Informatie Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een uitstekende bestemming voor een langere rondreis: het land is dertig keer zo groot als Nederland en beslaat daarmee een gebied zo groot als Spanje en Frankrijk samen. U vindt een verzameling aan spectaculaire landschappen: van het droge, westelijke deel, via groene graslanden naar dichte, subtropische bossen aan de kust, van een mediterraan landschap via een savannegebied naar de hoge Drakensbergen. U waant zich de enige op de wereld op verborgen zandstranden en u raakt verblind door de diversiteit aan bloemen en planten. Het kleine fynbos in de Kaapstreek kent naar verhouding de grootste florasoortenrijkdom ter wereld en Zuid-Afrika staat bekend om zijn extravagante verzameling aan kleine en grote wilde dieren die u in diverse nationale parken en reservaten tijdens een safari kunt zien.

 

Bekijk voorbeeld van een rondreis Zuid-Afrika.

Praktische info Zuid-Afrika

Praktische info Zuid-Afrika

Informatie Lesotho

Informatie Lesotho

Informatie Swaziland

Informatie Swaziland

Hotels Zuid-Afrika

Excursies Zuid-Afrika

Bevolking Zuid-Afrika

Zuid-Afrika: thuis van apartheidsstrijder Nelson Mandela, actrice Charlize Theron en model Candice Swanepoel. Maar niet van hen alleen. Ruim vierenvijftig miljoen inwoners leven dagelijks in het immense land - een bevolking die wordt gekenmerkt door haar diversiteit, haar uiteenlopende gewoonten en haar rijke geschiedenis. U zult snel merken dat het merendeel van die bevolking niet in vrijheid geboren is. Tijdens de  Apartheid (1948-1990) werden de Zuid-Afrikanen ingedeeld in vier bevolkingsgroepen: zwarten, Aziaten, kleurlingen en blanken. Als u denkt dat deze vier categorieën allesomvattend zijn, heeft u het mis. Zo is de zwarte bevolking, die meer dan driekwart van de inwoners beslaat, afkomstig van meer dan negen volken! De Zoeloe en Xhosa zijn de meest omvangrijke, maar ook de Swazi, Tswana, Shangaan, Ndebele, Venda en Noord- en Zuid-Sotho zijn grote Zuid-Afrikaanse stammen.

 

De overige Zuid-Afrikaanse bevolking is een kleurrijke mengelmoes van vele generaties reizigers die in het aanlokkelijke land terecht zijn gekomen. Zo herinneren de Indiase invloeden in diverse steden aan de gastarbeiders die Zuid-Afrika in de negentiende eeuw hun thuis hebben gemaakt, dragen sommige kleurlingen de beladen voorgeschiedenis van Afrikaanse en Aziatische slavernij met zich mee en leven de oudste volksstammen San (Bosjesmannen) en Khoi (Hottentotten) voort in hun gemixte nakomelingen. Daarnaast komt u op uw rondreis Zuid-Afrika ook een stukje Nederlandse geschiedenis tegen - naast de Britten, Duitsers en Fransen schrijft ons land een pagina uit de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika. De blank geboren inwoners worden Afrikaners genoemd, en onze moedertaal is de basis van hun huidige Afrikaans.

Shangaan-River-Club- meisjes

Mentaliteit, gewoonten en gebruiken Zuid-Afrika

Een koe slachten of een fles champagne ontkurken – in de Zuid-Afrikaanse cultuur kan feesten op vele manieren. Zuid-Afrika kent een combinatie tussen de eerste en derde wereld, tussen moderne en traditionele culturen en gebruiken, die u ongetwijfeld op uw  Zuid-Afrika reis gaat beleven. Zo kan u tijdens een stadswandeling ineens verrast worden door een uitbarsting van spontaan gezang, gevolgd door een energieke dans. Of misschien vangt u een glimp op van een achttienjarige jongen uit het Xhosa-volk, die besmeurd met witte klei na zijn besnijdenisceremonie in isolatie zijn oude spullen verbrandt. Na een maand komt hij met een nieuwe naam terug in het dorp, maar nu als man. O ja, en president Jacob Zuma is openlijk polygaam.

 

De Apartheid is officieel verdwenen, maar gelijkheid kent Zuid-Afrika nog niet. De verschillen tussen arm en rijk zijn enorm. De bijnaam van Zuid-Afrika is de Regenboognatie en het is het enige land in het continent waar het homohuwelijk legaal is. De Zuid-Afrikanen zijn trots op hun democratie en op hun diversiteit, en kennen een mentaliteit van hoop en vertrouwen voor wat komen gaat. In Zuid-Afrika staat die instelling bekend als Masakhane: samenwerken voor een betere toekomst.

Talen in Zuid-Afrika

Afrika staat bekend om de befaamde klikklank, maar een culturele potpourri zoals Zuid-Afrika spreekt meer dan u durft te dromen. De verschillende dialecten en wereldtalen vliegen in het rond. Elf daarvan zijn vastgelegd als officieel – alleen India heeft meer landstalen dan Zuid-Afrika. Zoeloe en Xhosa (klik-osa!) zijn de grootste talen. Daarna volgt het Afrikaans, dat niet veel van het Nederlands verschilt. Opletten dus, wanneer u in uw guesthouse in uw Hollandse ‘geheimtaal’ uitgebreid de service bespreekt.

 

Het Noord- & Zuid-Sotho, Tswana, Tsonga, Swazi, Venda en Zuid-Nbele horen bij de officiële talen, maar het Khoi, San, of voor ons meer herkenbare Duits, Italiaans of Portugees niet. Voor wie niet beschikt over een talenknobbel zo groot als een voetbal is er echter goed nieuws. De communicatie in de media, regering en onderling is grotendeels in het Engels, dat het rijtje officiële talen in Zuid-Afrika compleet maakt.

Cape-Malay-Cooking-Tours

Eten in Zuid-Afrika

Het Zuid-Afrikaanse eten maakt uw verblijf extra waardevol. Er is voor ieder wat wils: de Europese, Afrikaanse en Aziatische invloeden in het land zijn overal te ruiken. De meest traditionele gerechten staan op het menu van de Kaaps-Maleise keuken: milde vlees-groentecurry’s, visgerechten of bobotie (gehakt, appel en specerijen uit de oven). Uw rondreis Zuid-Afrika is pas echt compleet als u onder de sterrenhemel of de zwoele avondzon met een biertje in de hand een stuk vlees op de grill legt. De braai (Afrikaans voor barbecue) is een voorbeeld van de Zuid-Afrikaanse liefde voor vlees: de recepten blijven door strikte regels geheim en wedstrijden meten wie de beste boerewors kan maken.

 

Zuid-Afrika biedt naast het struisvogel- en springbokvlees uiteenlopende, betaalbare restaurants met uitstekende vegetarische gerechten. Het land beschikt over een enorme variëteit aan groente en fruit. Vergeet niet de fameuze wijnen te proeven – de pinotagedruif wordt alleen verbouwd in Zuid-Afrika. Bent u meer van een snelle maaltijd? Geen probleem. De meeste Zuid-Afrikanen eten graag een simpele maïspap.

Godsdiensten in Zuid-Afrika

Bij Zuid-Afrikaanse religie denkt u wellicht aan wonderdokters en tovenaars, hoewel meer dan driekwart van de bevolking zich thuis voelt in het christendom. Het meest populair is The African Independent Church, maar ook de Zion Christian Church heeft miljoenen aanhangers. De Zionisten combineren het christendom met traditionele Afrikaanse overtuigingen. Onverklaarbare genezingen, reinigingsrituelen en contact met geesten gaan gepaard met meer traditionele kerkdiensten, gebeden en zangkoren.

 

Wandel door het kleurrijke, islamitische Bo-Kaap in Kaapstad en u zult ontdekken dat er nog vele andere religies beoefend worden in Zuid-Afrika. De moskeeën staan naast de synagogen, en ook het hindoeïsme kent een relatief grote gemeenschap. Sommigen vereren de natuur,  anderen maken een toevlucht naar een kruidengenezer. Geloof speelt, hoe dan ook, voor de meeste Zuid-Afrikanen een belangrijke rol in hun dagelijks leven.

Geschiedenis van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is het thuisland van de spookschiplegende van de Vliegende Hollander, maar de Nederlanders hebben zich op andere manieren onsterfelijk gemaakt in zijn geschiedenis. U heeft vast wel eens gehoord van de Hottentotten, ofwel Khoikhoi, de eerste bewoners in de geschiedenis van Zuid-Afrika. Het was hun wereld die onherroepelijk veranderde toen de Nederlander Jan van Riebeeck in 1652 besloot een VOC-tussenstation in de Tafelbaai te stichten, en de kolonisatie begon. Later kwamen ook de Fransen in Zuid-Afrika terecht, maar het waren de Britten die rond het begin van de negentiende eeuw het land overnamen. In 1835 werd de slavernij afgeschaft, en zo raakten onder andere de Hollandse afstammelingen die nu Boeren werden genoemd, hun inkomsten kwijt. Zij vochten in de negentiende eeuw met de Britten in de twee Boerenoorlogen om hun zeggenschap en eigendom van Zuid-Afrikaanse gebieden, waarbij ook andere Zuid-Afrikaanse volken in de bloederige strijd betrokken raakten. Talloze straatnaambordjes, standbeelden of straatstenen zullen u tijdens uw rondreis Zuid-Afrika herinneren aan dat discutabele stuk Hollandse geschiedenis.

 

In 1910 veranderde het land. De Unie van Zuid-Afrika was een Britse kolonie, maar de zeggenschap lag bij de blanke minderheid. De Zuid-Afrikaanse Partij kwam tot stand en deelde de meerderheid van de grond toe aan de blanken. In 1948 kwam opvolger Nationale Partij aan de macht en was de Apartheid een feit.

 

Het is haast niet meer in te denken, maar op basis van huidskleur werd de Zuid-Afrikaanse bevolking ingedeeld in een wettelijk classificatiesysteem, waarin blanken alle privileges verdienden. Er werd bepaald waar mensen mochten wonen, werken of onderwijs kregen. Er kwamen aparte toiletten, deuren en scholen voor zwarte mensen en de beste banen werden gereserveerd voor de blanken. Miljoenen zwarten werden uit hun huizen verdreven en naar speciaal ingerichte gebieden verbannen. Liefde over de kleurbarrière betekende een gevangenisstraf en zwarte politieke partijen waren illegaal.  Vrijheidsstrijder Nelson Mandela was leider van het ANC (Afrikaans Nationaal Congres), en werd naar de gevangenis op Robbeneiland verbannen.

 

Internationaal werd de situatie in Zuid-Afrika bekritiseerd en sancties waren het gevolg. In 1990 besloot president Willem de Klerk de discriminatiewetten af schaffen. Mandela werd na zevenentwintig jaar vrijgelaten, en de hele wereld keek toe. Hij werd in 1994 de eerste zwarte president. Laat u tijdens uw rondreis Zuid-Afrika vertellen over de veranderingen die het land heeft doorgemaakt, bezoek oorspronkelijke zwarte stadsdelen zoals het Kaapse District 6 en voel de veelbesproken geschiedenis van de Apartheid.

 

Lees meer bij praktische informatie Zuid-Afrika.