Mbabane

Mbabane, hoofdstad van Swaziland

Mbabane is de bestuurlijke hoofdstad van Swaziland. De stad is met ongeveer honderdduizend inwoners opvallend rustig. Mbabane ligt op een hoogte van 1200 meter in de mooie Dlangelibergen: een perfecte uitvalsbasis voor al het moois in de omgeving.

 

Artistieke stad

Mbabane is vriendelijk en ongedwongen, met goede restaurants en hotels. Het is de stad waar lokale bewoners graag komen winkelen. Er zijn twee grote winkelcentra en er worden regelmatig marktjes gehouden. Op de oevers van de Mbabane-rivier staat bijvoorbeeld de Swazi Markt, waar u langs stalletjes kan wandelen met fruit, groenten en handwerk. Swaziland kent een rijke verzameling aan kunstenaars en artiesten, dus een artistiek souvenirtje van uw Swaziland reis is zeker niet verkeerd.

 

De Indingiliza Art Gallery is de plek in Swaziland voor kunstliefhebbers. Moderne Swazikunst wordt hier tentoongesteld, in een kleurrijke omgeving waar beschilderde muren het decor vormen van een typisch Afrikaans restaurant. Wie weet neemt u hier een handgeschilderde kandelaar of lamp mee: de curiosa van het museum in Mbabane zijn bekend.

 

Ezulwini & Lobamba

Voor een avondje uit trekken de stedelingen het liefst naar de Ezulwini­-vallei, wat slechts tien minuten rijden verderop ligt. Stop onderweg eens op de Malagwane Hill, vanwaar u het natuurschoon al ziet liggen. In de welbezochte vallei liggen casino’s, restaurants, hotels, golfbanen en natuurparken. De wegen worden geflankeerd door kraampjes met handwerk: sieraden, vlechtwerk, stenen beeldjes en meer. Het is dé trekpleister van Swaziland! Een populaire stop is de winkel Swazi Candles in het dorpje Malkerns, waar handgemaakte kaarsen worden verkocht.

 

Rondom de winkel vindt u nog veel meer stalletjes – het is een heerlijke bestemming om lekker rond te snuffelen. In dezelfde vallei ligt Lobamba, een bijzondere stad: hier zetelt het parlement en de moeder van koning Mswati III. Gedurende de Umhlanga- en Incwala-ceremonies verandert deze stad in een bruisende feestlocatie: sla Mbabane dus zeker niet over als u de authentieke Swazi-sfeer wilt meepikken!

 

Sibebe Rock, Pig’s Peak & Coronation Cycle Park

Naast kunst biedt Mbabane veel natuur. Aan de stadsrand aan Pine Valley Road ligt Sibebe Rock, een imposante vulkanische rots – alleen Uluru in Australië is groter! Avonturiers kunnen de steen beklimmen en worden beloond door grotten, watervallen, wilde bloemen en vogelsoorten. Sportievelingen zullen anders zeker een bezoekje moeten wagen aan het Coronation Cycle Park, waar u op een mountainbike een parcours af kunt leggen met houten bruggen, heuvels en zanderige weggetjes – ook beginners kunnen vermaken zich hier prima!

 

U reist gemakkelijk naar Mhlambanyatsi, een stadje bij het Usuthu-bos met een landelijke, Europese sfeer. Probeer gerust het Sunday Buffet – de lokale bevolking likt er hun vingers bij af. Natuurliefhebbers zoeken bavianen en galago’s (kleine nachtaapjes) op in het Mantenga natuurreservaat of vertrekken naar ’s lands hoogste watervallen in Malolotja. Daarnaast is het een aanrader om  vanuit Mbabane het oude mijnstadje Pigg’s Peak te bezoeken. Op de route langs de Mguga Dam passeert u indrukwekkende vergezichten: dit is zonder twijfel een van de mooiste natuurgebieden van Swaziland!

 

 

Tijdens deze reizen bezoekt u de stad Mbabane
Zuid-Afrika-Panoramaroute-1
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika per auto: Panoramaroute uitgebreid

Noord: Johannesburg > Tzaneen, theeplantages > Krugerpark, op safari > Hazyview, begin Panoramaroute. eSwatini (Swaziland): Ezulwini Vallei, lokale markten. Midden: Mkuze, wandelsafari > Rorke's Drift, Battlefields > Drakensbergen, groene vallei.

Zuid-Afrika-Krugerpark-Leeuw1
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika per auto: Complete safarireis

Noord: Johannesburg > Hazyview, Panoramaroute > Sabi Sands privéreservaat, safari > Krugerpark, Big Five. eSwatini (Swaziland): Hlane, nog meer safari. Midden: Hluhluwe-Imfolozi NP, witte én zwarte neushoorns > St. Lucia, vogels > Umhlanga.

Zuid-Afrika-Zululand-1
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Bouwsteen Zuid-Afrika: Safari Zululand

 

Via de kleurrijke bevolking van eSwatini (Swaziland) naar het wildreservaat van Pongola. Het is het eerste wildreservaat van Zuid-Afrika en een populaire plek voor wild. De reis eindigt in St. Lucia, een geliefde plek voor...