Safari Zuid-Afrika en de tropische stranden van Mauritius
Tanzania-Safari-Ingrid

Safari Zuid-Afrika en de tropische stranden van Mauritius

Ingrid, Van Verre Algemeen 21-1-2021

Speuren naar wild in de bush is ontzettend spannend. Hoe fijn is het om daarna de zandkorrels tussen je tenen te voelen op het tropische Mauritius? Voor mij is het de perfecte afsluiter na een rondreis door Zuid-Afrika.

 

Op safari gaan betekent vroeg opstaan. Thuis ben ik daar niet zo een fan van, maar in Zuid-Afrika spring ik fluitend rond half 6 uit mijn bed. Snel mijn safari-outfit aan, een kop thee en hup het voertuig in op zoek naar de Big Five. Mijn dag in de bush kan niet beter beginnen. Maar na een paar dagen zo vroeg uit de veren en intensief bezig zijn, vind ik het heerlijk om te luieren aan een hagelwit strand op tropisch Mauritius. Dan begint mijn dag een stuk later. Op het gemak douchen en daarna genieten van versgebakken croissants en fruit. Na een lange strandwandeling nestel ik me op een comfortabel strandbed aan het zwembad. Mijn dag op Mauritius kan beginnen.

 

Ook zin in zo’n leuke combinatiereis? Lees dan snel verder.

 

Op safari Hluwhluwe-iMfolozi

Er zijn veel mogelijkheden om wild te spotten. Zo vind ik het zelf erg leuk om door het Hluhluwe-iMfolozi Park te rijden met een huurauto. Ik slaap dan in Hilltop Camp, niet luxe maar een geweldige ligging. In dit park, gelegen in de provincie KwaZulu, leeft de Big Five én zijn er witte neushoorns te spotten, erg bijzonder. In de ochtend is het wild erg actief en daarom stap ik in de auto zodra het toegangshek open is. Vaak neem ik ook iets voor de lunch mee, zodat ik op mijn gemak door het park rijd en kan stoppen als ik bij een waterdrinkplaats een kudde giraffes observeer.

 

Wilt u onder begeleiding safaritochten maken dan is dit vooraf te regelen. Wilt u een luxe onderkomen? Kijk dan eens bij de Rhino Ridge Safari Lodge.

        

Bezoek het koninkrijk eSwatini

Genesteld tussen de provincie Mpumalanga en KwaZulu-Natal ligt het koninkrijk eSwatini (voorheen Swaziland). Het is eigenlijk best jammer dat we hier vaak maar 1 nachtje verblijven, want er is best veel te beleven. Ga bijvoorbeeld met een gids op pad. Stap op een fiets en ga op zoek naar zebra’s en antilopen in Mlilwane Wildlife Sanctuary. Het is heel relaxed om door de natuur te rijden en bang voor leeuwen hoef je niet te zijn, die leven hier niet. Wie van mooi glaswerk en kaarsen houdt, moet beslist naar Ngwenya Glass toe, schitterend glaswerk is hier te krijgen. Bij mij thuis staat de Big Five in glas, maar ook heb ik diverse drinkglazen, een leuk souvenir. Bij Swazi Candles is een scala aan kaarsen te kopen, ook een idee om als herinnering mee naar huis te nemen.

 

Meer lezen over eSwatini? Bekijk ons blog over de 4 bijzondere plekken in Swaziland en Lesotho.

    

Safari-boottocht in St. Lucia

Nog zo’n pluspunt aan een autorondreis door Zuid-Afrika; er zijn zoveel vormen van safari. In het St. Luciameer domineren nijlpaarden en vele vogelsoorten. Tijdens de boottocht is het genieten van al het moois dat voorbijkomt. De laatste keer dat ik deze tocht maakte, zat ik wederom gewapend met mijn verrekijker aan boord. Opeens sprong de safarigids op en wees naar een plek aan de oever: “kijk daar die grote jongen liggen, riep hij enthousiast”. Ik zag niets, gelukkig de medepassagiers ook niet, en toen ja eindelijk zagen we een reusachtige krokodil liggen! Bijzonder moeilijk te spotten met die camouflage kleuren, maar die gidsen die hebben echte “bush-eyes”. 

 

Wat te doen op Mauritius

Het gezellige eiland Mauritius is heel goed te combineren met Zuid-Afrika. Of je nu kiest voor een verblijf in Kaapstad of een safari maakt, verlengen op een tropische plek zoals Mauritius is altijd een fijne afsluiting. Ik kom er al jaren en iedere keer valt mij weer op hoe vriendelijk de Mauritiaan is. Het is echt hun tweede natuur! De strandmogelijkheden zijn ongekend. De mooiste stranden zijn toch wel aan de oostkust, het is wel belangrijk dat u hier in het juiste seizoen verblijft, anders kan het een teleurstelling worden. De westkust leent zich goed om lange strandwandelingen te maken. Ach en zo zijn er allemaal van die verborgen baaien, waar je heerlijk de Indische Oceaan in stapt. Maar er is meer te beleven…

Verken Mauritius

Het huren van een auto is aan te raden. Er wordt links gereden, maar dat went snel. Zeker als u al even in Zuid-Afrika met een huurauto gereden hebt, heb je het zo onder de knie.

 

Het zuidelijke deel van het eiland heeft de beroemde Seven Coloured Earth, maar er zijn ook vele wandeltochten te maken o.a. in het River Black Gorge National Park. Slenteren door Grand Baie, in het noordwesten doe ik graag. Lekker even winkelen en neerstrijken op een terras voor een verse fruitcocktail en een heerlijk visje; ik word er gelukkig van! Ik ga meestal ook even naar de botanische tuin Pamplemousses: prima op een ochtend te doen. Blikvangers zijn de reusachtige waterlelies! ’s Middags dan relaxen aan het strand. Om al deze en nog meer plekken in een rustig tempo te bezoeken, is onze rondreis Mauritius per auto perfect!

 

Mijn favoriet: een kookcursus volgen

Koken is een van mijn hobby’s dus sta regelmatig te kokkerellen. Tijdens mijn buitenlandse reizen probeer ik altijd een ochtend/middag te besteden aan een kookcursus, zo ook op Mauritius. Het liefst eerst met een gids naar de markt om specerijen, groente en vis/vlees te kopen om daarna thuis bij een ‘local’ een traditioneel Creools gerecht te maken. Tijdens het koken kom je dan sowieso veel te weten hoe men woont en leeft en heel belangrijk… je weet hoe je thuis nog even kan wegdromen als je het lokale gerecht nog eens maakt. Bekijk ook eens onze culinaire bouwsteen op Mauritius.

        

Vijf tips van Ingrid

  • In Hluhluwe-iMfolozi kun je ook te voet op zoek naar wild, heel spannend
  • Avonturiers opgelet: eSwatini biedt een geweldige zipline
  • Wees ‘s avonds voorzichtig in St. Lucia: nijlpaarden lopen gewoon over straat
  • Zorg tijdens de wandelingen op Mauritius voor genoeg water en eten
  • En de laatste tip: geniet, maak veel foto’s en ontdek de verschillende kanten van beide bestemmingen

 

Wil je ook zo'n leuke combinatiereis maken? Of één van de twee landen ontdekken? Neem contact met me op. 

 

Ingrid

Van Verre