Kaapstad

Het veelzijdige en sfeervolle Kaapstad

Kaapstad is de oudste stad van het continent Afrika en niet alleen geliefd als beginpunt voor een rondreis Zuid-Afrika, maar ook als stedentrip. Ondanks dat Kaapstad op 12 uur vliegen van Nederland ligt, is er geen tijdsverschil.

 

Kaapstad wordt weleens de mooiste stad ter wereld genoemd. De stad heeft een prachtige ligging en is omringd door een nationaal park en door bergen, zoals de wereldberoemde Tafelberg. Kaapstad is levendig, multicultureel, kleurrijk en interessant. De stad heeft een fascinerende geschiedenis waar de Europeanen en dan met name de Nederlanders een belangrijke rol in gespeeld hebben. Kaapstad heeft voldoende redenen om een bezoek aan de stad in te plannen tijdens een rondreis door Zuid-Afrika.

 

 

Geschiedenis van Kaapstad

In de 17e eeuw werd de Kaap onderdeel van de Nederlandse kolonie. Dit gebeurde eigenlijk spontaan toen een Nederlands schip op de terugweg naar Nederland strandde. De bemanning bracht een jaar door op de kaap en berichtten anderen over het gunstige klimaat en de goede ervaringen. Hierop besloot de Vereenigde Oost-Indische Compagnie om van de kaap een verversingspost te maken.In 1652 stichtte Jan van Riebeeck namens de VOC Fort de Goede Hoop en Fort Duijnhoop. Dit waren de eerste Nederlandse nederzettingen aan Kaap de Goede Hoop. 

 

Maar de stad staat ook bekend om de historie van oud-leider Nelson Mandela. Na een lange periode van apartheid en een gevangennisstraf op Robbeneiland werd hij op 27 april 1994 de nieuwe president van Zuid-Afrika. Sindsdien is Zuid-Afrika en daarmee ook Kaapstad veranderd. Apartheid is helemaal afgeschaft, er gelden dezelfde regels voor iedereen. 

teken van land, veranderden zij van richting en gingen naar het noorden. Dias en zijn bemanning waren de eerste Europeanen die de Kaap omzeilden.

 

Kaart van Kaapstad

Klimaat van Kaapstad

Kaapstad heeft een mediterraan klimaat. Het wordt plaatselijk gewijzigd door de massa van de Tafelberg en door de koude Benguela stroom van de Zuid-Atlantische Oceaan. De gemiddelde temperatuur is 21° C in januari en februari en de gemiddelde minimumtemperatuur 13° C in juli. Houdt u er wel rekening mee dat het op de berghellingen en aan de kust een stuk koeler is. Voor een uitgebreid overzicht van het weer in Kaapstad en de beste reistijd verwijzen wij u naar ons klimaatoverzicht.

Top 5 bezienswaardigheden in Kaapstad

1. De markante Tafelberg

Een bezoek aan Kaapstad is niet compleet zonder een bezoek aan de tafelberg. Bent u sportief? Trek de wandelschoenen aan en beklim via de vele wandelpaden de berg. Onderweg geniet u van een panoramisch uitzicht en een verbazingwekkende diversiteit aan flora en fauna. Wat dacht u van bloemenvelden of het zien van klein wild, zoals de rots hyrax of baviaan.

 

Liever per kabelbaan naar boven? U zult niet de enige zijn. Het kan dus druk zijn als u in de rij staat van de Table Mountain Aerial Cableway. De kabelbaan is geopend wanneer het weer het toelaat en brengt u in een paar minuten naar de top. Een aanrader om in de namiddag te gaan, te borrelen en te genieten van de ondergaande zon.

 

    

 

2. De oudste botanische tuin ter wereld

In een prachtige omgeving op de oostelijke hellingen van de Tafelberg maken de botanische tuinen van Kirstenbosch deel uit van de Cape Floristic Region. Deze tuinen behoren tot UNESCO-Werelderfgoed. Er worden hier meer dan 20.000 inheemse Zuid-Afrikaanse plantensoorten verzameld, gekweekt en bestudeerd in het heuvelachtige natuurreservaat van 528 hectare met inheemse bossen. Van bijzonder historisch belang zijn een haag van wilde amandelbomen, geplant door Jan van Riebeeck in 1660, en een laan van kamfer- en vijgenbomen, geplant door Cecil Rhodes in 1898. De bloemen, struiken en bomen zijn zo gerangschikt dat een show van bloesems en kleuren de tuinen het hele jaar door opvrolijkt. Neem de tijd en slenter door het park.

 

3. Robbeneiland

Bijna 400 jaar lang was Robbeneiland in de Tafelbaai een barbaarse gevangenis waar Nelson Mandela 18 jaar in een kleine cel doorbracht tijdens het apartheidsregime. Tegenwoordig staat het eiland op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is het een must voor iedereen die geïnteresseerd is in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Per boot reist u in een klein half uur af naar het eiland. De rondleiding begint echter op het vaste land, aan de Victoria en Alfred Waterfront. Hier is een multimedia tentoonstelling in het museum bij de Nelson Mandela Gateway.

 

Op het eiland krijgt u een rondleiding door de streng, beveiligde gevangenis. U wandelt door Mandela's voormalige cel en de kalkgroeven waar de gevangenen dwangarbeid moesten verrichten. Het interessante aan de rondleiding is dat de gidsen voormalige kinderen van oud-gevangenen van het Robbeneiland zijn die hun ervaringen delen en inzicht geven in de gruwelijkheden van de apartheid en de kracht van vergeving. Een bijzondere excursie die u aan uw hart zal vergrijpen.

 

  

 

4. Bezoek de stranden rondom Kaapstad

Er zijn tientallen stranden in en rond Kaapstad die op zijn minst een ochtend of middag van uw reisschema waard zijn. De meest iconische stranden liggen langs de Atlantische kust, zoals Clifton en Camps Bay. 

 

De stranden van Clifton, ook wel de “Franse Rivièra van Zuid-Afrika” genoemd, zijn oogverblindend met hun witte zand en turquoise water. De vier stranden - First Beach, Second Beach, Third Beach en Fourth Beach - worden gescheiden door granieten rotsblokken en bieden de bezoeker een ruime keuze bij het kiezen van een zwem- of surfplaats. First beach is vooral populair bij surfers en beachvolleyballers, een ware speeltuin voor sportievelingen. Het vierde strand is perfect voor gezinnen, omdat het beschikt over badmeesters, uitstekende faciliteiten en een plek om koude drankjes en snacks te kopen.

 

Het leven in Camps Bay voelt aan als een eindeloze vakantie die nooit vermoeiend wordt. Met de mix van kleurrijke terrasjes en zinderende stranddagen is het zeker een bezoekje waard. Camps Bay is perfect gelegen, op ongeveer 10 minuten rijden van het stadscentrum van Kaapstad en de Tafelberg.

 

 

5. Victoria & Alfred Waterfront

Het Victoria & Alfred Waterfront, dat zich uitstrekt rond twee havenbekkens, is een bruisende uitgaansbuurt die doet denken aan Fisherman's Wharf in San Francisco, Amerika. Ooit was dit een armoedige vissershaven, maar nu is het een van de belangrijkste toeristische attracties van de stad. Veel van de oude gebouwen zijn bewaard gebleven en gerestaureerd. Miljoenen bezoekers per jaar stromen hier naar de winkels, jazz podia, restaurants, hotels, theaters, toneelschool, bioscopen en musea.

 

Sportfans kunnen hun hart ophalen in het Springbok Experience Rugby Museum, dat de geschiedenis van het Zuid-Afrikaanse rugby vertelt aan de hand van interactieve tentoonstellingen. In het Two Oceans Aquarium zijn meer dan 300 vissoorten uit de Atlantische en Indische Oceaan te zien, met name uit het gebied rond Kaap de Goede Hoop.

 

Trips naar Robbeneiland vertrekken vanaf de Nelson Mandela Gateway aan de waterkant, maar iedereen is welkom om de museumstukken hier te verkennen.

 

3 excursies die wij aanraden

Kaapstad te voet en op de fiet

Kaapstad te voet en op de fiet

Kaap de Goede Hoop

Kaap de Goede Hoop

Helikoptervlucht

Helikoptervlucht

Top 3 leuk te doen in Kaapstad

1. Pinguïns spotten bij Boulders Bay

Zeker als u met kinderen reist, mag een bezoek aan Boulders Bay niet ontbreken. Pinguïns worden vaak gezien als schattige dieren, omdat ze zo leuk rondwaggelen. Op het strand van Boulders Beach leven de pinguïns in hun natuurlijke habitat. U vindt het strand op ongeveer een uur rijden van Kaapstad. Dit prachtige, door de wind beschutte, witte zandstrand behoort tot het Marine Protected Area van het Table Mountain National Park.

 

Bezoekers kunnen van dichtbij kennismaken met deze charismatische dieren, en dat alles in een adembenemende omgeving met reusachtige granieten rotsblokken, kalme baaien en rustige plekjes van glinsterend zand. Foxy Beach, dat slechts op een korte loopafstand van Boulders Beach ligt, leidt u via een loopbrug naar de mooiste plekjes om de pinguïns te spotten.

 

2. Walvissen kijken in Hermanus

Hermanus ligt op ongeveer 120 kilometer ten oosten van Kaapstad en is een van 's werelds hotspots om walvissen te spotten. Van juli tot november migreren grote aantallen zuidkapers door deze wateren en bezoekers kunnen ze zelfs vanaf de kust zien, vooral tijdens de topmaanden september, oktober en november. Als u van plan bent om naar Hermanus af te reizen, boeken wij graag een walvisexcursie voor u.

 

3. Cape Point

Cape Point ligt op ongeveer 60 kilometer van Kaapstad. Het is een gebied met een van de rijkste flora ter wereld. De schilderachtige rit van Kaapstad langs het Kaapse Schiereiland voert reizigers langs de surfstranden van Muizenberg en het mooie kustplaatsje Kalk Bay, maar ook langs Boulders Beach.

 

Het wildleven is ook divers op deze stijgende zeeklif. Ongeveer 250 vogelsoorten zijn hier te vinden, evenals elanden, Kaapse zebra's, reptielen en troepen bavianen. Geniet van het uitzicht vanaf de vuurtoren van Cape Point.

 

 

Van Verre medewerkster Ingrid ging u voor en is al ontelbaar veel keren in Kaapstad geweest. Lees in haar blog alles wat u moet weten over deze prachtige stad.

Hotels in Kaapstad

In Kaapstad bieden wij diverse hotels aan van kleine tot grotere luxe. Wij hebben onze top 3 voor u uitgelicht, maar voor een uitgebreid overzicht verwijzen wij u graag naar ons hoteloverzicht.

Trevoyan

Trevoyan

Cape Grace

Cape Grace

Cape Cadogan

Cape Cadogan

Tijdens deze rondreizen en bouwsteen reist u naar Kaapstad
Zuid-Afrika-Olifanten
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika per auto: Hoogtepunten van Zuid-Afrika

Noord: Johannesburg Hazyview Krugerpark. eSwatini (Swaziland): Ezulwini. Midden: St. Lucia > Durban > Port St. Johns. Zuid: Coffee Bay > Cintsa > Addo Elephant NP > Nature's Valley > Stanford, bij Hermanus > Stellenbosch > Kaapstad.

Zuid-Afrika-Tuinroute-strand-Zuid-Afrika
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika per auto: Tuinroute en Krugerpark

Zuid: Kaapstad, Robbeneiland > Franschhoek > Swellendam, Kaap-Hollandse huizen > Oudtshoorn, struisvogels > Nature’s Valley, natuurgebied. Noord: Johannesburg > Hazyview > Krugerpark, Big Five.

Zuid-Afrika-Kaapstad-Tafelberg-Uitzicht
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Bouwsteen Zuid-Afrika: Bruisend Kaapstad

 

Het bruisende Kaapstad is een plek waar zoveel te zien is. Beklim de Tafelberg, leer meer over het Robbeneiland en ga met een local op stap en ontdek het culinaire Kaapstad.