Waterberg Biosphere Reserve

Waterberg Biosphere Reserve in Zuid-Afrika

Het Waterberg Biosphere Reserve, kortweg Waterberg, is een groen stukje natuur in een droog gebied. Deze parel van 15.000 km2 die tot UNESCO Werelderfgoed is benoemd, ligt in de provincie Limpopo op zo’n drie uur rijden van Johannesburg.

 

Waterberg en de Bosjesmannen

Waterberg lijkt een vreemde naam voor het droge Limpopo, maar dit Zuid-Afrikaanse reservaat is een vruchtbaar stukje natuurschoon. De bergketen is een waar waterreservoir: een favoriete plek voor de nomadische San, de Bosjesmannen. Ze leefden lang rondom de Waterberg, voor hen een bron van leven onder de warme zon. Op reis kunt u een sprong in de tijd maken en talloze rotsschilderingen rond de Waterberg bekijken. Dit ruige stuk natuur herbergt eeuwenoude verhalen.

 

Ongerepte Zuid-Afrikaanse natuurparken

De groene Waterbergstrook is een wonderlijk ongerept natuurgebied in Zuid-Afrika en een bron van nationale parken en natuur- en wildreservaten. Breng eens een bezoek aan Marakele, Kololo, Welgevonden, Lapalale of Entabeni: stuk voor stuk prachtige, serene natuurparken met bijzonder groot en klein wild. U trekt hier over een ruige bergketen van gemiddeld zeshonderd meter hoog, u kijkt uit over onovertroffen vergezichten van graslanden, valleien en groene heuvels en u wandelt langs kreken met kristalhelder water. Hier kabbelen beekjes, fluiten vogels en wordt u bevangen door de stilte van een mysterieus moeras. Waterberg is nog ongetemd.

 

Dierenparadijs

Een ideale rondreis Zuid-Afrika is een beleving van weergaloze natuur, een oranjerode zonsondergang en echte Afrikaanse dieren. Waterberg heeft het allemaal! Vogelaars trekken een paar dagen uit om tot driehonderd vogelsoorten te tellen, terwijl heldhaftige avonturiers op zoek gaan naar luipaarden, hyena’s, krokodillen en nijlpaarden.

 

Onderweg passeert u misschien wel een kudde zebra’s of een giraffe die aan diepgroene boombladeren peuzelt. In de verte stampt wellicht een olifant als een groep koedoes, nyala’s of gnoes voorbij komt gestormd. Na een dag van wandelingen, jeepsafari’s of paardrijritten over woeste heuvels, komt u tot rust in één van de lodges of kampeerplekken. Op uw gemak verwerkt u alle indrukken van de dag, terwijl de sterrenhemel boven u steeds helderder fonkelt. Hoort u de apen al door de bomen springen?

 

Het is geen wonder dat de Bosjesmannen zoveel tijd bij de Waterberg hebben doorgebracht: het Waterberg Biosphere Reserve is een fenomenaal natuurpark.

Tijdens deze reizen bezoekt u Waterberg Biosphere Reserve
Limpopo-Madi-A-Thavha-9
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika per auto: Ongerept Limpopo

Noord: Johannesburg, Apartheidsmuseum > Marakele, natuurpark > Zoutpansbergen, Venda cultuur > Mapungubwe NP > Krugerpark, op safari, Big 5 > Hazyview, begin Panoramaroute. 

Zuid-Afrika-Marakele-Uitzicht
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Bouwsteen: Onbekend Limpopo

 

De Noordkaap van Zuid-Afrika, of te wel de regio Limpopo. Bezoek het natuurpark van Marakele en ontdek de vergezichten bij Zoutpansbergen.