Michelle met haar kinde in Karoo
Tafelberg-Kaapstad-Zuid-Afrika-Michelle

Onze reis naar Zuid-Afrika met kinderen

Michelle, Van Verre Algemeen 31-5-2023

Kerst 2022 was het dan eindelijk zo ver, de rondreis door Zuid-Afrika met onze kinderen kon beginnen! Wij hebben even geduld moeten hebben want het plannen van deze reis naar Zuid-Afrika deden wij zo ongeveer tijdens kerst 2021. Als je buiten de schoolvakanties op reis wilt, dan hoeft dat niet zo ver van tevoren, maar kerst is een drukke en een populaire tijd om op reis te gaan.

 

De koffers waren ingepakt en op naar Schiphol! Wij vlogen via Frankfurt naar Kaapstad. Ik zag een beetje op tegen de vliegreis want onze jongste was nog maar net 4 jaar. Het scheelde gelukkig wel dat het zowel heen als terug een nachtvlucht was en zo hebben wij allemaal redelijk goed geslapen.

 

Vanuit het sombere Nederland stapten wij het zomerse leven in Zuid-Afrika binnen en dat met nauwelijks een tijdsverschil. In deze blog vertel ik je hoe wij onze reis door Zuid-Afrika met kinderen hebben ervaren.  

 

Onze route door Zuid-Afrika met kinderen

 

Kaapstad

Tijdens de kerstdagen verbleven wij in Kaapstad. Echter was er weinig van te merken dat het kerst was, het wordt hier namelijk niet zo uitbundig gevierd zoals in Europa. Soms zie je wel een kerstboom ergens staan, maar die staat eigenlijk maar een beetje vreemd in de zomerse setting.

Maar dat terzijde; Kaapstad is een erg boeiende stad met zo’n prachtige ligging! De Tafelberg, Robbeneiland, het luxe Camps Bay, Waterfront en noem zo maar op. Een handige manier om je te verplaatsen is toch wel de hop on hop off bus. Vooral met kinderen want die vinden die grote rode bussen toch wel erg interessant. Je koopt je kaartje en kunt overal uitstappen waar je wilt.

 

Boulders Beach en Franschhoek

Na de fijne dagen in Kaapstad ontvingen wij onze huurauto en reden naar Boulders beach. Wat een prachtig gezicht al die pinguïns bij elkaar! Let er bij boulders beach wel goed op waar je de auto parkeert, want wij hadden gelijk een boete..
Vanuit Boulders beach reden wij een stukje omhoog via Muizenberg en dan weer landinwaarts naar Franschhoek. Zo dicht bij Kaapstad gelegen, maar meteen zo’n ander gevoel. Prachtige wijnranken door een glooiend gebied. Wij hebben heerlijk gegeten in Franschhoek. Overal vind je gezellige bistro’s en het eten is van een hoog niveau. De wijntjes smaakten uiteraard ook zeer goed.

Tip: bezoek één van de vele wijnhuizen en doe een proeverij, erg leuk!

 

Oudtshoorn

Na de winelands was het tijd om te vertrekken naar Oudtshoorn. Via de route 62 arriveerden wij in de halfwoestijn “Klein Karoo”.
Wij verbleven in Africamps (een luxe tent) en dat vonden de kinderen ook erg leuk. De volgende dag gingen wij naar een struisvogelboerderij waar je met een auto een soort mini-safari doet. Er worden allerlei interessante dingen verteld over deze toch wel aparte vogels (die overigens niet kunnen vliegen). Onze meiden vonden het erg boeiend, gewoon staan op een struisvogel ei!

Wij lieten Oudtshoorn achter ons en reden via de Tuinroute naar de kustplaats Plettenberg Bay. Hier vierden wij oud & nieuw.

 

Kariega Private Game Reserve

Als afsluiting van onze familiereis door Zuid-Afrika gingen wij naar Kariega Private Game Reserve. Het zien van de Big Five wilden wij namelijk ook nog wel afstrepen van ons lijstje! 

 

    

Meteen toen wij aan kwam rijden stonden wij oog in oog met een giraffe. Voor ons was dit de eerste keer dus wij waren meteen super enthousiast. Meerdere gamedrives volgde met onze geweldige gids Ashley. Alleen de luipaard heeft zich niet laten zien, dus voor ons een reden om nog een keer terug te keren naar dit geweldige land.

 

Op gamedrive in Zuid-Afrika met een vier- en zevenjarige

Bij lang niet alle privé wildreservaten worden zulke jonge kinderen toegelaten op gamedrives. Laat je hiervoor goed adviseren door één van onze specialisten. Kariega behoort tot een reservaat die dit wel doet.

Wij verbleven in de mainlodge (dit moest) en hadden een geweldige familie chalet met zelfs een eigen zwembadje! Kariega is ook echt ingesteld op kinderen, er is een kidsclub en bij aankomst krijgen ze een leuke tas met spulletjes.

      
Wij vonden dit een geweldige afsluiter van onze reis, zo’n avontuur door Zuid-Afrika met je kinderen.


Twijfel niet, het is zo bijzonder!

 

Is reizen door Zuid-Afrika met kinderen veilig?

Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Er zijn wel veel verschillen tussen heel rijk en heel arm en je ziet veel sloppenwijken rond de steden. Die moet je gewoon niet opzoeken, en als je wel naar een township wilt gaan, doe dit dan onder begeleiding via een excursiebureau. Laat je dure sieraden thuis en ga niet op vreemde tijdstippen door een onbekende stad lopen. Bovendien kun je gemakkelijk overal een taxi nemen (Uber) dus in het donker over straat lopen is niet nodig.

De Zuid-Afrikanen zijn ontzettend vriendelijk. Wij vonden het service niveau heel hoog en de mensen zijn erg beleefd.

 

Reis Zuid-Afrika in Malaria-vrij gebied:

Onze keuze voor een reis door Zuid-Afrika met onze kinderen is bewust op de Westkaap gevallen omdat dit een malaria-vrij gebied is.Wij vonden onze jongste van vier nog net te jong om naar een malaria gebied te reizen. Je kunt dus heel goed op zo’n spannend avontuur en gamedrives maken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over malaria.

Conclusie: Dit is een reis die wij nooit zullen vergeten! Wij hebben Zuid-Afrika in ons hart gesloten.

 

Wil jij ook naar Zuid-Afrika met kinderen? Neem contact met ons op en we stellen graag een mooie rondreis door Zuid-Afrika voor je samen. 

 

Michelle,

Van Verre