Piggs Peak

Puur natuur bij Piggs Peak

Piggs Peak wordt omgeven door glooiende bergen, kristalheldere beekjes en watervallen. De noordwestelijke regio wordt gezien als één van de mooiste streken van Swaziland. Dat is geen wonder, met het Phophonyane en Malolotja Nature Reserve in de buurt. Vanuit steden Manzini en Mbabane rijdt u in niet langer dan anderhalf uur naar dit kleine paradijsje van Swaziland.

 

William Pigg

Piggs Peak is vernoemd naar William Pigg, die in 1884 in de buurt een goudmijn heeft ontdekt. Daarmee werd het dorp een uitvalsbasis voor goudzoekers en ontstond er een rijk handelsleven. Inmiddels leeft Piggs Peak op toerisme en bosbouw. Het Peak Fine Craft Centre is een bezienswaardigheid, vooral winkel Coral Stephens is populair. Hier worden handgewoven gordijnen en tapijten, maar ook sieraden en keramiek verkocht.

 

In het noorden ligt een groot hotel met casino, waar de Zuid-Afrikanen graag hun geluk waagden, toen gokken in hun land verboden was. Ten westen van de stad, tegen de Zuid-Afrikaanse grens, ligt oud-mijnstad Bulembu. Koloniale huizen en een mijnmuseum nemen u mee naar tijden van goudkoorts.

 

Wandelaars vinden hier de hoogste uitdaging van Swaziland: de Emlembeberg (1862m).

 

Malolotja Nature Reserve & Maguga Dam

De route tussen Mbabane en Piggs Peak is kort, maar vol van aanlokkelijke natuurpracht. Al snel passeert u Malolotja Nature Reserve met hoge watervallen, oude rotsen, een verzameling aan bloemen, planten en wildleven en een eindeloze bergachtige wildernis om doorheen te trekken. Als u iets verder rijdt naar het noorden komt u terecht in de Nkomati Vallei, vernoemd naar de Nkomati-rivier.

 

Geniet van de rust in dit gebied, of bekijk de Maguga Dam, het grootste waterreservoir van het land. De stuwwal is 115 meter hoog – neem daar gerust een pauze. Vanaf de dam vertrekken boten, zitten vissers en als u geluk heeft ziet u een stel nijlpaarden voorbij trekken, onderweg naar hun veilige basis in de Nkomati-rivier.

 

Een overnachting in dit bijzondere gebied van Swaziland biedt de mogelijkheid een echte Afrikaanse sundowner (zonsondergang) te bewonderen, compleet in stijl vanaf een cruiseboot op het meer.

 

Nsangwini & Phophonyane Falls Nature Reserve

Tussen Maguga Dam en Piggs Peak ligt nog een bijzondere plek waar Afrikaanse geschiedenis tot leven komt. In 1955 werden bij Nsangwini rotstekeningen ontdekt tot vierduizend jaar oud. U zult jagers herkennen, en spirituele figureren die dwalend als geesten worden afgebeeld. Men vermoedt dat de tekeningen een symbolische betekenis hebben en in een soort trance met dierenbloed zijn geschilderd door de San, die bekend staan als Bosjesmannen.

 

Na uw bezoek aan Piggs Peak kunt u ten slotte nog iets noordelijker reizen naar het Phophonyane Falls Nature Reserve. Dit park is een subtropische idylle, met betoverende watervallen en ruim 240 vogelsoorten zoals de plaatselijke trots Narina-trogon. Ook dieren zoals apen en de rode duiker leven in Phophonyane.

 

Het gebied rond Piggs Peak combineert natuur, cultuur, flora en fauna en is een essentiële bestemming in uw Swaziland reis.