Geschiedenis van Lesotho
Lesotho heeft een roerige geschiedenis en is niet altijd zo stabiel en veilig geweest als het nu is. De totstandkoming van de staat vond plaats in het begin van de negentiende eeuw, toen diverse agressieve stammen in zuidelijk Afrika met elkaar oorlog voerden. De Zoeloe domineerden en vormden een bedreiging voor de kleinere stammen. Het keerpunt kwam met leider Moshoeshoe I. Hij bood veiligheid voor vluchtelingen en stond bekend als een wijze en gulle man. Hij leidde zijn volk, de Basotho, naar de berg Thaba Bosiu, de uitvalsbasis voor het latere Lesotho en een gewilde plek die werd getekend door oorlog, bloed en hebzucht.
Rond 1830 begon een nieuwe oorlog: de Boeren uit Zuid-Afrika (verwikkeld in een strijd met de Britten) stormden het gebied van de Basotho binnen en uit wanhoop vroeg Moshoeshoe I hulp bij de Britten. Wat volgde was een periode waarin het huidige Lesotho tussen de Boeren en Britten heen en weer ging, totdat het land uiteindelijk bij de Britse Kaapkolonie werd toegevoegd. Omdat de Basotho geen eigen vertegenwoordiging in de kolonie kreeg, werd Basotholand na een opstand als staat onder directe Britse macht gezet (in 1882).
In 1910 weigerde het zich bij Zuid-Afrika aan te sluiten en in 1966 werd Lesotho een onafhankelijke staat (toen pas werd het echt Lesotho genoemd). De tweede helft van de vorige eeuw was echter niet rustig: er waren grote machtsstrijden in de constitutionele monarchie, compleet met staatsgrepen, fraudebeschuldigingen bij verkiezingen en militaire invallen uit Zuid-Afrika en Botswana om het land te kalmeren. Sinds 1998 is Lesotho echter stabiel en veilig: koning Letsie III vervult een ceremoniële functie, de minister-president leidt de regering.
Godsdienst in Lesotho
Kerken zijn niet ongewoon in Lesotho, zelfs in een ogenschijnlijk desolaat berggebied komt u de bouwwerkjes tegen. Tussen tachtig en negentig procent van de bevolking is dan ook christelijk (katholiek, anglicaans en protestants). De overige Basotho zijn moslims, boeddhisten, en hindoes. Veel van deze gelovigen hangen traditionele Basotho-religies aan, waarin de verering van de natuur en voorouders belangrijk is. Sangoma’s, traditionele medicijndokters, spelen een grote rol in de maatschappij. Opvallend is dat mensen in Lesotho in zittende positie worden begraven.