Pretoria

Paars Pretoria

Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika en bekend om zijn romantische, paarse gloed van karakteristieke jacarandabomen. De nabijheid van Johannesburg en de geliefde Rietvlei Nature Reserve maken Pretoria, of Jacaranda City, een nog aantrekkelijkere reisbestemming.

 

Geschiedenis van Pretoria

Pretoria is bovenal een stad met geschiedenis. In de jaren dertig van de negentiende eeuw trokken blanke boeren naar dit gebied, vastberaden aan de Britse macht te ontsnappen en na hun Grote Trek een nieuwe republiek te stichten. Andries Pretorius hoorde tot de leiders van de Voortrekkers en onafhankelijkheid was even een feit, totdat hun Boerenrepublieken door de Britten werden geannexeerd. Pretoria was het centrum van republiek Transvaal en herinnert zich dagelijks zijn bloederige geschiedenis. U kunt dit zelf ervaren bij het Voortrekkersmonument: een gigantische granieten blok omringd door 64 in steen gehouwen ossenwagens, die in de Zuid-Afrikaanse strijd werden gebruikt.

 

Bezienswaardigheden in Pretoria

Pretoria is nu een kleurrijke, kosmopolitische stad, met veel kunst, musea en universiteiten. Hier vindt u het levendige stadscentrum Church Square, de imposante Union Buildings (het huidige presidentiele verblijf) en het State Theatre Complex - een bruisend kunstcentrum waar u ’s zondags vaak klassieke concerten kan bijwonen. In het Melrose House is de vrede tussen de Boeren en de Britten getekend, het Pretoria Art Museum exposeert talloze Zuid-Afrikaanse en Hollandse kunstenaars. Oud-president Paul Kruger woonde in Pretoria en zijn huis is nog steeds te bezoeken in originele staat.

 

Sterkfontein Grotten, Tswaing & National Zoological Gardens bij Pretoria

De omgeving van Pretoria is bijzonder, met bezienswaardigheden die u maar zelden tegenkomt. Zo zijn de ondergrondse zalen en het spookachtige meer van de Sterkfontein Grotten mysterieus intrigerend. De grotten zijn beroemd geworden om zijn fossielopgravingen. Pretoria beschikt ook over één van de beste dierentuinen ter wereld. National Zoological Gardens is prachtig, ruim ingericht met natuurlijke, schaduwrijke verblijven.

 

Wandel ook eens door de Premier Mine, waar ooit een diamant van 3106 karaat is gevonden, of naar het milieumuseum Tswaing, rond een oude meteorietkrater met een zoutpoel als middelpunt. Pretoria heeft als hoofdstad veel te bieden en geeft Zuid-Afrika met zijn paarse bomen een bijzonder, artistiek tintje.

 

Tijdens een rondreis door Zuid-Afrika kunt u vanuit Johannesburg door reizen naar Pretoria.