Kosi Bay

Natuurgebied Kosi Bay in Zuid-Afrika

Gewoon de borden volgen naar Kosi Bay lijkt gemakkelijk maar wat een belevenis! Dwars door de Elephant Coast over de R22 richting kust. Net als u denkt dat er geen einde komt aan die asfaltweg met gaten en scheuren, gaan de laatste kilometers na Kwangwanase over een beboste zandweg.

 

Maar uw beloning aan het einde van de rit is Zuid-Afrika’s best bewaarde geheim: Kosi Bay Nature Reserve is een ongerept 11000 ha tropisch natuurparadijs. Ingeklemd tussen het iSimangaliso Wetland Park en de grens met Mozambique wachten u kristalheldere meren, waterkanalen, drassig moerasland, mangrove, zandduinen met oerbossen, kleurrijke koraalriffen en kilometerslange, maagdelijke stranden.

 

Het gebied is rijk aan vogels, zoogdieren, insecten, reptielen en vissen, waaronder visarenden, purperreigers, ijsvogels, rietbokken, duikers, apen, nijlpaarden, krokodillen en krabbetjes op het strand. De lokale Zulu bevolking vist nog altijd op traditionele wijze met lange speren en fuiken in het lage water. Hun huizen zijn gemaakt van palmbladeren.

 

Trek minstens een paar dagen uit voor deze ongerepte kust, zo geniet u optimaal van rust en stilte. U kunt met een kano over het meer peddelen, waar gapende nijlpaarden u gadeslaan of wandel in het oerbos en snorkel in de riviermond tussen het koraal waar zeeschildpadden en scholen vissen zwemmen. Van november t/m januari komen zeeschildpadden aan land om hun eieren te leggen.

 

Tuur uit over de Indische Oceaan en wellicht spot u bultrugwalvissen op hun tocht naar het noorden, waar ze voor de kust van Mozambique hun jongen baren. Kosi Bay is de Tuin van Eden in Zuid-Afrika, een aanrader voor uw individuele rondreis door Zuid-Afrika.