Johannesburg

Bruisend Johannesburg

Johannesburg, of Joburg, ligt in de provincie Gauteng, dat ‘gouden plek’ betekent. De bedrijvige commerciële stad staat bol van levenslust en heeft zijn bestaan te danken aan de goudkoorts. Toen er in 1886 goud werd gevonden, groeide de stad binnen enkele jaren uit tot de grootste van Zuid-Afrika. Inmiddels is Johannesburg het financiële centrum van Zuid-Afrika, met hoge wolkenkrabbers en groene buitenwijken. Vanaf het uitkijkplatform op de top van het Carlton Centre Office Tower, 223 meter hoog, heeft u een weids uitzicht over de stad. Van het exclusieve Melrose Arch tot de hippe en trendy wijk Maboneng in het hart van de stad. Van het blanke Sandton, Rosebank en Randburg naar het rauwere, muzikale Newtown. Johannesburg is het gevarieerde Zuid-Afrika met al zijn contrasten in het klein. Een ideaal startpunt van uw individuele rondreis Zuid-Afrika.

 

 

Geschiedenis van Johannesburg

Johannesburg en geschiedenis zijn twee woorden die vaak in een zin voorkomen. En de geschiedenis gaat zelfs terug tot in de prehistorie. In de grotten bij Sterkfontein, vlak buiten Johannesburg, zijn resten gevonden van de eerste mensen. In 1886 werd de stad Johannesburg gesticht om de duizenden goudzoekers te huisvesten. De stad lag in het toenmalige Transvaal, dat door Nederlandse kolonisten (boeren) geregeerd werd. Het botste echter tussen de goudzoekers en de boeren, wat uiteindelijk leidde tot de Tweede Boerenoorlog. Veel inwoners van Johannesburg vluchtten weg. De Britten wonnen deze oorlog en de Unie van Zuid-Afrika werd opgericht. In de Tweede Boerenoorlog was de basis voor de Apartheid gelegd. Dit officiële systeem van rassensegregatie was tussen 1948 en 1994 van kracht in Zuid-Afrika. In 1994 waren de eerste multiraciale verkiezingen en werd Nelson Mandela tot president gekozen.

 

Kaart van Johannesburg

Johannesburg is een hele grote stad met veel verschillende wijken. Heeft u maar een dag de tijd, verken de stad dan per hop-on-hop-off bus. Zoek een plekje op het dak van de rode bus, lekker in de open lucht, en hop van de ene bezienswaardigheid naar de andere. De bus rijdt een vaste ronde door de stad en een andere ronde door de buitenwijken, beide rondes zijn te combineren om zo alle bezienswaardigheden aan te kunnen tippen.

 

Weer in Johannesburg

In Zuid-Afrika zijn de seizoenen omgedraaid. Als het bij ons winter is, is het daar zomer, en andersom. Van november tot en met maart is het lekker warm in Johannesburg, met temperaturen die vaak boven de 25 graden uitkomen. In die maanden valt er ook wat meer regen. Vanaf april wordt het droger en daalt de temperatuur naar zo’n 20 graden overdag. Juni tot en met augustus zijn de ‘koudste’ maanden met een gemiddelde temperatuur van 18 graden. Aangezien de zon dan wel veel schijnt, en er bijna geen regen valt, zijn dat zeker ook prettige maanden om de stad te verkennen. Bent u benieuwd naar het klimaat in heel Zuid-Afrika? Bekijk ons klimaatoverzicht.

Top 5 bezienswaardigheden in Johannesburg

1. Apartheidsmuseum

Het Apartheidsmuseum staat bekend als het meest indrukwekkende museum van het land, en maakt de periode van rassensegregatie pijnlijk voelbaar. Voor ons het meest interessante, maar tegelijkertijd meest aangrijpende museum van Zuid-Afrika. Hier maakt u een tour door de turbulente geschiedenis van de apartheid. Voordat u het museum binnenkomt, wordt u al geconfronteerd met rassenscheiding. Op uw ticket staat 'blankie' of 'nie blankie' en vervolgens heeft ieder een eigen ingang. In het museum ziet u een indrukwekkende expositie die geen doekjes windt om de keiharde gevolgen van dit regime. Zo hangen er 121 stroppen aan het plafond die de geëxecuteerde politieke gevangenen representeren. Af en toe zal het kippenvel op uw armen staan.

 

    

2. Constitution Hill

In de wijk Braamfontein ligt Constitution Hill. Vanaf deze heuvel heeft u een grandioos uitzicht. Op Constitution Hill staat een voormalig fort dat later gebruikt werd als gevangenis. Dit gebied kent een rijke geschiedenis van oorlog en Apartheid. In het Old Fort Prison Complex hebben onder meer Nelson Mandela en Mahatma Gandhi vastgezeten. Nu is het een museum met tentoonstellingen over de Apartheid.

 

Ga op zaterdag naar Braamfontein, dan kunt u gelijk de geliefde Neighbourgoods Market bezoeken. Dit is een foodmarkt waar heel veel lekkers verkocht wordt. Scharrel hier een echte Zuid-Afrikaanse lunch bij elkaar. Een wat vrolijkere noot na een bezoek aan de voormalige gevangenis.

 

3. Soweto

South Western Township, afgekort Soweto. is een begrip in Zuid-Afrika. Het is het grootste township van het land met een inwonersaantal ergens tussen de 3,5 en 5 miljoen. In Soweto ziet u een levendige mix van bewogen geschiedenis en rauw Afrikaans straatleven; van moderne villa’s tot krotwoningen met golfplaten daken. Ook Mandela’s voormalige huis ziet u hier. De krottenwijken, muziek en het Afrikaanse straatleven vormen een levendig geheel. Maak een fietstocht door de wijk onder begeleiding van een lokale gids. In Soweto ontmoet u de goedlachse bewoners en ervaart u Zuid-Afrika’s mix van arm en rijk op een bijzondere manier.

 

    

4. Straatkunst van Johannesburg

De wijk Maboneng is de hipste wijk van de stad, met kunstgaleries, winkels waar vintage kleding verkocht wordt en kleinschalige eettentjes. In het MOAD (Museum of African Design) bewondert u moderne Afrikaanse kunst. Maar in Maboneng hoeft u voor kunst niet naar een museum. Wandel door de straten en spot de straatkunst. Enorme muurschilderingen, de een nog mooier dan de ander, sieren de muren van de industriële panden. In een van die voormalige fabriekspanden is zelfs een brouwerij gevestigd waar een lokaal biertje, Mad Giant, gebrouwen wordt. Ga op zondag naar Maboneng en struin ook over de Arts on Main markt. Hier is niet alleen kunst te koop. Ook aan de inwendige mens is gedacht. Er zijn heel veel eetkraampjes. Tip: ga hier lunchen!

 

5. Liliesleaf Farm

Deze voormalige boerderij ligt in de buitenwijk Sandton. Begin jaren ’60 kwamen anti-Apartheidsstrijders op Liliesleaf farm samen om plannen te maken voor het verzet. Nelson Mandela werd hier in 1963 gearresteerd. De boerderij is nu een museum waar de strijd tegen de Apartheid beeldend wordt verteld. Het is moeilijk te bevatten dat zo’n lieflijke en groene plek, zo’n heftige geschiedenis kent.

 

Fietsen in Soweto

Fietsen in Soweto

Artistieke wandeling

Artistieke wandeling

Maropeng en Sterkfontein

Maropeng en Sterkfontein

Top 3 leuk om te doen in Johannesburg

1. Een dagje naar Pretoria

Vanuit Johannesburg bent u met de moderne Gautrain zo in de administratieve hoofdstad Pretoria. Pretoria staat bekend om zijn romantische, paarse gloed van karakteristieke jacarandabomen. Het levendige stadscentrum begint op Church Square waar kunst en het huidige presidentiele verblijf (Union Buildings) te zien zijn. In het Melrose House is de vrede tussen de Boeren en de Britten getekend, het Pretoria Art Museum exposeert de werken van talloze Zuid-Afrikaanse en Hollandse kunstenaars. Oud-president Paul Kruger woonde in Pretoria en zijn huis is nog steeds te bezoeken in originele staat.

Pretoria is een stad met veel geschiedenis. In de jaren dertig trokken blanke boeren naar dit gebied, vastberaden om aan de Britse macht te ontsnappen en na hun Grote Trek een nieuwe republiek te stichten. Pretoria was het centrum van republiek Transvaal en herinnert dagelijks aan zijn bloederige geschiedenis. U kunt dit zelf ervaren bij het Voortrekkersmonument: een gigantische granieten blok omringd door 64 in steen gehouwen ossenwagens.

 

    

2. Winkelen

Johannesburg loopt over van de boetiekjes en restaurants; een middagje winkelen is bijna verplicht. Als u tijdens uw vakantie in Zuid-Afrika langs de kleurrijke etalages wilt struinen, kunt u het artistieke Maboneng Precinct niet overslaan. Straatkunst, een traditionele medicijnmarkt en exposities zijn de ingrediënten van deze wijk. Het Fourways winkelcentrum telt talloze winkels en in Melville komt u heerlijk tot rust in een van de lounge- of cocktailbars. Snuif cultuur in het Aziatische Chinatown of bezoek het multiculturele Market Theatre Complex.

 

3. Voel de goldrush

De goudzoekerssferen van het oude Johannesburg zijn nog niet helemaal verdwenen. Voel de goldrush in Gold Reef City. Dit is een themapark dat waar u zich in een goudzoekersdorpje waant. Er zijn musea, muzikanten, Afrikaanse dansers, authentieke winkels en bars. Niet echt authentiek maar wel leuk zijn de achtbanen en attracties zoals een rit door een goudmijn waar zelfs goud wordt gegoten.

Hotels in Johannesburg

In Johannesburg bieden wij diverse hotels aan van kleine tot grotere luxe. Wij hebben onze top 3 voor u uitgelicht, maar voor een uitgebreid overzicht verwijzen wij u graag naar ons hoteloverzicht.

Melrose Place

Melrose Place

The Peech

The Peech

Voorbeelden rondreizen en bouwsteen naar Johannesburg
Zuid-Afrika-Tuinroute-strand-Zuid-Afrika
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika per auto: Tuinroute en Krugerpark

Zuid: Kaapstad, Robbeneiland > Franschhoek > Swellendam, Kaap-Hollandse huizen > Oudtshoorn, struisvogels > Nature’s Valley, natuurgebied. Noord: Johannesburg > Hazyview > Krugerpark, Big Five.

Zuid-Afrika-Krugerpark-Safari-Lodge
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika per auto: Country House en Safari Lodge

Zuid: Kaapstad Franschhoek, wijnlanden > Oudtshoorn Knysna, tuinroute > Oyster Bay. Midden: Durban > St. Lucia > Mkuze, wildpark. eSwatini (Swaziland): Mlilwane Wildlife Sanctuary. Noord: Krugerpark, Big Five > Hazyview, Panoramaroute.

Zuid-Afrika-Marakele-Uitzicht
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Bouwsteen: Onbekend Limpopo

 

De Noordkaap van Zuid-Afrika, of te wel de regio Limpopo. Bezoek het natuurpark van Marakele en ontdek de vergezichten bij Zoutpansbergen.