt zonder visum tijdens uw vakantie 90 dagen in Zuid-Afrika verblijven. U moet wel in het bezit zijn van een paspoort dat na aankomst nog minimaal zes maanden geldig is.

 

Gezondheid in Zuid-Afrika

Voor een vakantie in Zuid-Afrika zijn vaccinaties niet verplicht, tenzij u in de zeven dagen voor uw reis een land bezoekt waar gele koorts voorkomt. In dat geval dient u een gele koorts-vaccinatie te hebben.  Wel worden de volgende vaccinaties aangeraden: DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A. Bij een verblijf langer dan drie maanden worden ook hepatitis B, rabiës en tuberculose aangeraden.

 

In sommige delen van het land (zoals het Krugerpark in het oosten) komt de malariamug voor. Het is daarom verstandig malariatabletten in te nemen en maatregelen te nemen tegen muggenbeten (zoals een klamboe, een muggenmiddel met DEET of bedekkende kleding).

 

Neemt u tijdig, zo’n 4 tot 6 weken voor vertrek contact op met uw huisarts, GGD Nederland of andere instanties voor de laatste en juiste informatie. U kunt informatie vinden bij de volgende instanties:

 

Als bewijs van vaccinatie ontvangt u een vaccinatieboekje, waarin de vaccinaties zijn genoteerd. Met name handig voor toekomstige reizen. U weet dan welke inentingen u al gehad heeft.

 

Geldzaken Zuid-Afrika

De munteenheid in Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). De actuele koers vindt u op www.wisselkoers.nl. Op de bankbiljetten staat Nelson Mandela of de Big Five afgebeeld.

 

Voor vertrek, maar ook op locatie kunt u makkelijk geld wisselen. Aangezien u overal met pinpas of creditcard kan betalen, is het niet nodig een groot contant bedrag met u mee te dragen.

 

Zuid-Afrika is een welvarend land, de ZAR behoort tot de sterkste valuta in Afrika. Het land is goedkoop vergeleken met Europese landen, maar het is duurder dan andere Afrikaanse landen. Het geven van fooi is niet verplicht, maar het wordt wel gewaardeerd. Houd rekening met een fooibedrag van 10%.

 

Veilig op pad in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een unieke vakantiebestemming, en met een beetje extra aandacht zult u veilig kunnen reizen. Vermijd dure sieraden, horloges of luxe apparatuur in het openbaar, let op tijdens het pinnen en laat uw waardevolle papieren in een kluisje. Met een gezond verstand zult u optimaal van uw rondreis kunnen genieten.

 

Voltage en stekkers in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika heeft u een driepootstekker nodig. Die vindt u in Nederland bij de ANWB, of op het vliegveld. Vaak worden die stekkers op allerhande locaties in toeristische gebieden en supermarkten verkocht. Ook kan het zijn dat uw hotel beschikt over de stopcontacten zoals wij die kennen.

 

Bekijk onze rondreizen naar Zuid-Afrika en bouwstenen Zuid-Afrika.

Eva-Madikwe-Game-Reserve(9)
Eva
Zuid-Afrika is een veelzijdig land dat je absoluut moet bezoeken vanwege het bruisende Kaapstad, spannende safari’s en prachtige kustlijnen.
Contact met Eva
Zuid-Afrika-Marakele-NP-Caroline_6_620038
Caroline
Tijdens een inspectiereis naar Zuid-Afrika is mijn liefde voor Afrika ontstaan. Het prachtige landschap, de mensen, de geuren en het heerlijke eten.
Contact met Caroline
Een mooie klim op de zandduinen van Namibië
Ingrid
Wat ben ik verliefd op Afrika. Elk land heeft iets unieks. Ik adviseer u graag voor een droomreis naar Afrika.
Contact met Ingrid