Johannesburg

Bruisend Johannesburg

Johannesburg, of Joburg, ligt in de provincie Gauteng, dat ‘gouden plek’ betekent. De bedrijvige commerciële stad ademt, is vitaal, staat bol van levenslust en heeft zijn bestaan te danken aan de goudkoorts. Toen er in 1886 goud werd gevonden, groeide de stad binnen enkele jaren uit tot de grootste van Zuid-Afrika.

Die goudzoekerssferen van het oude Johannesburg zijn nog niet helemaal verdwenen. Gold Reef City is een themapark dat met musea, muzikanten, Afrikaanse dansers, authentieke winkels en bars en diverse achtbanen en attracties zoals een rit door een goudmijn (er wordt zelfs goud gegoten) een goudzoekersdorpje reconstrueert.

 

Constitution Hill en Soweto in Johannesburg

Inmiddels is Johannesburg het financiële centrum van Zuid-Afrika, met hoge wolkenkrabbers en groene buitenwijken. Vanaf de Carlton Centre Office Tower, 223 meter hoog, heeft u een prachtig uitzicht. Van het exclusieve Melrose Arch tot de hippe en trendy wijk Maboneng in het hart van de stad. Van het blanke Sandton, Rosebank en Randburg naar het rauwere, muzikale Newtown. Als u nog niet uitgekeken bent, reist u verder naar Braamfontein dat op zaterdag de geliefde Neighbourgoods Market huist en waar Constitution Hill een grandioos uitzicht biedt. Deze heuvel met een voormalige fort kent een rijke geschiedenis van oorlog en Apartheid: in het Old Fort Prison Complex hebben onder meer Nelson Mandela en Mahatma Gandhi vastgezeten.

 

Het Apartheidsmuseum staat bekend als het meest indrukwekkende museum van het land, en maakt de periode van rassensegregatie pijnlijk voelbaar. Bovendien is Mandela’s huis te bewonderen in de zwarte buitenwijk Soweto (South Western Township), de grootste township van Zuid-Afrika. 

 

Soweto (South Western Township) is een begrip in Zuid-Afrika dat je simpelweg eens moet ervaren. Het is de grootste township van het land met een inwonersaantal ergens tussen de 3,5 en 5 miljoen: een levendige mix van bewogen geschiedenis en rauw Afrikaans straatleven; van moderne villa’s tot krotwoningen met golfplaten daken, maar bovenal een ontmoeting met hartelijke, goedlachse bewoners.De krottenwijken, muziek en het Afrikaanse straatleven vormen een levendig geheel dat u onder begeleiding van een lokale gids op de fiets kan bezoeken. Zo ervaart u Zuid-Afrika’s mix van arm en rijk op een bijzondere manier.

 

Winkelen in Johannesburg

Johannesburg loopt over van de boetiekjes en restaurants: een middagje winkelen is bijna verplicht. Als u tijdens uw rondreis langs de kleurrijke etalages wil struinen, kunt u het artistieke Maboneng Precinct niet overslaan. Straatkunst, een traditionele medicijnmarkt en exposities zijn de ingrediënten van deze wijk. Het Fourways winkelcentrum telt talloze winkels en in Melville komt u heerlijk tot rust in een van de lounge- of cocktailbars. Snuif cultuur in het Aziatische Chinatown of bezoek het multiculturele Market Theatre Complex – Johannesburg is het gevarieerde Zuid-Afrika met al zijn contrasten in het klein.

 

Tijdens uw verblijf in Johannesburg is het de moeite waard om ook een bezoek aan Pretoria te brengen. Met de moderne Gautrain is dat een fluitje van een cent.

 

Johannesburg is een prima eerste stop voor uw rondreis door Zuid-Afrika.

Voorbeelden rondreizen en bouwsteen naar Johannesburg
Zuid-Afrika-Tuinroute-strand-Zuid-Afrika
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Autorondreis Zuid-Afrika: Tuinroute en Krugerpark

Zuid: Kaapstad, Robbeneiland > Franschhoek > Swellendam, Kaap-Hollandse huizen > Oudtshoorn, struisvogels > Nature’s Valley, natuurgebied. Noord: Johannesburg > Hazyview > Krugerpark, Big Five > vertrek Johannesburg.

Zuid-Afrika-Krugerpark-Safari-Lodge
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Autorondreis Zuid-Afrika: Country House en Safari Lodge

Zuid: Kaapstad > Franschhoek, wijnlanden > Oudtshoorn > Knysna, tuinroute > Oyster Bay. Midden: Durban > St. Lucia > Mkuze, wildpark. eSwatini (Swaziland): Ezulwini Vallei. Noord: Krugerpark, Big Five > Hazyview, Panoramaroute > Johannesburg.

Zuid-Afrika-Johannesburg-Soweto-1
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Bouwsteen: Verrassend Jo'burg

 

Laat u verrassen door Johannesburg. Bezoek het Apartheidsmuseum en fiets door de Soweto, het bekende township van Jo’burg.